organic basics verpakking

Duurzame kleding van Organic Basics: zo werkt het en zo voelt het

Laatst kwam ik er tijdens een reeks interessante webinars achter hoe niet-duurzaam veel kleding is. Dat heeft me ertoe aangezet om me te verdiepen in de Scandinavische kledingmerken die wel heel goed bezig zijn om hun productie-, verkoop- en verzendprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. Een van die merken is Organic Basics uit Denemarken. Daar gaat het van ontwerp tot en met verzending helemaal goed. In deze blogpost vertel ik je alles over de manier waarop Organic Basics werkt en mijn persoonlijke ervaringen met dit merk.

Duurzaamheid als basis

Waar ik tijdens de webinars over duurzame mode wel achter kwam, is dat de meeste kleding verre van duurzaam is. Daarom besloot Organic Basics het maar helemaal om te draaien: niet de ‘normale’ (milieuonvriendelijke) manier van werken een beetje duurzamer proberen te maken, maar duurzaamheid als uitgangspunt nemen. En op basis van wat ik tot nu toe heb gelezen over hoe ze te werk gaan, is dat behoorlijk goed gelukt.

Maar wat maakt Organic Basics nou zo duurzaam?

organic basics duurzaam

Gebruik van materialen

In de eerste plaats gebruikt Organic Basics alleen maar materialen die milieuvriendelijk geproduceerd kunnen worden, lang meegaan en gerecycled of biologisch afgebroken kunnen worden. Dat zijn op dit moment de volgende materialen:

Biologisch katoen

Gecertificeerd, met de hand geplukt biologisch katoen dat vrij is van chemicaliën en ook nog eens heel zacht en duurzaam is. Dankzij het GOTS-certificaat weet je zeker dat de mensen die het voor je maken fatsoenlijke arbeidsomstandigheden hebben. Omdat er geen insecticiden of pesticiden worden gebruikt, blijven zij en de bodem waarop de katoenplanten groeien gezond.

Gerecycled nylon

Ademend, lichtgewicht en vochtafdrijvend GRS-gecertifieerd nylon dat zelfs sterker en duurzamer is dan het beste ‘gewone’ nylon. Gerecycled nylon wordt gemaakt van textielresten uit het productieproces die anders zouden worden weggegooid – minder textiel op de afvalberg dus. Het maken ervan kost 80% minder water en veroorzaakt 90% minder CO2-uitstoot ten opzichte van ‘gewoon’ nylon. En voor gerecycled nylon is ook nog eens géén petroleum nodig.

TENCEL™ Lyocell

Dit materiaal wordt gemaakt van snel groeiende espen- en berkenbomen. In vergelijking met katoenplanten hebben die 80% minder water nodig. Voor de ‘oogst’ worden de bomen niet gekapt, maar uitgedund. Het afgesnoeide hout wordt dan tot pulp vermalen en die pulp wordt weer opgelost door middel van een niet-giftig oplosmiddel. Die oplossing wordt vervolgens door hele kleine gaatjes geperst, waardoor biologisch afbreekbare vezels ontstaan. Je zou het misschien niet zeggen, maar ze voelen zelfs zachter en lichter aan dan katoen. Deze ‘heilige graal’ van het duurzame textiel vermindert ook nog eens de CO2-uitstoot en het gebruik van chemicaliën ten opzichte van gewoon katoen.

Gerecyclede wol

Om ‘gewone’ wol te maken, is veel land nodig (om schapen op te laten grazen), maar ook veel water en chemicaliën bij de productie en het verven. Gerecyclede wol hoeft niet geverfd te worden, kost minder water en brengt de hoeveelheid chemicaliën en afvalwater terug.

Gerecyclede kasjmier

Kasjmier is zacht, warm en licht – maar in de oorspronkelijke vorm niet zo milieuvriendelijk. Organic Basics gebruikt GRS-gecertificeerd gerecycled kasjmier dat wordt gemaakt van versnipperde kledingstukken. Daarvan worden nieuwe garens gesponnen, die bijna niet meer geverfd hoeven worden. Op deze manier zijn veel minder water, chemicaliën en energie nodig en worden veel minder broeikasgassen uitgestoten.

organic basics sportlegging
Ook mijn legging en sportbeha van Organic Basics zijn van gerecycled materiaal

CO2-neutrale verzending

Als de producten dan eenmaal zijn gemaakt, moeten ze natuurlijk zo milieuvriendelijk mogelijk worden verzonden. Organic Basics compenseert alle CO2-uitstoot die bij de verzending wordt veroorzaakt en probeert deze ook zo klein mogelijk te houden. Mijn pakketje van Organic Basics kwam dan ook niet alleen snel, maar ook in een heel compact doosje aan.

organic basics verzending
Ik heb mijn bril er even bij gelegd zodat je een idee hebt van hoe klein het doosje was.

De milieuvriendelijke verzending ging zeker niet ten koste van het ‘uitpakgevoel’: de legging en de beha waren ook nog afzonderlijk verpakt in verpakkingen van milieuvriendelijk materiaal.

organic basics verpakking

Het gebruik van gerecyclede materialen en het vermijden van schadelijke chemicaliën was ook zeker niet ten koste van de kleur gegaan – de Burgundy kleur die ik had uitgekozen voor mijn sportbeha en legging was minstens net zo mooi als ik op de website had gezien.

organic basics antibacterieel

Duurzaam in het gebruik

Maar het streven naar duurzaamheid van Organic Basics houdt niet op bij productie en verzending. Meer dan twee derde van de milieu-impact van kleding ontstaat namelijk tijdens het dragen. Organic Basics doet de volgende dingen om ervoor te zorgen dat je de kleding minder vaak hoeft te wassen en jarenlang kunt dragen:

  • Naadloos ontwerp: door de kleding naadloos te maken, zitten er ook geen zwakke punten in de stof. Minder slijtage dus – en het zorgt ervoor dat de kleding meerekt waar en wanneer dat nodig is. Deze manier van kleding maken zorgt ook nog eens voor minder restmateriaal bij de productie.
  • SilverTech™ om minder te hoeven wassen: bij de SilverTech™ Everyday-collectie worden de polymeervezels ondergedompeld in natuurlijk zilver (geen nano-zilver, want dat kan bij het wassen uit de stof spoelen). Daarna vormen deze vezels samen met biologische katoenvezels een zachte stof die niet vies gaat ruiken als je erin zweet.
  • De SilverTech™ Active-collectie krijgt ook nog eens een Polygiene®-behandeling: een veilige, door bluesign® goedgekeurde permanente textielbehandeling op basis van gerecycled zilverzout die de stof langer fris houdt tussen de wasbeurten in. Bacteriën die nare geurtjes veroorzaken, krijgen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Zo hoef je minder te wassen en dat scheelt water en energie. Ook hierbij komt geen nanozilver te pas.
organic basics ondergoed
Deze sportbeha en legging komen uit de SilverTech™ Active-collectie

Handig: de Impact Index

Om consumenten een realistische indruk te kunnen geven van de impact die een bepaald kledingstuk op het milieu heeft, heeft Organic Basics de Impact Index ontwikkeld. Deze vind je bij elk kledingstuk in de webshop – dus ook bij de set die ik heb. Zo kon ik precies zien hoeveel duurzamer deze kleding is in vergelijking met vergelijkbare ‘normale’ kleding.

organic basics kortingscode
7,25 kg minder CO2, 299 liter minder water en 59 gram minder afval voor dit setje

Bij het bepalen van deze Impact Index wordt voor het hele productieproces en de hele levensduur van het kledingstuk gekeken naar de volgende factoren:

  • Afval: er belandt veel te veel textiel onnodig op de afvalberg. Organic Basics werkt met fabrieken die tijdens de productie de hoeveelheid restmateriaal minimaliseren en restjes recyclen.
  • Chemicaliën: er worden veel milieu- en mensontvriendelijke chemicaliën gebruikt bij de productie van kleding, bijvoorbeeld bij het verven. Organic Basics gebruikt processen met een eco-certificaat, zodat geen schadelijke chemicaliën nodig zijn.
  • Energie: bij de productie van kleding wordt veel energie gebruikt. Organic Basics werkt alleen samen met fabrieken en leveranciers die schone, hernieuwbare energie gebruiken.
  • Uitstoot: 10% van alle broeikassen wordt uitgestoten door de modewereld. Organic Basics compenseert alle uitstoot en zet zich in om de uitstoot in de hele toeleveringsketen steeds verder terug te brengen.
  • Water: er wordt veel kostbaar drinkwater gebruikt voor de productie van onze kleren. Organic Basics gebruikt stoffen en processen waarvoor minder water nodig is.

De menselijke factor

Wat ten slotte ook onder duurzaamheid valt, is omgaan met mensen zoals je zou willen dat er ook met jou of je ouders of kinderen wordt omgegaan. Organic Basics werkt niet met fabrieken waar sprake is van kinderarbeid of gedwongen arbeid. Deze fabrieken behandelen hun werknemers met respect. Ze bieden een veilige werkomgeving, een fatsoenlijk loon en vaak ook extra’s zoals een gratis lunch of kinderopvang.

organic basics legging
In wat voor wereld wil jij leven?

Wat zijn mijn ervaringen met de kleding van Organic Basics?

De achterliggende gedachte van de kleding is dus dik in orde. Door hiervoor te kiezen, draag je bij aan een betere wereld voor mens en milieu. Maar hoe bevalt de kleding van Organic Basics nou echt? Dat zal ik je vertellen.

Het begon al goed: mijn bestelling werd snel bezorgd en was leuk ingepakt. De kleur was minstens net zo mooi als ik op de website had gezien. De pasvorm van de legging was perfect, de beha had voor mij iets groter gemogen.

En dan de ultieme test: even flink bewegen met mijn sportbeha en legging. De legging voelt stevig aan – zonder te stug of strak te zijn trouwens. Ik vond het juist wel fijn, want hij voelde alsof hij ook prima geschikt zou zijn om buiten in te wandelen. Dat klopte helemaal. Ik heb er een flink eind mee gewandeld en dat beviel uitstekend. De legging zakte niet af en ging niet knellen. Brandnetels en andere planten prikten er niet doorheen. De stof rekte moeiteloos mee toen ik in een boom klom en in kleermakerszit ging zitten. Ook daarna bleek de legging trouwens goed op zijn plek te zijn gebleven.

En inderdaad, ik heb net nog even aan het setje geroken (ook dat moest ik tenslotte testen) maar hoewel ik ook tijdens het wandelen best snel zweet, zitten er geen nare luchtjes aan.

Kortom: mijn ervaring met de sportkleding van Organic Basics is positief, behalve dan dat de beha voor mij iets aan de krappe kant is. Maar ook weer niet zo krap dat ik hem terugstuur, wat natuurlijk wel altijd kan als je niet de goede maat blijkt te hebben besteld.

Meer weten over de duurzame kleding van Organic Basics?

Wil je meer weten over duurzame mode? Kijk dan hier de webinars van de Nordic Talks Sustainable Fashion Days terug of bekijk op de website van Organic Basics het ABC van de verduurzaming van de mode. Daar kun je ook kijken welke duurzame projecten op dit moment steun ontvangen van het Organic Basics Fund.

En omdat zelfs een website bezoeken impact op het milieu heeft, kun je op de website van Organic Basics ook kiezen voor de speciale low impact website.

Ik mocht de kleding van Organic Basics uitproberen om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.