Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2019

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! Hieronder vind je een overzicht van alle Scandinavische kerstmarkten 2019 (voor zover al bekend), inclusief adressen en openingstijden. (Controleer altijd nog op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is – de links staan in de tekst.)

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam

7-10 en 16-17 november 2019: Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

Openingstijden:

 • Donderdag 7 november van 10.00-18.00 uur
 • Vrijdag 8 november van 10.00-18.00 uur
 • Zaterdag 9 november van 10.00-17.00 uur
 • Zondag 10 november van 11.00-17.00 uur
 • Zaterdag 16 november van 10.00-17.00 uur
 • Zondag 17 november van 11.00-17.00 uur

15-17 en 23-24 november 2019: Deense kerstmarkt in Rotterdam

Deense kerstmarkt in de Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Openingstijden:

 • Vrijdag 15 november van 11-19 u
 • Zaterdag 16 november en van 10-17 u
 • Zondag 17 november van 10-16 u
 • Zaterdag 23 november en van 10-17 u
 • Zondag 24 november van 10-16 u

22-23 november 2019: Zweedse kerstmarkt in Rotterdam

Koffie met Zweedse broodjes en gebak en natuurlijk heel veel mooie Zweedse (kerst)producten op de Zweedse kerstmarkt in de Zweedse kerk in Rotterdam.

Openingstijden:

 • Vrijdag 22 november 2019 van 11-19 uur
 • Zaterdag 23 november 2019 van 11-17 uur

Let op: dit jaar vindt de Zweedse kerstmarkt plaats in de Scots International Church, Schiedamsesingel 2 in Rotterdam. (Bron: agenda van Svenska kyrkan i Nederländerna)

21-24 nov en 28 nov- 1 dec: Finse kerstmarkt in Rotterdam

Op de Finse Kerstmarkt van de Finse Zeemanskerk in Rotterdam is een uitgebreide supermarkt met Finse lekkernijen aanwezig. Meteen proeven kan in de cafetaria. Verder vind je op deze Finse kerstmarkt Fins textiel, handwerk en design, Finse boeken en muziek en saunaspullen. Er zijn reizen naar Finland te winnen en de Finse kerstman komt op bezoek.

Tijden:

 • donderdag en vrijdag van 12:00 tot 20:00
 • zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Tip: maak er een weekendje van

De Deense, Zweedse en Finse kerstmarkten kun je mooi combineren tot een weekendje Rotterdam in Scandinavische sferen. Ik ben er zelf niet geweest, maar Hotel STROOM Rotterdam schijnt een inrichting te hebben met Scandinavische invloeden.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam
Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam – 29 nov 2019

Er is ook een Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam (Duivendrecht):

Vrijdag 29. nov. 10.00 – 18.00 uur

Locatie: De Kleine Kerk, Rijkstraatweeg 129, Duivendrecht

Tips om te blijven slapen

Is Amsterdam wel heel ver weg, dan kun je er altijd een weekendje Amsterdam van maken en overnachten bij hotel Courtyard by Mariott Amsterdam Arena (met beneden het Scandinavische restaurant Gård Nordic Kitchen), Hotel De Hallen met volgens eigen zeggen een ‘trendy Scandinavisch vintage interior design’, of een kamer met Scandinavisch thema in Radisson Blu Hotel Amsterdam.

7-8 december 2019: Zweedse kerstmarkt in Groningen

Op deze Zweedse kerstmarkt vind je Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen.

Adres: Van Heemskerckstraat 60, Groningen (voormalige suikerfabriek)

Openingstijden: beide dagen van 10.00-17.30 uur

10 december 2019: Lucia-viering in Groningen

De Scandinavische Vereniging Groningen viert op 10 december Lucia in het Harmoniegebouw in Groningen. Samen met studenten Scandinavistiek worden er Lucia-liederen gezongen. Er is ook glögg en er zijn pepparkakor.

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

12 december 2019: Lucia-viering op de Lange Voorhout in Den Haag

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag. Op donderdag 12 december doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt daar dan komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt en er is warme chocolademelk en glögg.

Kom vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

14 december 2019: Zweeds familiekerstfeest op het Spuiplein in Den Haag

Op zaterdag 14 december kun je op het Spuipleintje voor het Theater aan het Spui in Den Haag onder andere de film Pippi’s kerst bekijken (om 16.30 uur) in de gratis buitenbioscoop, Zweedse peperkoekjes versieren, kubb spelen, je haren laten vlechten als Pippi en Zweedse gehaktballetjes eten. Hier vind je alle info over dit Zweedse familiekerstfeest.

19-22 december 2019: Kersttafel bij Villa BlauwHemel

De Fins-Zweedse chef Mikael Lindqvist haalt in de dagen voor kerst dé Scandinavische kersttraditie naar Drenthe: een luxe kerstbuffet.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer.

Om te bewaren op Pinterest: 

20 thoughts on “Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2019

 1. Arie Meijer says:

  Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

  • Hans says:

   Veel Belgische lezers in de Facebook groep “Literatuur uit het hoge noorden” halen hun Zweedse boeken bij boekhandel Limerick in Gent. Helaas geen Nederland.

   • Arie Meijer says:

    En toch ben ik blij met je tip Hans 🙂

 2. J.L.C. Hage says:

  Verkopen ze ook Zweedse kinderboeken (in het Zweeds) op die kerstmarkten? Groet Jeannette

  • Zelf ben ik tot nu toe alleen nog maar op de Noorse kerstmarkt geweest. Ik kan me niet herinneren dat ik daar kinderboeken heb gezien, maar dat zegt niet alles. Misschien kun je contact opnemen met de Zweedse kerk om te informeren?

   • Maria says:

    Gewoon bij bol.com kijken, die heeft er nogal wat op voorraad, Zweedse kinderboeken in het Zweeds.
    En anders gewoon in Zweden online bestellen, dat is zo handig van internet.
    Tot jullie dienst, ha det bra! Maria

  • A.Bijkerk says:

   Mocht u Zweedse kinderboeken willen hebben, ik heb er wel een aantal tweedehands te koop.

 3. Jonathan says:

  Behalve dan dat Finland niet tot Scandinavië behoort.

 4. Maria says:

  Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

 5. Keva Birit says:

  Thank You Sandra
  You have the best blog I know :)!
  And Your attitude it’s the best one !
  I like IT and Thank You for Fins Ketsdiner !:)

 6. Jan Sverige says:

  Heb dit gedeeld in de facebookgroep. Hej Hej Zweden met alles over Zweden.

 7. lien vd Brink says:

  Dank voor de geweldige info; zelf ben ik nu eens bijtijds in bezit van data. veel gezellige markten etc.
  Ik ga er zeker op uit deze keer,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *