De lekkerste Scandinavische dekens en kussens voor op de bank

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

De dagen worden weer wat korter en de avonden worden wat frisser. Maar als het lekker weer is, is het nog steeds lekker om buiten te zitten – als je er een dekentje bij pakt. En als het straks echt geen weer meer is om buiten te zitten, kruip je gewoon binnen met een dekentje op de bank. Heerlijk vind ik dat – jij ook? Met het najaar in aantocht ging ik alvast op zoek naar wat fijne Scandinavische dekens en kussens. Kende jij deze merken al?

Silkeborg Uldspinderi

Silkeborg Uldspinderi werd in 1987 opgericht en is inmiddels al drie generaties lang actief. De familie houdt zich zelfs al langer bezig met wol: al sinds de jaren 40 van de 20e eeuw. Ze hebben er dus echt verstand van. Hun dekens zien er heerlijk zacht uit en hebben leuke kleuren en patronen. Natuurlijk zijn er ook bijpassende kussens voor op je bank.

Elvang Denmark

De dekens en kussens van Elvang Denmark hebben helemaal de uitstraling van modern Scandinavisch design, maar zijn gemaakt van alpacawol uit Peru. Zelf ben ik vooral fan van de mooie, warme kleuren van de plaids van Elvang.

Nordic Nest

Nordic Nest (vroeger Scandinavian Design Center) verkoopt naast design van anderen ook eigen producten. Bij Nordic Nest vind je onder andere dekentjes en kussens voor in huis met minimalistische geometrische patronen in kleuren zoals okergeel – op dit moment een grote favoriet van mij.

Klippan Yllefabrik

Klippan Yllefabriek is een familiebedrijf dat al in 1879 is ontstaan. Inmiddels is het in handen van de vierde en vijfde generatie. Ze verkopen heerlijke wollen dekens met Scandinavische (folklore)prints en kussens met natuurlijke patronen. Er is ook een speciaal assortiment voor kinderen.

Marimekko

Marimekko, het Finse designmerk dat bekendstaat om de stoffen met vrolijke bloemenprints, verkoopt niet alleen kleding en tassen, maar ook van alles voor in huis. Er zijn bijvoorbeeld ook kussens in allerlei prints, zowel de Marimekko-klassiekers als nieuwere patronen. Op mijn verlanglijstje: een Unikko-kussen.

Muuto

Muuto komt van het Finse woord muutos, wat perspectief betekent. Het bedrijf zelf in Deens, maar muutos is waar hun filosofie om draait. Bij al hun producten is dit te zien. Die bieden een nieuw perspectief en veranderen de wereld van design stukje bij beetje. Als je houdt van geometrische prints, word je misschien wel blij van de kussens van Muuto.

Funky Doris

Het doel van het designduo achter het Noorse merk Funky Doris is eenvoudig: ze willen zichzelf in het dagelijks leven omringen met meer leuke, opbeurende en duurzame producten. Hun stijl is ongecompliceerd en je haalt met hun producten een gezellig gevoel in huis.

IKEA, Jysk en Søstrene Grene

Bovenstaand textiel is schitterend, maar kan wel wat prijzig zijn. Zoek je iets goedkopers of wil je het niet koud hebben totdat je genoeg hebt gespaard voor een echte Noorse deken of een origineel Marimekko-kussen? Dan kun je altijd nog een kijkje nemen bij IKEA, Jysk of Søstrene Grene.

Scandinavische dekens en kussens
Deze deken en dit kussen komen van Jysk

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *