massageverhalen voor kinderen

Bijzonder voorleesboek uit Denemarken: Massageverhalen voor kinderen

Een tijdje gelden kreeg ik een bijzonder Deens boek onder ogen. Het is geen boek voor kinderen óf volwassenen, maar voor kinderen én volwassenen. En het is geen boek om alleen maar (voor) te lezen – het is ook een boek om te voelen. Het boek Massageverhalen voor kinderen (Massagefortællinger for børn) bevat namelijk voorleesverhalen met tips voor bijbehorende aanrakingen. Bijzonder!

massageverhalen voor kinderen

Ontspannen voor het slapengaan

Zowel kinderen als volwassenen hebben er wel eens last van: aan het einde van de dag zit je hoofd zo vol met alles wat er die dag is gebeurd, dat je de rust niet kunt vinden. Niet kunnen slapen terwijl je wel degelijk moe bent is zo vervelend! Om van dat volle hoofd af te komen, kun je verschillende ontspanningstechnieken gebruiken. Een ontspannende massage is daar een voorbeeld van en kun je ook goed gebruiken om je kind te helpen slapen.

Voorlezen en masseren

Als jouw kind soms ook moeite heeft om rust te vinden, zou dit wel eens iets voor jullie kunnen zijn. Het werkt zo: je leest een verhaal uit het boek voor zoals je anders ook zou doen. Maar tussen de verhaalregels door staan aanwijzingen voor bijbehorende zachte aanrakingen. Als je kind op zijn of haar buik ligt, kun je bijvoorbeeld met je vingers stapjes maken als je vertelt over een kaboutertje dat door het bos loopt. Of zachtjes van boven naar beneden over de rug strijken als het regent in het verhaal. Afijn, je snapt het idee. Het werkt niet alleen ontspannend, maar is ook nog eens een knus moment samen.

massageverhalen voor kinderen
uit: Massageverhalen voor kinderen

Scandinavisch sfeertje

Massagefortællinger for børn is geschreven door de Deen Jørn Jørgensen, een voormalig basisschooldirecteur die op deze manier de band tussen (groot)ouders en (klein)kinderen wilde versterken. Charlotte Jørgensen maakte de illustraties bij de verhalen.

Voor ons als Nederlandse Scandinavië-fans zit er nog een ander leuk voordeel aan het boek. De verhalen bieden af en toe een kijkje in het leven in Denemarken en de belevenissen spelen zich onder andere af in Kopenhagen, in Legoland en bij Møns Klint.

Onderlinge kindermassage

Eerder ontwikkelde Jørn Jørgensen voor zijn basisschool ik Kolding een methode om (onder andere) pestgedrag tegen te gaan. De methode maakt (naar Zweeds voorbeeld) gebruik van onderlinge kindermassage. Het idee is dat onderlinge kindermassage en aanraakspellen rustgevend werken en bijdragen aan een betere concentratie en meer saamhorigheid. De aanrakingen worden dan gecombineerd met rustgevende muziek en verhalen.

Ik vraag me persoonlijk wel af of alle kinderen zich wel veilig genoeg voelen in hun schoolomgeving om dit echt prettig te vinden. Zelf had ik dat denk ik niet prettig gevonden. Ik ben dan ook enthousiaster over het idee van een kindermassage als moment van ontspanning tussen ouder en kind, zoals in dit boek. Ik zou het bijna jammer gaan vinden dat mijn kinderen al zo groot zijn en niet meer zitten te wachten op een verhaaltje voor het slapengaan. Als ze jonger waren, zou ik het zeker met ze willen proberen.

Massageverhalen voor kinderen (ISBN 2e druk 9789491920554 ) is vertaald door Frans & Marike Wijbenga en uitgegeven door uitgeverij Bullseye Publishing, die mij dit boek toestuurde. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.