finland hossa wandelen

Scandinavische geluiden: muziek, LEGO, Lapland en podcasts over Scandinavië

Mis je Scandinavië of kun je gewoon wel een dosis Zweden, Denemarken of Finland gebruiken? Ga lekker met je ogen dicht in de zon (of in bad, op de bank of in bed) liggen en luister naar deze stukjes Scandinavië voor je oren. Van Scandinavische muziek en het geluid van LEGO-blokjes en de Finse natuur tot podcasts over Scandinavië. Ken jij er nog meer?

Scandinavische muziek

Lekker meedansen of meezingen op je favoriete muziek kan zo fijn zijn! Je kunt er je emoties in kwijt of juist heel veel energie uit putten. Zelf zet ik regelmatig de playlist ABBA Greatest Hits op als ik meters wil maken met werken en even niet aan andere dingen wil denken. Ik vergeet dan alle dingen om me heen en zelfs als ik me sip voelde, zit ik binnen de kortst keren mee te zingen of een beetje mee te bewegen met de muziek.

Smaken verschillen en dat geldt ook voor muzieksmaken. Misschien bevatten deze Scandinavische playlists wel muziek die je leuk vindt?

Maar je kunt natuurlijk ook een playlist opzoeken van je favoriete Scandinavische zanger, zangeres of band. En dan… dansen en zingen maar!

Ontspannende LEGO-steentjes

De afspeellijst LEGO® White Noise is een afspeellijst met LEGO-steentjes in de hoofdrol. Hij is samengesteld uit de geluiden die de steentjes maken wanneer ze in elkaar worden geklikt of door elkaar worden gehusseld. Om de afspeellijst samen te stellen, zijn LEGO-ontwerpers met behulp van ruim 10.000 steentjes op zoek gegaan naar geluiden die je helpen ontspannen. De afspeellijst bestaat uit 7 tracks van een half uur:

 • Built for two
 • Wild as the wind
 • Searching for the one (graven, graven, graven!)
 • It all clicks (het geluid van steentjes die op elkaar klikken)
 • The waterfall (als je een bak LEGO leeg stort)
 • Big hearted bricks (DUPLO zo te horen)
 • The night builder

LEGO® White Noise wordt op 15 verschillende muziekstreamingdiensten aangeboden, waaronder Spotify en iTunes. Op LEGO.com is de afspeellijst gratis te beluisteren. Je vindt hem onder aan deze pagina over de nieuwe Botanical Collection.

lego waterval
LEGO-waterval in LEGO House Billund

Finse natuur: Sound of Lapland

Hoor je toch liever natuurgeluiden dan plastic? Dan brengt Sound of Lapland je relaxte geluiden uit Fins Lapland. Op het album Scapes staan de volgende hemelse geluiden:

 • Snow giants (wandeling door een bevroren wereld)
 • Ice jam (brekend rivierijs in het voorjaar)
 • Royal family (grazende rendierkudde in de wildernis)
 • Midnight rider (mountainbiken onder de middernachtzon)
 • Whispering waters (kabbelende golfjes in een nacht waarin de zon nooit ondergaat)
 • Forest song (wandeling door de bossen met zingende vogels)
 • Arctic Freflow (water dat van de ene fell naar de andere stroomt)
 • Frost & Fire (blokhutgeluiden op een ijskoude winterdag)

Deze lijst is in ieder geval op Spotify te beluisteren. Je vindt hem ook op deze pagina, inclusief extra informatie over waar de geluiden zijn opgenomen en zelfs prachtige video’s voor als je je ogen toch liever open houdt.

finland hossa wandelen

Podcasts over Scandinavië

Ik ben er nogal laat mee, maar de laatste tijd luister ik ook wel eens naar een podcast. Dat doe ik (zoals ik al vertelde bij mijn Scandinavische feelgood-tips) vooral als ik in mijn eentje een bekend rondje ga lopen. Tijdens mijn laatste wandelingen heb ik onder andere naar deze twee podcasts over Scandinavië geluisterd:

 • De Nederlandstalige podcast The Swedest Thing. Heidi en Amy vertellen onder andere over kerst in Zweden, de Zweedse natuur, lagom, fika, Zweeds leren en Zweedse muziek. Het tweede seizoen komt eraan!
 • De Duitstalige podcasts van Nordic Wannabe. Deze ‘Scandi-nerd’ heeft een hele reeks podcasts die ik nog lang niet allemaal heb beluisterd: der Nørd, Nordic foodporn, Nordic meditation, Hygge podcast, Lagom, Nordic home, Nordoc noir… Hiermee kan ik nog duizenden wandelingen voort.

Ik luister zelf via Spotify, maar de podcasts zijn ook op andere platforms te vinden.

Ken jij nog meer podcasts over Scandinavië? Laat het weten in een reactie!

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

 1. De life in Norway Show en Wonen in Noorwegen zijn ook leuk maar jij bent geloof ik niet zo van Noorwegen toch?
  Hopelijk mogen we snel weer die kant op!

 2. Mooie blog weer, blij mee.

  Ik vind de muziek van Eivor erg mooi, en ook Jonna Jinton, zij maakt mooie opnames van natuurgeluiden, zoals het geluid van bevroren water … dit zet ik soms op als ik aan het werk ben op mijn laptop. Bijzonder mooi! Op youtube zijn er meerdere dingen van haar te vinden.

 3. Ik luister ook graag naar de geluiden van bijvoorbeeld een bos met vogels. Maar wat heel speciaal is, is ‘Den stora älgvandringen’; in het voorjaar 24-7 via internet live uitgezonden beelden van ‘de grote elandentrek’ in Noord-Zweden. Het hele jaar door zijn deze beelden terug te kijken. Adembenemend mooi, verrassend en ontspannend! Ik heb het vaak in een hoekje van mijn computerscherm staan als ik me moet concentreren, of als ik de volgende reis naar Zweden aan het bedenken ben…
  https://www.svtplay.se/den-stora-algvandringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.