scandinavisch kookboek

Nieuw kookboek: De Scandinavische keuken

Onlangs is er een nieuw Scandinavisch kookboek in het Nederlands verschenen. De Scandinavische keuken – 75 frisse en verse Nordic gerechten. ziet er prachtig uit, met niet alleen mooie foto’s van gerechten, maar ook sfeerfoto’s van rode huisjes, Scandinavische natuur in alle jaargetijden en feesten zoals Midzomer. Bij het doorbladeren krijg je meteen zin om de keuken in te gaan – of misschien wel om subiet naar Scandinavië te vertrekken om daar van al dat lekkers te genieten. Maar zeg nou zelf: hoe leuk is het om zelf Zweedse gehaktballetjes, Deens smørrebrød, Noorse wafels of Finse vispipuuro te kunnen maken?

De winnaar van de winactie was een reactie op Facebook en heeft inmiddels bericht ontvangen.

In De Scandinavische keuken

Het boek de Scandinavische keuken bevat de volgende hoofdstukken:

scandinavisch kookboek

Voor in de voorraadkast

In dit hoofdstuk vind je een overzicht van ingrediënten die handig zijn om in huis te hebben als je gerechten uit de Scandinavische keuken gaat koken. Voor ingrediënten die in Nederland niet makkelijk verkrijgbaar zijn worden soms mogelijke alternatieven aangedragen.

Ontbijtjes

Voorbeelden van Scandinavische ontbijtjes die je in dit hoofdstuk voorbij ziet komen, zijn roggebroodpap, muffins met Västerbotten-kaas met skyr en natuurlijk Scandinavische hartjeswafels.

scandinavisch kookboek

Smørrebrød

Ik vind het zelf een beetje jammer dan smørrebrød in dit kookboek wordt aangeduid met de Engelse naam ‘open sandwiches’, maar de recepten smaken er niet minder lekker om natuurlijk. Voorbeelden van beleg zijn haring, garnalen, komkommer met dille en aardappelen

Salades, soepen en lichte gerechten

In dit hoofdstuk vind je allerlei suggesties voor een heerlijk smörgasbord (buffet), zoals salade met gravad lax, Scandinavische vissoep en viskoekjes met Deense remoulade.

Diner

Hier staan klassiekers zoals Janssons verleiding, Flaeskesteg (Deens geroosterd varkensvlees), Hasselback-aardappeltjes, pyttipanna (blokjes aardappel en vlees die je met van alles kunt aanvullen) en uiteraard ook Zweedse gehaktballetjes.

scandinavisch kookboek

Desserts

Altijd mijn favoriete hoofdstuk: de desserts! Het water loopt me in de mond als ik deze bladzijden omsla. Er staan onder andere vispipuuro (geklopte vossenbessen), rijstpudding met warme kersensaus, mini-prinsessentaartjes en zomerse aardbeientaart in die perfect is voor met Midzomer.

Brood en banket

Natuurlijk vind je bij het brood en banket kaneelbroodjes en knäckebröd, maar ook Deens roggebrood, semlor, drømmekage, kladdkaka (chocoladetaart) en pepparkakor (peperkoekjes).

Meer dan recepten

Tussendoor krijg je in het boek ook nog achtergrondinformatie over bijvoorbeeld Midzomer, de Scandinavische kerst, fika, hygge en het rivierkreeftenfeest. Ook als je niet in de keuken staat is het dus nog interessant om te lezen. En de foto’s die erbij staan, zijn echt om bij weg te dromen.

Zelf aan de slag met dit Scandinavische kookboek

De Scandinavische keuken – 75 frisse en verse Nordic gerechten (ISBN 978-94-93358-54-6) is geschreven door Brontë Aurell van ScandiKitchen.co.uk en vertaald door Gabriella van Karsbergen. Uitgeverij Edicola geeft het boek in Nederland uit.

De winnaar van de winactie was een reactie op Facebook (daar terug te vinden) (Hier vind je de voorwaarden voor winacties op Scandinavisch Leven.)

Hebben jullie de Scandinavische agenda die ik heb gemaakt al gezien?

Met dank aan uitgeverij Edicola voor het ter beschikking stellen van het boek.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

64 reacties

  1. Ik zou graag smörgåsbord maken voor mijn gezin. Dan heeft iedereen wat hij/zij wil en het heeft iets feestelijks. Ideaal voor een nazomerweekend!

    • Ik zou graag de ove(n) heerlijke kaneelbroodjes maken. Als we in Denemarken zijn kopen we ze altijd. We hebben een glutenvrij dieet, maar de ingrediënten kunnen we aanpassen. De kaneelbroodjes doen ons denken aan vakantie in Denemarken

    • Muffins met Västerbottenost. Komen net terug uit Zweden, waar dochter met gezin woont, met een tas vol typisch Zweedse producten waaronder deze heerlijke kaas!

    • Deze actie is geweldig! Eindelijk word ik dan toch een keukenprinses dankzij deze overheerlijke gerechten waar ik mij wel harttochtelijk aan zou wagen. Ik zou direct starten met de hartjes wafels maken, smorrebrod en zweedse gehaktballetjes ( ikea kan wel inpakken🤣).

    • Ik zou als eerste Prinsessetaart maken. Zodra we de Zweedse grens overgaan is dit het eerste waar mijn zoon om vraagt. Mag ik alsjeblieft als lunch die lekkere taart? Om de dagen erna ook van de andere Scandinavische specialiteiten, zoals broodjes garnaal, te genieten.

  2. Ik denk pyttipanna omdat we dat allemaal lekker vinden, maar ik hoop ook op een recept van een prinsessentaart. Iets Fins wil ik ook graag proberen omdat mijn oudste zoon en schoondochter daar wonen.

    • Er is zoveel dat ik wil maken. Ik zou beginnen met Janssens verleiding, alleen de titel is al leuk! We zijn gek op vis en daar is ruim aanbod in de Scandinavische keuken. De kaneelbroodjes en peperkoekjes zijn ook heerlijk. Ik zou alle recepten een keertje uitproberen, koken is een van mijn grootste hobby’s en zou dolblij zijn als ik het boek zou winnen!

  3. Heerlijk !!! En dan voor te stellen dat dat Scandinavisch lekkers gewoon zelf thuis ook te maken is dankzij dit boek.
    Ik zie me al in de keuken staan…..

  4. Hasselback-aardappelen zou ik wel eens willen proberen. Ik houd veel van aardappelen en op deze manier kun je ze met verschillende ingrediënten vullen. Ik verheug me er nu al op.

    • Ik maak als eerste Rugbrød-grød!
      Vaak worden in algemene Scandinavische kookboeken de Deense recepten een beetje ondergeschoven..
      Maar met Brontë Aurell ben ik daar niet zo bang voor!

  5. Ik ga zeker pyttipanna maken. Wij hebben een jaar in stockholm gewoond en dit gerecht konden wij altijd eten… heerlijk! Maar zeker voor finse gerechten, omdat onze zoon daar nu woont samen met zijn finse vriendin.

  6. Ik ben dol op prinsessentaart. Heb een keer in Malmö op mijn verjaardag in café Hollandia zo’n lekkere taart gegeten! Hopelijk staat in dit kookboek een origineel recept om hem te maken.

  7. Heerlijke Smørrebrød recepten met veel verschillende smaken en ingrediënten zou ik graag als eerste willen gaan maken. Smørrebrød Is steeds weer verrassend en veelzijdig.

    Groet Petra

  8. Smørrebrød is wel favoriet. Zalm, cottage cheese en appel heb ik laatst geproefd en oh wat was dat lekker. Mums, zoals de Denen vaak roepen! 🥰🇩🇰

  9. Wij zijn dit jaar voor het eerst op vakantie in Denemarken geweest en mogen genieten van smørrebrød met garnaal en ei. Ik hoop dus dat er soortgelijke recepten in staan om thuis aan de slag te gaan!

  10. Ik ben nog nooit in Scandinavië geweest en heb ook nog nooit iets Scandinavisch gegeten. Alle eten die anderen beschrijven lijkt me heerlijk. Zou het echt dolgraag eens gaan proberen. Groet van mij, Thea

  11. Smorrebrod en kaneelbroodjes zijn mijn favorieten. Samen maken en hierbij een glaasje rabarber sap en dan weer heerlijk terug denken aan mijn vakantie 2 weken terug in Denemarken.

  12. Ik ga graag aan de slag met de pyttipanna. Heb ik in Zweden ontdekt bij vrienden van ons. Heerlijk! En ik ben ook verslaafd aan smörgåstårta. Dat is altijd vaste prik het eerste wat ik neem als ik in Zweden ben

  13. Ik denk dat ik eerst een kookcursus zou moeten volgen Hahahaha Ben niet echt een keukenprinses. Maar misschien helpen deze recepten mij wel om met meer Scandinavische twist te koken!

  14. Natuurlijk Zweedse gehaktbal. Afgelopen zomer hadden wij het alle lekkerste gehaktbal gegeten in Lund en sindsdien zijn wij fan van het Zweedse traditionele gerecht!

  15. Het lijkt me erg leuk om mijn vrienden en familie met Kerst te verrassen met heerlijke kerstkoekjes en gravad lax als voorgerecht voor het diner. En uiteraard een lekker dessert.

  16. Hoi Sandra,
    Dat is heel lastig om te kiezen uit zoveel lekkere favoriete gerechten. Ons favoriete gerecht met een liefdevolle herinnering aan een bijzonder persoon is Kålpudding. 🥰
    Hoop dat deze er in staat.

  17. Heel graag zou ik Flygande Jacob maken voor mijn twee studerende kleinzoons. Zodat zij dit zelf ook eens kunnen klaarmaken voor hun mede studenten! En daar de blits mee kunnen maken!!!!

  18. Ik ding graag mee naar dit fraai vormgegeven boek 🥰 en geen idee wat ik als eerste zou maken. Waarschijnlijk iets zoets, maar ik zou me laten leiden door de op dat moment meest aansprekende foto.

  19. Ik zou eerst de muffins maken en de kaneelbroodjes. En dan ga ik er eens goed voor zitten wat het volgende wordt. Ik hou van koken en dit lijkt mij een super kookboek. Ook leuk om met mijn schoondochter iets te gaan koken. Zij houdt ook heel erg van koken 😋😋😘

  20. Ik heb twee jaar geleden een kersttafel gemaakt met heerlijke Zweedse gerechten. Los van internet geplukt. Met zo’n handig Scandinavisch kookboek heb je alles in één keer bij de hand. Ik zou als eerste een prinsessa tårta maken. Heerlijk!!

  21. Smørrebrød zoals de echte Scandinaven die maken. Dit past voor elke gelegenheid. Ik run een kunstgalerij in Brussel : Arthus (huis van de kunst) en wil de bezoekers tijdens de vernissages ervan laten proeven. @arthus_gallery

  22. Ik zou de kladdkaka maken. Een keer moet de eerste keer zijn.
    En verder zou ik er rustig voor gaan zitten om uit te zoeken wat ik verder wil uitproberen.

  23. pepparkakor (peperkoekjes)
    Die horen voor mij echt bij Scandinavië.
    Mijn dochter en Zweedse schoonzoon bakken ze elk jaar rond kerst voor ons.
    Zo leuk (en lekker)

  24. Ik ga kafferap samenstellen voor de verjaardagen van mijn zus en mijn vader. Dat vieren we dan op de sterfdag van m’n moeder, dat valt er precies tussenin in de 2e week van oktober. Heb ik nèt nog even tijd om te oefenen 😅 M’n zus is 10 dagen naar het noorderlicht geweest, en afgelopen donderdag teruggekomen. Ja, echt ook 10 dagen het prachtige fenomeen meegemaakt voor het eerst.

  25. wat een fantastisch boek!
    ik zou als eerste de Zweedse gehaktballetjes maken, de foto is heel sfeervol met de Ekelund theedoek!

    hartelijke groet,
    Barbera

  26. De kaneelbroodjes lijken mij erg lekker, vaak op vakantie naar de Scandinavische landen maar nog niet zo thuis in de Scandinavische keuken dus benieuwd naar alle recepten

  27. Het allerliefst zou ik graag eens zelf ‘from scratch’ een roggebrood maken/bakken. Dit is wel een groot werk, daarmee dat ik een goed en echt traditioneel recept wil hebben vooraleer ik eraan begin 🙂

  28. Smørrebrød! Tot nu toe ben ik 3 keer in Denemarken geweest, maar ik heb nog nooit smørrebrød gegeten. Het is een schande, dat weet ik. Maar ik wil het veranderen en smørrebrød gaan eten.

  29. Hartjeswafels, mini-prinsessentaartjes, rijstpudding met warme kersensaus, kladdkaka en pepparkakor. – Waarna ik alle heerlijkheden feestelijk inpak en mijn buren, familie, vrienden, toevallige passanten, … op een geluksmomentje wil trakteren! 🙂

  30. Op dit moment heb ik voor het eerst in mijn leven corona. Het ergst hiervan vind ik dat ik mijn geur en smaak kwijt ben. Ik zie uit naar het moment dat ik de geur van kaneel weer kan ruiken, dus ik zou zeker de kaneelbolletjes gaan bakken. Het lijkt me heerlijk om die geur in mijn keuken weer te ruiken en de smaak van zo’n vers bolletje te proeven. Vervolgens zou ik voornamelijk geurrijke en smaakvolle recepten proberen en enorm dankbaar genieten.

  31. Ooh, wat ziet dat er goed uit! Ik ben toevallig op dit moment voor het eerst van mijn leven in Scandinavie (Finland), en met de laatste vosbessen hier zou ik heel graag de vispipuuro proberen! Ik ben hartstikke onder de indruk van het heerlijke eten hier en de verse, soms zelfgeplukte ingredienten dus dit kookboek zou zeker van pas komen:) En omdat ik mijn verjaardag binnenkort in Finland ga vieren zou ook het taartrecept ideaal zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.