LastSwab wattenstaafje

Ken jij deze Scandinavische ecomerken al?

Sinds mijn kennismaking met duurzame Scandinavische mode ben ik meer en meer gaan letten op hoe duurzaam producten eigenlijk zijn. Zo kwam ik vanzelf in aanraking met enkele Scandinavische ecomerken, die bijvoorbeeld luiers, inlegkruisjes of wattenstaafjes maken. Ken jij ze al?

LastObject (Denemarken)

LastObject is een Deens merk dat herbruikbare producten maakt waarvan je er anders ongemerkt veel gebruikt. Producten van LastObject zijn:

  • LastSwab: herbruikbare wattenstaafjes die wel 1000 ‘gewone’ wattenstaafjes meegaan
  • LastRound: herbruikbare wattenschijfjes die met 7 stuks in een mooi en duurzaam doosje zitten
  • LastTissue: een milieu- en huidvriendelijke zakdoek in een handig meeneempakje – wel jammer dat ons nu vanwege het virus geadviseerd wordt om wegwerpzakdoekjes te gebruiken.
LastSwab wattenstaafje
Foto: LastObject

Beauty Made Easy (Denemarken)

Ook Beauty Made Easy komt uit Denemarken. Het werd in 2014 opgericht door Terje Munck en haar dochter Katrine. Beauty Made Easy wil uiterlijk in 2023 100% plasticvrij werken. Daarom hebben ze Beauty Made Easy Le Papier ontwikkeld: lipcosmetica in een papieren omhulsel. De producten zijn biologisch afbreekbaar, veganistisch en zoveel mogelijk samengesteld uit natuurlijke ingrediënten.

​Hier vind je de papieren producten van Beauty Made Easy.

ImseVimse (Zweden)

ImseVimse is opgericht door Marie Walleberg, die een dochter had die door elk soort wegwerpluier nare uitslag kreeg. Wanhopig om een oplossing te vinden, richtte ze haar eigen bedrijf op en begon ze met het maken van stoffen luiers. Die waren toen niet zo gewoon, maar ze hielpen meteen. Zo loste Marie haar eigen probleem op en kon ze ook anderen gaan helpen. Tegenwoordig maakt ImseVimse behalve luiers ook herbruikbare billendoekjes, maandverbanden, inlegkruisjes, tampons (en tasjes om die in te bewaren) en wattenschijfjes.

Het hoofdkantoor van ImseVimse staat in Visby (Zweden). Het bedrijf is heel streng bij het selecteren van materialen en legt de lat hoog voor leveranciers en producenten. Elk jaar worden de fabrieken gecontroleerd om te kijken of ze voldoen aan de eisen voor kwaliteit, milieu en werkomstandigheden.

Hier vind je de producten van ImseVimse.

Muumi Baby (Finland)

De luiers van Muumi Baby komen uit Tammisaari in Finland. Ze zijn mild voor je baby en voor de natuur. De luiers bevatten geen onnodige bijproducten zoals parfums.

Hier vind je de luiers van Muumi Baby.

Vuokkoset (Finland)

Vuokkoset maakt inlegkruisjes, maandverband en tampons. Het bedrijf werd opgericht door de Fin Raimo. Hij wandelde op een dag met zijn tweelingdochters door het bos zag dat de bosanemonen (valkovuokko in het Fins) bloeiden. Dat inspireerde hem om een natuurvriendelijk bedrijf te gaan opzetten.

Vuokkoset maakt alle producten van materialen die gerecycled of verbrand kunnen worden, dus er blijft geen afval over. Ze hebben zelfs biologisch afbreekbare maandverbanden en tampons. Ze gebruiken geen onnatuurlijke parfums en de producten van Vuokkoset zijn dan ook geschikt voor de meest gevoelige huid. Het Nordic Swan Ecolabel is dus dik verdiend.

Hier vind je de producten van Vuokkoset.

Eco by Naty (Zweden)

In de jaren 90 was de toekomstige oprichter van Naty, Marlene Sandberg, nog een advocaat met twee zoontjes. Op een dag las ze een artikel over het effect dat luiers hebben op het milieu. Wegwerpluiers zijn gemaakt van plastic en elke baby gebruikt ongeveer een halve ton luiers per jaar. Dat is heel veel plastic afval! Dit raakte Marlene en ze besloot in actie te komen. Ze richtte Eco by Naty op en tegenwoordig maken ze behalve luiers ook andere verzorgingsproducten voor baby’s, zoals shampoo en lotion.

Je vindt de luiers van Naty hier.

Eco Viking (Zweden)

Een beetje een uitzondering in dit rijtje Scandinavische ecomerken is Eco Viking. Zij maken milieuvriendelijke babyspullen zoals bijtringen, spenen, drinkflessen, bordjes en lepels. Maar er zit ook een wipstoeltje, een kinderstoel, een voetenzak en een draagzak in het assortiment. Alle gebruikte materialen voldoen aan de Oeko-Tex® Standard 100.

Andere merken die je misschien wel interessant vind en waar ik eerder al over schreef, zijn Organic Socks of Sweden, Organic Basics (kleding) en True Organic of Sweden.

Er zijn vast nog veel meer Scandinavische ecomerken – laat je het weten als je ze tegenkomt? Dan voeg ik ze hier toe.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.