Gelezen: Zoete, zoete wraak BV van Jonas Jonasson

Je kent De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson vast wel. Deze internationale bestseller (meer dan 15 miljoen exemplaren!) werd in Zweden verfilmd en er is nu zelfs een Hollywoodverfilming met Will Ferrell aangekondigd. Van dezelfde schrijver is nu het boek Zoete, zoete wraak BV er. Ik heb hem gelezen en daarbij regelmatig hardop gelachen. Maar ik heb er ook veel van geleerd.

Het verhaal van Zoete, zoete wraak BV

De meeste mensen deugen, maar sommige niet… Dat staat op de achterflap van het boek en Victor Alderheim is een voorbeeld van iemand die gewoon niet deugt. Hij heeft een hekel aan (moderne) kunst, maar weet een belangrijke positie te veroveren bij een belangrijke kunsthandel in Stockholm.

Zijn zorgvuldig opgebouwde leventje wordt op een dag volledig overhoop gegooid als hij te horen krijgt dat hij vader is. Van de ene op de andere dag moet hij gaan zorgen voor de zestienjarige Kevin. En dat terwijl hij net van plan was om te trouwen met Jenny, de dochter van de galeriehouder, om vervolgens weer van haar te scheiden en zo een flinke smak geld binnen te halen. Geen goed moment om opeens voor een buitenechtelijk kind te moeten zorgen…

Victor bedenkt een plan om van Kevin af te komen, en wel in de rimboe van Afrika. Dat moet gebeuren zodra de jongen achttien wordt. Maar het plan mislukt compleet. Kevin wordt door een medicijnman liefdevol in zijn Masai-stam opgenomen en keert vijf jaar later weer terug naar Zweden. Daar ontmoet hij Jenny, die inmiddels inderdaad Victors ex-vrouw is. Om zich te wreken op de man die hun leven heeft verwoest, bundelen Kevin en Jenny hun krachten en schakelen het bedrijf Zoete Zoete Wraak BV in …

Afbeelding met dank aan Uitgeverij Signatuur

Grapjes en weetjes

Maar het boek is veel meer dan deze rode draad. Rondom deze hoofdpersonen krijg je als lezer een inkijkje in het leven van nog veel meer mensen. Zoals dat van Hugo, een reclameman die naar aanleiding van een burenruzie zijn baan bij reclamebureau Great & Even Greater Communications opzegt en voor zichzelf begint. Een medicijnman en een stamhoofd die het niet zo best met elkaar kunnen vinden. En een rechercheur die niet kan wachten tot hij met pensioen kan.

Via allerlei toe- en voorvallen raken al die personen in de loop van het boek met elkaar verbonden. Bovendien krijg je tussen neus en lippen door ook nog allerlei weetjes voorgeschoteld over geschiedenis, kunstgeschiedenis, kunsthandel en het leven in Zweden (en de rol die persoonsnummers en vossenbessenjam daarin spelen).

Alles bij elkaar hield dit boek me behoorlijk in z’n greep. Ik droomde er zelfs over! Normaal gesproken kan ik me er wel eens aan ergeren als een verhaal een onlogische wending neemt, maar in dit geval vond ik de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die over elkaar heen buitelen juist fascinerend en verslavend. Wat zou er nog meer gaan gebeuren? Het was onmogelijk te voorspellen.

Over de auteur

De schrijver van Zoete, zoete wraak BV heet voluit Pär-Ola Jonas Jonasson en komt uit Växjö. Hij studeerde Zweeds en Spaans aan de universiteit van Göteborg en woont tegenwoordig op Gotland. Na een carrière als journalist (voor Smålandsposten in Växjö en het Zweedse avondblad Expressen) en mediaconsultant, schreef hij zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann). Na dit enorme succes (het boek is al in meer dan 45 talen uitgegeven en verfilmd) schreef hij nog de volgende boeken:

Zoete Zoete Wraak BV (ISBN: 9789056726621) verscheen op 15 september 2020 bij Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna Uitgevers). Het boek heeft 368 bladzijden en is vertaald door Corry van Bree.

Kom jij ook minder aan lezen toe dan je zou willen? Dan zou je kunnen overwegen om BookBeat te gebruiken. Hiermee heb je toegang tot een heleboel luisterboeken (waaronder ook veel Scandinavische titels) zodat je tijdens het wandelen, hardlopen, autorijden of koken lekker verder kunt met je boek. Je kunt BookBeat hier 45 dagen gratis uitproberen.

Graag bedank ik de uitgever, die mij het boek toestuurde.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.