advent sostrene grene

Scandinavische adventskalenders om te volgen, maken of kopen

Ze komen er weer aan – de Scandinavische adventskalenders! Behalve de Scandinavische kerstmarkten in Nederland vind ik Scandinavische kerstkalenders een leuke manier om naar de laatste dagen van december toe te leven. Ze zijn er in alle soorten en maten: van kant-en-klare kerstkalenders tot kalenders met vakjes die je zelf kunt vullen en van adventskalenders om zelf te maken tot gratis kerstkalenders die je elke dag iets leuks voorschotelen op internet of tv. Ga jij nog zo’n leuke verrassingskalender regelen voor je kinderen – of gewoon lekker voor jezelf?

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Alleen voor kinderen?

Als kind was ik al gek op adventskalenders. Elk jaar hing mijn moeder dezelfde op, waarvan ik elke dag een hokje mocht openmaken. Er zaten niet eens cadeautjes of snoepjes in – een plaatje (dat ik de jaren daarvoor dus ook al had gezien) was mijn verrassing. Maar leuk dat ik het vond!

Nu hebben wij voor onze kinderen houten kerstkalenders met 24 laatjes erin. Die vullen we eind november met voor elke dag wat snoepjes. Een traditie waar onze drie tieners zeker nog niet mee willen stoppen.

Maar zou het niet weer eens leuk zijn om een adventskalender voor mezelf te hebben? Eigenlijk vind ik het nog steeds leuk en ik ben al meerdere Scandinavische adventskalenders tegengekomen. Ik ben nog aan het rondkijken en de Scandinavische adventskalenders die ik tegenkom, zet ik hier voor je bij elkaar.

Scandinavische kerstkalenders om gratis te volgen

Elk jaar zijn er wel Scandinavische adventskalenders die je gratis kunt volgen. Ik zal ze hier toevoegen naarmate ze worden bekendgemaakt.

Northern Delight deelt elke dag tot Kerstmis een recept op de Facebook-pagina.

Kerst met Linus

Een andere manier om een Scandinavische adventskalender te volgen, is door middel van een televisieserie zoals Kerst met Linus. Dit is een Noorse kinderserie die begint op 1 december en waarvan elke dag een aflevering wordt uitgezonden – net zolang totdat het kerst is. In Scandinavië gebeurt dat veel vaker en is er dan jaarlijks een nieuwe serie, maar Kerst met Linus is ook in Nederland heel bekend geworden. Hier lees je meer over de kinderserie Kerst met Linus. Ik weet nog niet of Kerst met Linus dit jaar ook wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Scandinavische adventskalenders om zelf te maken

Je kunt ook heel goed zelf een Scandinavische kerstkalender in elkaar knutselen. De zussen Anna en Clara van Søstrene Grene hebben leuke ideeën om zelf een adventskalender (of andere kerstversieringen) te maken. Die vind je hier. Søstrene Grene heeft ook allerlei spulletjes om zelf een adventskalender samen te stellen, zoals tasjes en knijpertjes met de nummers 1-24 erop.

advent sostrene grene
Adventstasjes bij Søstrene Grene

Ook IKEA heeft een artikel met tips voor het maken van leuke DIY-adventskalenders.

Scandinavische adventskalenders om te kopen

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een Scandinavische kerstkalender kopen. Je hebt ze met vulling – dus helemaal kant en klaar – en zonder vulling, zodat je de inhoud zelf kunt bepalen.

Kant-en-klare Scandinavische adventskalenders

Kant-en-klare Scandinavische kerstkalenders zien er leuk uit en hebben een vulling met een bepaald thema. Bij deze adventskalenders is het een kwestie van kopen, neerzetten en genieten maar. Dit zijn de Scandinavische kerstkalenders die ik tot nu toe heb gevonden.

Happy Socks

De adventskalender van het Zweedse merk Happy Socks is er meteen wel eentje om flink mee uit te pakken. Hij is niet goedkoop, maar dan kun je ook 24 dagen lang elke dag een nieuw paar Happy Socks aantrekken.

Lumene

Het Finse cosmeticamerk Lumene heeft deze mooie adventskalender met ’24 Nordic Beauty Treasures’. Er zitten 17 huidverzorgingsproducten en 7 make-up-producten in.

LEGO®-adventskalenders

Wist je dat er ook LEGO®-adventskalenders zijn? Hoe leuk is het om daar elke dag een vakje van open te maken?! Hier vind je deze LEGO®-adventskalenders.

Tip: wist jij dat je je gratis kunt abonneren op het LEGO® Life Magazine voor kinderen van 5 t/m 9 jaar? Daar staan leuke strips, activiteiten, posters en nog veel meer in. Meld je aan en je ontvangt het magazine gratis 4 keer per jaar bij jou thuis.

Maria Åkerberg

Het Zweedse cosmeticamerk Maria Åkerberg heeft zelfs 3 verschillende adventskalenders:

Lakrids by Bülow

Met de Christmas Calendar van Lakrids by Bülow geniet je 24 dagen lang van knapperige verrassingen en zoete lekkernijen terwijl je aftelt naar kerstavond. Elk deurtje van de adventskalender onthult een zorgvuldig vervaardigde traktatie. Ontdek verrassende combinaties en zintuiglijke smaakervaringen. Elke verassing komt in een pakje van 2.

Meraki

Het Deense merk Meraki heeft twee manieren om af te tellen naar Kerstmis:

  • Deze set van vier geurkaarsen. Ze heten Frozen Meadow en hebben een warme geur van pompoen. Ze zijn genummerd van 1 tot 4, zodat je naar Kerst kunt aftellen door elk van de vier zondagen ervoor een kaars aan te steken. Het witte glas past goed bij het winterse seizoen en heeft een fijne en rustgevende uitstraling.
  • Een set van vier essentials voor een goede huidverzorging waar je ook na Kerst van kunt genieten. Voor handverzorging wordt je verrast met Northern Dawn Exfoliating Hand Soap en Northern Dawn Hand Lotion, die beide gecertificeerd biologisch zijn. De gecertificeerde biologische lichaamsolie hydrateert en verzacht de huid. En twee kleine, geurkaarsen creëren een fijne sfeer door een aroma te verspreiden met kruidige houtnoten en een vleugje zoete bloem en fruit. Elk geschenk is verborgen achter een venster dat op de vier zondagen voor kerst geopend mag worden.

Teministeriet

Het Zweedse merk Teministeriet heeft een milieuvriendelijke thee-adventskalender met een minimalistisch design en een focus op 5 R’s; Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Recover. In de 24 vakjes zit genoeg losse thee voor twee kopjes. Deze adventskalender is onder andere verkrijgbaar bij byJensen.nl.

Goodio

Ken je de overheerlijke chocolade van het Finse merk Goodio? Ook daarvan is een kerstkalender verkrijgbaar. Die vind je hier.

IKEA

Het Zweedse woonwarenhuis IKEA heeft elk jaar een eigen adventskalender. Ik zag hem nu ook al in de winkel liggen! Vorig jaar hebben wij hem gekocht, Er zaten toen bonbons in en twee tegoedkaarten. Dit jaar zitten er behalve chocolaatjes twee vouchers in van 5.- die je kunt besteden in het Zweedse restaurant en de Zweedse delicatessenwinkel.

adventskalender ikea

Blomsterstuga

Blomsterstuga in Groningen heeft een advents-verrassingspakket. Dit is een adventskalender met 24 borduur/knutselmaterialen en kleine cadeautjes. Zo kun je elke dag een pakje openmaken. Als je deze adventskalender aan iemand cadeau wilt doen, kun je hem ook nog laten inpakken en van een kaartje laten voorzien.

Daarnaast heeft Blomsterstuga een Carl Larsson-adventskalender.

Scandinavische adventskalenders om zelf te vullen

Er zijn ook Scandinavische kerstkalenders die je zelf kunt vullen met snoepjes of kleine cadeautjes. Ze hebben meestal 24 vakjes (om er elke dag eentje open te maken), maar soms ook 4 vakjes (één per week). Deze kerstkalenders kun je elk jaar weer gebruiken en vullen met nieuwe cadeautjes of snoepjes.

Ferm Living

Van het Deense merk Ferm Living vond ik twee verschillende kerstkalenders:

  • Star met 24 vakjes van 1 meter hoog
  • Star met 24 vakjes van 1,5 meter hoog in de kleur zand

Bloomingville

Het Deense merk Bloomingville heeft een adventskalender in de vorm van een houten trein.

Adventskaarsen

Wat ook een leuke manier is om af te tellen naar kerst, is het branden van adventskaarsen. Dat kan op verschillende manieren:

  • je kunt een kandelaar nemen met vier kaarsen waarvan je de eerste aansteekt op de eerste zondag van advent en een week later steeds weer één erbij;
  • of je kunt één kaars nemen waarvan je elke dag een stukje af brandt.

Dit soort adventskaarsen vind je onder andere bij Sostrene Grene of gewoon bij bol.com, bijvoorbeeld deze van Rustik Lys.

adventskaarsen sostrene grene
Deze kocht ik bij Søstrene Grene

Vind jij nog een Scandinavische adventskalender? Laat het me weten, dan voeg ik hem toe!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.