design house stockholm knot kussen

Design House Stockholm: kandelaars, knoopkussens en meer

Tot een paar jaar geleden moest ik eigenlijk niks hebben van ‘design’. Ik vond het allemaal maar belachelijk duur. Waarom zou je een onderzetter van 10 euro kopen, als eentje van 1 euro net zo goed werkt? Tot ik, om de tijd tot vertrek te doden, door wat winkels op een vliegveld liep. Daar zag ik de kandelaars van Design House Stockholm staan. En ik moest toegeven – die vond ik wel heel erg mooi!

Dat was het begin van een verandering in hoe ik tegen design aan kijk. Ik ben aan het ontdekken wat ik nou écht mooi vind. En als ik het heel mooi vind, zet ik het op mijn verlanglijstje voor een speciale gelegenheid. Want als ik het écht mooi vind, kan het zomaar zijn dat het plezier dat ik daaraan beleef dat extra geld waard is. In die zin heeft Design House Stockholm dus de wereld van het design voor me geopend. Hoogste tijd om me een beetje in dit merk te verdiepen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

‘Uitgever’ van design

Design House Stockholm noemt zichzelf ‘uitgever’ van design. Designers dienen hun ideeën in en het designmerk kiest een deel daarvan uit om te gaan ontwikkelen en produceren. En hoewel Design House Stockholm staat voor Scandinavisch design, kunnen dat ook prima designers uit Frankrijk, Duitsland, Australië of Chili zijn. Bekende namen, maar ook onbekende. Als de filosofie achter en uitstraling van het design maar aansluiten bij de Scandinavische gedachte. De ‘flagship store’ van Design House Stockholm is wel gevestigd in… Stockholm natuurlijk 🙂

Brede collectie

De collectie van Design House Stockholm bevat producten in allerlei categorieën:

  • Woonaccessoires/Designobjecten
  • Meubels
  • Woontextiel
  • Lampen
  • Keukengerei
  • En zelfs mode

Een aparte collectie is die met de illustraties van de Zweedse kinderboekenschrijfster en illustratrice Elsa Beskow. In totaal bevat de collectie van Design House Stockholm meer dan 1000 artikelen van meer dan 100 designers.

Bekende ontwerpen

Voor mij begon het dus allemaal toen ik op dat ene vliegveld de Nordic Light-kandelaar van Jonas Grundell (Zweden) zag staan. De kandelaar bestaat uit vier of zeven armen, die (net als de voet in twee delen) in het midden met elkaar verbonden zijn met een metalen ring. Hierdoor kun je ze draaien en de kandelaar helemaal vormen zoals je zelf wilt. Sinds mijn eerstvolgende verjaardag nadat ik deze kandelaar had ‘ontdekt’, prijkt dit witte exemplaar in de woonkamer.

Nordic Light kandelaar van Design House Stockholm
Foto met dank aan Scandinavian Design Center

Een ander bekend ontwerp van Design House Stockholm is het Knot Cushion (knoopkussen) van Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir (IJsland). Dit kussen staat nog steeds op mijn verlanglijstje. De gele knoop is mijn favoriet. Af en toe zie ik imitaties in de winkels liggen, maar die vind ik echt veel minder mooi.

Knot Cushion van Design House Stockholm
Foto met dank aan Scandinavian Design Center

Een andere klassieker is de Block Lamp van Harri Koskinen (Finland). Het lijkt wel een gloeilamp in een blok ijs. Maar ook de Work Lamp en de Cord Lamp (beide van het Zweedse ontwerptrio Form us with love) vind ik erg mooi.

Hier vind je nog meer ontwerpen uit de collectie van Design House Stockholm. Ik ben benieuwd: heb jij een favoriet?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.