zweeds leren

Deens, Noors of Zweeds leren in Nederland: lessen, cursussen, apps en websites

Wil je je volgend jaar verstaanbaar kunnen maken tijdens je vakantie in Scandinavië? Of denk je er zelfs over om te gaan emigreren naar Zweden, Noorwegen of Denemarken? Dan is het goed om te weten dat er volop mogelijkheden zijn voor Deens, Noors of Zweeds leren in Nederland. Vooral voor Zweeds zijn er veel mogelijkheden. Hieronder heb ik mijn best gedaan om er zoveel mogelijk voor je bij elkaar te zetten. Een nieuwe taal leren kan op allerlei manieren, dus er is vast wel een manier die bij jou past.

Persoonlijk les Zweeds, Noors of Deens volgen

Misschien wel de meest intensieve manier om aan de slag te gaan met het leren van Deens, Noors of Zweeds, is door persoonlijke lessen te volgen. Je krijgt dan de gelegenheid om ook echt gesprekken te voeren met de docent en eventuele medecursisten. Dit kan op locatie, maar ook via Skype. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

 • Sandra in Utrecht geeft En Svensk Pratstund voor iedereen die wel al wat Zweeds spreekt, maar die zijn of haar spreekvaardigheid wil oefenen. Sandra is Zweeds en woont nu bijna 5 jaar in Nederland. Ze weet dus heel goed hoe het is om een nieuwe taal (in haar geval Nederlands) te leren en wil graag met je oefenen. Dat kan 1-op-1 of in een klein groepje (online). Een mooie manier om je woordenschat uit te breiden en meer zelfvertrouwen op te bouwen! Hier lees je alles over Sandra’s Svensk Pratstund.
 • Buro Zweeds leren: groepslessen Zweeds in Amersfoort en Utrecht, start in september en februari. Privéles is ook mogelijk. Volg Buro Zweeds leren zeker ook op Facebook om je kennis van het Zweeds te verbeteren of bij te houden met leuke vragen en weetjes.
 • Bij Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau Nederland (SVIN) kun je zowel op locatie als online taalcursussen Zweeds, Noors, Deens, Fins en IJslands volgen. Er zijn zowel groepslessen als privélessen. Hier vind je alles over de taalcursussen van SVIN.
 • Buro Svejo: cursussen Zweeds en Noors via Skype
 • Privéles Zweeds volgen kan ook via Sveatrans
 • Spraakmakend Zweeds geeft les bij Babel in Utrecht
 • De Volksuniversiteit in Amsterdam (Zweeds en Noors)
 • De Scandinavische Vereniging Fryslan biedt ook taalcursussen aan
 • Voor groepscursussen Noors kun je terecht bij Noors Op Maat
Zweeds leren

Thuiscursus Zweeds, Noors of Deens

Passen persoonlijke lessen niet in je drukke schema? Of wil je misschien juist sneller? Dan kun je ook een thuiscursus Zweeds, Noors of Deens volgen – vanuit huis en in je eigen tempo. Je kunt dan ook ondersteuning van een docent op afstand krijgen. Extra leuk als je niet kunt wachten om te beginnen: vaak kun je meteen een gratis proefles aanvragen.

Deze thuiscursussen Zweeds, Noors en Deens heb ik gevonden:

Deens, Noors of Zweeds leren uit een boek

Heb je geen begeleiding nodig, maar heb je aan een boek genoeg? Dat kan natuurlijk ook! Zelf begon ik ook ooit door tijdens een bezoekje aan Lund het boek Complete Swedish te kopen en daar vervolgens elke avond in de caravan uit te leren. Ook de volgende boeken kunnen je verder helpen.

Lesboeken Zweeds van Adrie Meijer

Boeken van Rivstart (Zweeds)

Taalgidsjes en woordenboeken

Voor gevorderden:

1800 dagelijkse uitdrukkingen en spreekwoorden in het Nederlands, Noors en Zweeds

Apps en online programma’s

Liever leren met een app of website? Zelf maak ik gebruik van Duolingo (gratis). Ik leer Zweeds met Duolingo, maar Deens en Noors zijn ook beschikbaar.

Andere apps en websites met taalcursussen die ik heb gevonden zijn:

Leren op YouTube (Zweeds)

Leuk om te kijken op YouTube als je Zweeds wilt leren:

Zweedse radio, tv en kranten

Ook een goede manier om je Zweedse woordenschat uit te breiden is luisteren naar de Zweedse radio, kijken naar de Zweedse televisie of het lezen van Zweedse kranten. Ook dat kan online, bijvoorbeeld op:

Wie heeft er nog meer tips?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

10 reacties

 1. Goeiemorgen Sandra!
  aanvulling bij de lijst taalcursussen: Norske Sjømannskirke, Rotterdam (zie internet v. alle gegevens).
  Zo ben ik zelf ooit begonnen, want ik wilde graag les van moedertaalsprekers, in dit geval Noren en de taalvariant Bokmål, bewuste keus.
  Je waant je heel even in Noorwegen daar, want het kerkje is origineel Noors tegen een park aan en inrichting is Noors.
  Het is het centrale huis in onze stad Rotterdam voor de Noorse gemeenschap hier.
  De leerkrachten daar zijn geen bevoegde leerkrachten, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn (ook al ben ik dat zelf wel), omdat een diploma ook geen garantie is voor goed lesgeven. Ik heb er met plezier in een groep les gehad, dat zeker, maar mijn bezwaar was dat er met een methode twee jaar wordt gewerkt, gericht op emigranten, Nederlanders dus die voorgoed naar Noorwegen willen vertrekken. Dat betekent dat je de grammatica goed leert, maar ook bijv. de hele soc. wetgeving van Noorwegen, zodat men ev. later de weg vindt in de Noorse samenleving.
  Dat vond ik teveel van het goede en zonde van de tijd, ik lees liever mooie verhalen, kranten, gedichten in het Noors.
  Dit bracht ik naar voren, maar toen bleek dat de lesmethode vanuit Noorwegen wordt gedicteerd, niet afgestemd op de deelnemers, waarvan er
  maar een of twee van een groep van zestien, ev. emigratieplannen hadden. Op mijn verzoek is er toen meer Noors gesproken, onderling, want daar deed ik het voor. De Noren waren verbaasd over mijn inbreng, maar ik zei dat dat inspraak en overleg heet, in het Nederlands…
  Na twee jaar ben je “klaar” daar en stoppen de lessen in principe. Als eerste begin was het prima, maar te strak ingedeeld, typisch Noors. Een tweede bezwaar vond ik dat veel lessen uitvielen, lange en korte vakanties en het cursusjaar al in april stopt (sept.-april).
  Wellicht hebben de Zweden, Denen, Finnen ook een dergelijk taalaanbod in Rotterdam en ook in andere steden.
  Nog een tip: Trondheim universiteit heeft goede taalcursus Noors op internet, speciaal voor buitenlanders.
  Ha det bra, Sandra!

 2. Knap trouwens, hoe je alles hier hebt samengebracht, compliment!
  Nina Løkken van Noors op Maat in Wageningen geeft ook les via Skype, ook individueel.
  Het dikke, bekende en dure woordenboek van Lulofs, Noors, koop het niet: Nederlands is ouderwets, Noorse vertaling niet goed. Ervaring!
  Lykke til!

 3. Kijk je af en toe ook eens naar je zuiderburen? Hier wordt ook veel aangeboden. Topper is het CLT, het Centrum voor Levende Talen in Leuven, on campus en online.

 4. Graag wil ik hier mijn juf noemen, Solveig de Boer van ‘denoorsetaal.nl’. Sinds 5 maanden heb ik wekelijks online les in een kleine groep. Solveig is een enthousiast en kundig leraar. Ze is zelf Noorse en beheerst de Nederlandse taal uitstekend. Ze heeft, vanuit haar ervaring met de standaard lesmethoden, haar eigen methode gemaakt. Afgestemd op de Nederlandse taal en de fouten die wij vaak maken. Behalve dat de methode erg goed in elkaar zit, geeft Solveig op een heel prettige manier les. Iedereen komt aan bod om te oefenen, ze is heel stimulerend. De lessen vliegen voorbij. Niet alleen omdat ze flink het tempo erin heeft, maar ook omdat Solveig de les afwisselend opbouwt. Omdat er geen ‘overbodige’ informatie aangeboden wordt, heb je na een half jaar les het niveau A2 behaald en kun je de rest in Noorwegen zelf gaan oefenen… wat ik ga doen, ivm emigratie juni as.
  Een aanrader dus, ook als je liever live op de volksuniversiteit (Utrecht) les wil krijgen
  Hilsen, Marlí

 5. Wat een mooi overzicht!
  Zelf ben ik een fan van podcasts. Gewoon aanzetten in de auto terwijl je onderweg bent. Simple Swedish podcast is fijn als je al een wat hoger niveau hebt, maar het gesproken Zweeds soms net wat te snel gaat. Deze maker biedt ook een mooie on line cursus aan (swedishlinguist.com) voor middelniveau. Een tip van hem: LinQ. Gratis of een betaalde upgrade. Hier kun je je eigen leerproces helemaal vormgeven. Elke dag 10 minuutjes, of langer natuurlijk. (hier is trouwens een enorm aanbod van talen, niet alleen Scandinavisch).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.