scandinavische spelletjes

Scandinavische spelletjes voor tijdens de donkere dagen

De kerstvakantie komt eraan en die zullen we waarschijnlijk vooral in huiselijke kring doorbrengen. Alle tijd om spelletjes te spelen dus! Ik stuitte een tijdje geleden toevallig op wat spelletjes met een Scandinavisch tintje, die ik toen voor mezelf heb genoteerd. Maar met de feestdagen voor de deur leek dit me hét moment om deze Scandinavische spelletjes met jullie te delen!

Fan van Scandinavische kerst? Neem dan zeker even een kijkje op de kerstpagina van Nordic Nest en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties in de aanloop naar de feestdagen.

Pilgrimage

Droom jij ervan om ooit het Sint Olavspad te lopen in Zweden en/of Noorwegen? Of lijkt een pelgrimage in Scandinavië je wel een mooi idee, maar te intensief om zelf te doen? Leuk nieuws: vanaf nu kun je gewoon thuis op pelgrimage gaan naar bedevaartplaatsen in Noord-Europa, door middel van een spelletje. Het bordspel Pilgrimage stuurt je namelijk virtueel op pad langs de mooiste Europese bedevaartplaatsen – ook in Scandinavië.

Het spel Pilgrimage laat je de mooiste Europese pelgrimstochten maken, gewoon in je eigen woonkamer. Maar net als tijdens een echte pelgrimage zul je wel over flink wat doorzettingsvermogen moeten beschikken en slimme keuzes moeten maken om je einddoel te bereiken. Je volgt hierbij geen vaste route, maar stelt zelf een route naar jouw eindbestemming samen. Onderweg kom je voor moeilijke keuzes te staan. Welk vervoermiddel is het snelst? En welke bedevaartlocaties leveren de meeste punten op? De meest voor de hand liggende keuze is lang niet altijd ook de beste. En dan proberen je medespelers er ook nog eens alles aan te doen om de weg naar jouw gekozen bestemming te versperren.

Lukt het jou om iedereen te snel af te zijn? Denk goed na over welke tocht je maakt en verzamel onderweg zoveel mogelijk heilige voorwerpen. Alleen dan zal het je lukken om je eindbestemming te bereiken en te winnen van je medereizigers.

Pilgrimage bevat twintig bedevaartlocaties verspreid over Europa onder andere in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Het spel is geschikt spelers vanaf zes jaar. Je speelt het met zijn tweeën, drieën of vieren. Een spelletje duurt ongeveer drie kwartier.

Cøpenhagen

Dit spel ziet er mooi uit en doet een beetje denken aan Nyhavn in De Deense hoofdstad Kopenhagen. Doel van het spel is het samenstellen van gevels voor huizen. Die gevels moeten natuurlijk wel mooi gecoördineerd zijn. Daarvoor moet je de juiste kaarten verzamelen, in de vormen en kleuren die je nodig hebt. Als het lukt om bepaalde verdiepingen te bouwen, verdien je speciale vaardigheden.

Er is ook een compacte Roll & Write-variant van dit spel.

Ticket to ride Nordic Countries

In Ticket To Ride: Nordic Countries moet je kaarten van verschillende soorten treinstellen verzamelen om routes, tunnels en veerboten in bezit te krijgen die je naar Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland brengen.

Hygge Games

Deze spellen hebben eigenlijk geen specifiek Scandinavisch thema, maar vanwege de naam en omdat ze uit Zweden komen, wil ik ze toch even noemen. De zogenaamde party games bevatten kaarten met vragen erop waardoor je in gesprek komt en je medespelers beter leert kennen. Voorbeelden van dit soort spellen zijn:

 • 2 leugens 1 waarheid
 • Durf je?
 • Nutteloze weetjes
 • Hoe oud ben je echt?
 • Ja Nee Misschien
 • Zeg hetzelfde
 • Meidenavond

Hier vind je de spellen van Hygge Games die nu verkrijgbaar zijn op bol.com.

Vikingspellen

Toen ik verder op zoek ging of er nog meer Scandinavische spellen te vinden waren, kwam ik vooral spellen tegen met het thema Vikingen. Ze zijn er voor jonge kinderen, maar zeker ook voor volwassenen:

Spellen van wereldberoemde namen

Verder kwam ik nog veel spellen tegen van wereldberoemde namen zoals het op Noorwegen gebaseerde Frozen, de Angry Birds uit Finland en LEGO-spellen natuurlijk. Deze kom je in alle speelgoedwinkels wel tegen.

Samen LEGO®-kerstsets bouwen

Het is niet echt een spelletje, maar wij vinden het zelf erg leuk om samen te bouwen met LEGO® – bijvoorbeeld deze LEGO®-kerstsets. Er zijn speciale sets die zijn ontworpen voor volwassenen waar je echt heel lang samen mee bezig kunt zijn. Wat denk je van het huis uit de film Home alone? Maar er zijn ook kleinere sets, zoals een kerstkrans die je na het bouwen kunt ophangen of neerleggen (met kaarsen erin). Hier vind je deze LEGO®-kerstsets.

Tip: wist jij dat je je gratis kunt abonneren op het LEGO® Life Magazine voor kinderen van 5 t/m 9 jaar? Daar staan leuke strips, activiteiten, posters en nog veel meer in. Meld je aan en je ontvangt het magazine gratis 4 keer per jaar bij jou thuis.

Buitenspellen

Omdat ik in dit geval vooral spelletjes in gedachten had die je binnen kun spelen als het buiten koud en nat is, laat ik het Zweedse Kubb en het Finse Mölkky even buiten beschouwing. Hier lees je meer over deze buitenspellen (leuk voor op de camping).

Ken jij nog meer spellen met een Scandinavisch sfeertje?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

 1. onlangs heb ik het prentenboek “een beestje voor Pelle” (uit samen op het eiland Zeekraai) van Astrid Lindgren gekocht.
  De tekeningen zijn van Maria Nilsson Thore. Er is (sinds kort) ook een memoryspel uit met de tekeningen uit dit boek.
  In Nederland is dit spel (volgens mij) nergens te koop, ik zou graag willen weten (ivm de komende feestdagen) hoe ik dit spel toch kan bemachtigen.
  met vriendelijke groet,
  Barbera van der Spaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.