zweeds vogelhuisje en voerhuisje

Koolmeesjes in ons Zweedse vogelhuisje!

Er zitten koolmeesjes in ons Zweedse vogelhuisje! Eerst verkenden ze met zijn tweeën de tuin. Daarna namen ze af en toe een kijkje in het huisje. En nu vliegen ze af en aan met takjes. Ik kan er eindeloos naar kijken. Toch nog een goede aankoop, ons Scandinavische vogelhuisje 🙂

Waar koop je een Zweedse vogelhuisje?

Ik was eigenlijk meteen verkocht toen ik dit schattige Scandinavische vogelhuisje online tegenkwam. Toen zag ik ook nog dat het gewoon verkrijgbaar was bij bol.com. Tel daarbij op dat we toch al bezig waren om onze tuin eindelijk eens een beetje toonbaar te maken en de knoop was doorgehakt.

Toen het pakje bezorgd werd, werd ik nog enthousiaster. Het vogelhuisje – in Zweeds rood – ziet er echt heel schattig uit. Het heeft een raampjes, een deur en naast die deur hangt zelfs weer een mini-vogelhuisje – ook falurood met een zwart dak.

zweeds vogelhuisje en voerhuisje

Gebruik als voerhuisje

Het tuinhuisje bleek op twee manieren gebruikt te kunnen worden: als vogelhuisje, maar ook als voerhuisje. We kochten het huisje in het najaar, dus ik had er wat vogelvoer bij besteld en zette het in de winterstand. Je sluit het ronde gaatje dan af en haalt de dubbele bodem eruit, zodat je onderin vogelvoer kunt doen. Dat voer kunnen de vogeltjes opeten via de openingen aan de zijkant, waar ook gaten zitten voor twee zitstokjes.

Maar… ik weet niet of het aan de warme winter lag, of aan het huisje (of aan iets anders), maar er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Een beetje teleurgesteld was ik wel en ik verwachtte om de een of andere reden eigenlijk ook niets meer van het vogelhuisje. Maar ja, dacht ik, het staat in ieder geval erg leuk in de tuin.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Ombouwen naar vogelhuisje

Toch bouwde ik het huisje in de lente maar om naar een vogelhuisje. Ik gooide het overgebleven vogelvoer eruit, legde de dubbele bodem erin en draaide de afsluiting van het ronde gat opzij.

Al gauw verschenen er regelmatig twee koolmeesjes in de tuin. Vanaf onze ontbijttafel binnen zagen we hoe ze de tuin verkenden. Eerst bleven ze alleen op de schutting of in de boom zitten. Daarna keken ze af en toe heel even naar binnen in het vogelhuisje. En toen zagen we er steeds vaker eentje naar binnen gaan. Zou het….?

Deze week leek het wel alsof ze de knoop hebben doorgehakt. Opeens vlogen ze af en aan met takjes. Het valt nog niet mee om met een snavel vol takjes naar binnen te kruipen – heel grappig om naar te kijken.

(Sorry voor de belabberde foto’s. ik wil ze zo min mogelijk storen dus ze zijn door het raam genomen en ver ingezoomd.)

zweeds vogelhuisje

Als een van de koolmeesjes dan eenmaal binnen is, hoor je het in het huisje rondscharrelen – een heel komisch geluid. Dan komt er eerst een paar keer een koppie naar buiten en hup – het koolmeesje vliegt weer weg, op zoek naar nieuw materiaal om een nestje mee te bouwen.

scandinavisch vogelhuisje

Meer goed nieuws uit de tuin

Ik kan hier ontzettend van genieten. En er is nog meer goed nieuws uit de tuin. Vorig jaar begonnen we als complete nitwits aan de aanleg van onze tuin, waarvan we een soort wilde tuin willen maken met veel planten waarvan bijen en vlinders blij worden. Helaas waren al onze bloemenstruiken bij thuiskomst na onze vakantie overwoekerd door onkruid. Veel planten zagen er kansloos uit, maar ik liet ze toch nog maar even staan. En wat blijkt: een groot deel leeft nu weer helemaal op! Daar word ik echt blij van.

De dieren ook zo te merken. Behalve koolmeesjes komen er soms ook eksters in de tuin om te drinken uit het fonteintje dat we hebben neergezet. En het insectenhotel dat al een paar jaar werkloos in onze rommelige tuin rondslingerde, trekt opeens veel belangstelling van bijen. Vlinders heb ik nog niet veel gezien. Het enige dat dan ook echt niet meer opbloeit, is de vlinderstruik. Daar wil ik dus nog wel een nieuwe van planten – of twee. Want veel vlinders in de tuin was een van onze belangrijkste doelen.

Er is trouwens ook een Zweeds bijenhuisje (biholk) en een Zweeds vlinderhuisje (fjärilsholk). Net als het Zweedse vogelhuisje zijn ze onder andere verkrijgbaar in falurood en lichtgeel. Er is zelfs een huisje voor eekhoornvoer (ekorrmatare). Er lopen hier wel eens eekhoorns door de straat, dus wie weet. Maar eerst maar eens de bijen, vlinders en koolmeesjes blij maken!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.