ikea hantverk

Scandinavische woontrend: haal de natuur naar binnen

Het is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van Scandinavische interieurs om de natuur naar binnen te halen. Met vormen die doen denken aan de golven van de zee, plantenprints op posters en kussens, met schelpen, veel hout en natuurlijk met planten! In deze blogpost heb ik een paar tips voor je verzameld om de natuur in huis te halen.

Natuurlijke materialen en vormen

Als je bij de basis van je inrichting veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals houten vloeren, meubels met vloeiende lijnen geïnspireerd op de natuur en natuurlijke tinten op de muren, heb je natuurlijk al een hele stap gezet op weg naar een natuurlijke inrichting. Maar je kunt er ook juist voor kiezen om je vloeren, wanden en meubels strak te houden (bijvoorbeeld met veel wit) en de natuur naar binnen te halen in de vorm van details. Zet hier en daar rieten manden neer of kies voor houten dierenfiguren, droogbloemen, schelpen of sierlijke stenen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Natuurprints in je interieur

Met prints kun je ook al snel een natuurlijk gevoel creëren. In deze blogpost over Scandinavisch design voor aan de muur vind je alvast wat mooie voorbeelden, bijvoorbeeld de posters van Teemu Järvi en de transparante hangers van MOEBE met bloemen(prints) erin. Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Je kunt plantenprints laten terugkomen in je gordijnen, vloerkleden, op kussens (dit Kvisten-kussen van Arvidssons Textil is een mooi voorbeeld) en in je beddengoed.

Scandinavische slaapkamer
Of gebruik natuurfoto’s

Planten

Maar niets is natuurlijker dan wat echte, levende natuur in huis in de vorm van planten. Als je genoeg plek hebt, kun je zelfs een hoekje van je kamer omtoveren tot een soort binnentuin met heel veel groen en een lekkere loungestoel of hangmat. Hier vind je wat inspirerende voorbeelden van zo’n ‘binnentuin’

Geen zin in zo’n druk tuincentrum? Er is ook een online plantenwinkel die plantjes bij je thuis bezorgt.

Toen ik op zoek ging naar Scandinavische plantenpotten, had ik al snel enkele duidelijke favorieten onder de verschillende merken:

eva solo plantenpot
Onze zelfbewaterende plantenpot van Eva Solo (rechts)

Sommige plantenpotten spelen ook nog eens in op natuurlijke vormen en patronen:

En om je planten in leven te houden en ervoor te zorgen dat ze er altijd mooi bij staan, vind je hier tips om ze optimaal te verzorgen.

Binnen kweken

Ook is het leuk om binnen dingen te kweken. Als je dit doet, ben je nog bewuster met de natuur in je huis bezig en dat kan – als je het leuk vindt – heel rustgevend zijn. Een superleuke website over moestuintjes voor in huis of op je balkon is die van MoesMeisje. Daar vind je onder andere een kweekkalender en recepten om te maken met je zelf gekweekte lekkers.

Ook hiervoor vond ik mooie spullen:

Geuren en geluiden

Om het helemaal af te maken kun je ook nog een dennengeurtje in je diffuser doen en op de achtergrond wat Scandinavische geluiden opzetten. Zo kun je 365 dagen per jaar het buitengevoel opzoeken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.