volgende week misschien

Emigreren naar Zweden en Noorwegen: hier vind je tips

Droom je ervan om te emigreren naar Zweden of Noorwegen? Dan zijn er gelukkig een heleboel handige tips te vinden – online en in boeken. De beste tips voor een emigratie naar Zweden of Noorwegen komen natuurlijk van mensen die het ook daadwerkelijk zelf hebben gedaan. Zij kunnen als geen ander beschrijven hoe ze hun emigratie en hun nieuwe leven in Zweden (hebben) voorbereid en ervaren – inclusief tips, anekdotes, tegenvallers en geluksmomenten. Hieronder vind je alvast een paar plekken waar je dit soort tips kunt vinden.

Instagram-accounts over wonen in Zweden

Op Instagram zijn best veel accounts te vinden van Nederlanders die ervoor hebben gekozen om te gaan wonen in Zweden. Hieronder zet ik er een paar bij elkaar, maar er zijn er nog wel meer te vinden, vermoed ik.

Wegwijs in Zweden

Ten eerste is er de account @wegwijs.in.zweden. Daniëlle kan je alles vertellen over een goede voorbereiding en uitvoering bij het emigreren naar Zweden. Je vindt ook al een boel informatie op haar website.

Van Zwolle naar Zweden

Op @vanzwolle.naarzweden kun je Dick en Janneke en hun drie kinderen volgen, die in 2022 naar Zweden zijn verhuisd. De kinderen hebben hun eigen account: @zweedslerenvoorkinderen.

Life in Småland

Op @life_in_smaland kun je een gezin volgen dat in 2021 vanuit België verhuisde naar Zweden.

Vojagi Kune

Laura en Andries van de account @vojagikune ken je misschien wel al van televisie, want ze waren te zien bij Droomhuis gezocht. Hun nieuwe, duurzame leven in Zweden is inmiddels begonnen.

Ken jij nog leuke (actieve) Instagram-accounts van mensen die vanuit Nederland of België zijn geëmigreerd naar Zweden? Of heb je zelf misschien wel zo’n account? Laat het me weten, dan voeg ik die toe!

ABC-boek Zweeds/Nederlands/Engels

Ook een leuke tip die ik graag met je wil delen is dit ABC-boek van Robin van Wijk. Hij woont met zijn Zweeds-Amerikaanse vrouw en hun zoontje van nog geen jaar in Stockholm. Omdat hij maar moeilijk boeken of andere hulpmiddelen kon vinden in de 3 talen waarin zijn zoontje wordt opgevoed (Nederlands, Engels en Zweeds), heeft hij zelf een ABC-boek gemaakt met woordjes in deze talen. Vast ook handig voor andere ouders die emigreren of geëmigreerd zijn naar Zweden met kinderen! Je kunt het boek hier bestellen.

Boeken over emigreren naar Zweden

Als eerste wil ik dit enorm praktische boek noemen: Wonen en kopen in Zweden. Hierin lees je alles over wonen en onroerend goed in Zweden, inclusief aspecten als belastingen en uitkeringen.

Ook Emigreren naar Zweden – Praktische handleiding voor de potentiële emigrant is heel praktisch gericht.

Verder zijn de volgende boeken met ervaringsverhalen erg interessant:

Jasper van Kuijk: Bonusland

Jasper van Kuijk verhuisde met zijn vrouw Ems en hun drie zoons (Zeven, Vijf en Drie) voor drie jaar van de Delftse binnenstad naar het Zweedse platteland. Hij weet de hele ervaring grappig te beschrijven: het zoeken van een school en een huis, gedoe met autoriteiten, je draai vinden in een gemeenschap… Positieve en negatieve kanten… Leuk weetje: inmiddels heeft hij besloten definitief in Zweden te gaan wonen!

Pieter Mans

Verhuisde in 2005 naar Zweden om hotel Wärdshuset Spader 2 in Sysslebäck (Värmland) over te nemen en schreef:

Lineke Breukel

Emigreerde in 2012 naar Zweden en schrijft behalve boeken over haar emigratie naar Zweden ook thrillers.

Robin en Wendy Groot

De familie Groot ken je misschien wel van het televisieprogramma Ik vertrek. Hoe het nu met ze is, lees je in Ik ben nog steeds vertrokken.

Ben en Nicole Heerland

Verhuisden in 2005 naar een meer dan honderd jaar oud houten huis in Zweden en schreven:

Patricia van Trigt

Verhuisde in 2002 naar Dalarna om daar een hotel te gaan runnen en schreef:

Angelien Motzheim

Verhuisde in 2008 met haar man en twee zonen naar Orust, een groot eiland voor de westkust van Zweden, iets boven Göteborg. Over haar ervaringen schreef ze:

Astrid Redlich

Zette na lang uitkijken naar een emigratie uiteindelijk een eetcafé op in Dalarna en schreef:

Petra Raming

Emigreerde eerst naar de VS, keerde terug naar Nederland en ging toen naar Zweden om een B&B te beginnen in een oud herenhuis. Daarover schreef ze:

Roy van Niersen

Interviewde 15 geëmigreerde Nederlandse gezinnen en schreef naar aanleiding daarvan:

Marc de Jong

Beschrijft zijn leven als emigrant in Zweden en dat van zijn gezin èn schreef een boek vol tips voor mensen die ook willen emigreren naar Zweden:

Heiko Leugs

Was op het moment van schrijven nog niet daadwerkelijk geëmigreerd, maar schreef dit boek over de lange weg naar een emigratie naar Zweden:

Jojanneke Kraaykamp

Is een wereldreizigster die in Zweden heeft gewoond. Daarover schreef ze:

Inmiddels is ze verhuisd naar Noorwegen.

Peter den Blaauwen

Kocht in 2014 Det Gula Huset in Zweden en schreef:

Ruben Heijloo

Hoe overleven twee Amsterdammers op het Zweedse platteland? Hilde en Ruben openden een B&B en startten een mediabedrijf. Daarover gaat:

Boeken over emigreren naar Noorwegen

Jeannet Appelo

Interviewde Nederlandse emigranten in Noorwegen en schreef naar aanleiding daarvan:

Hans den Dikken e.a.

Henk Brugman

Woont en werkt sinds 2000 in Noorwegen (boven Trondheim) en vertelt daar smakelijk over in:

Tijdschrift

VertrekNL  – alles over emigreren naar Noorwegen.

Zelf heb ik geen emigratieplannen, maar ik heb de laatste twee boeken met een glimlach gelezen aan het begin van onze vakantie in Noorwegen. Als je wel gaat emigreren, lijken ervaringsverhalen me een uitstekende manier om je voor te bereiden en je verwachtingen realistisch te houden.

Leer de taal

De taal leren van het land waar je wilt gaan wonen is een tip die heel vaak terugkomt. Tips voor hoe je hier meteen mee kunt beginnen, vind je in deze blogpost.

(Met dank aan uitgeverij Van Dorp Educatief voor de afbeeldingen.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

  1. Een beste lijst waarvan ik er dertien heb gelezen. Er staan zeker nog een aantal op de te lezen lijst. Die van Peter den Blaauwen is een onbekende voor mij. Zie wel dat hij zijn eigen boek bij Brave New Books heeft uitgebracht en dat is denk ik de reden dat ik hem niet ken. Hij heeft helaas geen ebook versie :-(. Ik vind het altijd leuk om uit te zoeken wat ze tegenwoordig doen. Is de emigratie gelukt of keren ze toch weer terug naar Nederland. Altijd leuk om te lezen en soms veel overeenkomsten met ‘Ik vertrek’.

  2. Allemachtig wat een lijst inmiddels…..
    Na het eerste boek van mevrouw Patricia (in ‘mijn’ tijd was dat het) ben ik mijn eigen boek gaan schrijven hier; niet op papier maar in herinneringen; niet voor anderen, maar voor mezelf, mijn vrouw en 2 dochters. Inmiddels bijna 13 jr verder zijn de verhalen die van de doorsnee Zweden, maar dan nog steeds in m’n moers taal…. Geloof me, het leven is hier niet zoveel anders dan in ons ’thuisland’ dan het verschil in taal en het (hier op het ‘platteland’ iig) ontbreken van de in NL (bijna) overal ontbreken van stress in haar vele verschijningsvormen. En ja, er zijn hier plaatselijk wat andere rituelen dan in ons kikkerland, maar ik kreeg bij ons in de polder vroeger ook als ‘gast’ al het vel vd op het gasstel gekookte melk op de koffie, terwijl ik er toen thuis al Completa in gooide. En tussen dat ’thuis’ en de polder zat 5 km. Nee hoor, het leven is hier anders, maar een heel boek over de verschillen zou ik niet gevuld krijgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.