Scandinavisch breien: hier vind je de mooiste breipatronen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Helaas heb ik twee linkerhanden. Van handwerken word ik steevast chagrijnig – en geloof me, ik heb het echt geprobeerd. Zelf heb ik dan ook een mooie Scandinavische trui van Fjällräven – kant en klaar voor me gebreid. Maar als jij wel mooie dingen kunt maken met je handen en het misschien zelfs leuk vindt om te doen, kun je je deze winter helemaal uitleven met Scandinavisch breien. Truien, sokken, mutsen… De breipatonen vind je hier.

De boeken van Klømpelømpe

Onder deze naam delen de Noorse breivriendinnen Torunn Steinsland en Hanne Andreassen Hjelmås hun favoriete Noorse breipatronen. Torunn is tekenaar en Hanne is fotograaf. Ze waren al vriendinnen sinds hun jeugd, maar deze samenwerking begon pas later.

Op een eiland aan de westkust van Noorwegen ontdekten Hanne en Torunn, toen ze allebei net moeder waren geworden, hun passie voor breien. Wekelijks kwamen ze bij elkaar, maar ze waren teleurgesteld in het aanbod aan breipatronen.

Daar hebben ze dus samen iets aan gedaan. Ze maakten patronen die passen bij deze tijd en deelden foto’s van hun creaties op hun blog. Daarna volgden de breiboeken en die belanden in Noorwegen steevast op de bestsellerslijst.

Uitgeverij Xander heeft in Nederland al verschillende delen uitgegeven. Er staan patronen in voor het hele gezin en ze zijn te maken door gevorderde en beginnende breiers:

  • Klømpelømpe
  • Klømpelømpe – De vier seizoenen
  • Klømpelømpe Winterfeest

Noors breiboek

In het Noors breiboek geeft de Noorse brei-ontwerper Ingunn Myklebust traditionele Scandinavische patronen een eigentijdse draai. Hierbij gebruikt ze een uniek kleurenschema. Let op: je breit deze creaties volgens Scandinavische tradities, op rondbreinaalden en breinaalden zonder knop. Als garens worden natuurlijke vezels gebruikt, zoals wol en alpaca.

In dit breiboek vind je stoere Noorse truien, elegante vesten, warme mutsen en sjaals, een schattig jurkje, een trendy poncho en zelfs een trui voor de hond.

Öland breien

Marja de Haan vertelt in dit boek het verhaal van een eiland vol natuur en schapen, maar ook met een winkeltje waar alles draait om wol en breien. Öland Breien is meer dan een boek met breipatronen: er staan ook mooie natuurfoto’s in van het prachtige eiland Öland en je komt alles te weten over wol.

Fair Isle en Noors breien

In dit boek staan 25 kleurrijke breiprojecten die gebaseerd zijn op folkloristische motieven. Een deel daarvan is Noors. Er staan truien, vesten, sokken, tassen, mutsen en sjaals in, maar ook interieurartikelen zoals kussens, een babydeken, kleden en een theepotwarmer.

Ook online zijn patronen te vinden – een lezer tipte mij over deze uitgebreide website met Scandinavische breipatronen.

Ken jij nog meer Scandinavische breiboeken met breipatronen uit bijvoorbeeld IJsland, Zweden of Noorwegen?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *