Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2020

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! Hieronder vind je een overzicht van alle Scandinavische kerstmarkten 2020 (voor zover al bekend), inclusief adressen en openingstijden. (Controleer altijd nog op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is – de links staan in de tekst.)

Let op: sommige evenementen die in eerste instantie wel aangekondigd werden, worden alsnog afgelast. Kijk dus altijd nog even op de website van het evenement zelf.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam

Geen Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Helaas gaat de Noorse kerstmarkt in Rotterdam in tegenstelling tot eerdere berichten niet door. Wel is in de weekenden van 11.00-15.00 de kerstwinkel geopend – informatie daarover vind je hier.

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je normaal gesproken allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

Deense kerstmarkt in Rotterdam?

De laatste keer dat ik wilde nakijken of de Deense kerstmarkt in de Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam doorgaat, kon ik de kalender op de website niet openen.

Eerder had ik de volgende openingstijden gevonden, maar ik weet dus niet of de markt wel doorgaat.

 • Vrijdag 13 november van 11-19 u
 • Zaterdag 14 november en van 10-17 u
 • Zondag 15 november van 10-16 u
 • Zaterdag 21 november en van 10-17 u
 • Zondag 22 november van 10-16 u

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Zweedse kerstmarkt in Rotterdam

Het lijkt erop dat er dit jaar geen Zweedse kerstmarkt is in de Zweedse kerk in Rotterdam.

17-22 en 24-29 november 2020: Finse kerstmarkt in Rotterdam

Op de Finse Kerstmarkt van de Finse Zeemanskerk in Rotterdam is een uitgebreide supermarkt met Finse lekkernijen aanwezig. Meteen proeven kan in de cafetaria. Verder vind je op deze Finse kerstmarkt Fins textiel, handwerk en design, Finse boeken en muziek en saunaspullen. Er zijn reizen naar Finland te winnen en de Finse kerstman komt op bezoek.

Openingstijden:

 • dinsdag 17 november van 12:00 tot 20:00
 • woensdag 18 november van 12:00 tot 20:00
 • donderdag 19 november van 12:00 tot 20:00
 • vrijdag 20 november van 12:00 tot 20:00
 • zaterdag 21 november van 10:00 tot 18:00
 • zondag 22 november van 12:00 tot 18:00
 • dinsdag 24 november van 12:00 tot 20:00
 • woensdag 25 november van 12:00 tot 20:00
 • donderdag 26 november van 12:00 tot 20:00
 • vrijdag 27 november van 12:00 tot 20:00
 • zaterdag 28 november van 10:00 tot 18:00
 • zondag 29 november van 12:00 tot 18:00

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Tip: maak er een weekendje van

De Deense, Zweedse en Finse kerstmarkten kun je mooi combineren tot een weekendje Rotterdam in Scandinavische sferen. Ik ben er zelf niet geweest, maar Hotel STROOM Rotterdam schijnt een inrichting te hebben met Scandinavische invloeden.

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam
Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Geen Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam

Het ziet ernaar uit dat er ook geen Scandinavische kerstmarkt in Amsterdam (De Kleine Kerk in Duivendrecht) is.

Tips om te blijven slapen

Is Amsterdam wel heel ver weg, dan kun je er altijd een weekendje Amsterdam van maken en overnachten bij hotel Courtyard by Mariott Amsterdam Arena (met beneden het Scandinavische restaurant Gård Nordic Kitchen), Hotel De Hallen met volgens eigen zeggen een ‘trendy Scandinavisch vintage interior design’, of een kamer met Scandinavisch thema in Radisson Blu Hotel Amsterdam.

Zweedse kerstmarkt in Groningen: afgelast voor 2020

Op deze Zweedse kerstmarkt vind je normaal gesproken Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen (van Heemskerckstraat 60). Helaas is deze kerstmarkt voor 2020 afgelast.

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

Lucia-viering op de Lange Voorhout in Den Haag

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag. Rond 13 december doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt dan komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt en er is warme chocolademelk en glögg. In 2020 is dit evenement ook online te volgen.

Als we volgend jaar weer gewoon in levenden lijve aanwezig kunnen zijn, kom dan vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

20 thoughts on “Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2020

 1. Arie Meijer says:

  Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

  • Hans says:

   Veel Belgische lezers in de Facebook groep “Literatuur uit het hoge noorden” halen hun Zweedse boeken bij boekhandel Limerick in Gent. Helaas geen Nederland.

   • Arie Meijer says:

    En toch ben ik blij met je tip Hans 🙂

 2. J.L.C. Hage says:

  Verkopen ze ook Zweedse kinderboeken (in het Zweeds) op die kerstmarkten? Groet Jeannette

  • Zelf ben ik tot nu toe alleen nog maar op de Noorse kerstmarkt geweest. Ik kan me niet herinneren dat ik daar kinderboeken heb gezien, maar dat zegt niet alles. Misschien kun je contact opnemen met de Zweedse kerk om te informeren?

   • Maria says:

    Gewoon bij bol.com kijken, die heeft er nogal wat op voorraad, Zweedse kinderboeken in het Zweeds.
    En anders gewoon in Zweden online bestellen, dat is zo handig van internet.
    Tot jullie dienst, ha det bra! Maria

  • A.Bijkerk says:

   Mocht u Zweedse kinderboeken willen hebben, ik heb er wel een aantal tweedehands te koop.

 3. Jonathan says:

  Behalve dan dat Finland niet tot Scandinavië behoort.

 4. Maria says:

  Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

 5. Keva Birit says:

  Thank You Sandra
  You have the best blog I know :)!
  And Your attitude it’s the best one !
  I like IT and Thank You for Fins Ketsdiner !:)

 6. Jan Sverige says:

  Heb dit gedeeld in de facebookgroep. Hej Hej Zweden met alles over Zweden.

 7. lien vd Brink says:

  Dank voor de geweldige info; zelf ben ik nu eens bijtijds in bezit van data. veel gezellige markten etc.
  Ik ga er zeker op uit deze keer,

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *