Scandinavische kerstfilms en -series: ken je deze al?

Er zijn alweer regelmatig kerstfilms te zien op televisie en op Netflix zijn er ook genoeg te vinden. Het allerleukste vind ik het toch wel om naar Scandinavische kerstfilms te kijken. En er zijn ook Scandinavische kerstseries die je in stemming brengen. Als jij dit nou ook leuk vindt, heb ik hieronder een paar ideeën voor je op een rijtje gezet. En als je nog tips hebt, hoor ik ze graag!

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Hjem til Jul

Hjem til jul verscheen in 2019 op Netflix. De serie gaat over een jonge vrouw die er genoeg van heeft om de enige single in haar familie te zijn. Altijd weer die vraag of ze al iemand ‘heeft’… Daarom besluit ze om voor het kerstdiner bij haar ouders iemand te vinden. Maar hoe pak je dat aan?

In Hjem til jul zie je ook ontzettend sfeervolle beelden van winters Noorwegen. Als je wilt weten waar de serie is gefilmd, kun je er hier meer over lezen (en de trailer bekijken). Op deze website kun je zien waar deze serie op dit moment te streamen is.

Kerst met Linus

Kerst met Linus (Jul i Svingen) is een Noorse serie die een adventskalender vormt: vanaf 1 december is er elke dag een nieuwe aflevering. Zo beleef je de hele decembermaand in het (fictieve) Noorse splaatsje Svingen, inclusief het aansteken van de lampjes in de kerstboom, Luciadag en kerstavond.

Hier lees je meer over Kerst met Linus. Op deze website kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is.

De kerstfilm van Casper en Emma

Ook de kinderfilms over de kleuters Casper en Emma komen uit Noorwegen. En er zit ook een kerstfilm bij – die ik trouwens (nog) niet heb gezien.

Hier vind je alle films van Casper en Emma bij elkaar. Op deze website kun je nakijken of deze film op dit moment ergens te streamen is.

IJslandse kerstfilm Echo

Eind 2019 kwam de IJslandse film Echo uit. Het is een verzameling korte verhalen, die allemaal in één take zijn opgenomen. Hier lees je meer over de IJslandse film Echo.

ijslandse kerstfilm echo
Afbeelding met dank aan Lumière

Echo is te streamen op MyLum. Op deze website kun je kijken of de film ook nog ergens anders te streamen is, zoals op Netflix.

Midden in de winternacht

Midden in de winternacht is een Nederlandse film, hij is opgenomen in Zweden en een eland speelt een van de hoofdrollen. Hij was voor mij Zweeds genoeg om hem in het jaar dat hij uitkwam in de bioscoop te gaan bekijken en dat was erg leuk.

Op deze website kun je nakijken of deze serie op dit moment te streamen is.

Meer over Bolderburen

In de verzamelbox met verfilmingen van de boeken van Astrid Lindgren die wij hier thuis hebben, zat ook de film Meer over Bolderburen. Hierin zie je onder andere hoe de kinderen van Bolderburen Kerstmis en de jaarwisseling vieren. Heel sfeervol en nostalgisch!

Noorse film Hope

De Noorse film Hope is absoluut geen feelgood-film, maar de feestdagen spelen wel een belangrijke rol. De hoofdrolspeelster krijgt namelijk vlak voor kerst te horen dat ze niet lang meer te leven heeft. Ze wil het de kinderen nog niet vertellen, omdat ze wil dat die eerst nog een onbezorgde kerst hebben. Maar hoe kun je zoiets verborgen houden?

film Hope
Foto: Manuel Claro via Cinéart

Hier lees je meer over de Noorse film Hope en kun je de trailer bekijken. De film is te streamen op MyLum. Op deze website kun je nakijken of deze serie op dit moment ook nog ergens anders te streamen is, zoals op Netflix.

The Tunnel

De Noorse film The Tunnel kun je helaas nog niet zien in Nederland. Hij komt namelijk pas in januari in de bioscoop. Toch wilde ik hem alvast noemen, omdat ook deze film zich afspeelt rondom de feestdagen.

Hier lees je meer over de Noorse film The Tunnel en kun je de trailer bekijken. Op Guidinc kun je in de gaten houden of de film al ergens te streamen is.

Ken jij nog leuke Scandinavische kerstfilms of -series? Laat het ons weten!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

  1. Hier zitten inderdaad juweeltjes tussen. Ik vermeld ook nog de film “Gilbert”, die aandoenlijk en soms atypisch is met die geschifte tante die komt oppassen… Heb hem al verschillende keren gezien in de loop der tijd en mij valt dan de openheid op in deze Noorse film, die nogal onconventioneel is.
    Jammer van die Ned. nasynchronisatie, het Noors is veel mooier en echter hierbij.