zweedse kookworkshops soep

Leef toe naar kerst met deze Scandinavische kerstworkshops

Geniet jij ook zo van de weken voor kerst, waarin alles alvast in kerstsferen wordt gebracht? Ik wel in ieder geval. Die lichtjes, het vooruitzicht naar de vakantie en meer tijd voor elkaar hebben… En dan vieren ze in Zweden ook nog eens een extra feestdag: Lucia op 13 december. Ook al zo gezellig! Soms denk ik wel eens dat ik de aanloop naar Kerstmis nog gezelliger vind dan de kerstdagen zelf. Als jij net als ik van deze tijd van het jaar én van Scandinavië houdt, dan vind je deze Scandinavische kerstworkshops misschien wel interessant. Ga je koken, of knutselen, of misschien wel allebei?

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Kookworkshop bij Northern Delight

Op zondag 19 november leert Ingrid van Northern Delight je in haar keuken in Nieuwegein warme en koude gerechten klaarmaken voor een traditionele Zweedse kersttafel (julbord). Dit ga je koken:

 • snelle gravad lax (gepekelde zalm) met mosterd-dillesaus
 • rullsylta (gekruid & gekookt buikspek)
 • bieten-haringsalade
 • gevulde eieren met Noordse garnalen
 • spruitjes- en boerenkoolsalade met sinaasappelen, granaatappelpitjes & amandelen
 • gesmoorde rode kool
 • rundergehaktballen
 • Janssons frestelse (aardappelgratin met ansjovis)
 • glögg (Zweedse glühwein)
 • pepparkakor (Zweedse peperkoekjes)
 • Ris à la Malta (romige rijstdessert met kersensaus)
 • struvor (gefrituurde koekjes)
 • knäck (Zweedse toffee snoepjes)

Alle informatie over deze kookworkshop vind je op de website van Northern Delight.

Julstuga bij Blomsterstuga

Ken je Blomsterstuga? Deze specialist in Scandinavisch textiel vormt echt een stukje Zweden in Groningen. En in deze tijd van het jaar wordt Blomsterstuga een echte Julstuga, met Zweedse Lucia- en kerstworkshops.

Over Blomsterstuga

Dita Blom is het gezicht achter Blomsterstuga. Ze woont in het Groningse Loppersum, in een Zweedse woning mét een stuga erbij. In die stuga is haar aterlier gevestigd. Dita weet alles van Scandinavisch textiel en organiseert regelmatig textiel- en cultuurreizen – meestal naar Zweden, maar ook naar Noorwegen, Denemarken en Finland. Daarnaast geeft ze cursussen Zweeds borduren (yllebroderi), een cursus zonnekindpoppen maken, textiel en garens verven en wol vilten. In haar webwinkel verkoopt Dita materialen en pakketten om thuis mee aan de slag te gaan, maar ook vondsten van rommelmarkten in Zweden.

Julstuga

Vanaf november, wanneer de dagen donkerder worden en in Scandinavië de voorbereidingen op het kerstfeest (Jul) beginnen, komt Blomsterstuga in de kerststemming. Als je daarvan wilt meegenieten, kun je terecht in de Julstuga. Hier kun je op 26 november en 8-9 december terecht voor handwerkmateriaal zoals stoffen, borduurgaren, borduurpakketten, vadmal en Zweeds band, maar ook voor handgemaakte Zweedse kerstversieringen. Je kunt in de Julstuga ook genieten van een lekkere fika.

Zweedse kerstworkshops

Daarnaast zijn er Zweedse kerstworkshops, zoals:

 • maak je eigen houten tomte
 • kerstversiering met sneeuwkristallen
 • een leuke kaarsenstandaard met Zweeds band
 • leer Deense hartjes vlechten
 • of maak Zweedse retro-kerstboomversiering met engelenplaatjes en kabouters van wol

Voor deze workshops betaal je alleen de materiaalkosten van ongeveer 3-5 euro.

Uiteraard kun je bij Blomsterstuga terecht voor alle benodigde materialen.

Luciadag

Lucia mag natuurlijk niet ontbreken in de Zweedse decembersfeer. Op 13 december is het Luciadag in de Julstuga. In het Handwerkcafé kun je vanaf 10.00 uur een Luciapop maken van tricot en wol. Je kunt kiezen voor een bolpopje of een Lucia op een stander. Je moet je wel even per e-mail opgeven voor deze workshop.

julstuga bij blomsterstuga

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.