eva solo plantenpot

De leukste Scandinavische woontrends: haal ze in huis!

Design heeft mij altijd wel bezig gehouden. Ik hou ervan om een fijne plek te maken van mijn eigen omgeving, en voor mij laat design zien hoe makkelijk dat kan zijn. Dat geldt dubbel voor Scandinavisch design. Het komt op mij moeiteloos mooi over. Niet gek dus dat ik bij het kopen van nieuwe spullen voor in huis vaak denk aan Scandinavische woontrends. Ik werd benieuwd naar wat er eigenlijk allemaal populair is in Scandinavië. Dit zijn een paar van de trends die ik gevonden heb.

Minimalisme

Scandinavisch interieur is vaak simpel, helder en goed georganiseerd. Soms zie ik een foto van zo’n minimalistisch ingerichte kamer en word ik er al rustig van. Scandinavische trends laten zien dat minimalisme niet kil en onpersoonlijk hoeft te zijn, maar juist knus is en veel rust kan brengen.

Slimme opbergruimte

Bij de trend van het minimalisme is het natuurlijk essentieel om dingen netjes te houden. Je spullen moeten niet allemaal te zien zijn, dan wordt het snel te druk. Hierdoor zijn ze in Scandinavië echt experts op het gebied van handige opbergruimte. Gebruik wat je al hebt: ruimte onder je bed of trap bijvoorbeeld. Organiseer kleinere dingen zoals dvd’s of speelgoed in dozen, kasten, of rekjes. Zo kom je een heel eind.

Scandinavische slaapkamer

Alles in het wit

In kleurenschema’s vertaalt minimalisme zich vaak als het zich beperken tot maar een kleur. Vaak is dat wit. Wit, samen met zwart, is een kleur waarmee je niet zo snel de mist in kan gaan. Hou je muren en plafond strak wit om de basis te leggen. Dan kan je uitbreiden met witte meubels. Elke “pop of color” ziet er in deze omgeving ook gelijk beter uit!

Lichte kleuren

Af en toe is er een uitzondering die zorgt voor een mooi contrast, maar meestal zijn Scandinaviërs behalve van wit vooral fan van lichte kleuren. Zo krijg je in elke kamer een ruim gevoel, en je wordt er vrolijk van!

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Donkere muren of behang met een patroon

Scandinavische trends gaan vaak om durven dapper te zijn en niet zomaar mee te gaan in wat de rest doet. Dat zie je in de Scandinavische modetrends, maar ook bij design. De meeste mensen houden hun muren dus in een lichte kleur of in het wit. Maar een andere trend uit Scandinavië is juist het tegenovergestelde doen. Kies voor een donkere muurkleur, of een relatief druk patroon. Zo geef je een kamer een heel ander gevoel. Ik weet niet of ik het zou durven te proberen, maar het ziet er wel gaaf uit.

Meubels in vrolijke kleuren

Tegen een lichte of juist donkere achtergrond mogen je meubels best een beetje knallen. Als het bij je smaak past, kun je kiezen voor meubels in heldere kleuren, zoals zonnebloemgeel of knalrood. In Scandinavië is dit erg trendy – kijk hier maar eens.

Natuurlijke materialen

Natuur komt regelmatig terug in Scandinavische trends. Je ziet ook veel natuurlijke materialen terug in hun interieurs. Stoelen en tafels van onbewerkt hout, leren banken, wollen dekens, rieten mandjes… In Scandinavië blijven ze graag dicht bij de natuur. En als je huis zo natuurlijk is, voel je je eigenlijk overal in de natuur thuis!

Scandinavische kinderkamer

Veel planten

Natuur is dus belangrijk in het Scandinavische leven, en ze brengen ook graag de natuur in huis. Veel planten zorgen al gauw voor een Scandinavisch gevoel in huis. Je kan ze plaatsen in je woonkamer, slaapkamer en zelfs de badkamer.

eva solo plantenpot
Slaapkamerhoekje met plantenpot van Eva Solo

Abstracte prints of natuurprinten zoals veren

Hoe combinerer je minimalisme en natuur? Daarvan zie je in Scandinavië genoeg voorbeelden, bijvoorbeeld in prints voor aan de muur of op textiel. Denk bijvoorbeeld aan een tekening van een rendier gemaakt van alleen maar rechte lijnen, met als resultaat een soort silhouet. Ook veren zijn populair, en die worden vaak getekend, ingelijst en aan de muur gehangen. Hier zie je aardig wat natuurlijke prints terug.

Scandinavische slaapkamer

Houten vloeren met een kleed

Houten vloeren zijn te zien in veel Scandinavische huizen en passen ook in de trend van natuurlijke materialen. Iets simpels als een authentieke houten vloer kan een huis al meer een thuis maken. Je krijgt er een knussere, warmere kamer van. Om dit te optimaliseren voegen ze in Scandinavië vaak ook nog een kleed toe. Ultiem gezellig!

Papieren lantarens

Dit soort lantarens vind ik er zo sfeervol uitzien, maar ik wist nog niet dat ze in Scandinavië ook populair zijn! Ik weet niet of het mij zou lukken om er eentje een mooi plekje zou kunnen geven, maar ze zijn wel leuk om te zien.

Behalve papieren lampen zie je trouwens ook steeds meer lampenkappen van riet of bamboe voor dezelfde zachte lichtval.

Paddenstoelvormige lampen

Ik vind paddenstoelen altijd leuk om te zien, aangezien ik de herfst zo’n fijn seizoen vind, en ze me daaraan doen denken. Paddenstoelvormige lampen zoals deze vond ik daarom meteen erg schattig. Of ik er een in huis zou halen, dat weet ik niet zeker, maar deze lampjes verdienen zeker de liefde die ze momenteel krijgen.

Ronde spiegels

Scandinavische inrichtingen bestaan vaak uit veel zachte kleuren en vormen. Daarom zijn ronde spiegels waarschijnlijk ook vrij populair in Scandinavië. Ik vind ze zeker wat hebben. Misschien ga ik ook maar eens op zoek naar zo’n ronde spiegel.

Vazen met unieke vormen

Vazen, die mogen er zijn in de wereld van Scandinavisch design. Ook (of eigenlijk juist) als ze een beetje een unieke, gewaagde vorm hebben. Dat zie je al snel als je bij Nordic Nest op de categorie vazen klikt. Je vindt vazen in allerlei unieke vormen en kleuren. Zo vrolijk je zeker je huis op!

lyngby vaas

Kaarsen

Kaarsen kunnen een groot verschil maken in een kamer. Ze doen zoveel voor de sfeer – of moet ik zeggen hygge? Of je nou op een koude winteravond de woonkamer knusser wil maken of een speciaal etentje voorbereidt, kaarsen helpen je zeker een handje. Ze zijn dus niet voor niets populair in Scandinavië. Combineer ze met een Scandinavische kandelaar en je bent helemaal klaar.

Kamerschermen

Kamerschermen zijn een trend die is overgewaaid uit Japan, maar ze zijn enthousiast in gebruik genomen door Scandinavië. Deze meubels houden de ruimte open en houden geen licht tegen, maar zorgen wel voor een knus gevoel. Perfect om twee delen van een kamer te begrenzen.

Tentbedden

Een tentbed is niet alleen meer voor de kleintjes. Ook volwassenen mogen nu in slaap vallen onder zo’n soort decoratieve klamboe. Lekker knus toch? Je voelt je meteen helemaal veilig en beschut in je bed.

Recyclen en re-purposing

Trends volgen is leuk, maar niet altijd verantwoord voor het milieu of voor je portemonnee. Dat vinden ze in Scandinavië ook. Het is daar dan ook populair om materiaal te recyclen, tweedehands meubels te gebruiken, en oude spullen voor iets anders te gaan gebruiken om ze zo een nieuw leven te geven. Het voelt twee keer zo fijn als je huis niet alleen mooi is, maar ook verantwoord.

Weet jij nog Scandinavische woontrends om hieraan toe te voegen?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

  1. Herkenning: ik herken mijn eigen huis hierin. Mooie foto’s heb je altijd, valt me nu weer op. Hoek in mijn slaapkamer: varens, lavendel en citroenplanten. In werkkamer: varens in grote potten bovenop grenen boekenkast. Dat heb ik al mijn halve leven, sinds ik het ouderlijk huis verliet om in Rotterdam te gaan studeren. Ik vind het mooi en weet dat groene planten voor rust en zuurstof zorgen.
    Ik vind het een warmere stijl, dan het strakke, gladde Scandin. design, dat is een andere stroming. Ik doe heel lang met dezelfde meubels, dus, want ik vind het onnodig, zelfs verspilling, om het anders te doen. En meubels van blank hout blijven een leven lang mooi, vind ik.
    Smaker forskjellige, zoals de Noren zeggen, smaken verschillen.

    • Wat leuk dat je je eigen huis erin herkent! Klinkt heel fijn, al die planten. En inderdaad, ik doe ook lang met spullen en dat is ook goed. Wat we hier ook vaak doen, is meubels ruilen (andere kamer) of verplaatsen als we toch behoefte hebben aan verandering, of dat nu voor het oog is, of om praktische redenen. Dank je wel weer voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.