de keukentafel van het noorden recept scandinavisch

Heerlijk kookboek: met Yvon Jaspers aan De keukentafel van het Noorden

Toen ik het boek De keukentafel van het Noorden onder ogen kreeg, wilde ik meteen de keuken in duiken. Het viel nog niet mee om een paar recepten te kiezen om mee te beginnen – er staat zo veel lekkers in! In deze blogpost vertel ik je wat meer over het boek en de recepten die ik uitprobeerde. (Zelf kijken? Hier vind je een uitgebreid inkijkexemplaar.)

Yvon Jaspers en het Noorden

Het kookboek De keukentafel van het Noorden heeft een voor mij verrassende auteur: Yvon Jaspers, die je waarschijnlijk wel kent van Boer zoekt vrouw of Het klokhuis. Ze blijkt ‘iets’ te hebben met het Noorden: ze wordt er zo gelukkig van, dat het haar niets zou verbazen als haar roots bij de Vikingen liggen. Wat ze precies zijn fijn vindt, vertelt ze in de citaten die verspreid over het boek te vinden zijn.

De Scandinavische keuken en manier van leven

In het kookboek staat dan ook niet alleen de Scandinavische keuken in de schijnwerpers, maar ook de Scandinavische manier van leven. Fika en hygge komen aan de orde en achter in het boek staan recepten die passen bij Scandinavische feestdagen, waarover ook iets wordt verteld. Verder staat het boek vol gezellige illustraties en sfeervolle foto’s van Yvon Jaspers in Scandinavië, maar ook van rode houten huisjes, koken op een kampvuurtje, wollen truien en sokken en allerlei andere dingen waarvan je helemaal zin krijgt in het Noorden.

De recepten

Om een idee te krijgen van de recepten, staan er al twee op de website van uitgeverij Carrera. Ik had al gelezen dat er was geprobeerd de recepten niet te ingewikkeld te maken, maar maakbaar en betaalbaar te houden. Wat mij betreft is dat gelukt. Ik ben zeker geen keukenprinses, maar alle recepten die ik uitkoos waren vrij snel klaar en goed gelukt. Dit is wat ik maakte:

Kladdkaka

Deze supersnelle chocoladetaart hoeft maar 13 minuten in de oven en hij is zo makkelijk, dat we hem in 1 week al 3 keer hebben gemaakt.

Kladdkaka uit De keukentafel van het Noorden

Chocomel

Warme chocolademelk is altijd al lekker, maar deze variant heeft kaneel, gember en piment als ingrediënten. Lekker!

Chocomel uit De keukentafel van het Noorden

Hasselback potatis

Deze uitgewaaierde aardappeltjes had ik al eens eerder gemaakt. Toen ik ze in het kookboek zag staan, kreeg ik meteen zin om ze nog een keer te maken. Met een lepel is het insnijden van de aardappelen makkelijker dan je denkt.

Hassleback potatis uit De keukentafel van het Noorden

Droptoetje

Het was wel een beetje apart om stukjes dropveter op te lossen in warme melk. Daarna zorgden gelatineblaadjes ervoor dat het een stevig geheel werd. Dit toetje was niet direct mijn favoriet, maar wel eens iets heel anders en leuk om te proberen.

Droptoetje uit De keukentafel van het Noorden

Chocolade-kardemomroom

Wauw, dit was echt mijn favoriet. Romige chocoladecrème en dan wat zeezout en rodebessenjam erop…  Dit was voor het eerst dat ik een toetje dat ik zelf had gemaakt zou verkiezen boven veel andere desserts in de winkel of restaurants.

Chocolade-kardemomroom uit De keukentafel van het Noorden

Voorbeelden van andere gerechten de je in het kookboek kunt vinden, zijn smushi en smörrebröd, kaneel- en saffraanbroodjes, piirakka, fiskefrikadeller, wafels, tunnbröd en vetekakor, pepparkakor en köttbullar. De recepten zijn verdeeld in de volgende catgorieën:

 • Ontbijt
 • Fika in de ochtend
 • Lunch
 • Fika in de middag
 • Diner
 • Dessert (altijd mijn favoriete onderdeel)
 • Op de plank (over bijvoorbeeld jam maken en haring inmaken)
 • Om samen te vieren (over Kerstmis, het Luciafeest en Midzomer)

Ik ben geen verzamelaar van kookboeken, maar van De keukentafel van het Noorden werd ik wel heel enthousiast en ik ben ervan overtuigd dat we er de komende tijd nog regelmatig lekkere dingen uit zullen maken. 

Je vindt De keukentafel van het Noorden op bol.com

Deze blogpost ontstond in samenwerking met uitgeverij Carrera.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

 1. Jaren geleden al gezien dit boek en het viel me op dat Jaspers meegolfde op de Scandinavië-hype. Want na een paar openlijke incidenten was het duidelijk dat ze veel geld verdienen belangrijk vindt. Na onderzoek van het boek, zag ik dat alle recepten ook gratis op internet staan, dus nogal overbodig allemaal. Ik ken de Noorse keuken: sommige gerechten zijn verrukkelijk, andere ronduit smerig zoals rømmegrød (zure pap) en gefermenteerde haring (die zó smerig is, dat je hard gaar rennen als je het alleen al ruikt! en sommige Noren vinden dat ook).
  De herkomst begrijp ik altijd: uit de tijd dat men nog arm was, veel boeren en vissers daar, geen koelkast had en er soms weinig voedsel was.
  Mijn bezwaar tegen het boek van Jaspers is dat het een verdienmodel is/was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.