Lekker slapen in een Scandinavische slaapkamer

Een goede nachtrust is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk te realiseren. Allerlei factoren kunnen een rol spelen, zoals stress en de hoeveelheid daglicht en beweging die je overdag krijgt, maar ook of je een fijne slaapkamer hebt. Als je blij en ontspannen wordt van een Scandinavisch sfeertje, vind je deze slaapkamertips misschien ook wel interessant. Op naar een Scandinavische slaapkamer!

Fris en opgeruimd

Het begint allemaal met opruimen. Want zeg nou zelf: hoe kun je nou ontspannen als je tussen de troep ligt? Je ligt je dan misschien druk te maken dat je eigenlijk zou moeten opruimen – ik in ieder geval wel. Bovendien is al het stof dat zich tussen de rommeltjes verzamelt niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer. Opruimen dus – en meteen het raam open voor wat extra frisse lucht.

In mijn kledingkast heb ik een hanggedeelte en een paar grote laden, die ik heb ingedeeld door middel van ‘sorteermandjes‘. Zo kan ik ondergoed, sokken en panty’s ook makkelijk en snel opruimen.

Voor dingen die ik even wil ophangen en later nog een keer wil dragen, heb ik een rekje aan de wand. Dat vond ik wel zo handig, want zo blijft de vloer vrij.

Scandinavische slaapkamer

Een vleugje natuur

Wat je ook vaak terugziet in Scandinavische interieurs (en dus ook in slaapkamers) is de trend om de natuur in huis te halen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met natuurlijke materialen, natuurposters of natuurlijk echte planten.

Zelf hebben wij deze grote natuurfoto boven ons bed hangen. Hij komt van IKEA, net als de lamp trouwens.

Scandinavische slaapkamer

Daarnaast hebben we een hoekje ingericht met wat planten.

eva solo plantenpot

Er zijn zelfs planten en speciale gordijnen die de lucht in je slaapkamer fris en gezond houden.

Fijn beddengoed

Die natuurlijke materialen waar veel Scandinavische designers graag gebruik van maken, kun je ook doorvoeren in je beddengoed. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor katoen, linnen, wol of lyocell.

Je kunt het beddengoed minimalistisch en strak houden met veel wit in combinatie met natuurlijke pasteltinten en/of strakke geometrische patronen. Maar je kunt ook kiezen voor traditioneel Scandinavisch design in de vorm van (moderne variaties op) folkloristische patronen. Mooi beddengoed voor in onze Scandinavische slaapkamer is iets waarvoor ik nog aan het rondkijken ben.

Kun jij ook nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan deze mooie slaapkamerfoto’s.

Cursus slaapfitness

Heb je ervoor gezorgd dat je slaapkamer echt een fijne plek is, dan zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen bij een goede nachtrust. Je kunt ervoor zorgen dat je overdag genoeg zonlicht, buitenlucht en beweging krijgt, en dat je een tijdje voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm(pje) kijkt.

Meer tips vind je in de gratis cursus ‘slaapfitness’ van IKEA. Hierin geeft slaapcoach Anouk Puister (die bekendstaat als de Happy Sleeper) tips om in vijf stappen meer uit je nachtrust te halen. Ze vertelt hoe goed slapen werkt en over de invloed van licht, temperatuur, geluid en lucht in je slaapkamer. De cursus bevat ook ademhalingsoefeningen en andere beweegtips om je te helpen ontspannen.

Op naar een Scandinavische slaapkamer

Al met al ben ik best tevreden met onze ‘Scandinavische’ slaapkamer, al blijft het een ‘work in progress’. Hij heeft veel wit, een vleugje natuur en ik doe mijn best om hem zoveel mogelijk opgeruimd te houden – al is dat niet altijd mijn sterkste punt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.