Broodnodig in Utrecht

Scandinavische cafés en restaurants in Nederland – ken jij ze?

Eigenlijk is Scandinavisch eten te lekker om er alleen op vakantie van te genieten. Het is dan ook maar goed dat er ook Scandinavische cafés en restaurants in Nederland zijn. Zo kun je toch af en toe een kaneelbroodje of smørrebrødje eten. Hieronder heb ik de Scandinavische cafés en restaurants die ik ken op een rijtje gezet. In veel ervan ben ik geweest, in andere (nog) niet. Ken jij ze allemaal al?

Let op: horecagelegenheden sluiten soms (tijdelijk) hun deuren. Kijk voordat je gaat altijd even op de website of ze geopen zijn.

Scandinavische restaurants en cafés in Amsterdam

Als ik in Amsterdam ben, zit mijn dag vaak vol met afspraken. Toch is het me inmiddels gelukt om deze Scandinavische cafés en restaurants in Amsterdam te bezoeken:

Scandinavian Embassy

Koffie is heel belangrijk op The Scandinavian Embassy. Voor daarbij is er Scandinavisch lekkers van Rikard Andersson. Lees er meer over in deze blogpost over Scandinavian Embassy.

Scandinavian Embassy in Amsterdam

Selma’s Nordic Bakery Café

Ik genoot van een heerlijke lunch en fika bij Selma’s Nordic Bakery Café. Je leest er alles over in deze blogpost over Selma’s.

Selma's Nordic Bakery Cafe Amsterdam

Fika Amsterdam

Niet heel erg Scandinavisch, maar toch leuk om even langs te gaan als je in de buurt bent. Al is het alleen maar vanwege de lekkere kaneelbroodjes. (Hier lees je meer over Fika Amsterdam.)

Scandinavisch cafe Fika Amsterdam

Kessens

Kessens is vooral internationaal, maar het is wel duidelijk te merken dat Anna, een van de eigenaars, is geboren en getogen in Stockholm. Hier lees je meer over Kessens.

Scandinavisch restaurant Kessens in Amsterdam

Scandinavische lunchrooms in Utrecht

In Utrecht kun je voor Zweedse lekkernijen terecht bij Broodnodig. Deze Zweedse bakkerij en lunchroom heeft maar liefst 3 vestigingen. Hier lees je een verslag van mijn bezoek aan 1 daarvan.

Broodnodig in Utrecht

Scandinavische cafés en restaurants in Groningen

Groningen lijkt een echte Scandinavische hotspot te zijn. Kijk maar eens wat een leuke plekjes ik hier vond:

BØRGØR

In het centrum van Groningen, aan de Herestraat, vind je BØRGØR. Hier kun je niet alleen lekkere hamburgers bestellen, maar ook Deense hotdogs en Zweedse gehaktballetjes. Wij gingen ernaartoe en hier vind je een verslagje van ons bezoek aan BØRGØR.

Scandinavisch Dorp

Aan het Paterswoldsemeer bij Groningen ligt een compleet Scandinavisch dorp met daarin restaurant Elanderhus (eerste zaterdagavond van de maand smörgåsbord!), servies en meubels van Scandinavische merken, 16 Finse blokhutten om in te overnachten en een Finse sauna. Je leest er meer over in deze blogpost over het Scandinavisch Dorp.

Scandinavisch Dorp

Meer in Groningen

Ook in Groningen: biologische saladebar Rå.

Bøg in Den Haag

Hier kwam ik langs tijdens mijn rondje langs Scandinavische winkels in Den Haag. Het deed me op het eerste gezicht erg denken aan het restaurant in Kopenhagen waar ik een heel bijzonder diner beleefde. Op de bucketlist: oppas regelen en eten bij Bøg.

Scandinavisch restairant Bog in Den Haag

FIKA in Nijmegen

Inwoners van Nijmegen hebben geluk: ze kunnen Scandinavisch eten en drinken bij FIKA. Het verslag van mijn heerlijke lunch daar lees je in deze blogpost over FIKA.

FIKA in Nijmegen

Røllesmølle in Hengelo

En ook dicht bij huis (voor mij dan) Røllesmølle in Hengelo. Ik ben vooral benieuwd naar het fika-läckers. (Update: inmiddels ben ik er geweest – hier lees je er alles over).

Rollesmolle in Hengelo

Villa BlauwHemel in Drenthe

In Villa BlauwHemel zwaait de Fins-Zweedse chef Mikael Lindqvist de scepter en dat is duidelijk te merken aan de gerechten die je er kunt proeven. Zijn ‘Nordic roots’ komen tot uitdrukking in de authentieke én moderne bereidingswijzen die hij gebruikt. Zoals gebruikelijk in de Nordic keuken spelen seizoensproducten en lokale ingrediënten de hoofdrol. Om optimaal mee te kunnen bewegen met wat de natuur op een bepaald moment voorschotelt, wordt vaak gewerkt met verrassingsmenu’s. Bijna alles wordt huisgemaakt op basis van verse ingrediënten, deels uit eigen tuinen: van soepen, sauzen en marinades tot brood, taart, koekjes en likeur. Echt een aanrader dus als je fan bent van de Scandinavische keuken!

Naast al dat lekkers kun je tijdens je verblijf genieten van het mooie Drenthe. Villa Blauwhemel staat tegenover Shakespearetheater Diever en in nationaal park Drents-Friese Wold. Het sfeervolle plaatsje Diever bevindt zich op 5 minuten lopen. (Hier vind je nog meer tips voor Drenthe.) Je kunt ook blijven slapen bij Villa Blauwhemel.

Zie jij zo’n verblijf in Drenthe in combinatie met Scandinavische gerechten van chef Lindqvist wel zitten? Dan kun je hier reserveren. Helemaal leuk is als je achteraf ook even laat weten hoe het was. Want daar ben ik zelf ook wel benieuwd naar!

Posten in Frederiksoord

Dit voormalige postkantoor is tegenwoordig een restaurant, koffiebar en vergaderlocatie waar je kan genieten van een heerlijke Nordic cuisine na een wandeling in Frederiksoord. In de keuken zien wij een bekend gezicht: chef Mikael Lindqvist van Villa Blauwhemel. Met kerst serveren ze ook een julbord. Zoals gebruikelijk is in de Nordic cuisine koken ze in restaurant Posten volgens de seizoenen.

Hof aan Zee in Koudekerke (bij Vlissingen)

Ik ben er nooit geweest, maar aan de website te zien kun je bij Hof aan Zee (in Zeeland) echt een mooie Nordic Cuisine-ervaring hebben. Vanaf 1 maart 2020 komt Ian Doyle (Noma** Kopenhagen, Oaxen Krog Stockholm**) twee weken lang bij Hof aan Zee werken. Samen met mede-sterrenchef Jacco Langelaar (Gastrologik**, Oaxen Krog**) verzorgt hij zondag 15 en maandag 16 maart 2020 een bijzonder diner gebaseerd op Scandinavische smaakcombinaties met locale Zeeuwse ingrediënten. Je kunt trouwens ook overnachten bij Hof aan Zee.

Knøss in Alphen a/d Rijn

Ik moet ook gauw eens naar Alphen a/d Rijn, want daar is aan de Rijnkade Knøss geopend.

Noor in Vianen

In Vianen vind je Noor, een lunchtentje met een mix van Scandinavië en het Midden-Oosten.

BIKKE in Maastricht

In Maastricht kun je Scandinavisch eten bij BIKKE, een Scandinavische restobar in een 17-eeuws pand in Wyck. De eigenaars lieten zich inspireren door het design, de lifestyle en de keuken in steden als Stockholm en Kopenhagen.

The Lemon Tree in Deventer

Bij The Lemon Tree in Deventer staat je een bijzondere dinerervaring te wachten. Hier, in het centrum van Deventer, proef je de pure smaken van Kopenhagen. Een menukaart is er niet, dus je moet je hier echt laten verrassen.

Ikea

Natuurlijk kun je ook Zweedse balletjes eten bij IKEA. De sfeer en smaak van het eten zijn niet te vergelijken met wat hierboven staat, maar toch mag IKEA niet ontbreken in dit lijstje. Bovendien is IKEA een uitstekende plek om ingrediënten te kopen voor als je zelf Scandinavisch gaat koken. Vlierbessensiroop bijvoorbeeld, of Zweedse kaas en mosterd. Ook gebak voor een fika thuis ligt volop in de vriezer, net als tunnbröd en mjukkaka.

Meer Scandinavisch eten en drinken in Nederland

Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis genieten van Scandinavische gerechten. Steeds meer Deense en Zweedse levensmiddelen zijn ook in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Ook deze adresjes voor Scandinavische delicatessen zijn ook gewoon in Nederland gevestigd. Voor inspiratie zou je een blik kunnen werpen in deze Scandinavische kookboeken. Of volg een kookworkshop bij Northern Delight – dat deed ik ook. Toch liever voor je laten koken? Deze bedrijven verzorgen Scandinavische catering. Tot slot kun je gelukkig ook op steeds meer plekken in Nederland zo’n overheerlijke semla kopen.

Je kunt dus best Scandinavisch eten in Nederland, al smaakt het in Scandinavië toch het allerbest dankzij het landschap en vakantiegevoel. Maar de tijd tussen mijn vakanties naar Scandinavië kom ik zo wel door.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

31 reacties

   • Hallo Sandra
    Super leuk, toen ik samen met m’n gezin 18 jaar geleden uit Zweden terug kwam. Zij ik al de “Scandinavische keuken is heel interessant”. Na het oprichten van Broodnodig daarna Carla’s Conditorie kan ik dat met zekerheid zeggen. Ik ben nu in Den Haag Scheveningen aangemeerd.
    Hier heb ik een ambachtelijke bakkerij en veel Nederlanders maar ook vele andere expats vinden me.
    Echt heel leuk, om al deze Zweedse producten weer te mogen promoten. Scandinavian is fantastisch.
    Ha det gott. Carla Visch
    En succes!????????

 1. Hmm, ik heb vanavond niet zo lekker gegeten en nu heb ik dus trek! Haha. Het ziet er heerlijk uit. Sid en Liv staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik moet echt weer eens naar de andere kant van het land. Of toch maar eerst in Amsterdam beginnen? Ik ken alleen de Ikea, en daar word ik niet gelukkig van. Nouja, ik herinner me dat ik er ooit wel een heel lekker plat taartje at.

 2. Fika in Nijmegen vind ik persoonlijk tegen vallen. Ik heb laatst hun menukaart gezien en toen stonden er bar weinig Scandinavische gerechten op.. :/

  • Oh wat jammer! Toen wij er waren bestond de menukaart grotendeels uit heel veel variaties smörrebröd. Ook zag ik kaneelbroodjes en een ontbijt met skyr. Wat ik ook erg leuk vond, is dat er ook Zweedse drankjes op de menukaart stonden. Maar misschien verandert de menukaart van tijd tot tijd. Wij waren er in november 2015, en jij?

 3. In mijn stad Rotterdam zou je beslist een of meer Scand. restaurants verwachten, met die Deense, Noorse, Zweedse, Finse -heb ik ze allemaal genoemd?!- gemeenschappen en kerken, maar ik kwam bedrogen uit.
  Op de jaarl. kerstmarkten is wél van alles in te slaan, maar de rest van het jaar helaas niet, of alleen online. Wat dat betreft scoren Amsterdam en Utrecht beter, lees ik hier.

  Het enige restaurant dat ik ken is “Fjord, eat en drink” (spise og drikke, is dat in het Noors)
  op de Blaak, hartje centrum en de eigenaars zijn geen Scandinaviërs, een deel van de brigade is Aziatisch, maar zijn mensen die van Scandinavië houden. Zij voeren ook geen Scandinavische keuken, geven ze online aan. Dat is de reden dat ik er nog niet ben geweest.
  Dan ga ik maar over tot de gravad lax, die ik zelf in een Ned. supermarkt kan kopen.
  Het woord “gravad” dat “begraven” betekent, dus begraven zalm.
  Vissers in Noorwegen begroeven de gevangen, verse zalm in het zand aan de kust vroeger, na deze gezouten te hebben en lieten hem zó licht rijpen, met stenen erop om het vocht eruit te krijgen. Tegenwoordig doen Scandinaviërs het anders, laten het rijpen in de koelkast met een zware pan erop. Het is een klassiek kerstgerecht, maar dat hoeft niet.
  Tegenwoordig is het ook een manier van marineren met dille en dan heel dun snijden als aperitief. In mijn keuken is het een hoofdgerecht met een lekkere salade. God mat!

 4. Mijn man en een patner zijn net een Fins restaurant begonnen. In Wagenborgen, noord Groningen.
  Ons restaurant heet: ‘ Restaurant Klein Finland ‘
  En is gelegen op het gelijknamige vakantie park Klein Finland. Het gehele park is in finse stijl. Zowel de chalets als het restaurant zelf. Naast finse hapjes kan je hier ook andere gerechten nuttigen.
  Kom gauw eens langs!

 5. Kessens in Amsterdam! Eigenaresse is Zweeds en op het menu staat o.a gravad lax, toast Skagen, Salade Nicoise maar op z’n Zweeds (zoals vaak Zomers wordt gegeten), toast met ei, ansjovis en mayo, kaneelbroodje enz.

 6. Waar en wanneer is er een kerstmarkt in Amsterdam,Ik herinneren mij dat het in Oostkerke was maar kan nu niets vinden alleen in Rotterdam en Groningen.
  Ik hoor van je ,Hälsa Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.