ongelofelijke verhaal van de mega grote peer

Scandinavische kinderfilms en -series: Linus, Pippi en nog veel meer

Als je eenmaal bent gevallen voor de manier van leven en het landschap in Scandinavië, kun je er soms gewoon heimwee naar krijgen. Meestal bekruipt me dat gevoel in de winter, omdat de zomervakantie dan nog zo ver weg is. Wat ik dan het liefste doe, is een televisiemiddagje houden met de kinderen. Gordijnen dicht, open haard aan en samen kijken naar een Scandinavische kinderfilm of -serie. Hieronder heb ik enkele van onze favorieten op een rij gezet.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Kerst met Linus

Het gekst zijn we hier thuis op de adventsserie van Linus. Deze serie biedt ons vanaf 1 december elke dag een kijkje in de Scandinavische advent. Linus komt uit het Noorse dorpje Svingen, waar hij van alles beleeft met zijn vriendjes en vriendinnetjes. Langlaufen, het Luciafeest, dansen om de boom en de amandel in de pap, het komt allemaal voorbij, De grote en kleine avonturen van de kinderen van Svingen spelen zich af tegen een achtergrond van rode huizen onder een dik pak sneeuw. Geen straf om elk jaar weer naar te kijken.

Linus (in de zomer)

We hebben ook een dvd met afleveringen die zich afspelen in de zomer. Linus en zijn vriendjes zijn dan natuurlijk veel buiten om bijvoorbeeld te vissen en te fietsen.

Aïlo het dappere rendier

In Aïlo het dappere rendier volg je een rendier in Lapland van zijn geboorte tot hij 1 jaar oud is. De spannende avonturen die hij meemaakt, worden verteld door Floortje Dessing.

Niko

Nog meer rendieravonturen zie je in de Finse animatiefilms over Niko het rendierjong – en Kerstmis speelt een belangrijke rol.

Midden in de winternacht

Midden in de winternacht is een Nederlandse film die is opgenomen in Zweden – in Älvsbyn om precies te zijn. Behalve Zweedse landschappen komt er ook een eland in voor die verslaafd is aan chocolademelk – en de Kerstman.

Casper en Emma

Casper en Emma zijn twee kleuters uit Noorwegen. Over hun avonturen is al een hele reeks films gemaakt, plus een serie kortere verhalen. Er is ook een speciale Casper en Emma-kerstfilm.

Hier vind je een overzicht van de Noorse kinderfilms en kinderserie Casper en Emma (met trailers en links naar waar de serie verkrijgbaar en te streamen is).

Frozen

De populaire animatiefilm Frozen zit vol met Noorse en Samische elementen. Daarover kun je meer lezen in deze blogpost over Frozen. Je ziet het ook al een beetje in deze trailers:

Frozen 1 (nu op dvd):

En Frozen 2 (vanaf mei 2020 verkrijgbaar op dvd):

Trolls

Een van de nieuwere toevoegingen is Trolls, een film over gelukstrollen die oorspronkelijk uit Denemarken komen.

Het ongelofelijke verhaal van de megagrote peer

Deze schattige animatiefilm is gebaseerd op een bekend Deens kinderboek.

Pippi Langkous

Astrid Lindgrens Pippi Langkous mag hier natuurlijk niet ontbreken. Er zijn tekenfilms, televisieseries en films gemaakt over haar wonderlijke avonturen. Veel daarvan zijn nog steeds verkrijgbaar op dvd. Of ze nu de politie ontloopt in Villa Kakelbont, in de stad op zoek gaat naar ‘meducijn’ voor haar ‘spoenk’ of met een zelfgebouwd vliegtuig de wijde wereld in trekt, met Pippi hoef je je in elk geval nooit te vervelen.

De kinderen van Bolderburen

Het dorpje Bolderburen uit de boeken van Astrid Lindgren bestaat uit drie rode huizen. In de twee films over Bolderburen doorlopen we de vier seizoenen en maken we zo allerlei tradities mee. In de zomerfilm wordt natuurlijk Midzomer gevierd, slapen de kinderen in de hooiberg en gaan ze op zoek naar kreeftjes en de ‘Nacken’. In ‘Meer van Bolderburen’ komt de winter in het land. De kinderen raken ingesneeuwd, rijden met de arrenslee en vieren Kerst en oud en nieuw. Heerlijke televisie voor in de kerstvakantie, maar eigenlijk gewoon het hele jaar leuk. Beide films over de kinderen van Bolderburen zitten in de Astrid Lindgren-box met nog veel meer films over haar personages op dvd.

Rasmus en de landloper

Ook Rasmus is afkomstig uit verhalen van Astrid Lindgren. Hij loopt weg uit een kindertehuis en sluit vriendschap met een landloper. Samen trekken ze door de prachtige Zweedse natuur en brengen ze overal blijdschap met hun liedjes. Maar ze beleven ook spannende momenten. Het mooiste aan deze film vond ik de prachtige landschappen. Deze film ken ik ook uit de Astrid Lindgren-dvd-box.

Nils Holgersson

Selma Lagerlöf was schooljuf en vertelde de kinderen in haar klas graag verhalen. Later stopte ze met lesgeven en ging ze de verhalen opschrijven. Maar een beetje een schooljuf bleef het wel, want ze schreef ‘Nils Holgerssons wonderbare reis door Zweden’ om kinderen op een leuke manier aardrijkskunde bij te brengen. In een van de afleveringen komt Nils bijvoorbeeld in Karlskrona, waar een standbeeld tot leven komt. Dat Selma Lagerlöf zelf erg van reizen hield, kwam bij het schrijven natuurlijk mooi uit. De dvd’s met tekenfilms over Niels Holgersson zijn nog steeds verkrijgbaar.

Hou jij ook van Scandinavische kindertelevisie? Dan kun je me misschien wel meer mooie series en films aanraden. Graag!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

    • Ik ben nog op zoek naar de kinderfilms die de vpro in de jaren negentig heeft uitgezonden:
      “Lotte uit de kabaalstraat”, “Peter en Petra” en “Nils Karlson”, verfilmingen van boeken van Astrid Lindgren. Enkele kan ik via u-tube bekijken, maar zonder Nederlandse ondertiteling. Weet iemand of die films nog ergens te zien of te koop zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.