skogluft cover

Creëer een gezondere leefruimte met het boek Skogluft van Jørn Viumdal

Voel je de hele dag goed met de natuur in huis – zo luidt de ondertitel van het boek Skogluft van Jørn Viumdal. Nou, dat wil ik wel natuurlijk! De afgelopen jaren ben ik me er steeds bewuster van geworden dat ik, als ik me om welke reden dan ook slecht voel, het beste de natuur in kan gaan. Daar laad ik op en kom ik tot rust. Hoe fijn zou het zijn om die weldadige werking ook gewoon in je huis te kunnen ervaren?

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Klinkt zweverig? Dat is het niet. De schrijver van Skogluft, Jørn Viumdal, is een werktuigbouwkundig ingenieur uit Noorwegen. Met zijn bedrijf Greentime deed hij – onder andere in samenwerking met NASA – 20 jaar lang onderzoek naar de positieve invloed van planten op de menselijke gezondheid. Zo – en dus niet puur op basis van een vaag gevoel – ontstond deze Noorse methode voor meer gezondheid en energie.

Haal de natuur (ook) naar binnen

Nou ben ik natuurlijk niet van plan om minder vaak naar buiten te gaan en in plaats daarvan planten neer te zetten. Ik zie het meer als een toevoeging: naast zo veel mogelijk buiten van de natuur genieten ook nog eens de natuur in huis (of naar je werkplek) halen, zodat je je elke dag de hele dag goed kunt voelen. Op die manier schijn je echt minder last te hebben van stress, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Je bent dan productiever, energieker, gezonder en gelukkiger.

Wat dat betreft lijkt het voorwoord eigenlijk te mooi om waar te zijn: het belooft een paar simpele trucjes, zonder dat je verder met veel discipline je levensstijl moet aanpassen en allerlei dingen moet laten. Daarmee kun je je leven dan drastisch verbeteren – wetenschappelijk bewezen. Snel verder lezen dus maar.

Over de Boslucht-methode

In het boek wordt de Boslucht-methode stapje voor stapje verduidelijkt. De kern bestaat eruit dat je de  planten en licht haalt naar de ruimtes waarin je veel tijd doorbrengt.

Deze video geeft alvast een eerste indruk:

Skogluft-Effekten Jørn Viumdal from thoughtleaderglobal on Vimeo.

Toen ik dit had gezien, jeukten mijn handen meteen om aan de slag te gaan. Toch was het goed dat ik eerst nog het geduld opbracht om het boek verder te lezen. Niet alle planten zijn namelijk even geschikt om Skogluft of Boslucht in je huis of werkplek te brengen en ik zou zelf niet weten welke ik had moeten hebben. Bovendien heb ik bepaald geen groene vingers… Zou ik ze wel in leven kunnen houden? Volgens de schrijver is twee uur om wat rekken op te hangen en dan een keer in de drie weken water geven en af en toe wat snoeien genoeg. Dat zou ik toch moeten kunnen.

boek skogluft

De voordelen van planten in huis

Zeker als ik lees welke voordelen ertegenover staan. In de hoofdstukken van het boek Skogluft vertelt de auteur onder andere:

 • Over vermoeidheid als moderne volksziekte en hoe wilskracht om die vermoeidheid te overwinnen niet de oplossing is
 • Hoe ruimtes ons moe kunnen maken omdat we ons er onbewust niet fijn voelen
 • Waarom je zo kunt opknappen van in de natuur zijn en waarom dat opladen helaas niet genoeg is om je daarna binnen lang goed te blijven voelen
 • Hoe we in de oertijd geconditioneerd zijn om planten en licht te associëren met veiligheid en overvloed
 • Over wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat bijvoorbeeld vermoeidheid en hoofdpijn aanzienlijk kunnen verminderen dankzij planten in binnenruimtes
 • Welke giftige stoffen groeiende planten voor ons uit de lucht halen
 • Welke planten en welk licht je precies moet hebben
 • Hoe je de planten plaatst in leven houdt

Al met al gaat de eerste helft van het boek vooral over het waarom van de Boslucht-methode. In de tweede helft van het boek kom je steeds concreter te weten hoe je het Skogluft-effect ook bij jou thuis of op je werkplek kunt verwezenlijken. Er is zelfs al een boodschappenlijst opgenomen.

Verticale tuinen en plantenwanden

Ik ben inmiddels al druk aan het nadenken over waar ik zo’n plantenwand zou willen hebben. Eigenlijk wel in de woonkamer, mijn werkkamer en de slaapkamer(s)… Probleempje: ik heb twee linkerhanden en geen groene vingers. Maar dat hoeft volgens de schrijver geen probleem te zijn en dat geloof ik na het lezen van het boek wel. Na een rondje googelen vond ik behalve allerlei DIY’s ook kant-en-klare plantenwanden en verticale tuinen. Ik heb nog een paar dagen vakantie, dus ik ga eens lekker de tijd nemen om me erin te verdiepen. In ieder geval ben ik dankzij dit boek helemaal enthousiast geworden om in één klap mijn interieur en mijn gezondheid te verbeteren.

Skogluft – Voel je de hele dag goed met de natuur in huis van Jørn Viumdal (ISBN: 9789021570341) is een uitgave van Kosmos Uitgevers, die deze blogpost mede mogelijk maakten. Het boek is voor € 20,00 verkrijgbaar bij bol.com. De oorspronkelijke titel is Skogluft-effekten. Naturens kraft innendørs en de Nederlandse uitgave is uit het Noors vertaald door Rymke Zijlstra.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

 1. Na Sisu van de Finnen, Hygge van de Denen, Lagom van de Zweden konden de Noren natuurlijk niet achterblijven…..en het is boslucht geworden!
  Wij omarmen Noorwegen al vele jaren, komen er vaak, regelmatig en kennen het principe van hun “frilivet” , hetgeen ik bij het boek “Outdoor-waanzin” verder verduidelijk. De natuur is voor veel Noren een woeste, doch trouwe bondgenoot en ik ken de verhalen van Noren die in Finnmark/ noorden van het noorden opgroeiden en maanden op ski’s naar school moesten vanwege de sneeuw, anders kwam je er niet.
  Hoe ze altijd en altijd buiten speelden als kind, ongeacht de tijd van het jaar.
  Toch kan ik me bij dit boek niet onttrekken aan het idee, dat dit boek vooral een verdienmodel is met gelikte foto’s. Al jaren is bekend dat mensen opknappen van groene planten binnenshuis (ook in ziekenhuizen mensen sneller genezen met groen uitzicht; ontspannener werken in kantoren met planten enz.), maar ik vind het niet toevallig, dat dit boek nu verschijnt. Het is een hype, net als klim- en wandelboeken die nu verschijnen. Ik heb dit boek vorig jaar al gelezen, want het is al een tijdje op de markt. Mye moro, lykke til!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.