the restaurant serie

Scandinavische series op Netflix – heb jij deze al gezien?

Wat staan er toch veel Scandinavische series op Netflix – het is bijna niet bij te houden! Heb ik nog nieuwe Zweedse, Noorse, Deense of – vooruit – Finse series die op Netflix staan gemist? Laat het me dan alsjeblieft even weten – het is soms niet bij te houden! En ik ben ook heel benieuwd wat jullie nou de beste Scandinavische series op Netflix vinden.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Scandinavische series op Netflix: spanning

Om te beginnen staan er heel veel spannende Scandinavische series op Netflix. Omdat het er zoveel zijn, heb ik ze even verdeeld over IJslandse, Deense, Finse, Noorse en Zweedse series.

Spannende Zweedse series op Netflix

Clark

Deze miniserie volgt de waargebeurde verhalen achter de meest beruchte gangster van Zweden, Clark Olofsson, op wiens misdaden de term “Stockholm-syndroom” gebaseerd is.

Johan Falk

Dit vind ik zelf een hele spannende serie, onder andere vanwege de risicovolle undercover-acties. Hier lees je meer over deze Noorse serie.

Folk med ångest (Anxious people)

Het is een beetje twijfelachtig in welke categorie ik deze Zweedse serie moest neerzetten. Het gaat namelijk wel degelijk om een whodunnit (wie is de bankovervaller/gijzelnemer?), maar is tegelijkertijd ook zeker humoristisch en er zitten ook verhaallijnen in die eerder doen denken aan een dramaserie. De serie is gebaseerd op een boek van Fredrik Backman en ik keek hem in één middagje uit. Kijkt makkelijk weg en laat je achter met een goed gevoel. Heerlijk!

Den osannolika mördaren (De onwaarschijnlijke moordenaar)

Deze serie is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en speculeert over wie nou echt de moordenaar van Olof Palme kan zijn. Na het lezen van dit boek wil ik deze serie heel graag zien!

Snabba Cash/Easy Money/Snel geld

Je kent misschien wel de Snabba Cash-films die eerder werden gemaakt. Maar nu is er ook een serie met in de hoofdrol een ambitieuze zakenvrouw en moeder. Ook nu komen de personages in de film in hun zoektocht naar geld terecht in de onderwereld van Stockholm. Meer over de films, de serie en de boeken waarop ze zijn gebaseerd lees je in deze blogpost over Snabba Cash.

Young Wallander

Engels gesproken, maar gebaseerd op de Wallander-verhalen van de Zweedse schrijver Henning Mankell. Deze serie duikt in de jonge jaren van de bekende Zweedse inspecteur Wallander.

Bekijk hier de trailer van Young Wallander:

Kalifat

Een op dreigende terroristische aanslag in Zweden zorgt ervoor dat de levens van drie vrouwen met elkaar verbonden raken: de ambitieuze agent Fatima, de bevlogen studente Sulle en een moeder met een dilemma.

Beck

Beck is zo’n beetje de stamvader van de hele Nordic Noir en er zijn zelfs verschillende verfilmingen van gemaakt. Eén daarvan staat op Netflix.

Quicksand/Störst av alt

Wat is er nu precies gebeurd tijdens de schietpartij op een school in Stockholm? In de loop van de afleveringen wordt dat wat voorafging aan het drama stapje voor stapje duidelijk. Maar zou ze het nu hebben gedaan of niet?

Bekijk hier de trailer van Quicksand.

The Bridge/Bron/Broen

Deze serie, die ooit begon midden op de brug tussen Denemarken en Zweden, was een enorm internationaal succes, mede dankzij het bijzondere karakter van Saga Norén.

Spannende Deense series op Netflix

Sygeplejersken

Wanneer Pernille Kurzmann haar nieuwe baan als verpleegster start, begint ze een connectie te zien tussen de nachtdiensten van haar collega en een opvallend aantal overleden patiënten.

Copenhagen Cowboy

Een jonge heldin, Miu, reist door de criminele onderwereld van Kopenhagen.

Nisser

Een gezin komt kerst vieren op een klein Deens eiland. De dochter des huizes heeft als eerste in de gaten dat er wel heel bijzondere wezens rondlopen bij het hermetisch afgesloten gebied vlak bij hun vakantiehuis. Eerst lijkt het nog aandoenlijk, maar al gauw blijkt waarom de plaatselijke bewoners er alles aan doen om deze wezens binnen de hekken te houden…

Chosen

Is er een meteoriet neergestort in het saaie Deense plaatsje Middelbo, of was het een compleet ruimteschip en zijn er nu aliens onder de plaatselijke bewoners die het leven proberen te chanteren en over te nemen?

Kastanjemanden/The Chestnut Man

Op de plaats-delict van een moord wordt een kastanjepoppetje gevonden. Intussen is het kind van een vooraanstaand politica nog steeds vermist. Deze serie is gebaseerd op het boek The Chestnut Man van Søren Sveitsrup.

Equinox

Als negenjarig meisje ziet Astrid een eindexamenklas op schoolreisje gaan en nooit meer terugkomen. Haar oudere zus is één van hen. Ze worden nooit teruggevonden. Twintig jaar later wordt deze tragische gebeurtenis weer opgerakeld. Astrid krijgt meteen weer nachtmerries gaat toch nog een keer proberen uit te zoeken wat er nou precies is gebeurd.

Serie Q

Eerder maakte ik al een overzicht van de boeken en verfilmingen van Serie Q. Op Netflix vind je de volgende films met Carl Morck, die samen een serie vormen:

 • The keeper of lost causes
 • The absent one
 • Journal 64
 • A conspiracy of faith

Kriger

Deze Deense serie gaat over veteranen, motorclubs, de politie, trouw en verraad en liefde tussen een oorlogsveteraan en een rechercheur.

The Rain

Hoera, een enge serie over een virus… Als je daar echt nog zin in hebt, is de Deense serie The Rain wat voor je. Dit levensgevaarlijke virus verspreidt zich via regendruppels. Zes jaar na de uitbraak is bijna iedereen in Scandinavië overleden. Dan komen twee Denen voorzichtig uit hun bunker.

Spannende Noorse series op Netflix

Krigsseileren

Twee zeelieden worden moeten na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog overleven onder gruwelijke omstandigheden. Hoe houden ze het hoofd boven water tijdens dit conflict?

Mr. Good?

In deze meeslepende docuserie, wanneer de Noorse topagent wordt verdacht van drugshandel, moeten rechercheurs zich afvragen: is hij een goede officier of een grote crimineel?

Frikjent (Acquitted)

Na succes te hebben in Azië, wordt de zakenman Aksel Borgen teruggevraagd naar zijn geboorteplaats in Noorwegen om een belangrijke plaatselijk bedrijf te redden, ondanks het feit dat hij 20 jaar geleden werd veroordeeld en later werd vrijgesproken voor de moord op zijn middelbare schoolliefde. Hier lees je meer over deze Noorse serie.

Forsvinningen

Wanneer een de vrouw van een miljardair verdwijnt, moet de Noorse politie omgaan met de uitzinnige persen en bedrieglijke informatie om de waarheid te achterhalen. Deze Noorse serie is gebaseerd op echte gebeurtenissen.

The girl from Oslo

In The Girl from Oslo wordt de Noorse Pia tijdens een tocht door de Sinaïwoestijn ontvoerd door terroristen. Is het toeval dat juist zij in handen van de terroristen valt, of hadden ze het echt op haar gemunt? Dat zou best eens kunnen, want haar ouders zijn diplomaten met veel contacten in het Midden-Oosten. Al gauw blijkt de ontvoering het gevolg van een gebeurtenis in 1993.

Post Mortem

Deze serie is leuk als je wel houdt van een beetje bizarre humor gecombineerd met wat spanning. In Post Mortem: No One Dies in Skarnes stagneren de sterftecijfers in een Noors stadje. Steeds meer mensen komen na hun dood weer tot leven, maar dan wel met de neiging om bloed te willen drinken.

Blodtur/Bloodride

Macabere horrorserie waarin de passagiers van een spookachtige bus op weg zijn naar een onbekende, gruwelijke bestemming. Deze serie bestaat uit zes losstaande verhalen waarvan je gewoon weet dat ze slecht gaat aflopen.

Bekijk hier de trailer van Blodtur.

Ragnarok

Spanning, maar dan anders dan je van Scandinavische series gewend bent. Een jongen verhuist met zijn moeder en broer naar een Noors dorpje waar het een en ander niet pluis lijkt te zijn. Is hij degene die voorbestemd is om hier iets aan te doen? Meer over deze serie en de trailer vind je in deze blogpost over Ragnarok.

Spannende Finse series op Netflix

Harjunpää

Er is veel criminaliteit in Helsinki. Timo Harjunpää (een rechercheur die in Finland welbekend is) en Onerva Nykänen (zijn partner) moeten dit gaan oplossen. Maar hoe?

Karppi/Deadwind

In deze serie (mijn favoriete Finse serie) onderzoekt rechercheur Karppi samen met een groentje de dood van een vrouw. Ze raakt er extra bij betrokken omdat de dood van haar man nog vers in het geheugen ligt.

Spannende IJslandse series op Netflix

Katla

In de IJslandse serie Katla duiken overleden dierbaren opnieuw op. Er is blijdschap, maar er zijn ook heel veel vragen. Waar zijn ze al die tijd geweest? En zijn ze wel echt? Als kijker blijf je heel lang in het ongewisse. Ik zal eerlijk zijn: ik wist zelf niet goed wat ik van deze serie moest vinden.

Brot/The Valhalla Murders

Spannende serie waarin een rechercheur uit Noorwegen afreist naar IJsland om daar op basis van een mysterieuze foto jacht te maken op een seriemoordenaar. Zijn pijnlijke verleden reist met hem mee…

Bekijk hier de trailer van Brot.

Trapped/Ófærð

De barre kou van IJsland geeft deze politieserie een extra grimmig sfeertje. Kan de plaatselijke IJslandse politie het onderzoek naar een aangespoeld lijk wel aan?

Entrapped

In dit vervolg van “Trapped” wordt er onderzoek gedaan naar de moord op een cultleider.

Scandinavische series op Netflix: humor/drama

Maar het is niet alleen maar spanning dat de klok slaat bij de Scandinavische series die op Netflix staan. Er staan ook leuke Scandinavische series op Netflix, en een paar romantische en dramaseries.

Zweedse series (humor/drama) op Netflix

Tore

De wereld van de 27-jarige Tore staat op zijn kop wanneer hij de belangrijkste persoon uit zijn leven verliest. Wat moet hij doen om zichzelf weer terug te vinden? Tore zoekt de oplossing in een wereld vol seks en drugs…

Barracuda Queens

Lollo Millkvist, Mia Thorstensson, Klara Rapp, Frida Rapp en Amina Khalil hebben een nogal extravagante levensstijl. Maar om die te onderhouden, moeten ze wel zien te overleven in de chique buitenwijk van de Zweedse hoofdstad Stockholm.

The Playlist

De Zweedse tech-ondernemer Daniel Ek en zijn zakenpartner Martin Lorentzon willen een revolutie starten in de muziekindustrie door middel van een gratis en legaal muziekstreamingplatform genaamd Spotify te lanceren.

Young Royals

In de Zweedse serie Young Royals zoekt prins Wilhelm naar een manier om los te breken uit het keurslijf van de adellijke manier van leven en zijn eigen weg te volgen. Hier lees je meer over Young Royals.

The Restaurant (Vår tid är nu) uit Zweden

Een historisch drama over een restaurant in Stockholm dat begint na de Tweede Wereldoorlog.

Bonusfamiljen/Bonus Family

Een man met een keurig zoontje gaat samenwonen met een vrouw met twee niet zo makkelijke pubers. Omgaan met de kinderen van je nieuwe partner, opeens moeten delen met een nieuwe broer/zus en heen en weer reizen tussen je ene en je andere ouder – het komt allemaal terug in deze grappige maar soms ook ontroerende serie over een samengesteld gezin, de ex-partners en opa’s en oma’s daaromheen en niet te vergeten hun twee relatietherapeuten, die zelf ook een stel zijn.

Bekijk hier de trailer van Bonusfamiljen.

Kärlek & Anarki / Love & Anarchy

De ambitieuze consultant Sofie is getrouwd en heeft twee kinderen. Door een nieuwe opdracht begint van de stress haar leven langzaam kapot te gaan. Dan ontmoet ze de jonge IT-expert Max en beginnen ze met elkaar te flirten en elkaar uit te dagen van alles te doen. De uitdagingen worden steeds riskanter en de consequenties steeds groter… Lees er meer over en bekijk de trailer in deze blogpost over Love & Anarchy.

En helt vanlig familj

Een ogenschijnlijk heel normaal gezin valt uit elkaar als de negentienjarige dochter wordt verdacht van moord.

Finse series (humor/drama) op Netflix

Dance Brothers

Twee broers hebben een passie voor dansen en starten een eigen dansclub. Maar dan begint de zakelijke kant hun creativiteit in de weg te zitten en loopt hun club in gevaar…

Deense series (humor/drama) op Netflix

Skruk

Een romantisch komisch drama over het leven van vruchtbaarheidsdokter Nana en de cliënten die ze ontmoet en behandelt.

Borgen

De politieke dramaserie Borgen was een enorm succes, maar gek genoeg heb ik hem pas gezien toen hij op Netflix kwam. Ik vond vooral de eerste twee seizoenen echt geweldig en verslavend! Het derde seizoen vond ik wat minder.

Borgen (De burcht) is het regeringscentrum in Kopenhagen: Christiansborg. Dit gebouwencomplex huisvest het Deense parlement (Folketinget) en het departement van de premier (Statsministeriet). De serie volgt premier Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) in de wirwar van politieke spelletjes die achter de gesloten deuren van Christiansborg worden gespeeld. Andere belangrijke personages zijn journalist Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbæk).

Borgen – Power & Glory

Het vierde seizoen van Borgen heeft een eigen naam gekregen. Hierin loopt Birgitte Nyborgs carrière als Minister van Buitenlandse Zaken gevaar wanneer een conflict over olie uit de hand dreigt te lopen.

Rita

Rita is een onconventionele lerares op een Deense scholengemeenschap. Ze rookt stiekem op het toilet, doet het met de rector en zegt vervelende ouders en leerlingen gewoon waar het op staat. Ik ben er twee keer aan begonnen maar vond het niet grappig genoeg om te blijven kijken. Maar er zijn heel veel mensen die Rita wel hilarisch vinden.

Kijk hier of de trailer van Rita je aanspreekt.

Noorse series (humor/drama) op Netflix

Julestorm

In deze miniserie krijg je een kijkje in het leven van mensen die vlak voor kerst vast komen te zitten op een vliegveld.

22 juli

Een heftige serie over de vreselijke aanslagen in Oslo en op Utøya in 2011. In deze serie staat de beleving van de hulpverleners centraal. Hier lees je meer over deze serie en kun je de trailer bekijken.

Hjem til Jul

In Hjem til Jul liegt dertiger Johanne op 1 december tegen haar familie dat ze een vriend heeft. Daarna zet ze alles op alles om ook echt een vriend te vinden die ze kan meenemen naar het kerstdiner.

Lilyhammer

Een maffioso getuigt tegen een van de kopstukken van de maffia in ruil voor een nieuw leven onder een valse identiteit. Hij weet wel waar hij naartoe wil: naar Lilyhammer (Lillehammer) in Noorwegen. Het gevolg: een enorme, hilarische cultuurschok. Hier lees je meer over deze serie.

Norsemen/Vikingane

Een serie over Vikingen, maar dan met soms Monty Python-achtige situaties. Ik vond hem erg grappig!

Bekijk de trailer van Norsemen om een idee van de humor te krijgen.

Scandinavische kinderseries op Netflix

Ook voor kinderen staan er Scandinavische series op Netflix.

Tekenfilms van Angry Birds en LEGO

Als je deze ook wilt meerekenen: er staan heel veel tekenfilms van LEGO (uit Denemarken) op Netflix, plus een serie tekenfilms van de Angry Birds uit Finland. Als je van LEGO houdt, is de documentaire over de bouw van LEGO House trouwens ook leuk om te kijken. Hij heet LEGO House – Home of the Brick.

Nogmaals: heb ik nog goede Scandinavische series op Netflix gemist ? Laat het me zeker even weten, dan zorg ik dat dit overzicht weer klopt. Alvast bedankt!

En ik ben benieuwd: wat vind jij de beste Scandinavische series op Netflix?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

24 reacties

 1. Hele leuke site. Vooral de tips over series op Netflix zijn erg handig. Heb er al een aantal gezien, maar met jouw tips kan ik er nog even mee door!

 2. Borgen 4 is in de maak las ik vanmorgen in de krant met weer Sidse Babett Knudsen in de hoofdrol, dit keer als minister van Buitenl. zaken.
  Wordt eerst in Denemarken uitgezonden, daarna via Netflix internationaal. Lijkt me boeiend, alleen die taal hè, dat Deens, doet gewoon soms pijn aan je oren….Maar als alles Noors zou zijn, was het ook saai…
  Mooie, nieuwe series heb je hier boven gezet, tusen takk!

 3. Sommige ken ik en enkele heb ik gezien. Het aanbod is erg veel. Vorige week afgehaakt bij Valhalla Murders in deel 4. Het werd zo gruwelijk, dat ik wist:
  er zijn grenzen en die zijn nu bereikt. Ik verbaas me over de perverse wendingen in het script, het komt toch uit iemands koker. Hoe mooi de Noordse landen ook zijn, de Noorse taal voor mij, er zit soms ook in boeken en series een kant, een stroming die puur sadistisch is en dan doorgevoerd in het extreme. Ik ben er dan klaar mee zoals nu. Ik ga nu weer voor de Kerstfilms, Linus bijv. ook fijn…Ha det, Sandra!

 4. Ik ben op zoek naar een Scandinavische serie over de eigenaar van een verhuisbedrijf wiens dochter is vermoord. De dader blijkt de beste vriend van de familie te zijn (en een collega). De dader vermoordt ook een agent die hem op het spoor is. Het is een bijzonder spannende serie die ik nergens meer kan terug vinden. Ik weet ook niet zeker of ik hem op Netflix heb gezien of elders. Wie kan mij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.