Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

Eigenlijk is Scandinavisch eten te lekker om er alleen op vakantie van te genieten. Het is dan ook maar goed dat er ook Scandinavische cafés en restaurants in Nederland zijn. Zo kun je toch af en toe een kaneelbroodje of smørrebrødje eten. Hieronder heb ik de Scandinavische cafés en restaurants die ik ken op een rijtje gezet. In veel ervan ben ik geweest, in andere (nog) niet. Ken jij ze allemaal al?

BIC Moose Club in Zwolle

Altijd leuk als er een nieuw Scandinavisch lunchcafé bij komt. En voor mij persoonlijk zeker leuk als dat aan deze kant van het land is – het oosten dus. We waren er dus als de kippen bij om BIC Moose Club in Zwolle te bezoeken. Hier lees je er meer over.

Het Veerkwartier in Haarlem

Het Veerkwartier is van dezelfde eigenaars als Frisk aan het Spaarne in Haarlem (dat helaas is gestopt). Echt Scandinavisch is het zo te zien niet, maar je kunt er wel terecht voor kaneelbollen en (Deense?) hotdogs. Daarnaast hebben ze nog heel veel meer lekkere – maar niet Scandinavische – dingen.

FIKA in Nijmegen

Inwoners van Nijmegen hebben geluk: ze kunnen Scandinavisch eten en drinken bij FIKA. Het verslag van mijn heerlijke lunch daar lees je in deze blogpost over FIKA.

FIKA in Nijmegen

Scandinavische lunchrooms in Utrecht

In Utrecht kun je voor Zweedse lekkernijen terecht bij Broodnodig. Deze Zweedse bakkerij en lunchroom heeft maar liefst 3 vestigingen. Hier lees je een verslag van mijn bezoek aan 1 daarvan.

Broodnodig in Utrecht

Knøss in Alphen a/d Rijn

Ik moet ook gauw eens naar Alphen a/d Rijn, want daar is aan de Rijnkade Knøss geopend.

Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam

Als ik in Amsterdam ben, zit mijn dag vaak vol met afspraken. Toch is het me inmiddels gelukt om deze Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam te bezoeken:

 • Scandinavian Embassy: koffie is heel belangrijk op The Scandinavian Embassy. Voor daarbij is er Scandinavisch lekkers van Rikard Andersson. Lees er meer over in deze blogpost over Scandinavian Embassy.
Scandinavian Embassy in Amsterdam
Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Bøg in Den Haag

Hier kwam ik langs tijdens mijn rondje langs Scandinavische winkels in Den Haag. Het deed me op het eerste gezicht erg denken aan het restaurant in Kopenhagen waar ik een heel bijzonder diner beleefde. Op de bucketlist: oppas regelen en eten bij Bøg.

Scandinavisch restairant Bog in Den Haag

Scandinavisch dorp bij Groningen

Aan het Paterswoldsemeer bij Groningen ligt een compleet Scandinavisch dorp met daarin restaurant Elanderhus (eerste zaterdagavond van de maand smörgåsbord!), servies en meubels van Scandinavische merken, 16 Finse blokhutten om in te overnachten en een Finse sauna. Je leest er meer over in deze blogpost over het Scandinavisch Dorp.

Scandinavisch Dorp

Rå in Groningen

Ook in Groningen: biologische saladebar Rå.

Skål in Soest

In Soest is op 21 oktober 2021 restaurant Skål geopend. Hier vind je ‘een beetje Scandinavië in het centrum van Soest’. – zowel in de inrichting van het restaurant als op de menukaart. Met natuurlijk toast Skagen, Zweedse gehaktballetjes en kaneelbroodjes.

Villa BlauwHemel in Drenthe

In Villa BlauwHemel zwaait de Fins-Zweedse chef Mikael Lindqvist de scepter en dat is duidelijk te merken aan de gerechten die je er kunt proeven. Helemaal speciaal is het om een Scandinavische kerst te vieren in Drenthe.

Hof aan Zee in Koudekerke (bij Vlissingen)

Ik ben er nooit geweest, maar aan de website te zien kun je bij Hof aan Zee (in Zeeland) echt een mooie Nordic Cuisine-ervaring hebben. Vanaf 1 maart 2020 komt Ian Doyle (Noma** Kopenhagen, Oaxen Krog Stockholm**) twee weken lang bij Hof aan Zee werken. Samen met mede-sterrenchef Jacco Langelaar (Gastrologik**, Oaxen Krog**) verzorgt hij zondag 15 en maandag 16 maart 2020 een bijzonder diner gebaseerd op Scandinavische smaakcombinaties met locale Zeeuwse ingrediënten. Je kunt trouwens ook overnachten bij Hof aan Zee.

Noor in Vianen

In Vianen vind je Noor, een lunchtentje met een mix van Scandinavië en het Midden-Oosten.

Røllesmølle in Hengelo

En ook dicht bij huis (voor mij dan) Røllesmølle in Hengelo. Ik ben vooral benieuwd naar het fika-läckers. (Update: inmiddels ben ik er geweest – hier lees je er alles over).

Rollesmolle in Hengelo

Ikea

Natuurlijk kun je ook Zweedse balletjes eten bij IKEA. De sfeer en smaak van het eten zijn niet te vergelijken met wat hierboven staat, maar toch mag IKEA niet ontbreken in dit lijstje. Bovendien is IKEA een uitstekende plek om ingrediënten te kopen voor als je zelf Scandinavisch gaat koken.
Vlierbessensiroop bijvoorbeeld, of Zweedse kaas en mosterd. Ook gebak voor een fika thuis ligt volop in de vriezer, net als tunnbröd en mjukkaka.

Meer Scandinavisch eten en drinken in Nederland

Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis genieten van Scandinavische gerechten. Steeds meer Deense en Zweedse levensmiddelen zijn ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Ook deze adresjes voor Scandinavische delicatessen zijn ook gewoon in Nederland gevestigd. Voor inspiratie zou je een blik kunnen werpen in deze Scandinavische kookboeken. Of volg een kookworkshop bij Northern Delight – dat deed ik ook. Toch liever voor je laten koken? Deze bedrijven verzorgen Scandinavische catering.

Je kunt dus best Scandinavisch eten in Nederland, al smaakt het in Scandinavië toch het allerbest dankzij het landschap en vakantiegevoel. Maar de tijd tussen mijn vakanties naar Scandinavië kom ik zo wel door.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

31 reacties

   • Hallo Sandra
    Super leuk, toen ik samen met m’n gezin 18 jaar geleden uit Zweden terug kwam. Zij ik al de “Scandinavische keuken is heel interessant”. Na het oprichten van Broodnodig daarna Carla’s Conditorie kan ik dat met zekerheid zeggen. Ik ben nu in Den Haag Scheveningen aangemeerd.
    Hier heb ik een ambachtelijke bakkerij en veel Nederlanders maar ook vele andere expats vinden me.
    Echt heel leuk, om al deze Zweedse producten weer te mogen promoten. Scandinavian is fantastisch.
    Ha det gott. Carla Visch
    En succes!💙💛

 1. Hmm, ik heb vanavond niet zo lekker gegeten en nu heb ik dus trek! Haha. Het ziet er heerlijk uit. Sid en Liv staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik moet echt weer eens naar de andere kant van het land. Of toch maar eerst in Amsterdam beginnen? Ik ken alleen de Ikea, en daar word ik niet gelukkig van. Nouja, ik herinner me dat ik er ooit wel een heel lekker plat taartje at.

 2. Fika in Nijmegen vind ik persoonlijk tegen vallen. Ik heb laatst hun menukaart gezien en toen stonden er bar weinig Scandinavische gerechten op.. :/

  • Oh wat jammer! Toen wij er waren bestond de menukaart grotendeels uit heel veel variaties smörrebröd. Ook zag ik kaneelbroodjes en een ontbijt met skyr. Wat ik ook erg leuk vond, is dat er ook Zweedse drankjes op de menukaart stonden. Maar misschien verandert de menukaart van tijd tot tijd. Wij waren er in november 2015, en jij?

 3. In mijn stad Rotterdam zou je beslist een of meer Scand. restaurants verwachten, met die Deense, Noorse, Zweedse, Finse -heb ik ze allemaal genoemd?!- gemeenschappen en kerken, maar ik kwam bedrogen uit.
  Op de jaarl. kerstmarkten is wél van alles in te slaan, maar de rest van het jaar helaas niet, of alleen online. Wat dat betreft scoren Amsterdam en Utrecht beter, lees ik hier.

  Het enige restaurant dat ik ken is “Fjord, eat en drink” (spise og drikke, is dat in het Noors)
  op de Blaak, hartje centrum en de eigenaars zijn geen Scandinaviërs, een deel van de brigade is Aziatisch, maar zijn mensen die van Scandinavië houden. Zij voeren ook geen Scandinavische keuken, geven ze online aan. Dat is de reden dat ik er nog niet ben geweest.
  Dan ga ik maar over tot de gravad lax, die ik zelf in een Ned. supermarkt kan kopen.
  Het woord “gravad” dat “begraven” betekent, dus begraven zalm.
  Vissers in Noorwegen begroeven de gevangen, verse zalm in het zand aan de kust vroeger, na deze gezouten te hebben en lieten hem zó licht rijpen, met stenen erop om het vocht eruit te krijgen. Tegenwoordig doen Scandinaviërs het anders, laten het rijpen in de koelkast met een zware pan erop. Het is een klassiek kerstgerecht, maar dat hoeft niet.
  Tegenwoordig is het ook een manier van marineren met dille en dan heel dun snijden als aperitief. In mijn keuken is het een hoofdgerecht met een lekkere salade. God mat!

 4. Mijn man en een patner zijn net een Fins restaurant begonnen. In Wagenborgen, noord Groningen.
  Ons restaurant heet: ‘ Restaurant Klein Finland ‘
  En is gelegen op het gelijknamige vakantie park Klein Finland. Het gehele park is in finse stijl. Zowel de chalets als het restaurant zelf. Naast finse hapjes kan je hier ook andere gerechten nuttigen.
  Kom gauw eens langs!

 5. Kessens in Amsterdam! Eigenaresse is Zweeds en op het menu staat o.a gravad lax, toast Skagen, Salade Nicoise maar op z’n Zweeds (zoals vaak Zomers wordt gegeten), toast met ei, ansjovis en mayo, kaneelbroodje enz.

 6. Waar en wanneer is er een kerstmarkt in Amsterdam,Ik herinneren mij dat het in Oostkerke was maar kan nu niets vinden alleen in Rotterdam en Groningen.
  Ik hoor van je ,Hälsa Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.