Mijn favoriete Scandinavische outdoormerken: slecht weer bestaat niet…

Written by Sandra van Bijsterveld

Je hebt hem vast wel eens gehoord: de gevleugelde uitspraak “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. Hij wordt toegeschreven aan de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Net als hij laten Scandinaviërs zich meestal niet door wat kou of nattigheid tegenhouden. Ze gaan toch wel wandelen, langlaufen en hun worstjes grillen. Geen wonder dus dat er zoveel goede Scandinavische outdoormerken zijn, die al die buitenmensen warm en droog houden. Hieronder heb ik een paar van mijn favorieten op een rijtje gezet.

Fjällräven (Zweden)

Eerlijk gezegd had ik lange tijd een afkeer van merkkleding. Dat had ermee te maken dat ik op een nogal elitaire middelbare school zat, waar je buiten de boot viel als je geen kleding van Oilily of O’Neill droeg (wat ik dus niet deed…). Het stond me zo tegen om iemand te beoordelen op zijn of haar kleding, dat ik als bijproduct ook een hekel kreeg aan de merken zelf.

“Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær”

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding

Dat veranderde toen ik de kans kreeg om tijdens een reis naar winters Noord-Noorwegen de Fjällräven Barents Parka te testen. Toen moest ik toegeven dat ik me geweldig voelde in die jas. Ik ben daarna nooit meer bang geweest voor de kou. De jas gaf (en geeft) me het gevoel dat ik overal tegen bestand ben. Zo kwam het dus dat Fjällräven bij mij op de eerste plaats komt als het gaat om Scandinavische outdoormerken. Intussen heb ik ook nog een hele fijne Scandinavische trui van dit merk, en een shirt van gerecyclede wol. Allemaal heel fijn om in te wandelen.

Scandinavische winkels in Amsterdam

Icebug (Zweden)

Vorig jaar had ik de mazzel dat ik op bezoek mocht bij een paar producenten van Scandinavische outdoorkleding in West-Zweden. Een van die outdoormerken was Icebug. Daar maken ze schoenen waarmee je probleemloos kunt wandelen of zelfs hardlopen op een gladde ondergrond. Om dat te realiseren, maken ze gebruik van technieken die ook bij autobanden worden gebruikt, zoals bij onderstaande laar met spikes. Lijkt me ideaal! Hier kun je meer lezen over het Zweedse merk Icebug.

antislip-schoenen van Icebug

Ivanhoe (Zweden)

Een ander merk dat ik toen bezocht, was familiebedrijf Ivanhoe. Hier maken ze wollen kleding om van te watertanden. Ik draag mijn wollen vest van Ivanhoe heel vaak als ik ga wandelen, maar ook de rokjes die je hieronder ziet vond ik erg mooi. Lees hier alles over de wollen kleding van Ivanhoe.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

Seger (Zweden)

Nog meer wol, maar nu in de vorm van sokken en mutsen. Bij Seger weten ze alles van warme voeten en werken ze samen met topsporters om hun producten voortdurend te verbeteren. Ik ben in ieder geval helemaal verliefd op mijn merinowollen sokken van Seger. In deze blogpost over Seger kun je ook foto’s uit de fabriek bekijken.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Thule (Zweden)

Thule is ook in Nederland een vrij bekend merk – vooral dankzij de dakkoffers en fietsendragers. Tijdens mijn bezoek aan Thule was ik onder de indruk van hun intensieve testprocedures, waarbij ze de lat flink hoger leggen voor zichzelf dan de Europese veiligheidsnormen. Meer hierover vind je in mijn blogpost over Thule.

Thule in Zweden

Light My Fire (Zweden)

Alweer een flink aantal jaartjes geleden kreeg ik tijdens een outdoor-reis in Zweden een lesje vuur maken met een firesteel van Light My Fire. Wat een uitvinding! Sindsdien hebben we ze altijd bij ons op vakantie. Maar Light My Fire maakt meer dan alleen firesteels, zoals handige bakjes, borden en bestek voor onderweg (die ook nog eens slim in elkaar passen) en grote en kleine bekers die je (als ze leeg zijn) kunt ‘opvouwen’. Hier lees je meer over de fijne spullen van Light My Fire.

Light My Fire bij Nordic Adventure Trails

Wildo (Zweden)

Later maakte ik kennis met het merk Wildo, dat ook borden, bekers en bestek voor buiten maakt. Interessant om te weten, is dat ze steeds meer producten maken van plantaardige grondstoffen. Daarover lees je meer in deze blogpost over Wildo.

Kampeerservies en -bestek van WIldo

Omnia

Wist je dat de populaire Omnia kampeeroven een Zweedse oorsprong heeft? Hoe dat precies zit en wat je met deze kampeeroven kunt lees je hier.

Kari Traa

Kari Traa uit Noorwegen ken ik zelf vooral van het heerlijke thermo-ondergoed, maar ze maken nog veel meer kleding ‘by girls, for girls’. Hier vind je een aparte blogpost over Kari Traa.

Kari Traa thermolegging

Stronger

Niet specifiek een outdoor-merk, maar ik vind de sportleggings van het Zweedse merk Stronger heerlijk om in te wandelen en fietsen. Hier vind je mijn blogpost over mijn ervaringen met een legging van Stronger.

Stronger yogalegging

Tentipi (Zweden)

Tijdens diezelfde outdoor-reis in Zweden maakte ik kennis met de tenten van Tentipi. Nou ja, ik had ze natuurlijk wel eens zien staan. Maar nu leerde ik zelf hoe je ze moet opzetten èn sliep ik erin. Ik vind  ze mooi, ook omdat ze me doen denken aan de Sami en hun lavvu’s. Als je in de winter gaat kamperen, kun je er een kacheltje in zetten. De tenten van Tentipi zijn er van heel groot tot een stuk kleiner. Hier lees je meer over de tenten van Tentipi.

Tentipi aan het water

Point 65 North (Zweden)

Ook tijdens die reis maakte ik een kajaktocht in een kajak die je in stukken kunt vervoeren. Je zou misschien denken dat dat wiebelig voelt als hij eenmaal in elkaar zit, maar dat was helemaal niet zo. De kajaks waren van Point 65 North, een merk dat ook hardshell rugzakken maakt, die niet alleen de inhoud beschermen, maar ook je rug. Dat spreekt me wel aan sinds ik een keer met een mountainbike over de kop ben geslagen en de fiets boven op me terechtkwam. Gelukkig had ik toen ook een rugbeschermer aan.

Kajakken Point 65 N les

Wat zijn jouw favoriete Scandinavische outdoormerken?

Nu ben ik natuurlijk benieuwd wat jullie favoriete Scandinavische outdoormerken zijn. Ik zie bijvoorbeeld al dat ik eigenlijk alleen merken uit Zweden heb genoemd – hoe zit het met merken uit andere Scandinavische landen? Als je tips hebt, houd ik me zeker aanbevolen.

Een mooie verzameling Scandinavische outdoormerken (waarbij trouwens Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland worden meegerekend) vind je op de website van de Scandinavian Outdoor Group.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *