Boeken over Scandinavische lifestyle: hygge, lagom, sisu en nog veel meer

Boeken over de Scandinavische lifestyle zijn populair. Steeds weer hoor je dat Denen de gelukkigste mensen zijn, dat iedereen in Zweden gelijke kansen heeft en dat het onderwijs in Finland geweldig is (ik weet het, Finland is officieel geen Scandinavië). Logisch dat veel mensen ervan dromen om ook om op de Scandinavische manier gelukkig te worden. Met coole innovaties, veel hygge en alles lagom natuurlijk. Onderstaande boeken vertellen je er alles over. Maar er zijn ook boeken die een tegengeluid bieden. Want is de Scandinavische lifestyle wel zo’n wondermiddel?

Gelukseten – Niklas Eksted en Henrik Ennart

Het boek Gelukseten legt de link tussen goed eten en een goed humeur. De Zweedse wetenschapsjournalist Henrik Ennart gaat op zoek naar de invloed van voedsel op ons lichaam én onze geest en de Zweedse chef-kok Niklas Eksted zorgt voor de recepten erbij. Hier vind je mijn review van Gelukseten en hier is het boek verkrijgbaar.

De kunst van herinneringen maken – Meik Wiking

Van de Deense auteur van de boeken Hygge en Lykke (die vind je verderop in dit overzicht) is nu een nieuw boek uit: De kunst van herinneringen maken – Leer hoe je je mooiste momenten kunt koesteren. Hier lees je wat ik ervan vond en hier kun je het boek bekijken op bol.com.

Wiking De kunst van herinneringen maken

Een opgeruimd gezin – Eva Jarlsdotter

Misschien heb je op je werk wel al te maken met de methode lean. Maar waarom zou je die thuis niet doorvoeren? Eva Jarlsdotter combineert Zweeds minimalisme met Japanse wijsheid in haar boek Een opgeruimd gezin. Hier vind je mijn review van dit boek over lean@home en hier kun je het boek bekijken op bol.com.

Inner Spark – Kristin Vikjord

Hoe zorg je er in drukke tijden voor dat je jezelf niet kwijtraakt? Het boek Inner Spark staat vol met oefeningen die je daarbij helpen. Het is geschreven door Kristin Vikjord, die nu in Amsterdam woont maar in het boek meerdere keren teruggrijpt op haar jeugd in Noorwegen. Hier vind je mijn review van Inner Spark en hier kun je het boek bekijken op bol.com.

Opruimen voor je dood – Margareta Magnusson

Dit boek gaat over ‘de edele Zweedse kunst van döstädning’. Je zou het het toppunt van minimalisme kunnen noemen: tegen het einde van je leven een grote opruiming houden, zodat je nabestaanden dat niet hoeven doen. Verstandelijk denk ik dat het een prijzenswaardig streven is, maar gevoelsmatig vind ik het toch een beetje luguber. Hoe combineer je ‘pluk de dag’ met ‘ik ga maar alvast opruimen’? Misschien biedt het boek Opruimen voor je dood handvatten.

Skogluft: Voel je de hele dag goed met de natuur in huis – Jørn Viumdal

Ik werd helemaal enthousiast van dit boek dat met wetenschappelijke onderbouwing vertelt waarom planten in huis zo goed voor ons zijn en precies uitlegt hoe je dat het beste kunt doen. Lees hier mijn review van het boek of bekijk Skogluft op bol.com.

boek skogluft

Het plezier van wandelen – Erling Kagge

In dit boek filosofeert de Noorse avonturier Erling Kagge over wandelen en hoe belangrijk wandelen is voor ons welzijn. Lees hier mijn uitgebreide review of bekijk Het plezier van wandelen op bol.com.

Het plezier van wandelen Erling Kagge

Stilte: jezelf staande houden in een wereld vol lawaai – Erling Kagge

Dezelfde Noor schreef een boek over stilte: wat is stilte, waar vind je het en waarom is het zo belangrijk? Lees hier mijn review van dit boek of bekijk het inkijkexemplaar van Stilte op bol.com.

Stilte Erling Kagge

Drink meer koffie – Dr. Bertil Marklund

Het boek Drink meer koffie

Een Zweedse arts prikt gezondheidsmythes door en vertelt op welke 10 aspecten we ons moeten richten om langer te leven en gelukkiger te worden.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Drink meer koffie of lees hier mijn review van het boek.

Massageverhalen voor kinderen

Met deze massageverhalen kun je je kind helpen ontspannen (bijvoorbeeld voor het slapengaan) en maak je meteen tijd voor mooie momenten met zijn tweeën.

Prins Borealis

Nog een boek voor jou en je kind: Prins Borealis. Tegen de achtergrond van de Sami-cultuur wordt hierin aandacht besteed aan thema’s als jezelf durven zijn en aandacht hebben voor (de mooie dingen in) het hier en nu.

Real Nordic Living – Dorothea Gundtoft

Een boek over allerlei aspecten van de moderne Scandinavische stijl, opgedeeld in kunst, desgin, food en reizen. Met veel tips, interviews en mooie foto’s.

Je vindt het boek Real Nordic Living hier.

Leva – Mats & Susan Billmark

Het boek Leva van het Zweedse stel Mats en Susan Billmark belooft je minder stress en meer genieten. Het echtpaar worstelde zelf met stress en geeft tips die zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Het boek bevat korte, praktische hoofdstukken over onder andere angst, slaap, tijd en stress met kinderen. In Zweden zijn al meer dan 200.000 exemplaren van dit boek verkocht.

boek Leva

Bekijk hier het inkijkexemplaar van Leva.

Leef met moed, kracht en vastberadenheid – Katja Pantzar

Leef met moed, kracht en vastberadenheid

Naar dit boek ben ik echt heel nieuwsgierig! Waar de Denen hygge hebben en de Zweden lagom, hebben de Finnen sisu – een soort moed en doorzettingsvermogen voor het alledaagse leven. Daarover gaat dit boek van de Finse schrijver en tv-journalist Katja Pantzar. Toen Katja, die opgroeide in Canada, terugkeerde naar Finland, had ze last van depressie, slapeloosheid, angst, pijn en overgewicht.

Door middel van moed en integriteit vond ze de weg terug naar een gezond en gelukkig leven en in dit boek legt ze uit hoe de manier waarop de Finnen leven ons allemaal op de goede weg zou kunnen helpen. Sleutelelementen bij het opbouwen van geestelijke en lichamelijke veerkracht zijn volgens Katja:

 • Simpele, functionele lichaamsbeweging zoals lopen, fietsen en zwemmen, het liefst buiten. Katja, die in Helsinki woont, zwemt bijvoorbeeld bijna elke dag (het hele jaar door dus!) in zee.
 • Gezond eten uit de ‘Nordic Kitchen’ om je lichaam echt te voeden, genoeg energie te hebben en ook nog te genieten van lekker eten.
 • Jezelf omringen met ruimte, water, stilte en natuur.
 • En sisu dus: doorzetten, ook als het even lastig is.

Het boek is hier verkrijgbaar.

Sisu – Joanna Nylund

Dit boek gaat over de Finse kunst om met kracht te leven. Waar vind je de kracht om de tegenslagen die het leven je voorschotelt te overwinnen, positief te blijven en zelfs gelukkig te zijn? Eén ding dat helpt, is de kracht van de natuur ervaren. Maar ook aan je conditie werken en effectief kunnen omgaan met conflicten horen bij sisu.

Bekijk het boek Sisu hier.

Cool – wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs

Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen

Cool Wat wij kunnen leren van de Scandinaviers

Achteraf gezien was dit mijn eerste kennismaking met boeken over de Scandinavische manier van leven. Ik was er zo enthousiast over dat ik het vol plakte met post-it-briefjes bij passages die ik nog eens wilde teruglezen. Wat ik precies zo interessant vond, lees je in deze blogpost over het boek.

Je kunt ook het inkijkexemplaar op bol.com bekijken.

Hygge – de Deense kunst van het leven

Meik Wiking

Boek Hygge

In 2016 was hygge – zeg maar de Deense kijk op gezelligheid – een ware hype. Er verscheen een prachtig vormgegeven boek over van de hand van Meik Wiking, met als ondertitel ‘de Deense kunst van het leven’. Het is echt een feel-good-boek en je leest er meer over in deze blogpost over het boek Hygge.

Op bol.com kun je het inkijkexemplaar bekijken, plus en video over hygge.

Hygge – Het geheim van de Deense lifestyle

Ook Marie Søderberg (een Deense actrice die in Kopenhagen woont) schreef een boek over Hygge. Zij wil ons vooral uitleggen dat hygge overal te vinden (en creëren) is, als je maar weet waar je moet kijken. Tijd maken voor hygge is oh zo belangrijk in ons huidige drukke bestaan, stelt ze.

boek hygge

Hier vind je een inkijkexemplaar van dit boek over hygge.

Leef hygge – Breng de Deense kunst van geluk in je leven

Dit boek van Jonny Jackson en Elias Larsen vind je hier. De voorkant is wel het ultieme hygge-gevoel zoals dat vaak wordt omschreven: met lekkere warme sokken bij een knapperend haardvuurtje, met een beker warme chocolademelk (?) die zelfs ook een wollen jasje heeft gekregen. Als dat niet knus is…

Boek Leef hygge

Hygge – Relaxed leven Tips en citaten

Er is ook een boek Hygge  – Tips en citaten van Jonny Jackson. Mijn review van dit boek vind je hier.

Lykke – de Deense weg naar het geluk

Meik Wiking

Boek Lykke

En dan is er nu van dezelfde schrijver als het eerste boek over hygge het boek Lykke. De Denen komen regelmatig uit de bus als de gelukkigste Europeanen. Hoe komen ze zo gelukkig? En kunnen wij dat ook bereiken? Het boek Lykke staat vol weetjes, uitspraken en onderzoeksresultaten over geluk van het Happiness Research Institute in Kopenhagen.

Het boek Lykke kun je hier bestellen.

Lagom – het Zweedse geheim voor het goede leven

Lola A. Åkerström

Boek Lagom

De opvolger van de hype rondom de Deense hygge is het Zweedse lagom: niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Je zou bijna zeggen dat het de Zweedse variant is van het oerhollandse ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Maar het vaakst kom je toch het begrip ‘balans’ tegen in pogingen om te omschrijven wat lagom nou precies is.

Lagom schijnt een belangrijke factor te zijn in het geluk van de Scandinaviërs. Niet voor niets zeggen de Zweden zelf: ‘lagom är bäst’. Sleutelwoorden bij een ‘lagom’ manier van leven zijn harmonie, eerlijkheid, gematigdheid en tevredenheid. En balans natuurlijk.

Klinkt goed? Je kunt het boek Lagom hier bestellen.

Lagom – de Zweedse kunst van een leven in balans

Boek Lagom

Nog een boek over lagom komt van Linnea Dunne. Ze is geboren in Zweden, maar woont nu in Dublin. Linnea Dunne heeft journalistiek gestudeerd en schrijft veel over de Scandinavische cultuur. In dit boek neemt ze dus het Zweedse lagom onder de loep, dat iedereen zou kunnen helpen om een gelukkiger en bewuster leven teleiden, met veel ‘quality time’.

Lagom pas je volgens dit boek trouwens niet alleen toe in je hoofd en je agenda, maar ook in bijvoorbeeld design (interieur, mode) en eten en drinken. Je kunt ermee je huis opruimen, je steentje bijdragen aan het milieu, aan je conditie werken en nog veel meer.

Dit boek over lagom kun je hier bestellen.

Leef Lagom – het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Anna Brones - Leef Lagom

Een derde boek over lagom komt van Anna Brones. Zij wil je met Leef lagom laten accepteren wat je hebt en daar optimaal van leren genieten. Volgens dit boek over de Scandinavische lifestyle kun je je leven met kleine aanpassingen een stuk fijner, bewuster en goedkoper maken,

Meteen beginnen? Klik dan hier voor het inkijkexemplaar van Leef lagom.

Tegengeluid over de Scandinavische lifestyle

Toch is er ook een tegengeluid te horen. Want heus niet iedereen is zo gelukkig in Scandinavië. Sommige mensen ergeren zich zelfs aan altijd maar dat gejubel over Noord-Europa. Als jij er ook wel eens vraagtekens bij zet, kan ik je deze boeken aanraden:

 • Licht op het Noorden – Stine in Scandinavië: in dit boek houdt de in Denemarken geboren maar in Nederland wonende filosofe Stine Jensen het perfecte plaatje van Scandinavië eens flink tegen het licht. Want wat nou als lagom je beperkt in het uiten van je talenten? Of als het gevoel van ‘iedereen is gelijk’ verstikkend voelt? Er is ook een documentairereeks met dezelfde titel op de televisie geweest.
 • The almost nearly perfect people – The Truth about the Nordic Miracle:  bij uitzondering een Engelstalig boek, dat ik ooit op het vliegveld van Helsinki kocht. Met Britse humor geschreven door een naar Denemarken geëmigreerde Brit, die soms zijn ogen uitkijkt in dit zogenaamd gelukkigste land. Behalve Denemarken neemt hij ook Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland onder de loep en ontdekt daarbij ook hoe de inwoners van die landen over elkaar denken. Erg interessant!

De coverafbeeldingen in deze blogpost zijn ter beschikking gesteld door de uitgeverijen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

 1. Momenteel lees ik het boek van Katja Pantzar over sisu (veerkracht en volharding, dat zoveel volkeren hebben ook al noemen ze het anders) en dat ik zeer matig vind. Er zijn nog vele boeken over sisu geschreven, deze eruit gepakt.
  Finland staat nog vers op mijn netvlies, jaren geleden een lange tocht met camper door dit prachtige land gemaakt, in bossen en aan meren gestaan, Finnen ontmoet (die zeer goed Engels spreken, omdat ze dat vanaf vier jaar al op school leren, vanwege hun eigen taal, verwant aan Hongaars). Finnen in mijn stad ontmoet, waar een Finse gemeenschap is in de binnenstad hier.
  Boek leest vlot en is geestdriftig geschreven. Katja is n.l. fysiek en mentaal enorm opgeknapt van dagelijks fietsen en regelmatig ijszwemmen en sauna. Het eerste, fietsen, wisten wij al lang (doen alles in Rotterdam ook op de fiets en hebben bewust geen auto), maar ijszwemmen en sauna zijn pas geschikt na doktersadvies, beslist niet voor iedereen. De Finse claims op “gelukkigste land” volgens de OESO dus en al jaren zeer ten onrechte en alcoholmisbruik is al jaren doodsoorzaak nr. 1 in Finland: drank is er goedkoop en in overvloed, daarom is er boodschappen doen voor veel Scandinaviërs, vooral in de grensstreken, een waar dagje uit, om de drankvoorraad aan te vullen. Waarom zoveel drank in het z.g.
  gelukkigste land? Er wordt net als in Noorwegen veel illegaal gestookt en ook met de lange donkere winters heeft het niets te maken.
  Het heeft veel met de mentale conditie van een volk te maken, waarom men naar drank en pillen grijpt in het Noorden.
  Die nationale sport: in je ondergoed je thuis helemaal klemzuipen -kalsarikännit- wordt ook niet genoemd en zo vind ik dit boek weer net zo’n verdienmodel als alle andere zoals hygge, skogluft (=boslucht van de Noren), Leva, lagom enz. Natuurlijk zijn onderwijs en zorg prima in Finland,
  maar naar andere feiten wordt niet gekeken en doet Pantzar dat ook niet. Diepongelukkig vanuit Toronto in Finland, haar geboorteland, na vele jaren weer neergestreken en gebleven, beschrijft ze haar vooruitgang en inburgering. Het is een prettig boek, fris, modern geschreven en uitgevoerd, maar de inhoud is weer eenzijdig en met oogkleppen. Al lezend ontdekte ik dat ik zeer sisu schijn te leven: elke dag fietsen, gezond levenspatroon zoals weinig telefoon, soc. media en lawaai, ruim voldoende slapen, zelf koken en schoonmaken. Dat daar nu een woord voor is…
  Ziezo, Sandra, Lykke til!

   • Zo zit ik ’s avonds niet meer op de computer, alleen als het hoogst noodzakelijk is en dat geeft heel veel rust.
    Zo werkt het ook met telefoon. Het boek is interessant, maar het is wel appels met peren vergelijken: Nederland heeft meer dan 4 miljoen immigranten/allochtonen en alleen al in mijn stad wonen meer dan 180 nationaliteiten, dat zijn weerslag heeft op huizenmarkt, zorg, onderwijs, veiligheid enz. en heel veel dagelijkse consequenties. In Finland wonen iets meer dan vierhonderd duizend immigranten op 5.5 miljoen Finnen. Zojuist nog gecheckt.
    Dan hou je het wel rustig, schoon en overzichtelijk in een enorm uitgestrekt land, heel veel ruimte en sappige natuur. In die verhoudingen en dat is geen hogere wiskunde, toch? Sisu bestaat in heel veel landen onder een andere naam; onze variant: Ik worstel en kom boven. Luctor et emergo en zo is het maar net. Ik zie deze boeken als verdienmodel en de boodschap relativeer ik. Er zijn grote sociale problemen in het Noorden, in elk land daar, die je met ijszwemmen, warme sokken, chocolademelk, kaarsjes aan niet weg kan toveren. Ha det! Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.