Deens, Noors of Zweeds leren in Nederland: lessen, cursussen, apps en websites

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Wil je je volgend jaar verstaanbaar kunnen maken tijdens je vakantie in Scandinavië? Of denk je er zelfs over om te gaan emigreren naar Zweden, Noorwegen of Denemarken? Dan is dit het moment om te beginnen met leren. De cursussen beginnen weer en naarmate de dagen korter worden, zitten we allemaal wat vaker binnen. Die tijd kun je mooi gebruiken om Deens, Noors of Zweeds te leren. Dat kan op allerlei manieren, dus er is vast wel een manier die bij jou past.

Persoonlijk les Zweeds, Noors of Deens volgen

Misschien wel de meest intensieve manier om aan de slag te gaan met het leren van Deens, Noors of Zweeds, is door persoonlijke lessen te volgen. Je krijgt dan de gelegenheid om ook echt gesprekken te voeren met de docent en eventuele medecursisten. Dit kan op locatie, maar ook via Skype. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

Zweeds leren

Thuiscursus Zweeds, Noors of Deens

Passen persoonlijke lessen niet in je drukke schema? Of wil je misschien juist sneller? Dan kun je ook een thuiscursus Zweeds, Noors of Deens volgen – vanuit huis en in je eigen tempo. Je kunt dan ook ondersteuning van een docent op afstand krijgen. Extra leuk als je niet kunt wachten om te beginnen: vaak kun je meteen een gratis proefles aanvragen.

Deze thuiscursussen Zweeds, Noors en Deens heb ik gevonden:

Deens, Noors of Zweeds leren uit een boek

Heb je geen begeleiding nodig, maar heb je aan een boek genoeg? Dat kan natuurlijk ook! Zelf begon ik ook ooit door tijdens een bezoekje aan Lund het boek Complete Swedish te kopen en daar vervolgens elke avond in de caravan uit te leren. Ook de volgende boeken kunnen je verder helpen.

Lesboeken Zweeds van Adrie Meijer

Boeken van Rivstart (Zweeds)

Taalgidsjes en woordenboeken

Voor gevorderden:

1800 dagelijkse uitdrukkingen en spreekwoorden in het Nederlands, Noors en Zweeds

Apps en online programma’s

Liever leren met een app of website? Zelf maak ik gebruik van Duolingo (gratis). Ik leer Zweeds met Duolingo, maar Deens en Noors zijn ook beschikbaar.

Andere apps en websites met taalcursussen die ik heb gevonden zijn:

Leren op YouTube (Zweeds)

Leuk om te kijken op YouTube als je Zweeds wilt leren:

Zweedse radio, tv en kranten

Ook een goede manier om je Zweedse woordenschat uit te breiden is luisteren naar de Zweedse radio, kijken naar de Zweedse televisie of het lezen van Zweedse kranten. Ook dat kan online, bijvoorbeeld op:

Wie heeft er nog meer tips?

Om te bewaren op Pinterest:

Noors Deens of Zweeds leren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *