kunst herinneringen maken

De kunst van herinneringen maken: opvolger van Hygge en Lykke

Wat is het weer een mooi boek geworden. Toen ik het boek Hygge van Meik Wiking in handen had, werd ik al meteen blij van hoe het eruitzag en aanvoelde. Datzelfde had ik bij het boek De kunst van herinneringen maken – Leer hoe je je mooiste momenten kunt koesteren. Het is echt een boek om in de komende wintermaanden regelmatig open te slaan.

Vergeten is zo makkelijk

Iemand vroeg mij vorige week hoe mijn eerst rijexamen was gegaan. Ik had werkelijk geen idee meer – behalve dat ik die eerste keer niet slaagde. Hoewel we sommige dingen liever vergeten, zijn herinneringen wel erg belangrijk voor ons. In de inleiding van De kunst van herinneringen maken noemt Meik Wiking herinneringen zelfs de hoekstenen van onze identiteit. Daarnaast kan het terugdenken aan mooie moment je helpen als je het gevoel hebt dat het leven één doffe ellende is…

Hoe voorkom je dat herinneringen verdwijnen?

De grote vraag is dus: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we mooie momenten wél onthouden? Kunnen we dat überhaupt? Volgens Meik Wiking zijn er wel degelijk manieren om ervoor te zorgen dat mooie momenten niet zomaar verloren gaan samen met alledaagse momenten die we vergeten.

Deze manieren behandelt hij in de verschillende hoofdstukken van het boek. Hij noemt ze de 8 ingrediënten voor mooie herinneringen:

  • Benut de kracht van de eerste keren: dat ik me mijn eerste rijexamen niet kan herinneren, heeft er misschien wel mee te maken dat ik stijf stond van de stress. Over het algemeen onthoud je dingen die je voor het eerst doet juist wel goed. Wanneer was de laatste keer dat jij iets voor de eerste keer hebt gedaan?
  • Maak het multizintuiglijk: geuren zijn er bijvoorbeeld erg goed in om plotseling herinneringen in je boven te brengen. Muzieknummers ook.
  • Investeer je aandacht: maak je een mooi moment mee? Sta er bewust bij stil!
  • Maak memorabele momenten: creëer en vier meer mijlpalen.
  • Gebruik de emotiemarkeerstift: niets legt een moment zo stevig vast als een flinke adrenalinekick.
  • Leg hoogtepunten en knelpunten vast: onthoud niet alleen het moment dat je een doel bereikt, maar ook wat je er allemaal voor hebt moeten doen.
  • Gebruik verhalen om de vergeetcurve voor te zijn: haal samen herinneringen op en houd ze levend door erover te praten.
  • Besteed je geheugen uit: je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Gebruik bijvoorbeeld notitieboekjes, foto’s en souvenirs. Of, zoals Wiking zelf zegt: “Wees Marie Kondo’s aartsvijand.”
De kunst van herinneringen maken
Ik pakte de foto’s van mijn reis naar Rusland er maar eens bij

Meer dan trucjes

Maar het boek is meer dan een opsomming van trucjes om dingen beter te onthouden. Tussen de ‘ingrediënten voor mooie herinneringen’ staan veel sfeervolle foto’s en illustraties plus een heleboel interessante weetjes en grappige anekdotes. Je komt meer te weten over verschillende soorten geheugen en de invloed van herinneringen op ons gemoed. Er komen voorbeelden voorbij uit de reclamewereld (Mad Men), liedjes (bijvoorbeeld Cindy Laupers Time after Time) en klassiekers als Sherlock (het gedachtenpaleis). Soms kan het wat veel zijn om in één keer in je op te nemen. Maar het maakt je wel zo nieuwsgierig dat je het boek steeds weer wilt oppakken.

De kunst van herinneringen maken

Denemarken en Scandinavië zijn in dit scala aan weetjes en anekdotes goed vertegenwoordigd. Zo vertelt Wiking over zijn zomerhuisje op Bornholm, zijn bezoek aan Møns Klint en hoe hij koningin Margrethe van Denemarken gebruikt om de volgorde van een spel kaarten te memoriseren. Dat maakt De kunst van herinneringen maken extra leuk als je Scandinavië-fan bent.

Over Meik Wiking

Meik Wiking is directeur van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en schreef eerder de boeken Hygge (de Deense kunst van het leven) en Lykke (de Deense weg naar geluk). Hij geeft wereldwijd lezingen over geluk, vrije tijd en welzijn.

De kunst van herinneringen maken – Leer hoe je je mooiste momenten kunt koesteren (ISBN 978 94 005 1146 0) verscheen op 19 september 2019 bij A.W. Bruna Uitgevers en is vanuit het Engels vertaald door Barbara Lampe. Het boek heeft 288 bladzijden. Lees hier wat andere lezers ervan vonden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.