Scandinavische series op Netflix – ken jij ze allemaal al?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het aanbod op Netflix wisselt. Daarom maak ik regelmatig een rondje langs de Scandinavische series op Netflix om te kijken of er nog nieuwe Scandinavische series bij zijn gekomen. Sommige series heb ik dan al gezien op televisie of dvd, maar er komen vaak genoeg series en films bij die ik nog helemaal niet ken. Leuk! Hieronder probeer ik een overzicht bij te houden van wat er op Netflix staat aan Scandinavische series. Mis ik nog goede Scandinavische series op Netflix of staat er iets bij dat inmiddels is verwijderd – laat het me gerust weten!

Deze website is trouwens ook handig om na te kijken of een film of serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Let op: ik heb een apart lijstje met Scandinavische films op Netflix.

Scandinavische series op Netflix: spanning

Om te beginnen staan er heel veel Scandinavische politieseries op Netflix.

Young Wallander

Deze serie duikt in de jonge jaren van de bekende Zweedse inspecteur Wallander.

Bekijk hier de trailer van Young Wallander.

Conspiracy of Silence

Een voormalig wapenhandelaar zint op wraak – hier lees je meer over deze Zweedse serie en vind je ook de trailer.

STHLM Requiem

Een vrouwelijke criminoloog wordt in eerste instantie niet serieus genomen op de afdeling waar ze gaat werken. Gebaseerd op de boeken van Kristina Ohlsson. Hier lees je meer over STHLM Requiem en vind je ook de trailer.

Moscow Noir

Een Zweedse investeringsbankier komt terecht in de onderwereld van Moskou. Hier lees je meer over deze serie en vind je ook de trailer.

Alex en Hassel

Deze Zweedse series draaien allebei om een politieagent die de grens tussen wetshandhaving en criminaliteit opzoeken.

Rebecka Martinsson

Jurist Rebecka Martinsson keert terug naar de plek waar ze oproeide, in het Hoge Noorden van Zweden. Daar lost ze zaken in het heden en vragen uit het verleden op.

Lees hier meer over Rebecka Martinsson. Hier kun je ook de trailers van de verschillende seizoenen bekijken.

The Lawyer

Een advocaat infiltreert in de wereld van de zware misdaad op zoek naar de moordenaar van zijn ouders.

Lees hier meer over The Lawyer en bekijk de trailer.

The Truth Will Out

Een rechercheur die er een tijdje uit is geweest en die nog steeds worstelt met het verleden gaat weer aan het werk. Hij krijgt een stel wonderlijke mensen onder zich en mag zich gaan bezighouden met cold cases.

Hier lees je meer over The Truth Will Out en kun je de trailer bekijken.

Deliver us

Wat als een stel rechtschapen mensen hele goede redenen hebben om iemand te vermoorden? Bijvoorbeeld omdat iemand een heel dorp terroriseert? Dan is het nog steeds moord…

Lees hier meer over Deliver us en bekijk daar de trailer.

Norskov

Rechercheur Tom Noack keert terug naar de plaats waar hij opgroeide om de strijd aan te gaan met de drugscriminaliteit. Hij kan niet voorkomen dat zijn onderzoek verstrengeld raakt met de persoonlijke banden die hij heeft met de inwoners van Norskov.

Lees hier mijn review van Norskov en bekijk daar de trailer.

Modus

Ergens in de Zweedse bossen leeft een enge man in een caravan. Hij duikt in ijskoude meren, slacht met blote handen een hert en krijgt bloederige opdrachten van een religieuze sekte. Als een meisje met autisme hem op een dag aan het werk ziet en haar angst niet met anderen kan delen, kun je als kijker alleen maar angstvallig hopen dat hij haar niet te pakken krijgt…

Lees hier mijn review van Modus en bekijk daar de trailer.

Brot/The Valhalla Murders (IJsland)

Spannende serie waarin een rechercheur uit Noorwegen afreist naar IJsland om daar op basis van een mysterieuze foto jacht te maken op een seriemoordenaar. Zijn pijnlijke verleden reist met hem mee…

Bekijk hier de trailer van Brot.

Kalifat (Zweden)

Een op dreigende terroristische aanslag in Zweden zorgt ervoor dat de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden raken: de ambitieuze agent Fatima, de bevlogen studente Sulle en een moeder met een dilemma.

Blodtur/Bloodride (Noorwegen)

Macabere horrorserie waarin de passagiers van een spookachtige bus op weg zijn naar een onbekende, gruwelijke bestemming. Zes losstaande verhalen waarvan je gewoon weet dat ze slecht gaat aflopen.

Bekijk hier de trailer van Blodtur.

Ragnarok (Noorwegen)

Spanning, maar dan anders dan je van Scandinavische series gewend bent. Een jongen verhuist met zijn moeder en broer naar een Noors dorpje waar het een en ander niet pluis lijkt te zijn. Is hij degene die voorbestemd is om hier iets aan te doen?

Bekijk hier de trailer van Ragnarok.

Wisting (Noorwegen)

Noorse serie over een rechercheur en zijn dochter die journalist is. Dat levert spanningen en gevaarlijke situaties op. Hier lees je er meer over en kun je de trailer bekijken.

Black Lake (Svartsjön) (Zweden)

Spanning, maar dan net iets anders dan je gewend bent uit Scandinavië. Een groep vrienden trekt in een verlaten ski-resort en dan beginnen er doden te vallen…

Missing (Saknad) – Zweden)

Van deze serie heb ik ooit de eerste aflevering mogen kijken als voorproefje en nu hij op Netflix staat, kan ik niet wachten om hem eindelijk helemaal te kijken.

 • Hier kun je lezen wat ik toen schreef over Missing (en de trailer bekijken)

Karppi/Deadwind (Finland)

In deze serie onderzoekt rechercheur Karppi samen met een groentje de dood van een vrouw. Ze raakt er extra bij betrokken omdat de dood van haar man nog vers in het geheugen ligt.

Grenseland/Borderliner (Noorwegen)

In Grenseland raakt een politieagent via zijn broer steeds verder verwikkeld in een moordzaak. Af en toe wil je naar het scherm roepen: nee, doe dat nou niet!!!

Hier kun je de trailer van Grenseland bekijken.

Sorjonen/Bordertown (Finland)

Finse series – je moet ervan houden, en ik hou ervan! Rechercheur Sorjonen is een apart type dat voor het oplossen van misdaden werkt met een soort geheugenpaleis.

Beck (Zweden)

Beck is zo’n beetje de stamvader van de hele Nordic Noir en er zijn zelfs verschillende verfilmingen van gemaakt. Eén daarvan staat op Netflix.

Dicte (Denemarken)

Een nieuwsgierige journaliste heeft er een handje van om de politie altijd net een stapje voor te zijn bij het onderzoeken van zware misdaden. Daarbij moet ze soms wel uit penibele situaties worden gered…

Lees hier mijn review van Dicte en bekijk de trailers van de verschillende seizoenen.

Quicksand/Störst av alt (Zweden)

Wat is er nu precies gebeurd tijdens de schietpartij op een school in Stockholm? In de loop van de afleveringen wordt dat wat voorafging aan het drama stapje voor stapje duidelijk. Maar zou ze het nu hebben gedaan of niet?

Bekijkj hier de trailer van Quicksand.

Morden in Sandhamn/The Sandhamn Murders (Zweden)

In de schitterende omgeving van de Stockholm-archipel slaat een politieagent de handen ineen met een burger om moordzaken op te lossen.

Arne Dahl (Zweden)

In Arne Dahl werkt een team met heel verschillende leden samen aan het oplossen van verschillende zaken. Hoe zeer ze ook verschillen, ze gaan elkaar steeds meer waarderen. Dat is mooi om te zien – en de zaken waaraan ze werken zijn nog spannend ook

The Team

Een internationaal (deels Deens) team van speurders gaat op zoek naar de verantwoordelijken achter een reeks gruwelijke moorden.

Hier lees je meer over The Team.

Springvloed/Springfloden (Zweden)

Een politieagent in opleiding duikt tijdens de vakantie in de nooit opgeloste zaak die haar vader ook al lange tijd fascineerde.

Below the surface (Denemarken)

In het eerste seizoen van Below the Surface wordt in Kopenhagen een metro gegijzeld. In het tweede seizoen vindt een gijzeling plaats op een veerboot tussen Zweden en Denemarken.

Serie Q (Denemarken)

Eerder maakte ik al een overzicht van de boeken en verfilmingen van Serie Q. Op Netflix vind je de volgende films met Carl Morck, die samen een serie vormen:

 • The keeper of lost causes
 • The absent one
 • Journal 64
 • A conspiracy of faith

Trapped/Ófærð (IJsland)

De barre kou van IJsland geeft deze politieserie een extra grimmig sfeertje. Kan de plaatselijke IJslandse politie het onderzoek naar een aangespoeld lijk wel aan?

Midnattsol/Midnight Sun (Zweden)

Als een Franse rechercheur naar Zweeds Lapland afreist om een moord te onderzoeken, moet ze wel even wennen aan de nachten. Donker wordt het niet, maar vanwege activiteiten in de mijn schudt de grond wel af en toe.

The Bridge/Bron/Broen (Denemarken/Zweden)

Deze serie, die ooit begon midden op de brug tussen Denemarken en Zweden, was een enorm internationaal succes, mede dankzij het bijzondere karakter van Saga.

Johan Falk (Zweden)

Johan Falk is een superspannende undercoverserie die ik zelf te spannend vond om verder te kijken – hier lees je er meer over.

Case

IJslandse serie over een advocaat die zich op een verdwijningszaak stort om nog enig doel te hebben in het leven.

Kriger

Deze Deense serie gaat over veteranen, motorclubs, de politie, trouw en verraad en liefde tussen een oorlogsveteraan en een rechercheur.

The Rain

Hoera, een enge serie over een virus… Als je daar echt nog zin in hebt, is de Deense serie The Rain wat voor je. Dit levensgevaarlijke virus verspreidt zich via regendruppels. Zes jaar na de uitbraak is bijna iedereen in Scandinavië overleden. Dan komen twee Denen voorzichtig uit hun bunker.

Scandinavische series op Netflix: humor/drama

Maar het is niet alleen maar spanning dat de klok slaat bij de Scandinavische series die op Netflix staan. Er staan ook leuke Scandinavische series op Netflix, en een paar romantische en dramaseries.

Kärlek & Anarki / Love & Anarchy (Zweden)

Ambitieuze consultant Sofie is getrouwd en heeft twee kinderen. Door een nieuwe opdracht begint van de stress haar leven langzaam kapot te gaan. Dan ontmoet ze de jonge IT-expert Max en beginnen ze met elkaar te flirten en elkaar uit te dagen van alles te doen. De uitdagingen worden steeds riskanter en de consequenties steeds groter…

Borgen (Denemarken)

De politieke dramaserie Borgen was een enorm succes, maar gek genoeg heb ik hem pas gezien toen hij op Netflix kwam. Ik vond vooral de eerste twee seizoenen echt geweldig en verslavend! Het derde seizoen vond ik wat minder. Er is een nieuw, vierde seizoen aangekondigd.

Borgen (De burcht) is het regeringscentrum in Kopenhagen: Christiansborg. Dit gebouwencomplex huisvest het Deense parlement (Folketinget) en het departement van de premier (Statsministeriet). De serie volgt premier Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) in de wirwar van politieke spelletjes die achter de gesloten deuren van Christiansborg worden gespeeld. Andere belangrijke personages zijn journalist Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk).

Occupied

Nog meer spannende politiek kun je bekijken in de Noorse serie Occupied, waarin Rusland de touwtjes in handen neemt in Noorwegen.

Lees hier meer over Occupied en bekijk de trailer.

The Restaurant (Vår tid är nu) uit Zweden

Een historisch drama over een restaurant in Stockholm dat begint na de Tweede Wereldoorlog.

1864

Nog meer historisch drama: we zien onder andere Jakob Oftebro en Pilou Asbaek strijden in de Tweede Duits-Deense oorlog.

Bekijk hier de trailer van 1864.

Liberty (Denemarken)

Een best heftige serie over een groep expats in Afrika.

Hjem til Jul (Noorwegen)

In Hjem til Jul liegt dertiger Johanne op 1 december tegen haar familie dat ze een vriend heeft. Daarna zet ze alles op alles om ook echt een vriend te vinden die ze kan meenemen naar het kerstdiner.

Lykkeland/State of happiness (Noorwegen)

Mooi gemaakte historische dramaserie over de opkomst van de olie-industrie in Noorwegen en om precies te zijn in Stavanger.

Fallet/The Case (Zweden)

Deze serie is één grote parodie op heel veel Scandinavische misdaadseries. Hoe meer je er hebt gezien, hoe meer je erin zult herkennen en hoe grappiger het wordt. Maar naast al die grapjes hebben de Zweedse rechercheur (die nogal wat sociale vaardigheden mist én terugkeert naar haar geboorteplaats – herkenbaar) en de buitenlandse collega met wie ze tegen wil en dank moet samenwerken (ook herkenbaar) ook nog echt een zaak op te lossen. Ik vond hem grappig, maar ik kan me ook voorstellen dat je hem heel flauw vindt.

Hier kun je de trailer van Fallet bekijken.

Bonusfamiljen/Bonus Family (Zweden)

Een man met een keurig zoontje gaat samenwonen met een vrouw met twee niet zo makkelijke pubers. Omgaan met de kinderen van je nieuwe partner, opeens moeten delen met een nieuwe broer/zus en heen en weer reizen tussen je ene en je andere ouder – het komt allemaal terug in deze grappige maar soms ook ontroerende serie over een samengesteld gezin, de ex-partners en opa’s en oma’s daaromheen en niet te vergeten hun twee relatietherapeuten, die zelf ook een stel zijn.

Bekijk hier de trailer van Bonusfamiljen.

Norsemen/Vikingane (Noorwegen)

Een serie over Vikingen, maar dan met soms Monty Python-achtige situaties. Ik vond hem erg grappig!

Bekijk de trailer van Norsemen om een idee van de humor te krijgen.

Maniac (Noorwegen)

Maniac is typisch zo’n serie met bizarre Noorse humor, net als de serie Dag. Hoofdpersoon is een psychiatrisch patiënt die het leven voor zichzelf dragelijker maakt door middel van de meest wilde fantasieën. De mensen om hem heen begrijpen daardoor soms totaal niet wat hem bezielt, terwijl het in zijn fantasiewereld allemaal heel logisch is. Ontroerend ook soms!

De trailer van Maniac biedt alvast een eerste indruk.

Rita (Denemarken)

Rita is een onconventionele lerares op een Deense scholengemeenschap. Ze rookt stiekem op het toilet, doet het met de rector en zegt vervelende ouders en leerlingen gewoon waar het op staat. Ik ben er twee keer aan begonnen maar vond het niet grappig genoeg om te blijven kijken. Maar er zijn heel veel mensen die Rita wel hilarisch vinden.

Kijk hier of de trailer van Rita je aanspreekt.

Hjørdis (Denemarken)

Er is zelfs een spin-off van Rita gemaakt: Hjørdis. Deze collega van Rita is eigenlijk een soort tegenpool van haar – en daar kunnen dan ook weer heel grappige situaties uit voortkomen.

Dit is de trailer van Hjordis.

Scandinavische kinderseries op Netflix

Ook voor kinderen staan er Scandinavische afleveringen op Netflix.

Casper en Emma/Karsten og Petra (Noorwegen)

Er is een hele reeks films en een serie over deze twee Noorse kleuters. De film Beste vriendjes en de serie staan op Netflix

Zombie Lars (Noorwegen)

Over een jongen die half zombie is en na een verhuizing meer kinderen tegenkomt met bovennatuurlijke krachten.

Hier vind je de trailer van Zombie Lars.

Tekenfilms van Angry Birds en LEGO

Als je deze ook wilt meerekenen: er staan heel veel tekenfilms van LEGO (uit Denemarken) op Netflix, plus een serie tekenfilms van de Angry Birds uit Finland. Als je van LEGO houdt, is de documentaire over de bouw van LEGO House trouwens ook leuk om te kijken. Hij heet LEGO House – Home of the Brick.

Nogmaals: heb ik nog goede Scandinavische series op Netflix gemist ? Laat het me zeker even weten, dan zorg ik dat dit overzicht weer klopt. Alvast bedankt!

En ik ben benieuwd: wat vind jij de beste Scandinavische series op Netflix?

13 thoughts on “Scandinavische series op Netflix – ken jij ze allemaal al?

 1. Greetje says:

  Dankje, heb deze pagina de afgelopen maand leren kennen door de adventskalender, nu bezig met de Q serie op Netflix, leuk deze tips

 2. Diana de Kat says:

  Hele leuke site. Vooral de tips over series op Netflix zijn erg handig. Heb er al een aantal gezien, maar met jouw tips kan ik er nog even mee door!

 3. Ineke de Stigter says:

  Alle spannende series op je site gekeken! Dank!
  Benieuwd naar nieuwe series.

   • Ineke Beuse says:

    De serie over het bankwezen Blinded is die ook al op Netflix? Ik kan het niet vinden, maar misschien onder een andere naam? Zelfde hoofdrolspeelster als in Springvloed

    Gr
    Ineke

 4. Maria says:

  Borgen 4 is in de maak las ik vanmorgen in de krant met weer Sidse Babett Knudsen in de hoofdrol, dit keer als minister van Buitenl. zaken.
  Wordt eerst in Denemarken uitgezonden, daarna via Netflix internationaal. Lijkt me boeiend, alleen die taal hè, dat Deens, doet gewoon soms pijn aan je oren….Maar als alles Noors zou zijn, was het ook saai…
  Mooie, nieuwe series heb je hier boven gezet, tusen takk!

 5. Sommige ken ik en enkele heb ik gezien. Het aanbod is erg veel. Vorige week afgehaakt bij Valhalla Murders in deel 4. Het werd zo gruwelijk, dat ik wist:
  er zijn grenzen en die zijn nu bereikt. Ik verbaas me over de perverse wendingen in het script, het komt toch uit iemands koker. Hoe mooi de Noordse landen ook zijn, de Noorse taal voor mij, er zit soms ook in boeken en series een kant, een stroming die puur sadistisch is en dan doorgevoerd in het extreme. Ik ben er dan klaar mee zoals nu. Ik ga nu weer voor de Kerstfilms, Linus bijv. ook fijn…Ha det, Sandra!

 6. Maureen says:

  Hoi hoi, heeft iemand enig idee wanneer seizoen 3 van Karppi ( deadwind) op Netflix komt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *