Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken

Leestip: Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken…

Het is lang geleden dat ik een boek opensloeg en bijna in één keer uit las. Dat gebeurde me wel met het boek Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken (en wat wij daarvan kunnen leren) van Charlotte Boström. Zij komt uit Zweden, maar woont in Nederland en kan zo haarscherp de verschillen in gewerkte uren, taakverdeling in het huishouden etc. aanduiden. Het resultaat: een superinteressant boek met een frisse kijk op hoe wij Nederlanders dingen doen en of dat wel zo logisch en vrouwvriendelijk is.

Waar gaat het boek over?

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar de verhouding tussen vrouwen en mannen ligt hier heel anders dan in andere westerse landen. Zo zijn Nederlandse vrouwen vaak hoger opgeleid dan mannen, maar werken ze massaal parttime. Dat maakt ze financieel afhankelijker van hun partners dan vrouwen in de rest van Europa.

Boström prikt overtuigend het Nederlandse én Zweedse zelfbeeld door, en benadert emancipatie zoals het zou moeten: als een economisch vraagstuk.

Sander Schimmelpenninck

Op grond daarvan worden Nederlandse vrouwen nogal eens weggezet als verwende ‘deeltijdprinsesjes’. Maar het systeem werkt ook bepaald niet mee, zo merkte de Zweedse journaliste Charlotte Boström toen ze vanwege de liefde in Nederland kwam wonen. Waarom doe je bij ons belastingaangifte als gezin en niet als individu? Waarom is het ouderschapsverlof voor mannen zo verschrikkelijk minimaal? Waarom krijg je bij zorgverlof maar een deel van je loon uitbetaald?

Waarom scoort Nederland zo slecht als het gaat om vrouwenemancipatie? Charlotte Boström levert een razend interessante bijdrage aan dit debat en biedt daarmee veel stof tot nadenken.

Els Kloek, historica en initiatiefneemster van het veelgeprezen Vrouwenlexicon/1001 Vrouwen

In Zweden werken vrouwen graag fulltime en zijn ze financieel onafhankelijk. Met de blik van een nieuwsgierige en verwonderde buitenstaander laat Boström op vaak humoristische wijze zien dat heel Nederland er, ondanks plannen voor gratis kinderopvang, wel op lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden.

Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken
Afbeelding met dank aan uitgeverij Balans

Hoe moeilijk zou het zijn om dat te veranderen? En willen Nederlanders dat eigenlijk wel?

Over de auteur

Charlotte Boström (1986) was politiek redacteur in Zweden. Inmiddels woont ze acht jaar in Nederland en schrijft ze over geld en gendergelijkheid voor onder andere het fd, de nrc en Vrij Nederland.

Zelf lezen?

Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken (en wat wij daarvan kunnen leren) van Charlotte Boström (ISBN: 9789463822862 (paperback) kwam uit bij uitgeverij Balans. Het boek heeft 256 bladzijden en kost € 22,95 (paperback).

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.