Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2021

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! Vorig jaar gingen een heleboel Scandinavische kerstmarkten helaas niet door. Het is daarom begrijpelijk dat veel organisaties voorzichtig zijn en nog even de kat uit de boom kijken. Toch kijken veel van jullie er al naar uit. Kunnen de Scandinavische kerstmarkten dit jaar wel doorgaan? Hieronder vind je in ieder geval alvast de links naar de websites van de verschillende kerstmarkten, zodat je daar de meest actuele informatie kunt bekijken. Die informatie zal ik hieronder ook regelmatig bijwerken, zodat er een overzicht van alle Scandinavische kerstmarkten 2021 (voor zover al bekend) ontstaat, inclusief adressen en openingstijden.

Controleer voordat je op pad gaat altijd nog even op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is, voor het geval aangekondigde evenementen alsnog afgelast worden of openingstijden worden aangepast.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam

Noorse kerstmarkt in Rotterdam: 11-14 en 20-21 november 2021

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

Openingstijden:

 • Donderdag 11 november 10.00-18.00 uur
 • Vrijdag 12 november 10.00-18.00 uur
 • Zaterdag 13 november 10.00-17.00 uur
 • Zondag 14 november 11.00-17.00 uur
 • Zaterdag 20 november 10.00-17.00 uur
 • Zondag 21 november 11.00-17.00 uur

Deense kerstmarkt in Rotterdam: 19-21 en 27-28 november 2021

De Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam kondigt de Deense kerstmarkt aan in de kalender op de website.

Daar staan op dit moment de volgende openingstijden:

 • Vrijdag 19 november van 10-19 u
 • Zaterdag 20 november en van 10-17 u
 • Zondag 21 november van 10-16 u
 • Zaterdag 27 november en van 10-17 u
 • Zondag 28 november van 10-16 u

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Zweedse kerstmarkt in Rotterdam: 20 november 2021

Ook de Zweedse kerk in Rotterdam kondigt de jaarlijkse kerstmarkt aan. In de agenda staat dat deze plaatsvindt op 20 november 2021 in de Scots International Church in Rotterdam (Schiedamsesingel 2).

Finse kerstmarkt in Rotterdam

Op de website van de Finse Kerstmarkt (van de Finse Zeemanskerk in Rotterdam) staan op dit moment nog de openingstijden van vorig jaar. Hier is traditioneel een uitgebreide supermarkt met Finse lekkernijen aanwezig. Meteen proeven kan in de cafetaria. Verder vind je op deze Finse kerstmarkt Fins textiel, handwerk en design, Finse boeken en muziek en saunaspullen. Er zijn reizen naar Finland te winnen en de Finse kerstman komt op bezoek.

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Tip: maak er een weekendje van

De Deense, Zweedse en Finse kerstmarkten kun je mooi combineren tot een weekendje Rotterdam in Scandinavische sferen. Ik ben er zelf niet geweest, maar Hotel STROOM Rotterdam schijnt een inrichting te hebben met Scandinavische invloeden.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam
Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam

Over de Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam (voorheen in de Muiderkerk of De Kleine Kerk in Duivendrecht) heb ik nog niets kunnen vinden.

Tips om te blijven slapen

Is Amsterdam wel heel ver weg, dan kun je er altijd een weekendje Amsterdam van maken en overnachten bij Hotel De Hallen met volgens eigen zeggen een ‘trendy Scandinavisch vintage interior design’, of een kamer met Scandinavisch thema in Radisson Blu Hotel Amsterdam.

Zweedse kerstmarkt in Groningen

Het meest recente bericht op de website van de Zweedse kerstmarkt in Groningen gaat nog over het niet doorgaan van de kerstmarkt in 2020. Normaal gesproken vind je hier Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen (van Heemskerckstraat 60).

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

Lucia-viering op de Lange Voorhout in Den Haag

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag. Rond 13 december doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt dan komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt en er is warme chocolademelk en glögg. In 2021 was dit evenement ook online te volgen.

Als we dit jaar weer gewoon in levenden lijve aanwezig kunnen zijn, kom dan vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

20 thoughts on “Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2021

 1. Arie Meijer says:

  Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

  • Hans says:

   Veel Belgische lezers in de Facebook groep “Literatuur uit het hoge noorden” halen hun Zweedse boeken bij boekhandel Limerick in Gent. Helaas geen Nederland.

   • Arie Meijer says:

    En toch ben ik blij met je tip Hans 🙂

 2. J.L.C. Hage says:

  Verkopen ze ook Zweedse kinderboeken (in het Zweeds) op die kerstmarkten? Groet Jeannette

  • Zelf ben ik tot nu toe alleen nog maar op de Noorse kerstmarkt geweest. Ik kan me niet herinneren dat ik daar kinderboeken heb gezien, maar dat zegt niet alles. Misschien kun je contact opnemen met de Zweedse kerk om te informeren?

   • Maria says:

    Gewoon bij bol.com kijken, die heeft er nogal wat op voorraad, Zweedse kinderboeken in het Zweeds.
    En anders gewoon in Zweden online bestellen, dat is zo handig van internet.
    Tot jullie dienst, ha det bra! Maria

  • A.Bijkerk says:

   Mocht u Zweedse kinderboeken willen hebben, ik heb er wel een aantal tweedehands te koop.

 3. Jonathan says:

  Behalve dan dat Finland niet tot Scandinavië behoort.

 4. Maria says:

  Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

 5. Keva Birit says:

  Thank You Sandra
  You have the best blog I know :)!
  And Your attitude it’s the best one !
  I like IT and Thank You for Fins Ketsdiner !:)

 6. Jan Sverige says:

  Heb dit gedeeld in de facebookgroep. Hej Hej Zweden met alles over Zweden.

 7. lien vd Brink says:

  Dank voor de geweldige info; zelf ben ik nu eens bijtijds in bezit van data. veel gezellige markten etc.
  Ik ga er zeker op uit deze keer,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *