Scandinavië-evenementen in het najaar: zet ze in je agenda

De zomervakantie is voor de meeste mensen voorbij. Maar dat betekent ook: kunnen uitkijken naar de vele Scandinavië-evenementen die er altijd zijn in het najaar. Ik zag al van allerlei leuks voorbijkomen, van een filmfestival tot informatiesessies van diverse reisorganisaties. Het bekende Scandinavië-XL is vanaf nu Nordic Days. Heb jij deze data al in je agenda staan?

Let op: kijk altijd nog even op de website van het evenement zelf voor de meest actuele informatie.

30 september & 1 oktober 2023: Voigt Travel WinterEvent

Ga jij op vakantie naar Lapland, Noord-Noorwegen, Spitsbergen of IJsland of wil je er meer over weten? Voigt Travel organiseert zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2023 het WinterEvent, waar je meer te weten komt over bijvoorbeeld waar en wanneer je het best het noorderlicht kan zien. Er worden bij dit evenement presentaties gegeven door reisspecialisten van Voigt Travel zelf, maar ook door partners uit Lapland, Noorwegen en IJsland. Dit jaar wordt het WinterEvent gehouden op De Landgoederij in Bunnik. Het is gratis, maar je moet je wel aanmelden. Het programma vind je hier.

 • Het Voigt Travel WInterEvent vindt plaats op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2023
 • Adres: De Landgoederij, Camminghalaan 30, 3981 GH Bunnik
 • Aanmelden is gratis en doe je hier

Vanaf 7 oktober: tentoonstelling Hilma Af Klint

Vanaf 7 oktober is in het Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling te zien van werken van de Zweedse kunstenaar Hilma Af Klint. De tentoonstelling, die Levensvormen heet, loopt door tot 25 februari 2024.

16-29 oktober 2023: het CineKid-festival

Tussen 16 en 29 oktober is het CineKid-festival er weer. Het programma wordt pas 28 september bekendgemaakt, maar er zitten altijd wel Scandinavische films bij.

27 oktober 2023: geluidsportret Kristiansand

Guido Spring maakt (onder andere voor VPRO) podcasts, radiodocumentaires en geluidsportretten. Eerder maakte hij al een geluidsportret ‘Rood en Wit’ van Bratislava en ‘Groen en Paars’ van Londen. Op vrijdag 27 oktober 2023 kun je in Belvédère’s Volkskeuken in Rotterdam luisteren naar ‘Blauw Groen’, zijn poëtische geluidsportret van de Noorse havenstad Kristiansand. Geluiden van de zee, het strand en oud-schaatskampioen Kees Verkerk vermengen zich met die van plonzende kinderen in het park. Ze worden aangevuld met poëzie van Max Niematz en de Noorse dichter Henrik Wergeland. Ook hoor je het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Kristiansand en een bijzonder pianostuk van de Nederlandse componist Konrad Boehmer. Aansluitend is er een Noorse maaltijd.

 • Wanneer: vrijdag 27 oktober 2023 van 18 – 21 uur (inloop 18 uur, start programma 18.30 uur)
 • Kosten: € 17,50 inclusief maaltijd, presentatie en welkomstdrankje. Studenten en jongeren t/m 25 jaar € 12,50 p.p.

Reserveren is noodzakelijk en kan hier.

28 & 29 oktober 2023: Nordic Days

Sinds dit jaar is Scandinavië-XL ermee gestopt. Maar het evenement gaat nog wel door onder een nieuwe naam: Nordic Days. Op deze beurs (op zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober) kom je allerlei aspecten van Scandinavië tegen, zoals reizen, wonen, eten & drinken, kleding en outdoor. Behalve stands met producten zijn er ook workshops en lezingen. Hier lees je er alles over. En met de kortingscode SCANDILEVEN10 krijg je 10% korting op je tickets.

29 september t/m 10 november 2023: Het Spannende Noorden op Vlieland

Het Spannende Noorden is een reeks filmweekenden en -midweken op Vlieland. Je kunt een arrangement boeken met accommodatie op Vlieland en toegang tot de Scandinavische thrillers en drama’s die worden vertoond door Podium Vlieland. Er zijn 7 weekenden en 5 midweken beschikbaar. Alle informatie vind je op de website van Podium Vlieland.

8-12 november 2023: Noordelijk Film Festival

In 2021 woonden bezochten wij voor het eerst het Noordelijk Film Festival, waar elk jaar veel Noord-Europese films worden vertoond. Dat was ontzettend interessant: we woonden de premiere van de Noorse serie Furia bij en de regisseur vertelde meer over het ontstaan van de serie en beantwoordde vragen. Daarna was er met een kleiner publiek nog een masterclass van de regisseur, waarin hij tot in detail vertelde hoe het maken van zo’n serie in zijn werk gaat. Superinteressant!

In 2022 vulden we een hele dag met Scandinavische films. Heerlijk!

Dit jaar staat het filmfestival gepland van 8-12 november. Hoe dat er precies uit komt te zien, zal de komende weken worden bekendgemaakt.

17 november 2023: Språkkafé in Amsterdam

Op 17 november 2023 kun je in Amsterdam naar het Språkkafé komen: een plek waar liefhebbers van de Zweedse taal elkaar ontmoeten om hun Zweedse spraakvaardigheid te oefenen. Meer informatie vind je op de website van de Volksuniversiteit Amsterdam. Daar vind je ook de volgende online lezingen:

 • Online lezing Zweden – natuur, cultuur en… misdaadliteratuur (16 oktober 2023)
 • Online lezing Zweedse culturele en culinaire tradities (20 november 2023)

19 november: Scandinavische filmdag bij Asser Filmliga

Op zondag 19 november 2023 organiseert de Asser Filmliga een Scandinaviëdag. Op deze Scandinavische filmdag kun je in Assen de volgende films komen bekijken:

 • 11:00 uur: Fædre & mødre
 • 13:15 uur: The great silence
 • 15:30 uur: Unruly
 • 18:30 uur: Superposition

Bij het bestellen van je kaartjes kun je ook een Scandinavische lunchbox bijbestellen. Voor meer informatie en tickets kun je terecht op de website van Asser Filmliga.

En de Scandinavische kerstmarkten dan?

November is natuurlijk ook de maand waarin de Scandinavische kerstmarkten weer op gang komen. Hier vind je een overzicht van Scandinavische kerstmarkten dat ik elk jaar weer bijwerk met de nieuwe data.

Ik ga gauw in mijn agenda kijken bij welke Scandinavië-evenementen ik aanwezig kan zijn. Ben ik nog een evenement vergeten? Laat het dan alsjeblieft even weten in een reactie. Alvast bedankt!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Hallo Sandra, wat een ongelooflijk leuke blog heb je over Scandinavië; van evenementen tot routes van beursen tot de zo bekende crimi s en series. Heel veel info, die je eigenlijk als lezer naar believen kunt opnemen. Ik snap nu dat fulltime eraan werken noodzakelijk is. Ik hoop dat je er ooit naar mag emigreren. Groet Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.