Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Eigenlijk is Scandinavisch eten te lekker om er alleen op vakantie van te genieten. Het is dan ook maar goed dat er ook Scandinavische cafés en restaurants in Nederland zijn. Zo kun je toch af en toe een kaneelbroodje of smørrebrødje eten. Hieronder heb ik de Scandinavische cafés en restaurants die ik ken op een rijtje gezet. In veel ervan ben ik geweest, in andere (nog) niet. Ken jij ze allemaal al?

Het Veerkwartier in Haarlem

Het Veerkwartier is van dezelfde eigenaars als Frisk aan het Spaarne in Haarlem (dat helaas is gestopt). Echt Scandinavisch is het zo te zien niet, maar je kunt er wel terecht voor kaneelbollen en (Deense?) hotdogs. Daarnaast hebben ze nog heel veel meer lekkere – maar niet Scandinavische – dingen.

FIKA in Nijmegen

Inwoners van Nijmegen hebben geluk: ze kunnen Scandinavisch eten en drinken bij FIKA. Het verslag van mijn heerlijke lunch daar lees je in deze blogpost over FIKA.

FIKA in Nijmegen

Scandinavische lunchrooms in Utrecht

In Utrecht kun je voor zover ik weet op 4 plekken terecht voor Zweedse lekkernijen:

 • Carla’s Conditorie: de vrolijke menukaart van Carla’s Conditorie is Scandinavisch georiënteerd en bevat onder andere koekjes en taart, tunbrödsrulle en smörrebröd. Carla’s Conditorie maakt ook smörgåstårta en smushi (een combi van smörgåstårta en sushi). Meer over deze leuke plek lees je in mijn blogpost over Carla’s Conditorie.
Carla's Conditorie in Utrecht
Broodnodig in Utrecht

Knøss in Alphen a/d Rijn

Ik moet ook gauw eens naar Alphen a/d Rijn, want daar is aan de Rijnkade Knøss geopend.

Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam

Als ik in Amsterdam ben, zit mijn dag vaak vol met afspraken. Toch is het me inmiddels gelukt om deze Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam te bezoeken:

 • Scandinavian Embassy: koffie is heel belangrijk op The Scandinavian Embassy. Voor daarbij is er Scandinavisch lekkers van Rikard Andersson. Lees er meer over in deze blogpost over Scandinavian Embassy.
Scandinavian Embassy in Amsterdam
Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Carla’s Smaak in Den Haag

Laatst kwam ik erachter dat Carla’s Conditorie in Utrecht in juli 2020 is overgenomen. De naam en het concept blijven hetzelfde. De Carla van Carla’s Conditorie heeft nu in Den Haag Carla’s Smaak (Hellingweg 220 op Scheveningen), een bakkerij waar je onder andere Zweedse kaneel- en kardemombroodjes kunt halen. Je kunt er ook terecht voor smörgåstårta of een Zweedse kookworkshop.

Bøg in Den Haag

Hier kwam ik langs tijdens mijn rondje langs Scandinavische winkels in Den Haag. Het deed me op het eerste gezicht erg denken aan het restaurant in Kopenhagen waar ik een heel bijzonder diner beleefde. Op de bucketlist: oppas regelen en eten bij Bøg.

Scandinavisch restairant Bog in Den Haag

Scandinavisch dorp bij Groningen

Aan het Paterswoldsemeer bij Groningen ligt een compleet Scandinavisch dorp met daarin restaurant Elanderhus (eerste zaterdagavond van de maand smörgåsbord!), servies en meubels van Scandinavische merken, 16 Finse blokhutten om in te overnachten en een Finse sauna. Je leest er meer over in deze blogpost over het Scandinavisch Dorp.

Scandinavisch Dorp

Rå in Groningen

Ook in Groningen: biologische saladebar Rå.

Villa BlauwHemel in Drenthe

In Villa BlauwHemel zwaait de Fins-Zweedse chef Mikael Lindqvist de scepter en dat is duidelijk te merken aan de gerechten die je er kunt proeven. Helemaal speciaal is het om een Scandinavische kerst te vieren in Drenthe.

Hof aan Zee in Koudekerke (bij Vlissingen)

Ik ben er nooit geweest, maar aan de website te zien kun je bij Hof aan Zee (in Zeeland) echt een mooie Nordic Cuisine-ervaring hebben. Vanaf 1 maart 2020 komt Ian Doyle (Noma** Kopenhagen, Oaxen Krog Stockholm**) twee weken lang bij Hof aan Zee werken. Samen met mede-sterrenchef Jacco Langelaar (Gastrologik**, Oaxen Krog**) verzorgt hij zondag 15 en maandag 16 maart 2020 een bijzonder diner gebaseerd op Scandinavische smaakcombinaties met locale Zeeuwse ingrediënten. Je kunt trouwens ook overnachten bij Hof aan Zee.

Noor in Vianen

In Vianen vind je Noor, een lunchtentje met een mix van Scandinavië en het Midden-Oosten.

Røllesmølle in Hengelo

En ook dicht bij huis (voor mij dan) Røllesmølle in Hengelo. Ik ben vooral benieuwd naar het fika-läckers. (Update: inmiddels ben ik er geweest – hier lees je er alles over).

Rollesmolle in Hengelo

Ikea

Natuurlijk kun je ook Zweedse balletjes eten bij IKEA. De sfeer en smaak van het eten zijn niet te vergelijken met wat hierboven staat, maar toch mag IKEA niet ontbreken in dit lijstje. Bovendien is IKEA een uitstekende plek om ingrediënten te kopen voor als je zelf Scandinavisch gaat koken.
Vlierbessensiroop bijvoorbeeld, of Zweedse kaas en mosterd. Ook gebak voor een fika thuis ligt volop in de vriezer, net als tunnbröd en mjukkaka.

Meer Scandinavisch eten en drinken in Nederland

Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis genieten van Scandinavische gerechten. Steeds meer Deense en Zweedse levensmiddelen zijn ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Ook deze adresjes voor Scandinavische delicatessen zijn ook gewoon in Nederland gevestigd. Voor inspiratie zou je een blik kunnen werpen in deze Scandinavische kookboeken. Of volg een kookworkshop bij Northern Delight – dat deed ik ook. Toch liever voor je laten koken? Deze bedrijven verzorgen Scandinavische catering.

Je kunt dus best Scandinavisch eten in Nederland, al smaakt het in Scandinavië toch het allerbest dankzij het landschap en vakantiegevoel. Maar de tijd tussen mijn vakanties naar Scandinavië kom ik zo wel door.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

26 thoughts on “Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

 1. Wat een super overzicht! Toevallig laatst weer inkopen gedaan bij Ikea. De Noorman in mijn eigen woonplaats wil ik nog steeds een keer heen….

  • Doen hoor! Als ik het goed heb gezien op FB, hebben ze net weer een vernieuwde menukaart. Dus ik moet ook weer terug 🙂

 2. Heerlijk gegeten bij de Noorman nav jouw blogpost!

 3. Mariëlle says:

  Ik wist heel niet dat er ook een scandinavische eetbar in Utrecht zat. Wat leuk! Maar een keer naartoe gaan dan.

 4. Hmm, ik heb vanavond niet zo lekker gegeten en nu heb ik dus trek! Haha. Het ziet er heerlijk uit. Sid en Liv staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik moet echt weer eens naar de andere kant van het land. Of toch maar eerst in Amsterdam beginnen? Ik ken alleen de Ikea, en daar word ik niet gelukkig van. Nouja, ik herinner me dat ik er ooit wel een heel lekker plat taartje at.

  • Nijmegen is wel een erg leuke stad en dan ook nog Sid&Liv en Fika… Amsterdam misschien in combinatie met een van de bloggersevents in maart?

 5. marloes says:

  Fika in Nijmegen vind ik persoonlijk tegen vallen. Ik heb laatst hun menukaart gezien en toen stonden er bar weinig Scandinavische gerechten op.. :/

  • Oh wat jammer! Toen wij er waren bestond de menukaart grotendeels uit heel veel variaties smörrebröd. Ook zag ik kaneelbroodjes en een ontbijt met skyr. Wat ik ook erg leuk vond, is dat er ook Zweedse drankjes op de menukaart stonden. Maar misschien verandert de menukaart van tijd tot tijd. Wij waren er in november 2015, en jij?

 6. Maria says:

  In mijn stad Rotterdam zou je beslist een of meer Scand. restaurants verwachten, met die Deense, Noorse, Zweedse, Finse -heb ik ze allemaal genoemd?!- gemeenschappen en kerken, maar ik kwam bedrogen uit.
  Op de jaarl. kerstmarkten is wél van alles in te slaan, maar de rest van het jaar helaas niet, of alleen online. Wat dat betreft scoren Amsterdam en Utrecht beter, lees ik hier.

  Het enige restaurant dat ik ken is “Fjord, eat en drink” (spise og drikke, is dat in het Noors)
  op de Blaak, hartje centrum en de eigenaars zijn geen Scandinaviërs, een deel van de brigade is Aziatisch, maar zijn mensen die van Scandinavië houden. Zij voeren ook geen Scandinavische keuken, geven ze online aan. Dat is de reden dat ik er nog niet ben geweest.
  Dan ga ik maar over tot de gravad lax, die ik zelf in een Ned. supermarkt kan kopen.
  Het woord “gravad” dat “begraven” betekent, dus begraven zalm.
  Vissers in Noorwegen begroeven de gevangen, verse zalm in het zand aan de kust vroeger, na deze gezouten te hebben en lieten hem zó licht rijpen, met stenen erop om het vocht eruit te krijgen. Tegenwoordig doen Scandinaviërs het anders, laten het rijpen in de koelkast met een zware pan erop. Het is een klassiek kerstgerecht, maar dat hoeft niet.
  Tegenwoordig is het ook een manier van marineren met dille en dan heel dun snijden als aperitief. In mijn keuken is het een hoofdgerecht met een lekkere salade. God mat!

 7. Roald van Elswijk says:

  Ken je Broodnodig, in Utrecht? Wanneer ik in Utrecht ben, ga ik daar altijd even naartoe.

 8. Herman Boneschansker says:

  Mijn man en een patner zijn net een Fins restaurant begonnen. In Wagenborgen, noord Groningen.
  Ons restaurant heet: ‘ Restaurant Klein Finland ‘
  En is gelegen op het gelijknamige vakantie park Klein Finland. Het gehele park is in finse stijl. Zowel de chalets als het restaurant zelf. Naast finse hapjes kan je hier ook andere gerechten nuttigen.
  Kom gauw eens langs!

 9. Alice says:

  De Noorman in Deventer kan er ook nog wel bij!

 10. Maria Vrijsen says:

  Is de winkel van Coos de Wit in Alkmaar al genoemd. Een prachtige Scandinavische woonwinkel.

 11. Mary says:

  Wat een heerlijk leesvoer voor de zondagochtend….dank je wel voor weef veel inspiratie.

 12. Caroline van Wolferen says:

  Hoi!

  Restaurant Frisk aan het Spaarne in Haarlem is helaas al een poosje gesloten.

  Groetjes,
  Caroline van Wolferen

 13. Christina says:

  De Finse ambassade in Rotterdam heeft een kwinkeleer met Finse levensmiddelen.

 14. Christina says:

  Kessens in Amsterdam! Eigenaresse is Zweeds en op het menu staat o.a gravad lax, toast Skagen, Salade Nicoise maar op z’n Zweeds (zoals vaak Zomers wordt gegeten), toast met ei, ansjovis en mayo, kaneelbroodje enz.

 15. Tineke Jorissen says:

  Restaurant Gård in Amsterdam-Zuidoost is helaas vervangen door een (dure) Italiaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *