boek Noord

De leukste Scandinavische kinderboeken: uit en over Scandinavië

Naar een vakantie toe leven is altijd leuk – net als het nagenieten achteraf. Door alvast wat boeken te lezen of filmpjes te kijken over het land waar je naartoe gaat, krijg je er nog meer zin in. Bovendien is het een leuke manier om kinderen die niet zo van verrassingen houden alvast een beetje voor te bereiden op wat ze kunnen verwachten. Daarom verzamelde ik hieronder wat leuke Scandinavische kinderboeken: kinderboeken die uit Scandinavië komen, of die over Scandinavië gaan. Leuk als voorbereiding op jullie gezinsvakantie naar Zweden of Noorwegen bijvoorbeeld!

De keukenprins van Mocano III – Reis naar het Høge Nøørden

Mathilda Masters schreef een hele reeks boeken over Kokkie, die steeds op andere plekken op ontdekkingsreis gaat. In deel 3 reizen Kokkie, Max en Trix naar het Hoge Noorden nadat Kokkie een kaart heeft ontvangen met daarop de raadselachtige tekst ‘våder is verløren’. Hun avontuur zit vol met Vikingen, beren en elanden.

Lotte Wirwar – De dolle reis door Zweden

Lotte Wirwar gaat in dit boek samen met haar ouders en twee broertjes op vakantie naar Zweden. Ook haar beste vriendin Chloë mag mee. Ze nemen de veerboot, gaan kamperen en eten Zweedse kaneelbroodjes. Dit boek bereidt kinderen voor op een eerste vakantie naar Zweden, iets wat Lotte Wirwar zelf best spannend vindt. En wie al eerder in Zweden is geweest herkent vast veel uit het boek!

Tien dagen in een gestolen auto

De 12-jarige Camilla baalt flink als haar moeder haar op een boot naar Zweden zet om bij vrienden te gaan logeren. Maar in plaats van de vader van het gezin wachten twee jongens haar op, in een Saab 96 cabrio met een baby op de achterbank. Hun vader is ontvoerd! Samen met de jongens maakt Camilla een reis naar het noorden van Zweden, op zoek naar de vermiste vader.

Ties en Trijntje op vakantie

In dit voorleesboek gaan Ties en Trijntje samen met hun ouders kamperen in Zweden. Daarbij hoort natuurlijk ook vissen in een meertje en broodjes bakken boven het kampvuur. Wat een avontuur! Het boek is geschreven door Yvon Jaspers, bekend van Boer zoekt vrouw en haar eigen Scandinavische kookboek.

Noord

In dit boek met prachtige illustraties maak je kennis met 35 dieren uit het Hoge Noorden en hun bijzondere eigenschappen. Hier lees je er meer over.

Prins Borealis

Over dit boek van Sandra Konst heb je al eerder meer kunnen lezen. Het gaat over een Sami-jongen die ontdekt dat hij heel speciaal is. En er staan prachtige tekeningen in!

Massageverhalen voor kinderen

Ook over dit boek van de Deen Jørn Jørgensen heb ik al eerder geschreven. Er staan verhalen met af en toe een Scandinavisch tintje in, met daarbij aanwijzingen voor bijbehorende aanrakingen, bijvoorbeeld met je vingers regendruppels nadoen op de rug van je kind. Zo wordt voorlezen nog meer een bijzonder moment met je kind.

Dr. Proktor

De Noorse schrijver Jo Nesbø heeft niet alleen briljante thrillers geschreven, maar ook kinderboeken! Hij schreef een hele reeks boeken over de gekke Dr. Proktor, de enige echte uitvinder van onder andere scheetpoeder en en de teletijdtobbe. Samen met zijn buurmeisje Lise en haar vriend Bulle beleeft hij in elk boek een nieuw bizar avontuur.

Pettson en Findus

De Zweed Sven Nordqvist schreef een hele reeks boeken over opa Pettson en zijn kat Findus. Ze gaan onder andere samen kamperen, vieren kerst, werken in de moestuin en bakken een pannenkoekentaart.

Hier vind je de boeken over Pettson en Findus in het Nederlands.

De boeken van Astrid Lindgren

De boeken van Astrid Lindgren mogen natuurlijk niet ontbreken in een lijstje met Scandinavische kinderboeken. Ze kon zich als geen ander in kinderen verplaatsen en schreef ontzettend veel, zoals de boeken over:

  • Pippi Langkous
  • Ronja de Roversdochter
  • Emiel (of Michiel) van de Hazelhoeve
  • De kinderen van Bolderburen
  • Karlsson van het dak
  • De gebroeders Leeuwenhart
  • Lotta uit de Kabaalstraat
  • Superdetective Blomkwist
  • en nog veel meer…

Hier vind je heel veel boeken van Astrid Lindgren bij elkaar.

Nils Holgerson

Een andere klassieker die niet mag ontbreken is De wonderbare reis van Nils Holgersson van Selma Lagerlöf. Hierin ontdekt het jongetje Nils Holgersson op een dag een tomte (kabouter) die hem óók verandert in een dwerg. Op zoek naar een manier om weer een mens te worden besluit hij op reis te gaan met een vlucht ganzen. Onderweg ziet hij veel bekende en onbekende plekken in Zweden.

De Moemins

De Moemins komen uit Finland en werden bedacht door Tove Jansson. Daar is zelfs een Moeminmuseum te vinden. Het zijn ronde, witte dieren die een beetje op nijlpaarden lijken. Ze wonen met hun vriendjes in de Moeminvallei en beleven daar allerlei avonturen.

Hier vind je veel boeken over de Moemins in het Nederlands.

Ken jij nog Scandinavische kinderboeken die niet mogen ontbreken op deze lijst? Laat het dan even weten!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.