Scandinavische series op Netflix – update oktober 2021

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Oktober 2021: tijd voor een update van de nieuwe Scandinavische series op Netflix – en helaas ook om de series die zijn verwijderd uit dit overzicht te halen. Heb ik nog nieuwe Scandinavische series die op Netflix staan gemist? Laat het me dan alsjeblieft even weten – het is soms niet bij te houden! En ik ben ook heel benieuwd wat jullie nou de beste Scandinavische series op Netflix vinden.

Deze website is trouwens heel handig om na te kijken of een film of serie op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Let op: ik heb een apart lijstje met Scandinavische films op Netflix.

Scandinavische series op Netflix: spanning

Om te beginnen staan er heel veel spannende Scandinavische series op Netflix. Omdat het er zoveel zijn, heb ik ze even verdeeld over IJslandse, Deense, Finse, Noorse en Zweedse series.

Spannende Zweedse series op Netflix

Den osannolika mördaren (De onwaarschijnlijke moordenaar)

Deze serie is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en speculeert over wie nou echt de moordenaar van Olof Palme kan zijn. Na het lezen van dit boek wil ik deze serie heel graag zien!

Snabba Cash/Easy Money/Snel geld

Je kent misschien wel de Snabba Cash-films die eerder werden gemaakt. Maar nu is er ook een serie met in de hoofdrol een ambitieuze zakenvrouw en moeder. Ook nu komen de personages in de film in hun zoektocht naar geld terecht in de onderwereld van Stockholm. Meer over de films, de serie en de boeken waarop ze zijn gebaseerd lees je in deze blogpost over Snabba Cash.

The Lawyer

Een advocaat infiltreert in de wereld van de zware misdaad op zoek naar de moordenaar van zijn ouders.

Lees hier meer over The Lawyer en bekijk de trailer.

The Truth Will Out

Een rechercheur die er een tijdje uit is geweest en die nog steeds worstelt met het verleden gaat weer aan het werk. Hij krijgt een stel wonderlijke mensen onder zich en mag zich gaan bezighouden met cold cases.

Hier lees je meer over The Truth Will Out en kun je de trailer bekijken.

Modus

Ergens in de Zweedse bossen leeft een enge man in een caravan. Hij duikt in ijskoude meren, slacht met blote handen een hert en krijgt bloederige opdrachten van een religieuze sekte. Als een meisje met autisme hem op een dag aan het werk ziet en haar angst niet met anderen kan delen, kun je als kijker alleen maar angstvallig hopen dat hij haar niet te pakken krijgt…

Lees hier mijn review van Modus en bekijk daar de trailer.

Young Wallander

Engels gesproken, maar gebaseerd op de Wallander-verhalen van de Zweedse schrijver Henning Mankell. Deze serie duikt in de jonge jaren van de bekende Zweedse inspecteur Wallander.

Bekijk hier de trailer van Young Wallander:

Wallander

Ook de Britse verfilmingen van Wallander staan nu op Netflix – vier seizoenen lang.

STHLM Requiem

Een vrouwelijke criminoloog wordt in eerste instantie niet serieus genomen op de afdeling waar ze gaat werken. Gebaseerd op de boeken van Kristina Ohlsson. Hier lees je meer over STHLM Requiem en vind je ook de trailer.

Moscow Noir

Een Zweedse investeringsbankier komt terecht in de onderwereld van Moskou. Hier lees je meer over deze serie en vind je ook de trailer.

Alex en Hassel

Deze Zweedse series draaien allebei om een politieagent die de grens tussen wetshandhaving en criminaliteit opzoeken.

Conspiracy of Silence

Een voormalig wapenhandelaar zint op wraak – hier lees je meer over deze Zweedse serie en vind je ook de trailer.

Rebecka Martinsson

Jurist Rebecka Martinsson keert terug naar de plek waar ze oproeide, in het Hoge Noorden van Zweden. Daar lost ze zaken in het heden en vragen uit het verleden op.

Lees hier meer over Rebecka Martinsson. Hier kun je ook de trailers van de verschillende seizoenen bekijken.

Kalifat

Een op dreigende terroristische aanslag in Zweden zorgt ervoor dat de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden raken: de ambitieuze agent Fatima, de bevlogen studente Sulle en een moeder met een dilemma.

Black Lake (Svartsjön)

Spanning, maar dan net iets anders dan je gewend bent uit Scandinavië. Een groep vrienden trekt in een verlaten ski-resort en dan beginnen er doden te vallen…

Missing (Saknad)

Van deze serie heb ik ooit de eerste aflevering mogen kijken als voorproefje en nu hij op Netflix staat, kan ik niet wachten om hem eindelijk helemaal te kijken.

 • Hier kun je lezen wat ik toen schreef over Missing (en de trailer bekijken)

Springvloed/Springfloden (Zweden)

Een politieagent in opleiding duikt tijdens de vakantie in de nooit opgeloste zaak die haar vader ook al lange tijd fascineerde.

Beck

Beck is zo’n beetje de stamvader van de hele Nordic Noir en er zijn zelfs verschillende verfilmingen van gemaakt. Eén daarvan staat op Netflix.

Quicksand/Störst av alt

Wat is er nu precies gebeurd tijdens de schietpartij op een school in Stockholm? In de loop van de afleveringen wordt dat wat voorafging aan het drama stapje voor stapje duidelijk. Maar zou ze het nu hebben gedaan of niet?

Bekijk hier de trailer van Quicksand.

Morden in Sandhamn/The Sandhamn Murders

In de schitterende omgeving van de Stockholm-archipel slaat een politieagent de handen ineen met een burger om moordzaken op te lossen.

Midnattsol/Midnight Sun

Als een Franse rechercheur naar Zweeds Lapland afreist om een moord te onderzoeken, moet ze wel even wennen aan de nachten. Donker wordt het niet, maar vanwege activiteiten in de mijn schudt de grond wel af en toe.

Arne Dahl

In Arne Dahl werkt een team met heel verschillende leden samen aan het oplossen van verschillende zaken. Hoe zeer ze ook verschillen, ze gaan elkaar steeds meer waarderen. Dat is mooi om te zien – en de zaken waaraan ze werken zijn nog spannend ook

The Bridge/Bron/Broen

Deze serie, die ooit begon midden op de brug tussen Denemarken en Zweden, was een enorm internationaal succes, mede dankzij het bijzondere karakter van Saga Norén.

Johan Falk

Johan Falk is een superspannende undercoverserie die ik zelf te spannend vond om verder te kijken – hier lees je er meer over.

Spannende Deense series op Netflix

Kastanjemanden/The Chestnut Man

Op de plaats-delict van een moord wordt een kastanjepoppetje gevonden. Intussen is het kind van een vooraanstaand politica nog steeds vermist. Deze serie is gebaseerd op het boek The Chestnut Man van Søren Sveitsrup.

The Killing

Deze serie over Sarah Lund die een gruwelijke moord onderzoekt is echt wereldberoemd – onder andere vanwege de truien die Sarah altijd draagt. Hier lees je meer over The Killing en kun je de trailer bekijken.

Bedrag / Follow the money

In de Deense serie Bedrag/Follow the money staat de financiële misdaad centraal. Dat wil niet zeggen dat er geen doden vallen, want ambitie, hebzucht en machtswellust in de financiële wereld kunnen wel degelijk levens kosten.

Hier lees je meer over de serie Bedrag en kun je de trailer bekijken.

Dicte

Een nieuwsgierige journaliste heeft er een handje van om de politie altijd net een stapje voor te zijn bij het onderzoeken van zware misdaden. Daarbij moet ze soms wel uit penibele situaties worden gered…

Lees hier mijn review van Dicte en bekijk de trailers van de verschillende seizoenen.

Equinox

Als negenjarig meisje ziet Astrid een eindexamenklas op schoolreisje gaan en nooit meer terugkomen. Haar oudere zus is één van hen. Ze worden nooit teruggevonden. Twintig jaar later wordt deze tragische gebeurtenis weer opgerakeld. Astrid krijgt meteen weer nachtmerries gaat toch nog een keer proberen uit te zoeken wat er nou precies is gebeurd.

Deliver us

Wat als een stel rechtschapen mensen hele goede redenen hebben om iemand te vermoorden? Bijvoorbeeld omdat iemand een heel dorp terroriseert? Dan is het nog steeds moord…

Lees hier meer over Deliver us en bekijk daar de trailer.

Norskov

Rechercheur Tom Noack keert terug naar de plaats waar hij opgroeide om de strijd aan te gaan met de drugscriminaliteit. Hij kan niet voorkomen dat zijn onderzoek verstrengeld raakt met de persoonlijke banden die hij heeft met de inwoners van Norskov.

Lees hier mijn review van Norskov en bekijk daar de trailer.

The Team

Een internationaal (deels Deens) team van speurders gaat op zoek naar de verantwoordelijken achter een reeks gruwelijke moorden.

Hier lees je meer over The Team.

Below the surface

In het eerste seizoen van Below the Surface wordt in Kopenhagen een metro gegijzeld. In het tweede seizoen vindt een gijzeling plaats op een veerboot tussen Zweden en Denemarken.

Serie Q

Eerder maakte ik al een overzicht van de boeken en verfilmingen van Serie Q. Op Netflix vind je de volgende films met Carl Morck, die samen een serie vormen:

 • The keeper of lost causes
 • The absent one
 • Journal 64
 • A conspiracy of faith

Kriger

Deze Deense serie gaat over veteranen, motorclubs, de politie, trouw en verraad en liefde tussen een oorlogsveteraan en een rechercheur.

The Rain

Hoera, een enge serie over een virus… Als je daar echt nog zin in hebt, is de Deense serie The Rain wat voor je. Dit levensgevaarlijke virus verspreidt zich via regendruppels. Zes jaar na de uitbraak is bijna iedereen in Scandinavië overleden. Dan komen twee Denen voorzichtig uit hun bunker.

Spannende Noorse series op Netflix

Post Mortem: No One Dies in Skarnes

In Post Mortem: No One Dies in Skarnes stagneren de sterftecijfers in een Noors stadje. Steeds meer mensen komen na hun dood weer tot leven, maar dan wel met de neiging om bloed te willen drinken.

Blodtur/Bloodride

Macabere horrorserie waarin de passagiers van een spookachtige bus op weg zijn naar een onbekende, gruwelijke bestemming. Zes losstaande verhalen waarvan je gewoon weet dat ze slecht gaat aflopen.

Bekijk hier de trailer van Blodtur.

Ragnarok

Spanning, maar dan anders dan je van Scandinavische series gewend bent. Een jongen verhuist met zijn moeder en broer naar een Noors dorpje waar het een en ander niet pluis lijkt te zijn. Is hij degene die voorbestemd is om hier iets aan te doen? Meer over deze serie en de trailer vind je in deze blogpost over Ragnarok.

Wisting

Noorse serie over een rechercheur en zijn dochter die journalist is. Dat levert spanningen en gevaarlijke situaties op. Hier lees je er meer over en kun je de trailer bekijken.

Grenseland/Borderliner

In Grenseland raakt een politieagent via zijn broer steeds verder verwikkeld in een moordzaak. Af en toe wil je naar het scherm roepen: nee, doe dat nou niet!!!

Hier kun je de trailer van Grenseland bekijken.

Spannende Finse series op Netflix

Karppi/Deadwind

In deze serie onderzoekt rechercheur Karppi samen met een groentje de dood van een vrouw. Ze raakt er extra bij betrokken omdat de dood van haar man nog vers in het geheugen ligt.

Sorjonen/Bordertown

Finse series – je moet ervan houden, en ik hou ervan! Rechercheur Sorjonen is een apart type dat voor het oplossen van misdaden werkt met een soort geheugenpaleis.

Spannende IJslandse series op Netflix

Katla

In de IJslandse serie Katla duiken overleden dierbaren opnieuw op. Er is blijdschap, maar er zijn ook heel veel vragen. Waar zijn ze al die tijd geweest? En zijn ze wel echt? Als kijker blijf je heel lang in het ongewisse.

Brot/The Valhalla Murders

Spannende serie waarin een rechercheur uit Noorwegen afreist naar IJsland om daar op basis van een mysterieuze foto jacht te maken op een seriemoordenaar. Zijn pijnlijke verleden reist met hem mee…

Bekijk hier de trailer van Brot.

Trapped/Ófærð

De barre kou van IJsland geeft deze politieserie een extra grimmig sfeertje. Kan de plaatselijke IJslandse politie het onderzoek naar een aangespoeld lijk wel aan?

Case

IJslandse serie over een advocaat die zich op een verdwijningszaak stort om nog enig doel te hebben in het leven.

Scandinavische series op Netflix: humor/drama

Maar het is niet alleen maar spanning dat de klok slaat bij de Scandinavische series die op Netflix staan. Er staan ook leuke Scandinavische series op Netflix, en een paar romantische en dramaseries.

Zweedse series (humor/drama) op Netflix

Young Royals

In de Zweedse serie Young Royals zoekt prins WIlhelm naar een manier om los te breken uit het keurslijf van de adellijke manier van leven en zijn eigen weg te volgen. Hier lees je meer over Young Royals.

The Restaurant (Vår tid är nu) uit Zweden

Een historisch drama over een restaurant in Stockholm dat begint na de Tweede Wereldoorlog.

Fallet/The Case

Deze serie is één grote parodie op heel veel Scandinavische misdaadseries. Hoe meer je er hebt gezien, hoe meer je erin zult herkennen en hoe grappiger het wordt. Maar naast al die grapjes hebben de Zweedse rechercheur (die nogal wat sociale vaardigheden mist én terugkeert naar haar geboorteplaats – herkenbaar) en de buitenlandse collega met wie ze tegen wil en dank moet samenwerken (ook herkenbaar) ook nog echt een zaak op te lossen. Ik vond hem grappig, maar ik kan me ook voorstellen dat je hem heel flauw vindt.

Hier kun je de trailer van Fallet bekijken.

Bonusfamiljen/Bonus Family

Een man met een keurig zoontje gaat samenwonen met een vrouw met twee niet zo makkelijke pubers. Omgaan met de kinderen van je nieuwe partner, opeens moeten delen met een nieuwe broer/zus en heen en weer reizen tussen je ene en je andere ouder – het komt allemaal terug in deze grappige maar soms ook ontroerende serie over een samengesteld gezin, de ex-partners en opa’s en oma’s daaromheen en niet te vergeten hun twee relatietherapeuten, die zelf ook een stel zijn.

Bekijk hier de trailer van Bonusfamiljen.

Kärlek & Anarki / Love & Anarchy

De ambitieuze consultant Sofie is getrouwd en heeft twee kinderen. Door een nieuwe opdracht begint van de stress haar leven langzaam kapot te gaan. Dan ontmoet ze de jonge IT-expert Max en beginnen ze met elkaar te flirten en elkaar uit te dagen van alles te doen. De uitdagingen worden steeds riskanter en de consequenties steeds groter… Lees er meer over en bekijk de trailer in deze blogpost over Love & Anarchy.

Deense series (humor/drama) op Netflix

The Legacy

Een excentrieke kunstenares overlijdt en de manier waarop ze haar nalatenschap regelt is al net zo apart als haar kunstwerken. Dat is zeker niet gemakkelijk voor haar kinderen, want er komen heftige geheimen uit het verleden boven. Hier lees je meer over de Deense serie The Legacy/Arvingerne.

Borgen

De politieke dramaserie Borgen was een enorm succes, maar gek genoeg heb ik hem pas gezien toen hij op Netflix kwam. Ik vond vooral de eerste twee seizoenen echt geweldig en verslavend! Het derde seizoen vond ik wat minder. Er is een nieuw, vierde seizoen aangekondigd.

Borgen (De burcht) is het regeringscentrum in Kopenhagen: Christiansborg. Dit gebouwencomplex huisvest het Deense parlement (Folketinget) en het departement van de premier (Statsministeriet). De serie volgt premier Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) in de wirwar van politieke spelletjes die achter de gesloten deuren van Christiansborg worden gespeeld. Andere belangrijke personages zijn journalist Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk).

1864

Nog meer historisch drama: we zien onder andere Jakob Oftebro en Pilou Asbaek strijden in de Tweede Duits-Deense oorlog.

Bekijk hier de trailer van 1864.

Liberty

Een best heftige serie over een groep expats in Afrika.

Rita

Rita is een onconventionele lerares op een Deense scholengemeenschap. Ze rookt stiekem op het toilet, doet het met de rector en zegt vervelende ouders en leerlingen gewoon waar het op staat. Ik ben er twee keer aan begonnen maar vond het niet grappig genoeg om te blijven kijken. Maar er zijn heel veel mensen die Rita wel hilarisch vinden.

Kijk hier of de trailer van Rita je aanspreekt.

Hjørdis

Er is zelfs een spin-off van Rita gemaakt: Hjørdis. Deze collega van Rita is eigenlijk een soort tegenpool van haar – en daar kunnen dan ook weer heel grappige situaties uit voortkomen.

Dit is de trailer van Hjordis.

Noorse series (humor/drama) op Netflix

Occupied

Nog meer spannende politiek kun je bekijken in de Noorse serie Occupied, waarin Rusland de touwtjes in handen neemt in Noorwegen.

Lees hier meer over Occupied en bekijk de trailer.

Hjem til Jul

In Hjem til Jul liegt dertiger Johanne op 1 december tegen haar familie dat ze een vriend heeft. Daarna zet ze alles op alles om ook echt een vriend te vinden die ze kan meenemen naar het kerstdiner.

Lilyhammer

Een maffioso getuigt tegen een van de kopstukken van de maffia in ruil voor een nieuw leven onder een valse identiteit. Hij weet wel waar hij naartoe wil: naar Lilyhammer (Lillehammer) in Noorwegen. Het gevolg: een enorme, hilarische cultuurschok. Hier lees je meer over deze serie.

Lykkeland/State of happiness

Mooi gemaakte historische dramaserie over de opkomst van de olie-industrie in Noorwegen en om precies te zijn in Stavanger.

Norsemen/Vikingane

Een serie over Vikingen, maar dan met soms Monty Python-achtige situaties. Ik vond hem erg grappig!

Bekijk de trailer van Norsemen om een idee van de humor te krijgen.

Scandinavische kinderseries op Netflix

Ook voor kinderen staan er Scandinavische series op Netflix.

Zombie Lars (Noorwegen)

Over een jongen die half zombie is en na een verhuizing meer kinderen tegenkomt met bovennatuurlijke krachten.

Hier vind je de trailer van Zombie Lars.

Tekenfilms van Angry Birds en LEGO

Als je deze ook wilt meerekenen: er staan heel veel tekenfilms van LEGO (uit Denemarken) op Netflix, plus een serie tekenfilms van de Angry Birds uit Finland. Als je van LEGO houdt, is de documentaire over de bouw van LEGO House trouwens ook leuk om te kijken. Hij heet LEGO House – Home of the Brick.

Nogmaals: heb ik nog goede Scandinavische series op Netflix gemist ? Laat het me zeker even weten, dan zorg ik dat dit overzicht weer klopt. Alvast bedankt!

En ik ben benieuwd: wat vind jij de beste Scandinavische series op Netflix?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

20 thoughts on “Scandinavische series op Netflix – update oktober 2021

 1. Greetje says:

  Dankje, heb deze pagina de afgelopen maand leren kennen door de adventskalender, nu bezig met de Q serie op Netflix, leuk deze tips

 2. Diana de Kat says:

  Hele leuke site. Vooral de tips over series op Netflix zijn erg handig. Heb er al een aantal gezien, maar met jouw tips kan ik er nog even mee door!

   • Mike says:

    Hoi Sandra, mooi dat je dit hebt uitgewerkt allemaal.
    Ik heb inmiddels een aantal Scandinavische series gezien en vind het geweldig.
    Heb wat advies nodig.
    Ik heb gezien:
    Wisting
    The bridge
    Karrpi (deadwund)
    Springvloed
    Valhalla murders.
    Allemaal geweldig.

    the bridge, Karppi , Wisting en Springvloed echt top.
    Wat raad je aan om nu te gaan kijken , rekening houdend met wat ik hierboven aangeef? Ik vind de combi tussen een mannelijke en vrouwelijke inspecteur wel erg leuk (wat irritatie dat overgaat in aantrekkingskracht.
    Hoor graag wat suggesties van je, ook al blijft het natuurlijk subjectief.
    Vr.gr., Mike

    • Oei, dat vind ik wel heel moeilijk! Als je Karppi leuk vond, is Sorjonen/Bordertown misschien ook wel wat voor je. Andere suggesties: The Truth Will Out, Modus, Midnight Sun, Below the Surface, The Team… Ik ben benieuwd of er iets bij zit voor je!

    • Edwin says:

     Innan vi dor mis je nog, die is echt super 🙂

     • Ah dank je wel! Ik ken de serie wel, maar wist niet dat die ook al op Netflix staat. Ik zal dit overzicht gauw weer eens bijwerken.

    • Rebecca says:

     Bordertown is geweldig, Arne Dahl, the truth wil out, the case, valhalla murders, trapped, trapper is even inkomen

 3. Ineke de Stigter says:

  Alle spannende series op je site gekeken! Dank!
  Benieuwd naar nieuwe series.

   • Ineke Beuse says:

    De serie over het bankwezen Blinded is die ook al op Netflix? Ik kan het niet vinden, maar misschien onder een andere naam? Zelfde hoofdrolspeelster als in Springvloed

    Gr
    Ineke

 4. Maria says:

  Borgen 4 is in de maak las ik vanmorgen in de krant met weer Sidse Babett Knudsen in de hoofdrol, dit keer als minister van Buitenl. zaken.
  Wordt eerst in Denemarken uitgezonden, daarna via Netflix internationaal. Lijkt me boeiend, alleen die taal hè, dat Deens, doet gewoon soms pijn aan je oren….Maar als alles Noors zou zijn, was het ook saai…
  Mooie, nieuwe series heb je hier boven gezet, tusen takk!

   • Tineke van der Blom says:

    Hallo, weet jij misscien of op netflix een Noorse film of serie gaat draaien met de naam Witsund, eventueelNoors geschreven was een tip ,maar kan het niet vinden,dank je….

    • Beste Tineke,

     Sorry, dat weet ik niet. Netflix is op dit moment in zo’n hoog tempo Scandinavische series en films aan het toevoegen dat ik het niet altijd kan bijhouden helaas… Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt!

     Hartelijke groeten,
     Sandra

 5. Sommige ken ik en enkele heb ik gezien. Het aanbod is erg veel. Vorige week afgehaakt bij Valhalla Murders in deel 4. Het werd zo gruwelijk, dat ik wist:
  er zijn grenzen en die zijn nu bereikt. Ik verbaas me over de perverse wendingen in het script, het komt toch uit iemands koker. Hoe mooi de Noordse landen ook zijn, de Noorse taal voor mij, er zit soms ook in boeken en series een kant, een stroming die puur sadistisch is en dan doorgevoerd in het extreme. Ik ben er dan klaar mee zoals nu. Ik ga nu weer voor de Kerstfilms, Linus bijv. ook fijn…Ha det, Sandra!

 6. Maureen says:

  Hoi hoi, heeft iemand enig idee wanneer seizoen 3 van Karppi ( deadwind) op Netflix komt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *