gunrid ikea gordijnen

Zuiver de lucht in huis met GUNRID-gordijnen van IKEA

Een tijdje geleden schreef ik al over het boek Skogluft, waarin wordt verteld hoe je de lucht in huis kunt zuiveren met behulp van planten. Inmiddels hebben wij meerdere planten in huis staan die heel goed schijnen te zijn voor een schone lucht in huis. Nu stuitte ik op nog een andere manier om het klimaat bij je thuis gezond te houden: gordijnen. IKEA heeft namelijk onder de naam GUNRID gordijnen ontwikkeld die de lucht bij je thuis zuiveren. Handig!

De GUNRID-gordijnen van IKEA

De luchtzuiverende gordijnen van IKEA heten GUNRID. Door middel van een innovatieve technologie zuiveren ze de lucht bij je thuis. Op de stof van de gordijnen is namelijk een coating van mineralen aangebracht. Zodra die wordt geactiveerd door daglicht, worden veelvoorkomende luchtvervuilende stoffen in huis afgebroken.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Luchtvervuiling buiten en binnen

Maar is dat dan zo nodig, vraag je je misschien af. Dat lijkt er wel op. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademt zo’n 90% van de mensen vervuilde lucht in – vooral in de grote steden. Naar schatting heeft dit acht miljoen doden per jaar tot gevolg.

Meestal denken we bij luchtvervuiling vooral aan uitlaatgassen en schoorsteenrook. Maar ook de lucht in huis raakt door allerlei dingen vervuild. Zo komt bij koken op gas stikstofoxide vrij en geven plastic en verf chemische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Duurzaam de lucht zuiveren

IKEA sloeg de handen ineen met universiteiten in Europa en Azië, experts en toeleveranciers om een techniek te ontwikkelen die deze schadelijke stoffen in de lucht aanpakt. Op de gordijnen werd een fotokatalysator aangebracht die daglicht gebruikt om luchtvervuilers in huis af te breken, zonder dat daar elektriciteit voor nodig is. Bovendien zijn de gordijnen gemaakt van gerecyclede PET-flessen en zijn ze ook nog eens zelfreinigend. Je bespaart dus water, energie en geld omdat je minder vaak hoeft te wassen. ­­­En omdat je textiel sowieso wel gebruikt in je interieur, gaat deze luchtzuiveraar niet ten koste van je woonruimte.

Kies je kleur

De GUNRID-gordijnen van IKEA zijn er in de kleuren lichtgrijs, lichtroze en geel. Het gele gordijn wordt in april 2020 in de (web)winkel verwacht, de andere kleuren zijn er al sinds februari 2020.

GUNRID-gordijnen van IKEA
GUNRID-gordijn – foto IKEA persportaal

Meer luchtzuiverende producten bij IKEA

Op dit moment heeft IKEA alleen nog gordijnen waarop deze techniek om de lucht in huis te zuiveren is toegepast. Maar de Zweedse woonwinkel is van plan om in de toekomst ook andere textielproducten te laten bijdragen aan schone lucht in huis. Ik ben heel benieuwd, want ik vind het een super idee om het textiel in je woning te laten bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.