kerstmarkt noorse

Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2023

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! De Deense, Noorse en Zweedse kerk in Rotterdam houden elk jaar een gezellige kerstmarkt en ook de Zweedse kerstmarkt in Groningen is niet voor niets een populair evenement. Hieronder vind je een overzicht van de Scandinavische kerstmarkten 2023 (voor zover al bekend), inclusief adressen en openingstijden. Controleer voordat je op pad gaat altijd nog even op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is. De links naar die websites vind je ook in deze post. Veel plezier en misschien zie ik je wel op een van deze Scandinavische kerstmarkten!

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Noorse kerstmarkt in Rotterdam: 9-12 en 18-19 november 2023

Op de kalender van de Noorse kerk is aangekondigd dat de Noorse kerstmarkt in 2023 plaatsvindt op:

 • donderdag 9 november van 10.00-17.00 uur
 • vrijdag 10 november van 10.00-17.00 uur
 • zaterdag 11 november van 10.00-17.00 uur
 • zondag 12 november van 10.00-17.00 uur
 • zaterdag 18 november van 10.00-17.00 uur
 • zondag 19 november van 10.00-17.00 uur

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

kerstmarkt noorse zeemanskerk
kerstmarkt noorse zeemanskerk

Kerstwinkel van het Finse Huis Rotterdam 16-19/23-26 nov 2023

Vorig jaar bezochten wij de kerstwinkel van het Finse Huis in Rotterdam. In deze winkel vind je Finse levensmiddelen voor kerst, maar ook Finse levensmiddelen die het hele jaar lekker zijn, zoals roggebrood, roggechips, zuurdesembrood, worstjes en Karelische pasteitjes. De cadeau-afdeling ligt vol met kerstversieringen, -kaarten en -kalenders, en met Fins design zoals Moomin-mokken en andere Moomin -producten, Marimekko-textiel en -servies, handdoeken en washandjes van Finlayson en houtproducten van Pineta. In het café kun je onder andere proeven van kaneelbroodjes en Karelische pasteitjes.

Als ik het goed zie op de Facebookpagina, is de kerstwinkel in 2023 geopend op 16-19 november en op 23-26 november.

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Finse kerstmarkt

Deense kerstmarkt in Rotterdam: 23-26 november 2023

De Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam kondigt de Deense kerstmarkt aan in de kalender op de website.

Daar staan op dit moment de volgende openingstijden:

 • Donderdag 23 november 2023 van 12-20 uur
 • Vrijdag 24 november 2023 van 12-20 uur
 • Zaterdag 25 november 2023 van 11-17 uur
 • Zondag 26 november 2023 van 11-17 uur

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Deense kerstmarkt

Zweedse kerstmarkt in Rotterdam: 24 en 25 november 2023

Op de kalender van de Zweedse kerk in Nederland staan nu ook de data voor de jaarlijkse kerstmarkt. Die vindt plaats op vrijdag 24 (11.00-18.00 uur) en zaterdag 25 november (11.00-17.00 uur) 2023. Wij waren er in 2022. Er waren kerstartikelen, handwerk, ansichtkaarten, glaswerk, kleden, kandelaars, etenswaren, snoep en nog veel meer. Natuurlijk was er ook een fika mogelijk met o.a. koffie, Zweedse kaneelbroodjes, taart, Zweedse belegde broodjes, glühwein en Zweedse gemberspeculaasjes. De locatie was in 2022 de Scots International Church in Rotterdam (Schiedamsesingel 2) en dit is in 2023 weer het geval.

Zweedse kerstmarkt
Foto: 2022

Maak er een dagje of weekendje van

Wij maakten op vrijdag 18 november 2022 een rondje langs de Zweedse, Deense en Finse kerstmarkt en hadden zo een ontzettend leuk dagje uit. Als we zaterdag hadden gekund, hadden we ook de Noorse kerstmarkt nog kunnen meenemen in ons rondje. Er reed zelfs een pendelbus tussen de Scandinavische kerstmarkten! Het rondje dat ik op Google Maps uitstippelde, was 4,4 km lang.

Een volgende keer overwegen wij om een nachtje te blijven slapen in Rotterdam. Als jij dat ook wel ziet zitten, kun je hier makkelijk hotels in Rotterdam vergelijken.

Lucia-viering in Den Haag: 14 december 18.00 uur

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag (voor Museum Escher in Het Paleis). Rond 13 december doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt dan ook komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt. Dit jaar is dat op donderdag 14 december om 18.00 uur.

Hier kun je meer lezen over de Zweedse kerstboom in Den Haag en over de viering van Lucia.

Wil je er zelf bij zijn? Kom dan vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

Of blijf zelfs slapen – hier kun je hotels in Den Haag vergelijken.

Zweedse kerstmarkt in Groningen: 9 en 10 december 2023

De Zweedse kerstmarkt in Groningen is dit jaar op 9 en 10 december. Hier vind je Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen (Suikerlaan 10). Met meer dan 100 shopadresjes, Scandinavisch moois en handgemaakte hebbedingen, lekker eten, livemuziek en een workshopprogramma.

Let op: t/m donderdag 9 november krijg je vroegboekkorting als je online je tickets koopt. Een vroegboekticket kost €7,00, de kassaprijs is €9,00 en online is de normale prijs €8,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

Meer hotels in Groningen kun je hier vergelijken op bijvoorbeeld prijs en locatie.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer. Bestel wel op tijd, want in december kan het wel eens heel druk worden met de pakjes en het is jammer als je Scandinavische kerstversiering pas na de feestdagen aankomt…

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

22 reacties

 1. Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

   • Gewoon bij bol.com kijken, die heeft er nogal wat op voorraad, Zweedse kinderboeken in het Zweeds.
    En anders gewoon in Zweden online bestellen, dat is zo handig van internet.
    Tot jullie dienst, ha det bra! Maria

 2. Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

 3. Thank You Sandra
  You have the best blog I know :)!
  And Your attitude it’s the best one !
  I like IT and Thank You for Fins Ketsdiner !:)

 4. Dank voor de geweldige info; zelf ben ik nu eens bijtijds in bezit van data. veel gezellige markten etc.
  Ik ga er zeker op uit deze keer,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.