Wegdromen met boeken over emigreren naar Zweden en Noorwegen

Droom je ervan om te emigreren naar Zweden of Noorwegen? De schrijvers van deze boeken hebben dat ook echt gedaan. Ze beschrijven hoe ze hun emigratie en hun nieuwe leven in Zweden (hebben) voorbereid en ervaren – inclusief tips, anekdotes, tegenvallers en geluksmomenten. Heb jij ze al gelezen?

Boeken over emigreren naar Zweden

Als eerste wil ik dit enorm praktische boek noemen: Wonen en kopen in Zweden. Hierin lees je alles over wonen en onroerend goed in Zweden, inclusief aspecten als belastingen en uitkeringen.

Ook Emigreren naar Zweden – Praktische handleiding voor de potentiële emigrant is heel praktisch gericht.

Verder zijn de volgende boeken met ervaringsverhalen erg interessant:

Jasper van Kuijk: Bonusland

Jasper van Kuijk verhuisde met zijn vrouw Ems en hun drie zoons (Zeven, Vijf en Drie) voor drie jaar van de Delftse binnenstad naar het Zweedse platteland. Hij weet de hele ervaring grappig te beschrijven: het zoeken van een school en een huis, gedoe met autoriteiten, je draai vinden in een gemeenschap… Positieve en negatieve kanten… Leuk weetje: inmiddels heeft hij besloten definitief in Zweden te gaan wonen!

Pieter Mans

Verhuisde in 2005 naar Zweden om hotel Wärdshuset Spader 2 in Sysslebäck (Värmland) over te nemen en schreef:

Lineke Breukel

Emigreerde in 2012 naar Zweden en schrijft behalve boeken over haar emigratie naar Zweden ook thrillers.

Robin en Wendy Groot

De familie Groot ken je misschien wel van het televisieprogramma Ik vertrek. Hoe het nu met ze is, lees je in Ik ben nog steeds vertrokken.

Ben en Nicole Heerland

Verhuisden in 2005 naar een meer dan honderd jaar oud houten huis in Zweden en schreven:

Patricia van Trigt

Verhuisde in 2002 naar Dalarna om daar een hotel te gaan runnen en schreef:

Angelien Motzheim

Verhuisde in 2008 met haar man en twee zonen naar Orust, een groot eiland voor de westkust van Zweden, iets boven Göteborg. Over haar ervaringen schreef ze:

Astrid Redlich

Zette na lang uitkijken naar een emigratie uiteindelijk een eetcafé op in Dalarna en schreef:

Petra Raming

Emigreerde eerst naar de VS, keerde terug naar Nederland en ging toen naar Zweden om een B&B te beginnen in een oud herenhuis. Daarover schreef ze:

Roy van Niersen

Interviewde 15 geëmigreerde Nederlandse gezinnen en schreef naar aanleiding daarvan:

Marc de Jong

Beschrijft zijn leven als emigrant in Zweden en dat van zijn gezin èn schreef een boek vol tips voor mensen die ook willen emigreren naar Zweden:

Heiko Leugs

Was op het moment van schrijven nog niet daadwerkelijk geëmigreerd, maar schreef dit boek over de lange weg naar een emigratie naar Zweden:

Jojanneke Kraaykamp

Is een wereldreizigster die in Zweden heeft gewoond. Daarover schreef ze:

Inmiddels is ze verhuisd naar Noorwegen.

Peter den Blaauwen

Kocht in 2014 Det Gula Huset in Zweden en schreef:

Ruben Heijloo

Hoe overleven twee Amsterdammers op het Zweedse platteland? Hilde en Ruben openden een B&B en startten een mediabedrijf. Daarover gaat:

Boeken over emigreren naar Noorwegen

Jeannet Appelo

Interviewde Nederlandse emigranten in Noorwegen en schreef naar aanleiding daarvan:

Hans den Dikken e.a.

Henk Brugman

Woont en werkt sinds 2000 in Noorwegen (boven Trondheim) en vertelt daar smakelijk over in:

Tijdschrift

VertrekNL  – alles over emigreren naar Noorwegen.

Zelf heb ik geen emigratieplannen, maar ik heb de laatste twee boeken met een glimlach gelezen aan het begin van onze vakantie in Noorwegen. Als je wel gaat emigreren, lijken ervaringsverhalen me een uitstekende manier om je voor te bereiden en je verwachtingen realistisch te houden.

(Met dank aan uitgeverij Van Dorp Educatief voor de afbeeldingen.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

4 reacties

  1. Een beste lijst waarvan ik er dertien heb gelezen. Er staan zeker nog een aantal op de te lezen lijst. Die van Peter den Blaauwen is een onbekende voor mij. Zie wel dat hij zijn eigen boek bij Brave New Books heeft uitgebracht en dat is denk ik de reden dat ik hem niet ken. Hij heeft helaas geen ebook versie :-(. Ik vind het altijd leuk om uit te zoeken wat ze tegenwoordig doen. Is de emigratie gelukt of keren ze toch weer terug naar Nederland. Altijd leuk om te lezen en soms veel overeenkomsten met ‘Ik vertrek’.

  2. Allemachtig wat een lijst inmiddels…..
    Na het eerste boek van mevrouw Patricia (in ‘mijn’ tijd was dat het) ben ik mijn eigen boek gaan schrijven hier; niet op papier maar in herinneringen; niet voor anderen, maar voor mezelf, mijn vrouw en 2 dochters. Inmiddels bijna 13 jr verder zijn de verhalen die van de doorsnee Zweden, maar dan nog steeds in m’n moers taal…. Geloof me, het leven is hier niet zoveel anders dan in ons ’thuisland’ dan het verschil in taal en het (hier op het ‘platteland’ iig) ontbreken van de in NL (bijna) overal ontbreken van stress in haar vele verschijningsvormen. En ja, er zijn hier plaatselijk wat andere rituelen dan in ons kikkerland, maar ik kreeg bij ons in de polder vroeger ook als ‘gast’ al het vel vd op het gasstel gekookte melk op de koffie, terwijl ik er toen thuis al Completa in gooide. En tussen dat ’thuis’ en de polder zat 5 km. Nee hoor, het leven is hier anders, maar een heel boek over de verschillen zou ik niet gevuld krijgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.