Scandinavische adventskalenders om te volgen, maken of kopen

Ze komen er weer aan – de Scandinavische adventskalenders! Behalve de Scandinavische kerstmarkten in Nederland vind ik Scandinavische kerstkalenders een leuke manier om naar de laatste dagen van december toe te leven. Ze zijn er in alle soorten en maten: van kant-en-klare kerstkalenders tot kalenders met vakjes die je zelf kunt vullen en van adventskalenders om zelf te maken tot gratis kerstkalenders die je elke dag iets leuks voorschotelen op internet of tv. Ga jij nog zo’n leuke verrassingskalender regelen voor je kinderen – of gewoon lekker voor jezelf?

Alleen voor kinderen?

Als kind was ik al gek op adventskalenders. Elk jaar hing mijn moeder dezelfde op, waarvan ik elke dag een hokje mocht openmaken. Er zaten niet eens cadeautjes of snoepjes in – een plaatje (dat ik de jaren daarvoor dus ook al had gezien) was mijn verrassing. Maar leuk dat ik het vond!

Nu hebben wij voor onze kinderen houten kerstkalenders met 24 laatjes erin. Die vullen we eind november met voor elke dag wat snoepjes. Een traditie waar onze drie tieners zeker nog niet mee willen stoppen.

Maar zou het niet weer eens leuk zijn om een adventskalender voor mezelf te hebben? Eigenlijk vind ik het nog steeds leuk en ik ben al meerdere Scandinavische adventskalenders tegengekomen. Ik ben nog aan het rondkijken en de Scandinavische adventskalenders die ik tegenkom, zet ik hier voor je bij elkaar.

Scandinavische kerstkalenders om gratis te volgen

Elk jaar zijn er wel Scandinavische adventskalenders die je gratis kunt volgen. Ik zal ze hier toevoegen naarmate ze worden bekendgemaakt.

Je kunt je opgeven voor de Zweedse Julkalender van Hem62. Je krijgt dan elke dag een mailtje met een leuk weetje over de Zweedse kerst.

Ook de Zweedse ambassade in Nederland heeft een adventskalender: op de Facebook-pagina.

Kerst met Linus

Een andere manier om een Scandinavische adventskalender te volgen, is door middel van een televisieserie zoals Kerst met Linus. Dit is een Noorse kinderserie die begint op 1 december en waarvan elke dag een aflevering wordt uitgezonden – net zolang totdat het kerst is. In Scandinavië gebeurt dat veel vaker, maar Kerst met Linus is ook in Nederland heel bekend geworden. Hier lees je meer over de kinderserie Kerst met Linus. Kerst met Linus wordt dit jaar ook weer uitgezonden op de Nederlandse televisie (rond 7 uur ’s morgens).

Scandinavische adventskalenders om zelf te maken

Je kunt ook heel goed zelf een Scandinavische kerstkalender in elkaar knutselen. De zussen Anna en Clara van Søstrene Grene hebben leuke ideeën om zelf een adventskalender te maken, zoals:

Ook IKEA heeft een artikel met tips voor het maken van leuke DIY-adventskalenders.

Scandinavische adventskalenders om te kopen

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een Scandinavische kerstkalender kopen. Je hebt ze met vulling – dus helemaal kant en klaar – en zonder vulling, zodat je de inhoud zelf kunt bepalen.

Kant-en-klare Scandinavische adventskalenders

Kant-en-klare Scandinavische kerstkalenders zien er leuk uit en hebben een vulling met een bepaald thema. Bij deze adventskalenders is het een kwestie van kopen, neerzetten en genieten maar. Dit zijn de Scandinavische kerstkalenders die ik tot nu toe heb gevonden.

Bergerlind-tekeningen

Ken je de tekeningen van Jan Bergerlind? De Nederlandse webshop Gammal & Ny heeft er mooie adventskalenders van, zoals deze. De knusse uitstraling past perfect bij deze tijd van het jaar!

Happy Socks

De adventskalender van het Zweedse merk Happy Socks is er meteen wel eentje om flink mee uit te pakken. Hij is niet goedkoop, maar dan kun je ook 24 dagen lang elke dag een nieuw paar Happy Socks aantrekken.

Er is ook een kleinere versie voor de laatste 12 dagen voor kerst.

IKEA

Het Zweedse woonwarenhuis IKEA heeft elk jaar een eigen adventskalender. Ik zag hem nu ook al in de winkel liggen! Vorig jaar hebben wij hem gekocht, Er zaten toen bonbons in en twee tegoedkaarten. Die hebben minimaal een waarde van 5 euro (waarmee je de aankoopprijs van zo’n 11 euro voor IKEA Family-leden al bijna hebt terugverdiend), maar er zijn ook duurdere tegoedbonnen in verstopt. Je kunt er zelfs eentje van 1000 euro aantreffen.

adventskalender ikea

H&M

In deze adventskalender van H&M vind je elke dag een nieuw sieraad: oorbellen, een halsketting of een ring.

Goodio

Goodio (‘Inspired by Finland’) heeft een adventkalender met chocola. De smaken van Goodio zijn soms heel bijzonder!

Anthon Berg

Deze adventskalender van het Deense merk Anthon Berg bevat chocoladeflesjes met sterkedrank erin, zoals The Famous Grouse, Cointreau of Grand Marnier.

Blomsterstuga

Blomsterstuga in Groningen heeft een advents-verrassingspakket. Dit is een adventskalender met 24 borduur/knutselmaterialen en kleine cadeautjes. Zo kun je elke dag een pakje openmaken. Als je deze adventskalender aan iemand cadeau wilt doen, kun je hem ook nog laten inpakken en van een kaartje laten voorzien.

Daarnaast heeft Blomsterstuga een Carl Larsson-adventskalender.

Lakrids by Bülow

Met deze adventskalender van Lakrids by Bülow proef je elke dag een heel bijzonder dropje. Dat doe je met z’n tweeën, of je eet ze allebei zelf op natuurlijk. En ze zijn glutenvrij!

LEGO-adventskalenders

Het Deense LEGO heeft meerdere adventskalenders:

Scandinavische adventskalenders om zelf te vullen

Er zijn ook Scandinavische kerstkalenders die je zelf kunt vullen met snoepjes of kleine cadeautjes. Ze hebben meestal 24 vakjes (om er elke dag eentje open te maken), maar soms ook 4 vakjes (één per week). Deze kerstkalenders kun je elk jaar weer gebruiken en vullen met nieuwe cadeautjes of snoepjes.

Ferm Living

Van het Deense merk Ferm Living vond ik twee verschillende kerstkalenders:

Design Letters

Design Letters uit Denemarken heeft twee minimalistische adventskalenders: één met een vakje per dag en één met een vakje per week.

Bloomingville

Het Deense merk Bloomingville heeft een adventskalender in de vorm van een houten trein.

H&M

Deze adventskalender van H&M kun je zelf vullen met een cadeautje per dag of per week.

Adventskaarsen

Wat ook een leuke manier is om af te tellen naar kerst, is het branden van adventskaarsen. Dat kan op verschillende manieren:

  • je kunt een kandelaar nemen met vier kaarsen waarvan je de eerste aansteekt op de eerste zondag van advent en een week later steeds weer één erbij;
  • of je kunt één kaars nemen waarvan je elke dag een stukje af brandt.

Dit soort adventskaarsen vind je onder andere gewoon bij bol.com, bijvoorbeeld deze van Rustik Lys.

adventskaarsen sostrene grene
Deze kocht ik bij Søstrene Grene

Vind jij nog een Scandinavische adventskalender? Laat het me weten, dan voeg ik hem toe!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.