Lekker slapen in een Scandinavische slaapkamer

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Een goede nachtrust is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk te realiseren. Allerlei factoren kunnen een rol spelen, zoals stress en de hoeveelheid daglicht en beweging die je overdag krijgt, maar ook of je een fijne slaapkamer hebt. Als je blij en ontspannen wordt van een Scandinavisch sfeertje, vind je deze slaapkamertips misschien ook wel interessant. Op naar een Scandinavische slaapkamer!

Fris en opgeruimd

Het begint allemaal met opruimen. Want zeg nou zelf: hoe kun je nou ontspannen als je tussen de troep ligt? Je ligt je dan misschien druk te maken dat je eigenlijk zou moeten opruimen – ik in ieder geval wel. Bovendien is al het stof dat zich tussen de rommeltjes verzamelt niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer. Opruimen dus – en meteen het raam open voor wat extra frisse lucht.

scandinavische slaapkamer van IKEA
Foto: IKEA-persportaal

Extra tip: gebruik planten of deze gordijnen om de lucht in je slaapkamer fris te houden.

Probeer rondslingerende spullen dus zoveel mogelijk op te ruimen in een kast of in bakken onder het bed – of misschien kan een groot deel wel gewoon in de prullenbak. Dat scheelt al heel veel. Wil je er een vleugje Scandinavisch minimalisme aan toevoegen, gebruik dan veel wit of off-white, gecombineerd met pasteltinten, natuurlijke materialen (onbehandeld hout of rieten manden) en/of strakke geometrische figuren (bijvoorbeeld een mooie poster of strakke lamp).

Fijn beddengoed

Die natuurlijke materialen waar veel Scandinavische designers graag gebruik van maken, kun je ook doorvoeren in je beddengoed. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor katoen, linnen, wol of lyocell.

Ook wat betreft het beddengoed kun je het strak houden met veel wit in combinatie met natuurlijke pasteltinten en/of strakke geometrische patronen. Maar je kunt ook kiezen voor traditioneel Scandinavisch design in de vorm van (moderne variaties op) folkloristische patronen.

ikea beddengoed
Foto: IKEA-persportaal

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan deze mooie slaapkamerfoto’s.

Cursus slaapfitness

Heb je ervoor gezorgd dat je slaapkamer echt een fijne plek is, dan zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen bij een goede nachtrust. Je kunt ervoor zorgen dat je overdag genoeg zonlicht, buitenlucht en beweging krijgt, en dat je een tijdje voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm(pje) kijkt.

Meer tips vind je in de gratis cursus ‘slaapfitness’ van IKEA. Hierin geeft slaapcoach Anouk Puister (die bekendstaat als de Happy Sleeper) tips om in vijf stappen meer uit je nachtrust te halen. Ze vertelt hoe goed slapen werkt en over de invloed van licht, temperatuur, geluid en lucht in je slaapkamer. De cursus bevat ook ademhalingsoefeningen en andere beweegtips om je te helpen ontspannen.

Op naar een Scandinavische slaapkamer

Ik moet eerlijk zijn: ik heb nog een hele weg te gaan. De muren in onze slaapkamer zijn wit, net als ons bed. onze nachtkastjes en onze kledingkast (met daarin inderdaad van die ‘sorteermandjes‘ zoals op de foto. Maar daar is dan ook alles mee gezegd – echt een Scandinavische slaapkamer zou ik het nog niet willen noemen. Werk aan de winkel dus! Maar ik denk dat ik met een beetje opruimen en wat mooie details al een heel eind kom.

Tip: bij online woonwinkel Fonq vind je ook veel Scandinavische woonaccessoires.