fjallraven ovik voorkant

De Fjällräven Övik Knit Sweater: eindelijk een Scandinavische trui!

Al jarenlang wilde ik graag zo’n mooie Scandinavische trui. Dat zal je vast niet verbazen als je weet hoe gek ik op Scandinavië ben – zo gek dat ik er met deze blog zelfs mijn werk van heb gemaakt. Ik had echter twee hindernissen te overwinnen: de angst voor gekriebel en de angst dat zo’n trui me niet zou staan. Vandaar dat het nogal een tijdje (zeg maar rustig een paar jaar) heeft geduurd. Maar nu is het gelukt! En net op tijd, want de Övik-trui van Fjällräven is heerlijk nu het buiten steeds frisser wordt en ik toch elke dag even wil wandelen.

Fjallraven Ovik trui

Geen kriebels

Nog even de hindernissen afwerken. Hoe zit het met het kriebelen van deze Övik-trui? Ik weet niet goed of het gewenning is of iets anders, maar ik ben de laatste jaren steeds meer van wol gaan houden. Dat gekriebel, daar ben ik niet meer zo bang voor. Ook bij de Övik-trui heb ik er geen last van. Hij is gemaakt van zachte wol en hoewel ik hem alleen nog maar heb gedragen over een shirt met lange mouwen, irriteert hij totaal niet bij de boord en manchetten.

Daarbij scheelt het ook hoe de trui valt. Ik heb maat XL en omdat ik wel eens heb ervaren dat sommige outdoormerken nogal krap vallen, vroeg ik me in eerste instantie af of de trui wel goed zou passen. Maar hij past perfect! Hij valt eerder ruim dan krap. Dat is alleen maar prettig, want zo kan ik er makkelijk één of meerdere laagjes onder dragen. Ook zit hij dus niet strak om de hals en polsen en dat is (naast de zachte wol waarvan de trui is gemaakt) nog een reden dat hij niet kriebelt.

Scandi, maar subtiel

Dan mijn tweede hindernis: zou zo’n klassieke Scandinavische trui me wel staan? Tot nu toe had ik op vakantie in Scandinavië wel eens rondgekeken in souvenirwinkels waar ook truien werden verkocht. Maar bij de exemplaren die daar hingen, had ik altijd het gevoel dat ze net iets te nadrukkelijk aanwezig waren. Het ’typisch Scandinavische’ was net iets te dik aangezet, waardoor ik het gevoel had dat ik ze in het dagelijks leven thuis niet zo snel zou dragen.

Dat is niet zo bij deze Övik-trui. Zowel de kleuren als de ingebreide patronen rond de hals (zoals bij klassieke IJslandse truien) vind ik subtiel genoeg om de trui overal te kunnen dragen. Tegelijkertijd is hij Scandinavisch genoeg om een grote glimlach op mijn gezicht te toveren als ik hem aantrek 🙂 (Extra leuk vind ik dan ook nog het kleine Zweedse vlaggetje onder aan de zijkant en het Fjällräven-vosje op de mouw.)

Fjallraven Ovik trui

Over kleuren gesproken: ik heb de grey, maar er is ook glacier green (dit zou mijn tweede keuze zijn), deep forest, dark navy (ook erg mooi) en terracotta pink. Zelfs de met leer versterkte ellebogen, die ik in andere gevallen misschien zou associëren met een stoffig imago, vind ik in deze kleurstelling een mooi detail. En het is een fijn idee dat de trui dankzij deze verstevigingen vast lekker lang zal meegaan.

Fjallraven Ovik trui

Praktisch gebruik

Eigenlijk blijf ik dat soort praktische voordelen toch altijd belangrijker vinden dan uiterlijk. Waar het dus vooral om gaat, is dat ik een wollen trui of vest erg fijn vind om te dragen als ik ga wandelen. Omdat wol ademt, ga ik veel minder snel transpireren dan in een jas. Zelfs als ik onderweg een buitje tegenkom, is dat nog niet zo erg, want wol blijft (ook nat) warm.

Daarnaast voert wol vocht af van het lichaam, en daarmee ook vuil en geurtjes. Zo hoef ik me na een stevige wandeling geen zorgen te maken of ik een uur in de wind stink (zo lang ik mijn schoenen tenminste niet uittrek 😉 ).

Bovendien vind ik het gewoon een fijn idee om een natuurlijk product te dragen, zoals deze trui van 100% wol. Nou ja, 100% wol… Vergeet de lucht niet die tussen die wolvezels zit! Die speelt een belangrijke rol bij de isolerende werking van wol. Die lucht zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de trui zo lekker licht aanvoelt – ook fijn tijdens het wandelen! Ik vroeg me zelfs even af of ik wel het juiste kledingstuk had ontvangen toen het pakketje met mijn nieuwe trui werd bezorgd.

Het is trouwens wel altijd even oppassen met het wassen en opbergen van wollen kleding – hier kun je lezen hoe je dat het beste kunt doen. Gelukkig hoef je dit soort truien (dankzij dat afvoeren van vuil en vieze luchtjes) maar weinig te wassen. Luchten, eventueel in een vochtige ruimte of ’s nachts buiten (in de sneeuw leggen kan ook) is vaak voldoende om hem weer helemaal fris te maken.

Waarom Övik?

Maar waarom heet deze trui nou Övik? Övik blijkt de bijnaam te zijn van Örnsköldsvik, het plaatsje aan de Zweedse Höga Kusten waar Fjällräven is gevestigd. Het ligt in Noord-Zweden, waar het flink koud en guur kan zijn. Toch trekken veel mensen in Noord-Zweden er graag op uit, wat voor weer het ook is. Dat kan ook prima, als je je maar wel goed kleedt. Zo ontstond de Övik-lijn van Fjällräven, met functionele producten voor een actief outdoorleven. Weten we dat ook weer 🙂

Ga jij ook naar buiten bij mooi en minder mooi weer? Je vindt de Övik Knit Sweater en andere producten uit de Övik-lijn onder andere bij Fjällräven en bij Bever.

Toch liever zelf breien? Hier vind je Scandinavische breipatronen.

Ik kreeg deze trui van Fjällräven om erover te schrijven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Hallo Sandra,
  Ik overweeg deze trui te kopen. Ik vind de wol echter wat ruw aanvoelen en twijfel daardoor of hij echt lekker gaat zitten. Hoe is jouw ervaring nu na langere tijd? En hoe houdt de trui zich door de tijd heen? Het is beste een uitgave namelijk.
  Groet, Rosemarie

  • Beste Rosemarie,

   Ik draag de trui nog steeds en ik vind hem zelf echt lekker zitten en fijn aanvoelen. Ik draag hem liever dan een jas, wel met een shirt eronder. Ik heb geen last van geprik of gekriebel. De trui is nog in prima staat, alleen aan de boord onder aan de romp wat slijtage. Ik draag hem echt vaak.

   Succes met je keuze!

   Groetjes
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.