kubb spelen

Scandinavische spelletjes voor op de camping: Kubb en Mölkky

Wij nemen al zo lang als we in Zweden kamperen het Zweedse spel Kubb mee. En wat werden we een paar jaar geleden nog raar aangekeken als op de camping houten blokken op het grasveld zetten en daar met houten stokken naar gingen gooien! Regelmatig kwamen er mensen kijken wat we aan het doen waren en soms durfden ze het gewoon rechtstreeks te vragen: Wat doen jullie nou??!!

Maar nu is Kubb ook in Nederland populair geworden. Je vindt het spel bij allerlei Nederlandse winkels en op campings zijn we lang niet de enige die een zak met houten blokken meeslepen als we gaan kamperen. En er is nog een tweede spel uit Noord-Europa in opkomst: Möllky. Ken je ze nog niet? Lees dan gauw verder en wie weet sta jij deze zomer ook wel met stokken te gooien op de camping.

Kubb

Kubb is een Zweeds buitenspel waarbij je houten blokken omver moet gooien door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord ‘kubb’ betekent ‘houten blok’ in het Gotlandse dialect van het Zweeds. Kubb is een soort combinatie van jeux de boules en schaken en wordt ook wel ‘vikingschaken’ genoemd. De precieze regels variëren per regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. Het spel kan snel afgelopen zijn, maar ook behoorlijk lang duren.

Kubb bestaat uit 21 onderdelen:

  • 10 kubbs (houten blokken) om op twee rijen neer te zetten. Die twee rijen vormen de basislijnen.
  • 1 koning: een groter houten blok om in het midden neer te zetten, vaak te herkennen aan de vorm van een kroon bovenop.
  • 6 werpstokken (kastpinnar) waarmee je gaat proberen de blokken om te gooien.

Vaak zitten er ook nog 4 hoekstokken bij om de hoeken van het veld van ongeveer 5 x 8 meter aan te geven.

Zelf vond ik het best even ingewikkeld om de spelregels van Kubb onder de knie te krijgen, maar als je het eenmaal snapt, is het erg leuk om te doen: gezellig, hoewel je er ook behoorlijk fanatiek van kunt worden 😉

Zweedse spel Kubb


Als de blokken eenmaal zo staan, gaat achter elke rij blokken een speler of team staan. Met hoeveel personen je het spel speelt, bepaal je zelf. Eén team begint door de zes werpstokken van achter de basislijn ondergands naar de kubbs van de tegenpartij te gooien. Als er een kubb wordt omgegooid, gaat deze naar de helft van degene die hem heeft omgegooid. Als je het goed doet, heb je dus steeds meer kubbs op jouw speelhelft staan. Die beschermen als het ware je koning, want die mag pas worden omgegooid als alle kubbs op jouw helft weg zijn. Extra kubbs op jouw speelhelft hebben heeft nog een voordeel: de basislijn waarachter je moet staan om te gooien schuift dan naar voren tot bij de voorste kubb.

Klinkt vaag? Gewoon een keer gaan spelen, dan merk je het vanzelf!

Mölkky

En nu kennen we dus ook Mölkky. Mölkky is een Fins werpspel met houten blokken. (Klik even door voor de discussie Finland is geen Scandinavië). Het wordt ook wel Finska of Klop genoemd.

Fins spel Molkky

Wij maakten vorig jaar kennis met Mölkky toen we verbleven bij Hamgården Nature Resort Tiveden, waar we het spel te leen kregen om uit te proberen. Zo maakten we kennis met de spelregels van Mölkky. Eerst moesten we twaalf ‘paaltjes’ met de nummers 1-12 erop neerzetten. Daarna was het de bedoeling dat we met de mölkky paaltjes gingen omgooien. Als we één paaltje omgooiden, kregen we het aantal punten dat op het paaltje stond. Als we er meerdere omgooiden, kregen we maar 1 punt per paaltje. En je gooit er al snel meerdere om, want de paaltjes moeten dicht bij elkaar worden neergezet.

Na het bepalen van de score worden de paaltjes weer rechtop gezet. Je wint het spel als je precies 50 hebt. Maar als je over de 50 heen komt, word je teruggezet naar 25 punten. Best frustrerend!

Het voordeel aan Mölkky is dat je het ook alleen kunt doen en dat je er minder ruimte voor nodig hebt. Inmiddels nemen wij dan ook beide werpspellen mee op vakantie.

Hier vind je Kubb en Mölkky zodat je het ook kunt gaan spelen tijdens je volgende vakantie. Lees ook even wat wij verder echt altijd meenemen we gaan kamperen in Scandinavië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.