rendier sneeuw

Frozen-films zitten vol met moois uit Noorwegen

De film Frozen uit 2013 bevatte veel Noorse elementen. In maart 2012 reisde een team dat aan Frozen werkte zelfs af naar Noorwegen om zich te laten inspireren. Toen de film een succes werd, zorgde dat voor een stijging van het aantal belangstellenden in reizen naar Noorwegen. En inmiddels is er ook nog Frozen 2 – welke typisch Noorse dingen zien we daarin terug?

Een Deens sprookje

Het begint natuurlijk allemaal met het verhaal. Het verhaal van Frozen 1 is losjes gebaseerd op De sneeuwkoningin van de Deen Hans Christian Andersen. Maar het speelt zich af tegen een achtergrond van Noorse natuur, cultuur en architectuur. En van sneeuw en ijs natuurlijk. Kijk maar eens naar de trailer van Frozen 1:

Joiks en Noorse klanken

Een deel van de filmmuziek voor Frozen 1 is geschreven door Sami-muzikant Frode Fjellheim, in de stijl van de traditionele Sami-zangstijl joik. Sami-president Aili Keskitalo prees destijds in haar nieuwjaarstoespraak zelfs Frode Fjellheim voor zijn bijdrage. Mocht je het willen opzoeken: het openingsnummer van de film heet Eatnemen vuelie.

In de rest van de filmmuziek komen ook Noorse invloeden voor: instrumenten zoals de bukkehorn, stemtechnieken zoals kulning en opnames van het Noorse vrouwenkoor Cantus en de Noorse zangeres Christine Hals. Bij Elsa’s kroning (waarbij ook runen en een meiboom te zien zijn) klinkt een oud Noors lied en tijdens de ontwikkeling van de film werden Noorse taalkundigen ingeschakeld om te adviseren.

Rendieren

Een van de hoofdrollen in de film is weggelegd voor het rendier Sven. Hiervoor zou het team van Frozen zich hebben laten inspireren door Rørosrein, een rendierenfarm van een Sami-familie. Dat resulteerde in het rendier Sven met zijn typische rendiergeluiden, maar ook in het duodji-handwerk van de teugels en slee, en de traditionele winterkleding van Kristoff en de andere ijshakkers.

Landschappen en architectuur

Als je wel eens in Noorwegen op vakantie bent geweest, zou je makkelijk de Nærøyfjord of de Geirangerfjord kunnen herkennen als er in Frozen fjorden opduiken. Arendelle, de stad waar alles zich afspeelt, ligt aan een fjord vol Vikingschepen en word omringd door bergen en bossen (waarin trollen wonen). De naam Arendelle is gebaseerd op Arendal, een havenstad in Zuid-Noorwegen. Voor het uiterlijk zou gekeken zijn naar Bryggen in Bergen met zijn houten huizen, smalle straatje en puntdaken, Akershus Slott in Oslo, de koninklijke residentie Stiftsgården en het interieur van de Nidaros-kathedraal in Trondheim. Het kasteel dat Elsa later in de bergen bouwt, doet qua vorm ook wel een beetje denken aan een Noorse staafkerk.

Kleding, houtsnijwerk en schilderingen

Een grote rol is weggelegd voor de Noorse schildertechniek Rosemåling: op deuren, kisten en meubels, maar ook in het borduursel van rokken en jurken. De Noorse invloed is wel het grootst in het eerste deel van de film – later verwisselt Elsa bijvoorbeeld haar Noorse klederdracht door een glitterjurk. Kijk maar naar deze Noorse versie van het nummer Let it go:

https://www.youtube.com/watch?v=vONVlXE9LR0

Het verhaal gaat verder in Frozen 2

In Frozen 2 zien we veel van de personages uit Frozen 1 terug. Ze gaan op avontuur en reizen vanuit Arendelle naar het noorden om erachter te komen waar Elsa haar krachten vandaan haalt. En dat betekent onder andere meer Sami-cultuur (zoals het Northuldra-volk), meer trollen en meer noorderlicht. Het nieuwe personage Nøkk is gebaseerd op de Noorse watergeest Nøkken.

In deze film spelende prachtige herfstkleuren van het Hoge Noorden een hoofdrol. Trouwens: Frozen 2 is de eerste internationale Disney-film ooit die een versie krijgt in de taal van de Sami – geweldig dat dat nu gebeurt!W

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

7 reacties

  1. Hier is het al maanden Frozen voor en na, ook bij mij. geweldige film, geweldige sfeer en ook Noorwegen lijkt me (na jarenlang Denemarken, Zweden) een geweldige vakantiebestemming. Tips voor een Frozen-reis lijken me dan ook erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.