Scandinavische spelletjes voor tijdens de donkere dagen

De kerstvakantie komt eraan en die zullen we waarschijnlijk vooral in huiselijke kring doorbrengen. Alle tijd om spelletjes te spelen dus! Ik stuitte een tijdje geleden toevallig op wat spelletjes met een Scandinavisch tintje, die ik toen voor mezelf heb genoteerd. Maar met de feestdagen voor de deur leek dit me hét moment om deze Scandinavische spelletjes met jullie te delen!

Pilgrimage

In het spel Pilgrimage ga je op reis naar de mooiste bedevaartsoorden in Europa – en die toch brengt je ook in Scandinavië. Om te winnen heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig, plus het vermogen om de beste route te kiezen. Hier lees je meer over Pilgrimage.

spel Pilgrimage
Foto: Just Entertainment via Media Tornado

Cøpenhagen

Dit spel ziet er mooi uit en doet een beetje denken aan Nyhavn in De Deense hoofdstad Kopenhagen. Doel van het spel is het samenstellen van gevels voor huizen. Die gevels moeten natuurlijk wel mooi gecoördineerd zijn. Daarvoor moet je de juiste kaarten verzamelen, in de vormen en kleuren die je nodig hebt. Als het lukt om bepaalde verdiepingen te bouwen, verdien je speciale vaardigheden.

Er is ook een compacte Roll & Write-variant van dit spel.

Ticket to ride Nordic Countries

Dit spel vond ik er echt heel mooi uitzien, maar helaas is het op dit moment niet leverbaar. Stilletjes hoop ik dat het nog terugkomt. In Ticket To Ride: Nordic Countries moet je kaarten van verschillende soorten treinstellen verzamelen om routes, tunnels en veerboten in bezit te krijgen die je naar Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland brengen.

Hygge Games

Deze spellen hebben eigenlijk geen specifiek Scandinavisch thema, maar vanwege de naam en omdat ze uit Zweden komen, wil ik ze toch even noemen. De zogenaamde party games bevatten kaarten met vragen erop waardoor je in gesprek komt en je medespelers beter leert kennen. Voorbeelden van dit soort spellen zijn:

  • 2 leugens 1 waarheid
  • Durf je?
  • Nutteloze weetjes
  • Hoe oud ben je echt?
  • Ja Nee Misschien
  • Zeg hetzelfde
  • Meidenavond

Hier vind je de spellen van Hygge Games die nu verkrijgbaar zijn op bol.com.

Vikingspellen

Toen ik verder op zoek ging of er nog meer Scandinavische spellen te vinden waren, kwam ik vooral spellen tegen met het thema Vikingen. Ze zijn er voor jonge kinderen, maar zeker ook voor volwassenen:

Spellen van wereldberoemde namen

Verder kwam ik nog veel spellen tegen van wereldberoemde namen zoals het op Noorwegen gebaseerde Frozen, de Angry Birds uit Finland en LEGO-spellen natuurlijk. Deze kom je in alle speelgoedwinkels wel tegen.

Buitenspellen

Omdat ik in dit geval vooral spelletjes in gedachten had die je binnen kun spelen als het buiten koud en nat is, laat ik het Zweedse Kubb en het Finse Mölkky even buiten beschouwing. Hier lees je meer over deze buitenspellen (leuk voor op de camping).

Ken jij nog meer spellen met een Scandinavisch sfeertje?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.