deens en zweedse producten bij nederlandse supermarkten

Deense en Zweedse producten in Nederlandse supermarkten – welke heb jij al gevonden?

Laatst liep ik door de Albert Heijn bij ons in de wijk en zag ik opeens een bakje Lindahls Kvarg staan. “Hé, wat leuk!” dacht ik. Zouden er eigenlijk nog meer voor Scandinavische producten in deze supermarkt staan? Ik had geen haast, dus ik besloot nog even een rondje langs wat gangpaden te lopen om te kijken of ik nog meer kon vinden. Het leek hem op het eerste gezicht vooral in de zuivel en crackers te zitten, maar er is vast nog meer. Daarom laat ik hier zien wat ik voor Deense en Zweedse producten in Nederlandse supermarkten ik tot nu toe heb gevonden. Weet jij er meer, dan zou ik het heel erg waarderen als je dat hieronder in een reactie laat weten. Zo kunnen we ook na onze vakanties nog genieten van een beetje Scandinavië-gevoel.

Let op: AH heeft ook een speciale pagina met Scandinavische recepten

Deense en Zweedse producten bij Nederlandse supermarkten

Leksands Knäckebröd

Waarom ik Leksands Knäckebröd ‘leuker’ vind dan ander knäckebröd? Dat komt door de vorm. In Nederlandse supermarkten kun je van die leuke puntjes Leksands kopen. Die doen me dan weer denken aan die grote ronde knäckebröd-verpakkingen die je in Zweden volop in de winkels ziet liggen.

Leksands werd in de jaren 20 van de 20e eeuw opgericht door dorpsbakkers Joon Olof en Anna Olsson. Het groeide uit tot een flink familiebedrijf, dat ook knäckebröd leverde aan hotels en pensions. Oorspronkelijk werd er ook rechthoekig knäckebröd gemaakt, maar uiteindelijk werd besloten dat Leksands zich helemaal zou richten op van dat grote, ronde knäckebröd – en puntjes daarvan dus. Het familierecept is gebaseerd op rogge, water uit eigen bron, gist en een snufje zout. Het knäckebröd wordt nog steeds met de hand op kwaliteit gesorteerd: wat niet goed genoeg is, wordt afgekeurd.

Bron: de website van Leksands

Als je op vakantie gaat naar Dalarna – een prachtig stukje Zweden! – kun je de bakkerij in Leksand bezoeken. Dat wil zeggen, je kunt het gebouw zien en de fabriekswinkel bezoeken. Het is helaas niet mogelijk om de bakkerij van binnen te bekijken.

Hier kun je zien welke varianten Leksands Albert Heijn verkoopt.

Wasa

Wasa is veel bekender in Nederland dan Leksands. De wortels van Wasa liggen in Skellefteå, waar in 1919 de Skellefteå Spisbröd-fabriek werd opgericht. In 1931 verhuisde het bedrijf naar Filipstad om samen te gaan met de Filipstads Bageri AB. Daar is Wasa nog steeds gevestigd. In 1967 kwam er een fabriek in Celle (Duitsland) bij en in 1987 de Falu-fabriek. Vanaf 1948 werd Wasa knäckebröd geëxporteerd naar de VS, waar veel nakomelingen van geëmigreerde Zweden wonen. In 1969 startte Wasa ook met de productie van een grote, ronde variant: het Gammelgården-brood.

Bron: de website van Wasa

Kijk hier welke varianten van Wasa verkrijgbaar zijn bij AH.

Arla

Arla Foods is een groot, internationaal coöperatief bedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken (bij Aarhus). Sinds de fusie tussen het Zweedse Arla en het Deense MD Foods in 2000 is het de grootste zuivelproducent van Scandinavië. Arla betekent in het oud-Zweeds zoiets als ‘vroeg in de morgen’ en ja, het is inderdaad familie van het Engelse woord ‘early’.

In de jaren 80 van de 19e eeuw vormden zuivelboeren in Zweden en Denemarken coöperaties om samen bijvoorbeeld machines te kunnen kopen. De eerste zuivelcoöperatie werd in 1881 opgericht in het Zweedse Stora Arla Gård in Västmanland onder de naam Arla Mejeriförening. De eerste Deense zuivelcoöperatie ontstond in 1882 in Hjedding bij Ølgod in Zuid-Jutland.

In 1915 vormden zuivelboeren in en om Stockholm de grootste zuivelcoöperatie van Zweden: Lantmännens mjölkförsäljningsförening. Deze zuivelcoöperatie bestond niet alleen uit zuivelproducenten, maar ook uit winkels. Later heette de coöperatie nog Mjölkcentralen (MC) en uiteindelijk werd het in 1975 Arla, net als de eerste Zweedse zuivelcoöperatie en de grootste zuivelproducent van Göteborg tussen 1909 en 1965. Intussen was in 1970 in Denemarken uit vier zuivelproducenten Mejeriselskabet Danmark (MD) ontstaan. In 1999 ging MD Foods samen met Kløver Mælked tot MD Foods. Uiteindelijk vormden MD Foods en Arla in 2000 samen Arla Foods.

Bekende merknamen van Arla Foods zijn Arla (onder andere van de skyr die je in Nederland kunt kopen), Castello-kazen (de eerste Castello-kaas werd gemaakt door de Deense kaasmeester Rasmus Tholstrup) en Lurpak.

Bron: Wikipedia over Arla

Kijk hier wat Albert Heijn allemaal van Arla verkoopt.

Lurpak

Lurpak wordt geproduceerd bij Holstebro Smør in Holstebro (Denemarken). Lurmark is een keurmerk voor Deense boter. Het wordt weergegeven als twee ‘lurs’ (muziekinstrumenten uit de Bronstijd die zijn uitgegroeid tot symbool van Denemarken). Nog steeds worden er elke week monsters van de boter getest om te kijken of de boter wel voldoet aan de eisen voor het keurmerk.

Bron: website van Arla/Lurpak

Kijk hier welke botersoorten van Lurpak je bij AH kunt vinden.

Lindahls

Lindahls Mejeriprodukter AB werd in 1999 opgericht door Anders Lindahl. In eerste instantie importeerde het bedrijf room en melk uit Duitsland naar Zweden. Maar na een overname en de lancering van kwarkproducten vanaf 2013 groeide Lindahls uit tot marktleider in Zweden  op het gebied van kwark. De Lindahls kvarg die (ook in Nederlandse) supermarkten ligt wordt geproduceerd in Zweden uit Zweedse melk.

Bron: Zweedse website van Lindahls

Kijk hier welke smaken kwark er op dit moment verkrijgbaar zijn bij AH.

Oatly

Oatly is een Zweeds merk haverdrank dat gezondheid en duurzaamheid wil combineren met smaak en gemak. Het bedrijf ontstond in de jaren 90 van de 20e eeuw op basis van onderzoek aan de universiteit van Lund en heeft een eigen, gepatenteerde enzymentechnologie om haverdrank te maken. Het hoofdkantoor van Oatly staat in Malmö en het productie- en ontwikkelingscentrum Landskrona.

Bron: website van Oatly

Bekijk hier de varianten van Oatly die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Semper

Met deze producten heb ik zelf geen ervaring. Het Zweedse Semper maakt glutenvrije producten zoals brood, cornflakes, pasta, koekjes, repen, muffins, chips en meelmixen.

Hier vind je de website van Semper. Bij de AH zie ik de producten niet meer, maar ze zijn wel verkrijgbaar bij De Online Drogist.

Ken jij meer Deense en Zweedse producten in Nederlandse supermarkten?

Dan hoop ik dat je jouw tips met mij en andere lezers wilt delen. Ook tips over Noorse, Finse en IJslandse producten zijn van harte welkom – dan maken we het lijstje gewoon wat langer. Ik ben benieuwd!

Oh ja, en voor meer Scandinavisch eten en drinken verwijs ik je graag naar deze blogpost vol Scandinavische cafés en restaurants en deze aanbieders van Scandinavische delicatessen in Nederland, zoals Scandinavische snoepjes.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

16 reacties

  1. Bij Jumbo, maar ook AH hebben ze Zweedse haverkoekjes in het assortiment. Bij Jumbo afkomstig van Gille. Geen zin of geen Ikea in de buurt dan kun je in het vriesvak ook Iglo of lekker anders Zweedse gehaktballetjes vinden. Iglo heeft ook een Zweedse runderburger. Ook honig heeft een pakket om zelf zweedse gehaktballetjes te maken. Soms vind je ook lakerol bij de drogist of Xenos. Daim ligt inmiddels ook regelmatig in de schappen bij verschillende supermarkten. Aldi en Lidl hebben soms een Scandinavische week met producten uit het Noorden zoals ingelegde haring, amandeltaart en natuurlijk crackers en gehaktballetjes. Tiger en Sosterne Grenes hebben ook een kleine food afdeling, vnl met snoep.

  2. Hoi, ik zou graag de Zweedse smeerkaas ( in tube) met garnalen willen kopen . Die hadden ze eerst nog bij Ikea, maar nu de foodmarkt zo modern aangepast is, is dat niet meer te koop hier. Weet u waar ik dat nog zou kunnen krijgen, behalve in Zweden natuurlijk????

  3. Een aanvulling op al het Zweedse lekkers. Bij de jumbo hebben ze skorpor, ik geloof dat t daar zweedse broodjes heet oid.
    En voor daimtaart kun je ook naar de Coop ipv de Ikea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.