Scandinavische kerstmarkten in Nederland 2022

Waar kun je in Nederland die warme, knusse Scandinavische kerstsfeer opsnuiven? Op de Scandinavische kerstmarkten natuurlijk! Vorig jaar gingen een heleboel Scandinavische kerstmarkten helaas niet door. Het is daarom begrijpelijk dat veel organisaties voorzichtig zijn en nog even de kat uit de boom kijken. Toch kijken veel van jullie er al naar uit. Hieronder vind je in ieder geval alvast de links naar de websites van de verschillende kerstmarkten, zodat je daar de meest actuele informatie kunt bekijken. Die informatie zal ik hieronder ook regelmatig bijwerken, zodat er een overzicht van alle Scandinavische kerstmarkten 2022 (voor zover al bekend) ontstaat, inclusief adressen en openingstijden.

Controleer voordat je op pad gaat altijd nog even op de website van de organisatie zelf of er iets veranderd is, voor het geval aangekondigde evenementen alsnog afgelast worden of openingstijden worden aangepast.

Noorse kerstmarkt in Rotterdam: 10-13 en 19-20 november 2022

Op de Facebookpagina van de Noorse kerk is aangekondigd dat de Noorse kerstmarkt in 2022 plaatvindt op:

 • donderdag 10 november van 10.00-18.00 uur
 • vrijdag 11 november van 10.00-18.00 uur
 • zaterdag 12 november van 10.00-17.00 uur
 • zondag 13 november van 10.00-17.00 uur
 • zaterdag 19 november van 10.00-17.00 uur
 • zondag 20 november van 10.00-17.00 uur

Op de Noorse kerstmarkt in de Noorse kerk in Rotterdam kun je allerlei producten uit Noorwegen kopen, zoals kerstspullen, handwerk, truien, sieraden en culinaire specialiteiten. De laatste keer dat ik er was, stond er zelfs een meneer die oorbellen van elandenkeutels verkocht! De Noorse kerk is van binnen en van buiten echt prachtig: volop houtsnijwerk en traditionele schilderingen in warme, natuurlijke kleuren. Er lopen volwassenen en kinderen rond in Noorse klederdracht en er is ook nog plek om even te gaan zitten voor een kopje koffie met een Noorse wafel. Genieten!

Adres: Westzeedijk 300, Rotterdam (bereikbaar met tram 8, halte Euromast of parkeren bij Erasmus MC/enkele plaatsen in Het Park).

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam

Kerstmarkt/-winkel van het Finse Huis in Rotterdam

Vorig jaar was de kerstwinkel van het Finse Huis vanaf 18 november tot de lockdown geopend. In deze winkel vind je Finse levensmiddelen voor kerst, waaronder chocola. Er zijn ook een café en een sauna in het gebouw.

De gewone openingstijden van de winkel en het café zijn volgens de website van het Finse Huis:

donderdag-vrijdag 15.00-20.00 uur
zaterdag 12.00-20.00 uur
zondag 12.00-18.00 uur

Adres: het Finse Huis (voorheen Finse Zeemanskerk), ’s-Gravendijkwal 64, Rotterdam

Deense kerstmarkt in Rotterdam: 17-20 november 2022

De Deense zeemanskerk (Dansk Sømandskirke) in Rotterdam kondigt de Deense kerstmarkt aan in de kalender op de website.

Daar staan op dit moment de volgende openingstijden:

 • Donderdag 17 november 2022 van 12-20 uur
 • Vijdag 18 november 2022 van 12-20 uur
 • Zaterdag 19 november 2022 van 11-17 uur
 • Zondag 20 november 2022 van 11-17 uur

Adres: Coolhaven 1, Rotterdam

Zweedse kerstmarkt in Rotterdam: 18 en 19 november 2022

Ook de Zweedse kerk in Rotterdam houdt in 2022 weer een kerstmarkt, en wel op 18 en 19 november. Mensen die willen meehelpen aan het mogelijk maken van de Zweedse kerstmarkt, kunnen zich al aanmelden, maar ik zie de data nog niet in de agenda staan. De locatie is de Scots International Church in Rotterdam (Schiedamsesingel 2).

Noorse kerstmarkt in de zeemanskerk in Rotterdam
Noorse kerstmarkt in Rotterdam

Zweedse kerstmarkt in Groningen: 10 en 11 december 2022

De Zweedse kerstmarkt in Groningen is dit jaar op 10 en 11 december. Hier vind je Scandinavische sfeer in een industriële omgeving: de voormalige suikerfabriek in Groningen (van Heemskerckstraat 60).

Scandinavisch overnachten in Groningen

Is Groningen wel erg  ver weg voor je? Dat komt goed uit, want dan heb je meteen een goede reden om er een weekendje van te maken en te blijven slapen in het Scandinavisch dorp op slechts 8 kilometer van Groningen. Of check in bij de sfeervolle Sveastuga, ook vlak bij Groningen.

Lucia-viering op de Lange Voorhout in Den Haag

Elk jaar schenkt de Zweedse ambassadeur de grote kerstboom op de Lange Voorhout in Den Haag. Rond 13 december doet de Zweedse ambassadeur samen met de burgemeester van Den Haag de lampjes aan. Je kunt dan ook komen luisteren naar een koor dat traditionele Lucia-liedjes zingt.

In 2021 was dit evenement ook online te volgen. Op donderdag 9 december om 18.00 uur deden burgemeester Jan van Zanen en ambassadeur Johannes Oljelund de lampjes in de boom aan. Daarna was er een Lucia-concert en een stukje Zweedse decemberinspiratie.

Wil je er zelf bij zijn? Kom dan vooral bijtijds naar Den Haag, zodat je ook een rondje kunt maken langs de vele Scandinavische winkels in Den Haag. Misschien kun je na de Luciaviering nog wel gaan eten bij restaurant Bøg.

Kerstshoppen vanuit huis

Komen de data je dit jaar niet goed uit of ga je om een andere reden niet naar deze kerstmarkten toe? Je kunt de Scandinavische kerstsfeer ook gewoon vanuit je luie stoel in huis halen via deze webshop met Scandinavische kandelaars, servies, decoraties en nog veel meer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

22 reacties

 1. Dank je Sandra, ze komen in m’n agenda. Ook je tips voor Scandinavië georiënteerde adressen zijn zeer welkom. Nu nog een boekhandel in NL met niet naar het Nederlands vertaalde boeken.

 2. Voor de Noorwegenliefhebbers een tip voor Noorse boeken: Noorse boekwinkel in Wageningen van Nina Løkken, die ook taalcursussen geeft en lessen via Skype. Heet: Taal op maat.
  Meld je je aan bij de winkel, ze houdt ook uitverkoop soms, dan krijg je een mail en zij verkoopt leuke Noorse kerst-decoratie eind van het jaar.
  Met Zweedse boeken heb ik geen ervaring (heb mijn handen vol aan Noors, ha, ha!) maar online is het te bestellen in Zweden of via de Zweedse kerk in Rotterdam hier. Ha det!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.