Scandinavische Feelgood-tips: elke dag een beetje Scandinavië in je leven

Als je gek bent op Scandinavië, zou je er misschien het liefst altijd willen zijn. Dat kan helaas niet – tenzij je gaat emigreren natuurlijk. Maar er is ook een minder drastische mogelijkheid: zoveel mogelijk Scandinavië in huis halen. Dat kan op heel veel manieren: met lekkere dingen, boeken, series en films, de inrichting van je huis, de kleding die je draagt… En steeds vind ik weer nieuwe dingen die bijdragen aan en beetje Scandinavisch leven thuis. Hieronder vind je 31 tips om je dag op te leuken met een beetje Scandinavië. Oorspronkelijk schreef ik ze om de donkere januarimaand door te komen, maar je kunt ze natuurlijk toepassen wanneer je maar wilt. Helemaal onderaan kun je de gratis Scandinavische feelgood-poster downloaden. En voor het hele jaar door leuke Scandinavische momentjes heb ik deze gratis Scandinavische jaarkalender gemaakt, met feestdagen zoals Midzomer en Lucia, maar ook wafeldag, peperkoekjesdag en Zweedse gehaktballetjesdag.

Tip 1: Droom

Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden! 1 januari is echt zo’n dag van uitslapen en een beetje op de bank hangen met de laatste oliebol. Maar het is ook een dag van opnieuw beginnen en dromen van wat er allemaal komen gaat.

Durf daarbij vooral te dromen! Laat je niet tegenhouden door gedachten die je proberen wijs te maken dat het toch nooit lukt. Stel jezelf liever de vraag: Wat als alles lukt? Wat zou je dan willen doen? Een mooie reis naar Scandinavië maken misschien? Of zelfs emigreren? Of nog iets heel anders misschien? Droom er maar lekker van vandaag.

(Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier vind je mijn reisverslagen en reistips voor Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Wat ik zelf ook erg leuk vind om te lezen (ook al heb ik zelf geen plannen), zijn boeken over emigreren naar Scandinavië.)

Tip 2: Beweeg

Wat mij zelf heel goed helpt om me beter te voelen, is even lekker bewegen. Als we op vakantie zijn in Scandinavië, zijn we vanzelf veel in beweging, omdat we zoveel mooie plekjes willen bekijken.

Thuis kan het wat meer een uitdaging zijn om in beweging te komen. Toch beweeg of sport ik tegenwoordig eigenlijk elke dag. Soms kies ik voor een ommetje of een stukje fietsen in de buurt, soms voor een lange wandeling of fietstocht en soms ga ik er wat steviger tegenaan door te gaan hardlopen of (als die weer open is) naar de sportschool te gaan. Het is niet altijd makkelijk om zin te maken, maar na afloop voel ik me eigenlijk altijd beter.

Polar smartwatch

Omdat mijn vaste rondjes vanuit huis na heel vaak lopen wel wat saai kunnen worden, loop ik ze graag met mijn man of een vriendin. Die afspraken helpen meteen om op die dagen ook echt te gaan wandelen. Als ik toch alleen ga, luister ik de laatste tijd nogal eens naar een podcast – dan vliegt de tijd voorbij en heb ik zo weer een uur wandelen in de benen. Welke podcasts ik zoal luister, daarover vertel ik in een latere tip.

Op de sportschool zet ik mijn fantasie soms aan het werk: de crosstrainer wordt langlaufen in Zweden, de loopband wordt wandelen in Noorwegen en op de roeimachine waan ik me op een Fins meer.

Tip 3: Natuur

Als je de keuze hebt tussen binnen en buiten bewegen, kies dan voor buiten: het friluftsliv kan zoveel goed doen! Je profiteert dan eigenlijk van twee feelgood-factoren: het bewegen én het buiten zijn.

Regent het? Geen probleem. Zoals de Scandinaviërs zeggen: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.” Op (bijna) alle weersomstandigheden kun je je kleden. Het is niet voor niets dat er zoveel goede Scandinavische outdoormerken zijn. Zelf wandel ik graag in mijn Zweedse wollen trui. Op mijn verlanglijstje staat nog zo’n stijlvolle Scandinavische regenjas voor als het echt te nat is om zonder jas te wandelen.

fjallraven ovik achterkant

Waar ik trouwens ook veel plezier aan beleef, is het stukje natuur dat we in onze achtertuin hebben gecreëerd. Nog niet zo lang geleden was het een grasveldje met een schommel, nu groeien er lavendel, munt, tijm, bosbessen, frambozen, aardbeien… Ik kan er heel rustig en blij van worden als ik een beetje in de tuin aan het werk ben, of er gewoon zit en kijk naar de vlinders, de bijen en de vogels die afkomen op ons Zweedse vogel-/voederhuisje. Buiten zijn doet goed!

Tip 4: Leer

Iets waarvan ik zelf veel energie kan krijgen, is nieuwe dingen leren. Het voelt goed om je hersenen aan het werk te zetten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zeker als die vaardigheden iets te maken hebben met iets waarop je je kunt verheugen.

Januari zou zomaar eens de ideale maand kunnen zijn om te beginnen aan een taalcursus waarmee je je straks op vakantie verstaanbaar kunt maken in Zweden, Denemarken of Noorwegen. In deze blogpost heb ik al eens allerlei tips verzameld over het leren van deze talen. Er staan gratis apps bij, boeken en cursussen met begeleiding – het is maar net wat voor jou het beste werkt.

Iets anders wat leuk is om te leren, is gerechten uit Scandinavië klaarmaken. En ik zag dat Northern Delight net weer een aantal nieuwe online kookworkshops heeft aangekondigd, dus grijp je kans. Hier lees je meer over Scandinavische kookworkshops.

Tip 5: Verken

Nieuwe plekken verkennen voelt voor mij als een soort combinatie van bewegen, de natuur in gaan en leren. Driedubbel goed dus! Natuurlijk vind ik het het allerleukste om nieuw stukjes Denemarken, Zweden, Noorwegen of Finland te verkennen. Maar ook in eigen land en zelfs dicht bij huis kun je jezelf verrassen door eens een andere wandelroute te kiezen of gewoon eens een onbekende straat of weg in te slaan bij een ommetje vanuit huis. Dat heb ik het afgelopen jaar regelmatig gedaan.

Ook hierbij gebruik ik wel eens het trucje dat ik bij tip 2 al vertelde over de sportschool. Hoor ik kabbelend water, dan denk ik aan de watervallen in Noorwegen. Een recreatieplas is een Zweeds meer en bij berkenbomen ben ik eventjes in Finland.

En wist je dat je zelfs in Scandinavische sferen kunt overnachten in Nederland? Hier vind je een paar mooie adresjes om dat te doen. Op Stralend Nederland verzamel ik nog veel meer tips om te wandelen, fietsen, varen en overnachten in Nederland.

Tip 6: Ruim op

Vandaag is het Driekoningen en ga ik toch echt de kerstversiering hier in de woonkamer opruimen. Ik vind het altijd ontzettend gezellig om de kamer te versieren, maar alles weer opruimen geeft wel een fris gevoel. Een opgeruimde omgeving kan echt bijdragen aan een ‘opgeruimd’ hoofd wat mij betreft. (In Zweden en Finland mag de kerstboom trouwens wel wat langer blijven staan: tot 13 januari, Sint Knoet. Dus als het vandaag niet lukt, kan ik nog wat smokkelen.)

Daar heb je het al, smoesjes, uitstelgedrag… Opruimen is niet altijd makkelijk. Laat ik het zo zeggen: het is niet echt mijn sterkste punt. Kun jij ook wel wat hulp gebruiken, dan vind je dit Zweedse opruimboek voor drukke gezinnen misschien interessant. En wist je dat er zelfs een Zweeds boek is over ‘alvast opruimen voordat je doodgaat’? Dat vind je in dit overzicht.

Tip 7: Versier

Je kent hem vast wel, die uitdrukking: “Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen.” Dat is figuurlijk bedoeld, maar een beetje letterlijk versieren kan het leven wel degelijk ook een stukje leuker maken. En je kunt gewoon bij jezelf beginnen 🙂

Zo draag ik zelf bijna altijd een kettinkje dat ik heb gekocht tijdens mijn eerste reis naar Lapland. Het was een onvergetelijke reis: ik maakte mijn eerste hondensledetocht, zat in een rendierslee, sliep in een Sami-tent, bezocht een ijshotel en de Noordkaap, voer mee met de Hurtigruten én zag meerdere avonden het noorderlicht. Dankzij dat kettinkje heb ik nog meer het gevoel dat ik de herinneringen aan die reis altijd met me mee draag.

Heb jij ook een sieraad waaraan zo’n mooie herinnering vastzit? Grijp dan vooral elke gelegenheid aan om het te dragen. En wil je iemand anders of jezelf zoiets cadeau doen, dan vind je hier een overzicht van Scandinavische sieradenmerken die ik ken.

Julia Otilia

Tip 8: Creëer

Zelf ben ik er niet zo’n ster in, maar iets met je handen doen kan ook heel fijn zijn – zeker als je een groot deel van de dag vooral met je hoofd bezig bent.

Wil je je creatieve bezigheden een Scandinavisch tintje meegeven, dan zou je bijvoorbeeld iets Noors of IJslands kunnen breien.

Maar ik vond ook een paar pagina’s met mooie Scandinavische kleurplaten:

Je kunt natuurlijk ook een eland gaan figuurzagen, een midzomerkrans maken of een workshop volgen waarbij je Scandinavische kerstversiering maakt.

Tip 9: Luister

Ik was er nogal laat mee, maar het afgelopen jaar heb ik dan ook eindelijk podcasts ontdekt. Normaal gesproken lees ik veel liever dat dat ik luister of video’s kijk. Dat gaat veel sneller en ik kan de tekst makkelijk scannen op zoek naar de informatie waarnaar ik echt op zoek ben.

Maar ik ben wel elke dag een uur aan het wandelen of hardlopen. En die vaste rondjes begonnen me een beetje te vervelen. Dat was het moment waarop ik besloot toch maar eens een podcast op te zetten. Ideaal! De tijd vliegt en soms verleng ik mijn rondje nog een beetje omdat ik nog verder wil luisteren.

De laatste maanden heb ik onder andere naar twee Scandinavische podcasts geluisterd.

  • De eerste is de Nederlandstalige podcast The Swedest Thing. Tot nu toe zijn er afleveringen over de makers (Heidi en Amy), kerst in Zweden, de Zweedse natuur, lagom, fika, Zweeds leren en Zweedse muziek. En ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer leuks aankomt.
  • En dan zijn er nog de podcasts van Nordic Wannabe. Deze zijn in het Duits. Deze ‘Scandi-nerd’ heeft een hele reeks podcasts die ik nog lang niet allemaal heb beluisterd: der Nørd, Nordic foodporn, Nordic meditation, Hygge podcast, Lagom, Nordic home, Nordoc noir… Hiermee kan ik nog duizenden wandelingen voort.

Ik luister zelf via Spotify, maar de podcasts zijn ook op andere platforms te vinden. Hopelijk heb je er net zoveel plezier aan als ik!

Hier vind je nog meer Scandinavische luistertips.

Tip 10: Doe

Ken je dat gevoel, dat er van alles in de wereld is waarvan je verdrietig wordt, maar dat je het gevoel hebt dat je er niets aan kunt doen? Mijn tip is: kijk naar wat je wél kunt doen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Kijk bijvoorbeeld hoe je energie kunt besparen – zonder je te laten weerhouden door de gedachte dat de industrie veel meer verbruikt. Pak de fiets in plaats van de auto – zonder je te laten ontmoedigen door de gedachte dat cruiseschepen en vliegtuigen veel uitstoot veroorzaken. Op deze manier DOE je in ieder geval iets.

Ken je het Zweedse plogga? Het is een combinatie van de werkwoorden jogga en plocka upp. Het is niets meer of minder dan zwerfafval oprapen terwijl je aan het joggen bent – tijdens het wandelen kan het ook heel goed. Zo voeg je ook nog wat extra bewegingen voor je bovenlichaam toe aan je workout. Natuurlijk is het niet eerlijk dat jij andermans troep moet opruimen. Maar je zorgt zo wel voor een schone natuur en voorkomt dat dieren erin verstrikt raken of dingen opeten die slecht voor ze zijn.

Iets anders dat je kunt doen om je steentje bij te dragen, is goed nadenken over wat je koopt. Ik volgde vorig jaar een reeks workshops over duurzame mode en dat was een enorme eye-opener voor me (terwijl ik helemaal niet zo vaak nieuwe kleding koop). Mijn samenvatting vind je hier. Sindsdien kom ik steeds meer initiatieven op het gebied van duurzame mode tegen, bijvoorbeeld bij Zalando (in samenwerking met Scandinavische modemerken), Björn Borg en Organic Basics. En ik stuitte op deze duurzame Scandinavische verzorgingsmerken.

Maar je kunt natuurlijk ook iets heel anders kiezen. Als je maar bedenkt dat de kleine dingen die jij doet wel degelijk een verschil maken. En wie weet inspireer je wel weer anderen, waardoor het effect nog vergroot wordt.

Tip 11: Verwarm

Wat ik erg fijn vind, zeker als ik niet helemaal lekker in mijn vel zit, is iets warms. Ik kan enorm opknappen van een warme douche en als ik echt even wil bijkomen, ga ik in bad liggen. Vaak neem ik dan een Scandinavische thriller of roman mee (hier hou ik bij wat ik heb gelezen).

Een sauna vind ik helemaal lekker. Het is onze droom om (in plaats van het bad) een Finse sauna in onze badkamer te hebben.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor warme sokken (wist jij dat Happy Socks uit Zweden komen?) en/of sloffen (ik ben gek op deze uit Denemarken).

Deense pantoffels

Of je kruipt gewoon lekker met een dekentje op de bank (met deze Scandinavische dekens en kussentjes is dat helemaal knus).

Tip 12: Kook

De geuren en kleuren van verse producten in de keuken… Snijden, roeren, ruiken, proeven… Ik kan daar echt happy van worden, jij ook? De tip van vandaag is dan ook: neem weer eens de tijd om uitgebreid te koken. Daar heb je dubbel plezier van: tijdens het maken, en tijdens het eten.

En als je nou graag iets Scandinavisch wilt koken, dan vind je bij Northern Delight alvast wat heerlijke recepten. Of kijk in een van deze Scandinavische kookboeken. Met een beetje creativiteit kom je thuis ook al een heel eind met de Scandiavische keuken!

Tip 13: Lees

Even wegduiken in een boek – heerlijk kan dat zijn. Misschien word je helemaal blij van een spannende Scandinavische thriller – daarvan zijn er genoeg. Maar ook als je eens wat luchtigers wilt, heb ik wel wat tips voor je.

Het hoeft dus zeker niet altijd bloederig en doodeng te zijn!

outdoorwaanzin are kalvo

Tip 14: Lees voor

Er zijn trouwens ook hele leuke kinderboeken over Zweden (en in mindere mate ook over andere Scandinavische landen). Die van Astrid Lindgren natuurlijk, maar ook verhalen over op vakantie gaan in Zweden. Misschien willen je kinderen die zelf wel lezen met een vakantie naar Zweden in het verschiet. Of op de achterbank als jullie eenmaal onderweg zijn. Maar het is ook erg gezellig om ze voor te lezen. Zo beleven jullie echt samen het avontuur. Ook een mooie manier om samen naar de vakantie toe te leven.

Tip 15: Verzorg

Of je nu een goede dag hebt, of een slechte dag – zorg goed voor jezelf. Vergeet ook niet op te merken wat je lichaam aangeeft. Droge huid? Smeer er iets hydraterends op. Stramme nekspieren? Neem een lekkere warme douche.

Mijn dochters en in doen wel eens een ’thuisspa’. We rouleren dan langs:

  • een verzorgingsplek voor je voeten met een voetenbadje, scrub en lotion
  • een gezichtssauna + gezichtsmasker
  • kommetjes met olie om de nagelriemen soepel te maken en een heerlijke handcrème

Het kan heel ontspannend zijn om goed voor je lichaam te zorgen. Wil je daar ook nog een beetje Scandinavië in meenemen, kies dan voor Scandinavische verzorgingsproducten. Zelf word ik bijvoorbeeld helemaal vrolijk van de geur van Midsummer Glow van Barnängen. En kijk ik er tijdens het hardlopen al naar uit om daarna te gaan douchen met een lekkere geur van Urtekram. En omdat verzorging zeker ook van binnenuit kan komen, begin ik de dag sinds kort met een slokje IJsland.

Kortom: zorg goed voor jezelf – op de manier die jij het fijnst vindt!

Tip 16: Richt in

Het is heel belangrijk dat je je thuis prettig voelt: dat je er kunt ontspannen en dat je blij wordt van wat je ziet als je wakker wordt of thuiskomt. Je kunt er dan ook echt heel veel plezier van hebben om eens een kamer een make-over te geven. Je hoeft echt niet meteen te gaan verbouwen: wat planten, kaarsen en/of kussentjes kunnen al een heel verschil maken in sfeer. Of verplaats de meubels eens en zie wat dat doet. Een ander kleurtje op de muur kan ook al een hele andere indruk geven.

Je hoeft trouwens niet eens meteen een hele kamer aan te pakken: je kunt er ook voor kiezen om je te richten op het creëren van een favoriet hoekje om bijvoorbeeld te lezen of te werken.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Blader dan eens door deze boeken over Scandinavische interieurs.

Tip 17: Dans

Loop je over van energie of kun je juist wel wat extra energie gebruiken? Dans! Zet je favoriete muziek op en laat je even helemaal gaan. Keihard meezingen mag ook natuurlijk. Wat kun je daar soms van opknappen!

Zelf zet ik regelmatig de playlist ABBA Greatest Hits op als ik meters wil maken met werken en even niet aan andere dingen wil denken. Op de een of andere manier verdwijnen de pandemie, politieke rellen en andere nare dingen dan even naar de achtergrond. Zelfs als ik me echt sip voel, zit ik binnen de kortst keren mee te zingen of een beetje mee te bewegen met de muziek. (En dat terwijl de teksten van ABBA’s nummers best vaak triest zijn…)

Deze Scandinavische playlists vind je misschien ook wel leuk:

Maar je kunt natuurlijk ook een playlist opzoeken van je favoriete Scandinavische zanger, zangeres of band. En dan… dansen en zingen maar!

Tip 18: Ruik

Het is ook al aan de orde gekomen bij de tips ‘Verzorg’ en ‘Kook’: geuren hebben een sterk vermogen om gevoelens en herinneringen op te roepen. Tijdens het koken doet de geur van dille mij bijvoorbeeld denken aan Zweden. Of wat denk je van de geur van verse kaneelbroodjes?

Die kracht van geuren kun je nog breder inzetten, bijvoorbeeld door geurolie met dennengeur te gebruiken om die mooie herinnering aan een wandeling door de Finse bossen op te roepen. ‘Live’ is natuurlijk helemaal mooi: maak een boswandeling in Nederland en stel je voor dat je in Scandinavië bent.

Ik ben benieuwd welke geuren jou in gedachten meenemen naar Scandinavië.

finland hossa wandelen
Ruik je het al?

Tip 19: Reis

Vorige week was ik op een online evenement voor mensen die werkzaam zijn in de reisbranche. Iemand vertelde daar op welke manieren reizen ons gelukkig maakt. Ik geloof het meteen, maar op dit moment is reizen helaas alles behalve vanzelfsprekend. Laten we hopen dat er over niet al te lange tijd weer steeds meer kan.

Als je wel binnen Nederland op pad mag, maar nog niet naar het buitenland, zijn er gelukkig altijd nog:

Zo komen we de tijd tot we weer echt naar Scandinavië kunnen wel door, toch?

Tip 20: Plan

Voor de reizen die nu nog niet kunnen, maar over een tijdje weer wel: maak vooral plannen! Maak een bucketlist, stippel een route uit, maak er voor mijn part een collage van en hang die ergens op… Die voorpret kan ook al zo leuk zijn! En de tijd dat het weer kan, komt echt wel weer.

Ter inspiratie vind je onze reisverslagen en reistips voor Noord-Europa hier:

Tip 21: Verander

Pffff ik weet niet hoe het met jullie is, maar soms heb ik zo’n gevoel van sleur! Slapen, werken, sporten, eten en weer slapen… Een dagje eropuit gaan helpt wel tegen dat gevoel, maar dat kan helaas niet elke dag. Van maandag t/m vrijdag zit ik toch grotendeels achter de laptop, met als pauze een van mijn vaste wandelrondjes.

Toch zijn er natuurlijk wel andere dingen die je kunt veranderen om vandaag net weer wat anders te maken dan gisteren. Zo nam ik net eens niet mijn gebruikelijke ontbijt met bosbessen, maar koos ik voor mango en wat kokos. Toch een beetje tropisch gevoel even…

Een andere manier is door de kleding die je ’s morgens aantrekt. Zelf ben ik nogal van de outdoorkleding, maar ik heb mezelf vorig jaar getrakteerd op wat kledingstukken met opvallende prints van Marimekko. En ik moet toegeven, het voelt goed om af en toe eens niet voor een outdoorbroek en warme trui te kiezen, maar voor een net wat nettere outfit – ook al kom ik er de deur niet mee uit.

De prints van Marimekko zijn niet iedereens smaak. Maar er zijn nog meer Scandinavische modemerken, als je het graag in die hoek zoekt. Of kies voor een paar opvallende Scandinavische schoenen. Als je nog tips voor me hebt, hoor ik ze graag!

Tip 22: Ga online

Teveel achter een schermpje zitten is niet goed voor ons. Maar als dat schermpje je in contact brengt met mensen en dingen die je anders niet zou kunnen zien en horen, is het zo gek nog niet. Zo woonde ik gisteravond een webinar bij van Voigt Travel over zomerreizen naar Scandinavië – en ik genoot van de beelden uit het Hoge Noorden. Het gaf me een fijn gevoel.

Zo kun je je zelfs in lockdown virtueel laten inspireren – gewoon vanuit je eigen huis. Er zijn filmpjes op YouTube, online musea, webcams die je van een uitzicht laten genieten…

Heb je vandaag last van Scandinavië-weh? Google eens op je favoriete bestemming in combinatie met ‘webcam’ – wie weet wat je aantreft!

Tip 23: Proef

Scandinavisch koken (zie tip 12) is leuk om te doen als je Scandinavië mist en er voorlopig nog niet naartoe kunt. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je niet zo van koken houdt. Ook dan is er geen nood aan de man!

Hier vind je overzichtje met Scandinavische producten die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. De Lidl heeft regelmatig Scandinavische weken en er zijn ook enkele speciaalzaken met Scandinavische delicatessen. Of kies voor Scandinavische catering of Scandinavische cafés en restaurants, waarvan sommige ook afhaalmogelijkheden bieden. Er zijn gelukkig heel veel Scandinavische lekkernijen te vinden in Nederland…

Scandinavische weken bij LIDL

Tip 24: Varieer

En als we het toch over proeven hebben: varieer dan vooral lekker. Een leuk voorbeeld daarvan vind ik de Instagram-account van Leksands knäckebröd. Daar komen met de #knackepuntje regelmatig origineel belegde puntjes knäckebröd voorbij. En als je zelf weer eens een lekkere manier hebt bedacht om je knäckebröd te beleggen, en je deelt die met de #knackepuntje, dan maak je kans op een mooi bewaarblik voor je knäckebröd. Leuk toch?

Een ander leuk voorbeeld van variëren met smaken vind ik trouwens de jaarlijkse varianten van Zweedse semlor. Deze zoete broodjes worden traditioneel gegeten op Vastenavond, maar tegenwoordig zijn ze veel langer verkrijgbaar. En elk jaar duikt er wel een variant op de klassieke semla op. Ik ben benieuwd wat de hype dit jaar is!

Tip 25: Kijk

Over het algemeen is op de bank hangen en wat rondzappen langs eindeloos veel zenders waar vaak toch niks écht leuks te vinden is niet iets waarvan je energie krijgt – of zelfs echt ontspant. Iets anders is het als je wél iets vindt om naar te kijken waarvan je echt geniet. Niet doelloos zappen, maar echt gericht kijken naar wat bij jou past dus. Maar hoe vind je het aanbod dat het beste bij je past?

Als je van Scandinavisch houdt, kan ik je alvast een stukje op weg helpen. Ik doe mijn best om bij te houden welke series en films ik ken en het liefst ook zelf heb gezien – al moet ik toegeven dat het aanbod zo groot is dat ik het niet helemaal kan bijhouden. Er zitten veel thrillers bij, maar ook romantiek, drama en comedy.

Hier vind je:

Het zijn behoorlijke lange lijsten en ik hoop dat er iets tussen staat waarin jij ook even helemaal in kunt opgaan. Want soms kan het beste fijn zijn om de dagelijkse beslommeringen even te vergeten door op te gaan in andermans verhaal!

Tip 26: Slaap

Yes, vannacht heb ik eindelijk weer eens lekker geslapen! Wat maakt een goede nachtrust toch een verschil in hoe je opstaat en je de rest van de dag voelt…

Helaas heb ik geen wonderformule om goed te slapen. Maar het helpt wel als je een slaapkamer hebt waar je je fijn voelt. Hier kun je lezen hoe je je slaapkamer een Scandinavisch sfeertje geeft – en er staat ook een video in met slaaptips van IKEA. Voor meer inspiratie kun je deze post over Scandinavische dekentjes en kussentjes bekijken (ben jij ook zo gek op de natuurlijke warmte van wol?). En wist je dat het nieuwste bed van het Nederlandse merk Auping is ontworpen door een Deense designer?

Scandinavische slaapkamer

Tip 27: Speel

Ooit las ik ergens: “We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met spelen.” Ik heb het even opgezocht en het was blijkbaar George Bernard Shaw die dit zei. Dat was ik vergeten, maar die gedachte is me altijd bijgebleven.

Nou is het natuurlijk een illusie dat je nooit oud wordt als je maar blijft spelen. Maar het is wel jammer dat we dat als volwassenen meestal veel minder gaan doen dan als kind. Want spelen kan ontspannend zijn, maar ook leerzaam. Het kan je uitdagen en het kan een band smeden.

Gelukkig kan spelen zowel binnen als buiten. En als je wilt, kun je er ook nog een Scandinavische draai aan geven. Zo kun je op de camping (of op een grasveldje bij jou in de buurt) bijvoorbeeld het Zweedse Kubb of het Finse Mölkky spelen. Is het nou geen lekker weer, dan kies je gewoon voor deze bordspellen met een Scandinavisch thema. Ik tipte ze voor de kerstvakantie, maar je kunt ze natuurlijk spelen wanneer je maar wilt. Veel speelplezier gewenst!

Tip 28: Groei

Ik werd vanmorgen wakker en zag dat een vriendin me een filmpje had gestuurd. Het was een filmpje van 10 minuten en toen ik het uit had gekeken, had ik weer iets over mezelf geleerd. Ik begreep mezelf weer wat beter. Ik hou daarvan, van die kleine stukjes persoonlijke groei. En ik denk dat het leven leuker is als je altijd blijft groeien, ook al is je lichaam al lang uitgegroeid.

Ik lees dan ook regelmatig boeken die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en lifestyle. Wat is geluk en hoe kun je geluksmomentjes creëren? Is mooie herinneringen maken een vaardigheid die je kunt leren? Hoe blijf je staande (en jezelf) in stressvolle tijden? Er zijn boeken vol over geschreven…

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: ik kies hierbij het liefst voor boeken uit Scandinavië. Boeken met titels als Hygge, Lykke, Leva en Sisu. Gelukkig zijn er daarvan ook genoeg in het Nederlands vertaald. Hier vind je een overzichtje.

boeken scandinvische lifestyle

Tip 29: Lach

Lachen is gezond – dat geloof ik echt. Van de hele tijd maar verdrietig, angstig of boos zijn wordt niemand beter. Daarom is het een goed idee om ernaar te streven dat je elke dag wel eens ergens om moet lachen. Ook als je een moeilijke tijd doormaakt. Misschien juist dan.

Nou zijn Scandinavische series en boeken lang niet altijd iets om vrolijk van te worden. Vaak zijn het toch thrillers vol met moord en doodslag. Maar er valt ook genoeg te lachen! Een paar tips:

Als jij nog meer tips hebt op het gebied van humor uit het Hoge Noorden, hoor ik het graag!

Tip 30: Geef

Waarom zou je alleen met de feestdagen cadeautjes geven? Iets aan een ander geven geeft altijd plezier. En het hoeft echt niets groots of duurs te zijn. Ook het delen van een link kan al een geschenk zijn. Je zult iemand maar net de gouden tip geven waarnaar diegene al tijden op zoek is! Of misschien heb je wel boeken in huis die je zelf uit hebt en niet meer gaat lezen, maar waarmee een ander erg blij zou zijn. Een zelfgebakken cake, een stekje van een van je plantjes, iets dat je zelf hebt gebreid… De mogelijkheden om iemand iets te geven en daarmee diens dag helemaal goed te maken, zijn eindeloos.

Morgen heb ik ook een zelfgemaakt cadeautje voor jullie. Ik hoop dat jullie het leuk vinden!

En wil je nou toch iets (Scandinavisch) voor iemand kopen in plaats van iets zelf maken? Kijk dan eens bij deze Scandinavische cadeautips.

Tip 31: Verheug je

Dat sluit meteen mooi aan bij deze tip: zorg ervoor dat je altijd iets hebt waarop je je kunt verheugen. Dat kunnen grote dingen zijn, zoals een vakantie, maar ook kleine dingen, zoals een mooie wandeling, een lekker gerecht voor het avondeten of een gezellig filmavondje.

Daarom heb ik dus die Scandinavische jaarkalender gemaakt die je boven aan deze blogpost gratis kon aanvragen, met kleine stukjes Scandinavië in je leven waarop je je het hele jaar door kunt verheugen. Heb jij hem al gedownload? En heb je onderstaande Scandinavische feelgood-poster al? Als je hier je naam en mailadres invult, stuur ik je de download-link.

De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online verkrijgbaar bij bol.com en hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.