boek Noord

Noord: prachtig platenboek over 35 dieren van het Noorden

Liefhebbers van het Hoge Noorden kunnen weer een mooi boek op hun verlanglijstje zetten: het platenboek Noord. Het is gemaakt door illustrator Marieke ten Berge en schrijver Jesse Goossens. Samen laten ze je al bladerend kennismaken met de bijzondere dieren die het Hoge Noorden rijk is. Het boek wordt aangeraden voor kinderen van 8 jaar en ouder, maar ik denk dat volwassenen met een hart voor het Hoge Noorden er ook van kunnen genieten.

Liefde voor het Noorden

Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. Zo ging ze in Noorwegen samen met haar zoon op zoek naar papegaaiduikers en genoot ze op Spitsbergen van het bijzondere pastellicht dat de laagstaande zon daar over de besneeuwde bergen liet schijnen. Naar aanleiding van haar reizen naar ijzige streken maakt ze de mooiste tekeningen.

boek Noord
Afbeelding met dank aan Lemniscaat

De dieren uit Noord

Voor het boek Noord maakte ze linosneden van 35 dieren. Daarbij laat auteur Jesse Goossens de dieren vertellen over wie ze zijn. Dieren die in het boek voorbijkomen, zijn bijvoorbeeld:

  • de zeeotter
  • de kuifalk, die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken
  • het rendier
  • de ringelrob, die ijsberen om de tuin leidt door onder water bellen te blazen
  • de hermelijn
  • de lynx, die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken
  • de poolwolf
  • de drieteenmeeuw
  • de bultrug, die zichzelf ondanks zijn enorme gewicht op pure kracht boven het water uit kan duwen
  • de veelvraat (die ook echt van alles ‘vreet’)

Over de makers

Marieke ten Berge is opgeleid als ontwerper bij een trendbureau in de home- en decoratiebranche. Haar grote liefde is illustreren en haar belangrijkste inspiratiebron is de natuur. Ze woont op een boerderij en illustreert kinderboeken. Op deze pagina vertelt ze zelf over hoe ze werkt en hoe ze Noord heeft gemaakt.

Jesse Goossens is schrijfster, vertaalster en uitgever kinder- en jeugdboeken van Lemniscaat. Ze schrijft onder andere non-fictie voor kinderen, waarin ze haar verwondering over de wereld om zich heen deelt.

Blader zelf door Noord

Noord (ISBN: 9789047712039) is een boek uit de reeks Lemniscaat Natuurlijk! van uitgeverij Lemniscaat. Het boek heeft 80 pagina’s en kwam uit op 16 februari 2021.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.