kerst met linus

Scandinavische kerstfilms en -series: ken je deze al?

Er zijn alweer regelmatig kerstfilms te zien op televisie en op Netflix zijn er ook genoeg te vinden. Het allerleukste vind ik het toch wel om naar Scandinavische kerstfilms te kijken. En er zijn ook Scandinavische kerstseries die je in stemming brengen. Als jij dit nou ook leuk vindt, heb ik hieronder een paar ideeën voor je op een rijtje gezet. En als je nog tips hebt, hoor ik ze graag!

Kerst met Linus

Kerst met Linus (Jul i Svingen) is een Noorse serie die een adventskalender vormt: vanaf 1 december is er elke dag een nieuwe aflevering. Zo beleef je de hele decembermaand in het (fictieve) Noorse splaatsje Svingen, inclusief het aansteken van de lampjes in de kerstboom, Luciadag en kerstavond.

Hier lees je meer over Kerst met Linus.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Midden in de winternacht

Midden in de winternacht is een Nederlandse film, hij is opgenomen in Zweden en een eland speelt een van de hoofdrollen. Hij was voor mij Zweeds genoeg om hem in het jaar dat hij uitkwam in de bioscoop te gaan bekijken en dat was erg leuk.

De kerstfilm van Casper en Emma

Ook de kinderfilms over de kleuters Casper en Emma komen uit Noorwegen. En er zit ook een kerstfilm bij – die ik trouwens (nog) niet heb gezien.

Hier vind je alle films van Casper en Emma bij elkaar.

Meer over Bolderburen

In de verzamelbox met verfilmingen van de boeken van Astrid Lindgren die wij hier thuis hebben, zat ook de film Meer over Bolderburen. Hierin zie je onder andere hoe de kinderen van Bolderburen Kerstmis en de jaarwisseling vieren. Heel sfeervol en nostalgisch!

Hjem til Jul

Hjem til jul verscheen in 2019 op Netflix. De serie gaat over een jonge vrouw die er genoeg van heeft om de enige single in haar familie te zijn. Altijd weer die vraag of ze al iemand ‘heeft’… Daarom besluit ze om voor het kerstdiner bij haar ouders iemand te vinden. Maar hoe pak je dat aan?

In Hjem til jul zie je ook ontzettend sfeervolle beelden van winters Noorwegen. Als je wilt weten waar de serie is gefilmd, kun je er hier meer over lezen (en de trailer bekijken).

Julestorm

In 2022 bekeek ik vlak voor kerst de Noorse serie Julestorm, waarin (een beetje á la Love Actually) allerlei mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben vast komen te zitten op een vliegveld als er een sneeuwstorm opsteekt. Als kijker krijg je een kijkje in hun levens en hier en daar blijken of raken die levens ook nog met elkaar verbonden.

Så var det jul igjen / Christmas as usual

In 2023 komt er weer een nieuwe Noorse aanwinst bij op Netflix, deze keer een Noorse kerstfilm. Vanaf 6 december kun je kijken naar Så var det jul igjen, een film die in het Engels is omgedoopt naar Christmas as usual. In deze Scandinavische kerstfilm gaat Thea naar haar familie om kerst te vieren. Voor het eerst neemt ze haar vriend uit India mee: Jashan.

IJslandse kerstfilm Echo

Eind 2019 kwam de IJslandse film Echo uit. Het is een verzameling korte verhalen, die allemaal in één take zijn opgenomen. Hier lees je meer over de IJslandse film Echo.

ijslandse kerstfilm echo
Afbeelding met dank aan Lumière

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Noorse film Hope

De Noorse film Hope is absoluut geen feelgood-film, maar de feestdagen spelen wel een belangrijke rol. De hoofdrolspeelster krijgt namelijk vlak voor kerst te horen dat ze niet lang meer te leven heeft. Ze wil het de kinderen nog niet vertellen, omdat ze wil dat die eerst nog een onbezorgde kerst hebben. Maar hoe kun je zoiets verborgen houden?

film Hope
Foto: Manuel Claro via Cinéart

Hier lees je meer over de Noorse film Hope en kun je de trailer bekijken.

The Tunnel

De spannende Noorse film The Tunnel speelt zich ook af rondom de feestdagen. Hier lees je meer over de Noorse film The Tunnel en kun je de trailer bekijken.

Ken jij nog leuke Scandinavische kerstfilms of -series? Laat het ons weten!

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

  1. Hier zitten inderdaad juweeltjes tussen. Ik vermeld ook nog de film “Gilbert”, die aandoenlijk en soms atypisch is met die geschifte tante die komt oppassen… Heb hem al verschillende keren gezien in de loop der tijd en mij valt dan de openheid op in deze Noorse film, die nogal onconventioneel is.
    Jammer van die Ned. nasynchronisatie, het Noors is veel mooier en echter hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.