Onlangs is er een nieuw Scandinavisch kookboek in het Nederlands verschenen. De Scandinavische keuken – 75 frisse en verse Nordic gerechten. ziet er prachtig uit, met niet alleen mooie foto’s van gerechten, maar ook sfeerfoto’s van rode huisjes, Scandinavische natuur in alle jaargetijden en feesten zoals Midzomer. Bij het doorbladeren krijg je meteen zin om de keuken in te gaan – of misschien wel om subiet naar Scandinavië te vertrekken om daar van al dat lekkers te genieten. Maar zeg nou zelf: hoe leuk is het om zelf Zweedse gehaktballetjes, Deens smørrebrød, Noorse wafels of Finse vispipuuro te kunnen maken?
De winnaar van de winactie was een reactie op Facebook en heeft inmiddels bericht ontvangen.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je Scandinavische cafés en restaurants in Nederland en hier Scandinavische catering
- Ken je deze Scandinavische kookboeken al?
- Hier kun je Scandinavische kookworkshops volgen
- Koop hier je Scandinavische levensmiddelen en delicatessen
In De Scandinavische keuken
Het boek de Scandinavische keuken bevat de volgende hoofdstukken:
Voor in de voorraadkast
In dit hoofdstuk vind je een overzicht van ingrediënten die handig zijn om in huis te hebben als je gerechten uit de Scandinavische keuken gaat koken. Voor ingrediënten die in Nederland niet makkelijk verkrijgbaar zijn worden soms mogelijke alternatieven aangedragen.
Ontbijtjes
Voorbeelden van Scandinavische ontbijtjes die je in dit hoofdstuk voorbij ziet komen, zijn roggebroodpap, muffins met Västerbotten-kaas met skyr en natuurlijk Scandinavische hartjeswafels.
Smørrebrød
Ik vind het zelf een beetje jammer dan smørrebrød in dit kookboek wordt aangeduid met de Engelse naam ‘open sandwiches’, maar de recepten smaken er niet minder lekker om natuurlijk. Voorbeelden van beleg zijn haring, garnalen, komkommer met dille en aardappelen
Salades, soepen en lichte gerechten
In dit hoofdstuk vind je allerlei suggesties voor een heerlijk smörgasbord (buffet), zoals salade met gravad lax, Scandinavische vissoep en viskoekjes met Deense remoulade.
Diner
Hier staan klassiekers zoals Janssons verleiding, Flaeskesteg (Deens geroosterd varkensvlees), Hasselback-aardappeltjes, pyttipanna (blokjes aardappel en vlees die je met van alles kunt aanvullen) en uiteraard ook Zweedse gehaktballetjes.
Desserts
Altijd mijn favoriete hoofdstuk: de desserts! Het water loopt me in de mond als ik deze bladzijden omsla. Er staan onder andere vispipuuro (geklopte vossenbessen), rijstpudding met warme kersensaus, mini-prinsessentaartjes en zomerse aardbeientaart in die perfect is voor met Midzomer.
Brood en banket
Natuurlijk vind je bij het brood en banket kaneelbroodjes en knäckebröd, maar ook Deens roggebrood, semlor, drømmekage, kladdkaka (chocoladetaart) en pepparkakor (peperkoekjes).
Meer dan recepten
Tussendoor krijg je in het boek ook nog achtergrondinformatie over bijvoorbeeld Midzomer, de Scandinavische kerst, fika, hygge en het rivierkreeftenfeest. Ook als je niet in de keuken staat is het dus nog interessant om te lezen. En de foto’s die erbij staan, zijn echt om bij weg te dromen.
Zelf aan de slag met dit Scandinavische kookboek
De Scandinavische keuken – 75 frisse en verse Nordic gerechten (ISBN 978-94-93358-54-6) is geschreven door Brontë Aurell van ScandiKitchen.co.uk en vertaald door Gabriella van Karsbergen. Uitgeverij Edicola geeft het boek in Nederland uit.
De winnaar van de winactie was een reactie op Facebook (daar terug te vinden) (Hier vind je de voorwaarden voor winacties op Scandinavisch Leven.)
Hebben jullie de Scandinavische agenda die ik heb gemaakt al gezien?
Met dank aan uitgeverij Edicola voor het ter beschikking stellen van het boek.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Ik zou graag smörgåsbord maken voor mijn gezin. Dan heeft iedereen wat hij/zij wil en het heeft iets feestelijks. Ideaal voor een nazomerweekend!
Ik zou graag de ove(n) heerlijke kaneelbroodjes maken. Als we in Denemarken zijn kopen we ze altijd. We hebben een glutenvrij dieet, maar de ingrediënten kunnen we aanpassen. De kaneelbroodjes doen ons denken aan vakantie in Denemarken
Om te beginnen Noorse wafels, maar zo te zien is er genoeg keuze om heel veel recepten uit te proberen!
Ik zou de Zweedse gehaktballetjes maken. Daar is iedereen van ons gezin dol op!
Muffins met Västerbottenost. Komen net terug uit Zweden, waar dochter met gezin woont, met een tas vol typisch Zweedse producten waaronder deze heerlijke kaas!
Deze actie is geweldig! Eindelijk word ik dan toch een keukenprinses dankzij deze overheerlijke gerechten waar ik mij wel harttochtelijk aan zou wagen. Ik zou direct starten met de hartjes wafels maken, smorrebrod en zweedse gehaktballetjes ( ikea kan wel inpakken🤣).
Wat een leuke actie!
Stoofschotel van rendier vlees, lijkt ons heerlijk 🥰
Ik zou als eerste Prinsessetaart maken. Zodra we de Zweedse grens overgaan is dit het eerste waar mijn zoon om vraagt. Mag ik alsjeblieft als lunch die lekkere taart? Om de dagen erna ook van de andere Scandinavische specialiteiten, zoals broodjes garnaal, te genieten.
Ik zou een als eerste een Fins recept willen maken en dit dan serveren wanneer mijn Finse schoonzusje op bezoek komt.
Ik denk pyttipanna omdat we dat allemaal lekker vinden, maar ik hoop ook op een recept van een prinsessentaart. Iets Fins wil ik ook graag proberen omdat mijn oudste zoon en schoondochter daar wonen.
Er is zoveel dat ik wil maken. Ik zou beginnen met Janssens verleiding, alleen de titel is al leuk! We zijn gek op vis en daar is ruim aanbod in de Scandinavische keuken. De kaneelbroodjes en peperkoekjes zijn ook heerlijk. Ik zou alle recepten een keertje uitproberen, koken is een van mijn grootste hobby’s en zou dolblij zijn als ik het boek zou winnen!
Heerlijk !!! En dan voor te stellen dat dat Scandinavisch lekkers gewoon zelf thuis ook te maken is dankzij dit boek.
Ik zie me al in de keuken staan…..
Ik zou als eerste kladkakka maken omdat mijn man hier dol op is
Hasselback-aardappelen zou ik wel eens willen proberen. Ik houd veel van aardappelen en op deze manier kun je ze met verschillende ingrediënten vullen. Ik verheug me er nu al op.
Ik maak als eerste Rugbrød-grød!
Vaak worden in algemene Scandinavische kookboeken de Deense recepten een beetje ondergeschoven..
Maar met Brontë Aurell ben ik daar niet zo bang voor!
Ik ga zeker pyttipanna maken. Wij hebben een jaar in stockholm gewoond en dit gerecht konden wij altijd eten… heerlijk! Maar zeker voor finse gerechten, omdat onze zoon daar nu woont samen met zijn finse vriendin.
Ik ben dol op prinsessentaart. Heb een keer in Malmö op mijn verjaardag in café Hollandia zo’n lekkere taart gegeten! Hopelijk staat in dit kookboek een origineel recept om hem te maken.
Lekker Zweedse gehaktballetjes voor m’n mannen!
Mijn dochter van 10 zegt dan kunnen we misschien wel zelf Zweedse balletjes maken 😀 en me zoon wil dan graag de Noorse wafels maken
Heerlijke Smørrebrød recepten met veel verschillende smaken en ingrediënten zou ik graag als eerste willen gaan maken. Smørrebrød Is steeds weer verrassend en veelzijdig.
Groet Petra
Smørrebrød is wel favoriet. Zalm, cottage cheese en appel heb ik laatst geproefd en oh wat was dat lekker. Mums, zoals de Denen vaak roepen! 🥰🇩🇰
Wij zijn dit jaar voor het eerst op vakantie in Denemarken geweest en mogen genieten van smørrebrød met garnaal en ei. Ik hoop dus dat er soortgelijke recepten in staan om thuis aan de slag te gaan!
Wij gaan voor de kaneelbroodjes en wafels. Om de familie eens goed te verwennen!
Ik zou graag eens een pyttipanna maken, daar heb ik al vaker over gehoord, maar nog nooit gegeten of gemaakt. Ik ben benieuwd!
smørrebrød! Volgend weekend naar Malmö en ik verheug me er nu alweer op om dat te eten als lunch. Met lekker veel garnalen. Heerlijk!
Deens smörrebröd en ik hoop zo ontzettend dat er kerstkoekjes recepten zijn!
Ik zou graag alles willen kunnen en dan vooral met vis bijvoorbeeld Sorgasbord
Heerlijke Noorse wafels omdat ik Noorwegen een prachtig land vind
Ik ben nog nooit in Scandinavië geweest en heb ook nog nooit iets Scandinavisch gegeten. Alle eten die anderen beschrijven lijkt me heerlijk. Zou het echt dolgraag eens gaan proberen. Groet van mij, Thea
Samen iets Scandinavisch bakken voor de advent/kerst. Wij kunnen niet wachten ❤️
Smorrebrod en kaneelbroodjes zijn mijn favorieten. Samen maken en hierbij een glaasje rabarber sap en dan weer heerlijk terug denken aan mijn vakantie 2 weken terug in Denemarken.
Ik ga graag aan de slag met de pyttipanna. Heb ik in Zweden ontdekt bij vrienden van ons. Heerlijk! En ik ben ook verslaafd aan smörgåstårta. Dat is altijd vaste prik het eerste wat ik neem als ik in Zweden ben
Ik denk dat ik eerst een kookcursus zou moeten volgen Hahahaha Ben niet echt een keukenprinses. Maar misschien helpen deze recepten mij wel om met meer Scandinavische twist te koken!
Natuurlijk Zweedse gehaktbal. Afgelopen zomer hadden wij het alle lekkerste gehaktbal gegeten in Lund en sindsdien zijn wij fan van het Zweedse traditionele gerecht!
Het lijkt me erg leuk om mijn vrienden en familie met Kerst te verrassen met heerlijke kerstkoekjes en gravad lax als voorgerecht voor het diner. En uiteraard een lekker dessert.
Ik zou als eerste de zweedse gehakballetjes maken. En natuurlijk het smorrebrod. Heerlijk!
Hoi Sandra,
Dat is heel lastig om te kiezen uit zoveel lekkere favoriete gerechten. Ons favoriete gerecht met een liefdevolle herinnering aan een bijzonder persoon is Kålpudding. 🥰
Hoop dat deze er in staat.
Ik zou gaan voor pyttipanna. Heb dit nog nooit gegeten, maar ben erg benieuwd hoe dit smaakt.
Ik ga Zweeds gehaktballetjes maken.
Heel graag zou ik Flygande Jacob maken voor mijn twee studerende kleinzoons. Zodat zij dit zelf ook eens kunnen klaarmaken voor hun mede studenten! En daar de blits mee kunnen maken!!!!
Ik ding graag mee naar dit fraai vormgegeven boek 🥰
Ik ding graag mee naar dit fraai vormgegeven boek 🥰 en geen idee wat ik als eerste zou maken. Waarschijnlijk iets zoets, maar ik zou me laten leiden door de op dat moment meest aansprekende foto.
Ik zou graag eens een Zweeds kreeftenfeestje willen houden, maar weet niet hoe. Als dit in het kookboek staat, ben ik helemaal blij.
Ik zou eerst de muffins maken en de kaneelbroodjes. En dan ga ik er eens goed voor zitten wat het volgende wordt. Ik hou van koken en dit lijkt mij een super kookboek. Ook leuk om met mijn schoondochter iets te gaan koken. Zij houdt ook heel erg van koken 😋😋😘
Ik heb twee jaar geleden een kersttafel gemaakt met heerlijke Zweedse gerechten. Los van internet geplukt. Met zo’n handig Scandinavisch kookboek heb je alles in één keer bij de hand. Ik zou als eerste een prinsessa tårta maken. Heerlijk!!
Ooo wat een leuke actie én een mooi boek! Ik zou meteen aan de slag gaan met Smørrebrød… want… wauw, dat is zo heerlijk!
Smørrebrød zoals de echte Scandinaven die maken. Dit past voor elke gelegenheid. Ik run een kunstgalerij in Brussel : Arthus (huis van de kunst) en wil de bezoekers tijdens de vernissages ervan laten proeven. @arthus_gallery
Ik zou de kladdkaka maken. Een keer moet de eerste keer zijn.
En verder zou ik er rustig voor gaan zitten om uit te zoeken wat ik verder wil uitproberen.
Räkmacka!! Zowel mijn kinderen (yes!) als ikzelf ben dol op de heerlijke Zweedse broodjes met garnalen! 🤞🏻🤞🏻🤞🏻
pepparkakor (peperkoekjes)
Die horen voor mij echt bij Scandinavië.
Mijn dochter en Zweedse schoonzoon bakken ze elk jaar rond kerst voor ons.
Zo leuk (en lekker)
Ik ga kafferap samenstellen voor de verjaardagen van mijn zus en mijn vader. Dat vieren we dan op de sterfdag van m’n moeder, dat valt er precies tussenin in de 2e week van oktober. Heb ik nèt nog even tijd om te oefenen 😅 M’n zus is 10 dagen naar het noorderlicht geweest, en afgelopen donderdag teruggekomen. Ja, echt ook 10 dagen het prachtige fenomeen meegemaakt voor het eerst.
Moeilijk kiezen want er is zo veel lekkers. Kaneelbroodjes zijn hier wel favoriet en doen ons terugdenken aan vele mooie Zweedse vakanties.
Ik zou al eerste kanelbullar maken. Ons huis vult zich dan met die heerlijke geur die zoveel mooie herinneringen doet oproepen
Visgerechten zijn mijn favoriet!
Alle gerechten die je noemt, klinken geweldig, dus ik zou ze graag zelf een keer maken. 😋 Kom maar door met dat boek!
wat een fantastisch boek!
ik zou als eerste de Zweedse gehaktballetjes maken, de foto is heel sfeervol met de Ekelund theedoek!
hartelijke groet,
Barbera
De kaneelbroodjes lijken mij erg lekker, vaak op vakantie naar de Scandinavische landen maar nog niet zo thuis in de Scandinavische keuken dus benieuwd naar alle recepten
Het allerliefst zou ik graag eens zelf ‘from scratch’ een roggebrood maken/bakken. Dit is wel een groot werk, daarmee dat ik een goed en echt traditioneel recept wil hebben vooraleer ik eraan begin 🙂
Ontbijtjes en desserts hebben altijd het eerst mijn aandacht, dus ik zou er eentje uitzoeken met ingrediënten die ik niet gewend ben.
Semlor natuurlijk, voor bij de koffie! Ik heb al weer vele jaren niet meer gegeten, dus het wordt weer eens tijd.
Groetjes,
Henk
Smørrebrød! Tot nu toe ben ik 3 keer in Denemarken geweest, maar ik heb nog nooit smørrebrød gegeten. Het is een schande, dat weet ik. Maar ik wil het veranderen en smørrebrød gaan eten.
Hartjeswafels, mini-prinsessentaartjes, rijstpudding met warme kersensaus, kladdkaka en pepparkakor. – Waarna ik alle heerlijkheden feestelijk inpak en mijn buren, familie, vrienden, toevallige passanten, … op een geluksmomentje wil trakteren! 🙂
Op dit moment heb ik voor het eerst in mijn leven corona. Het ergst hiervan vind ik dat ik mijn geur en smaak kwijt ben. Ik zie uit naar het moment dat ik de geur van kaneel weer kan ruiken, dus ik zou zeker de kaneelbolletjes gaan bakken. Het lijkt me heerlijk om die geur in mijn keuken weer te ruiken en de smaak van zo’n vers bolletje te proeven. Vervolgens zou ik voornamelijk geurrijke en smaakvolle recepten proberen en enorm dankbaar genieten.
Ooh, wat ziet dat er goed uit! Ik ben toevallig op dit moment voor het eerst van mijn leven in Scandinavie (Finland), en met de laatste vosbessen hier zou ik heel graag de vispipuuro proberen! Ik ben hartstikke onder de indruk van het heerlijke eten hier en de verse, soms zelfgeplukte ingredienten dus dit kookboek zou zeker van pas komen:) En omdat ik mijn verjaardag binnenkort in Finland ga vieren zou ook het taartrecept ideaal zijn