Voordelige kleding van Marimekko vind je bij UNIQLO

Sinds 2018 werkt het legendarische Finse designmerk Marimekko regelmatig samen met de internationale kledingretailer UNIQLO. Ze passen goed bij elkaar: de unieke grafische prints van Marimekko sluiten perfect aan bij het simplisme van UNIQLO. Dankzij deze samenwerking kunnen nu nog meer mensen genieten van het moois dat Marimekko maakt – en dat kan wat mij betreft alleen maar goed nieuws zijn.

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

De klik tussen Marimekko en UNIQLO

UNIQLO, een kledingmerk dat bekendstaat om kwalitatief hoogwaardige, functionele en betaalbare kleding, gaat regelmatig samenwerkingen aan met andere ontwerpers en bedrijven. Daarvoor moeten de twee partners natuurlijk wel echt bij elkaar passen.

Bij Marimekko zat die ‘klik’ hem in het LifeWear-concept (‘simple made better’) van UNIQLO en Marimekko’s missie om mensen met behulp van vrolijke en unieke ontwerpen gelukkig te laten zijn precies zoals ze zijn. Zo ontstond een unieke samenwerking, waarbij eenvoud samengaat met creativiteit en tijdloze silhouetten gecombineerd worden met opvallende Marimekko-ontwerpen.

Mevrouw Minna Kemell-Kutvonen, Director of Home Products and Prints Design bij Marimekko, vertelt het volgende over de samenwerking met UNIQLO:

We willen de unieke filosofie en esthetiek van Marimekko graag met een nog breder publiek delen – overal ter wereld. Deze samenwerking met UNIQLO is een geweldige manier om dat te bereiken.
Onze doelgroep wordt vooral gekenmerkt door hun instelling. We zijn echt een merk voor mensen die hun eigen weg kiezen in het leven. Ze creëren en leiden het leven dat bij ze past en zijn niet bang om hun persoonlijkheid tot uitdrukking te laten komen in hun kledingkeuze. En meestal houden ze erg van kleur!

Minna Kemell-Kutvonen, Director of Home Products and Prints Design bij Marimekko

Voor mij zorgt de unieke uitstraling van Marimekko ervoor dat kledingstukken (net als bij design-items in je interieur) echt voor je gaan leven en je zelfs dierbaar worden. Elke keer als je ze gebruikt, heb je daar plezier van. Je krijgt er nooit genoeg van – en hoe langer je kledingstukken met plezier blijft dragen, hoe duurzamer je garderobe is. Dat je dankzij de samenwerking met UNIQLO ook nog eens heel betaalbaar kledingstukken met klassieke Marimekko-prints in huis kunt halen om heel lang plezier van te hebben, daar word ik echt heel blij van.

Voor de feestdagen: Joyful Together

Alweer een paar jaar tijdje geleden kocht ik vlak voor de feestdagen wat Marimekko & UNIQLO-kledingstukken. De collectie heette Joyful Together en werd gekenmerkt door de typisch Noord-Europese combinatie van strak design en praktische functionaliteit. En Marimekko zou Marimekko niet zijn als er geen unieke prints en levendige kleuren op stonden. En het leuke is: bijna 3 jaar later zijn de kledingstukken nog steeds mooi en draag ik ze nog net zo graag.

Voor dames van alle leeftijden

Jurken vormen vanaf het allereerste begin de kern van Marimekko. Marimekko betekent zelfs Mari’s jurk in het Fins. Het aankleden en inspireren van vrouwen is nog steeds heel belangrijk voor het Finse designmerk. Dat zag je ook terug in deze collectie in samenwerking met UNIQLO, die voor een groot deel bestond uit jurken en andere dameskleding. En omdat de prints en kleuren van Marimekko vrouwen van alle generaties aanspreken, zijn de kledingstukken er voor vrouwen van alle leeftijden – dus inclusief baby’s en meisjes.

Negen klassieke prints

Waar ik als ietwat nerdige Nordic-fan echt heel blij van word, is dat voor deze collectie negen klassieke prints van Marimekko uit het archief zijn gehaald om ze een nieuw leven te geven. Ze zijn van twee ontwerpers die heel belangrijk zijn geweest voor Marimekko: Maija Isola en Annika Rimala.

Maija Isola

Maija Isola’s (1927-2001) begon in 1949 als textielontwerper bij Marimekko’s voorloper Printex. In de maar liefst 38 jaar dat ze voor Printex/Marimekko werkte, ontwierp ze meer dan 500 textielprints met allerlei motieven en technieken. Haar inspiratie haalde ze uit traditionele volkskunst en moderne visuele kunst.

Dit zijn de prints van Maija Isola die dankzij Joyful Together een nieuw leven kregen:

  • KIVET (STENEN – 1956) In de Kivet-print zie je cirkels terug die met een schaar zijn uitgeknipt. Ze zijn waarschijnlijk geïnspireerd door de grote, ruwe stenen bij het huis van ontwerper Maija Isola. De print staat op kledingstukken van comfortabel flanel.
  • LOKKI (ZEEMEEUW – 1961) Maija Isola kreeg het idee voor de Lokki-print toen ze een raam met een gordijn ervoor zag. De zon scheen en de plooien creëerden golvende schaduwen op de stof. Hierdoor ontstond het idee om stof te voorzien van golven, zodat gladde stof toch geplooid lijkt.
  • RAUTASÄNKY (IJZEREN BED – 1961) Dansen met een penseel – dat is hoe Maija Isola haar avonden in de fabriek van Marimekko omschreef. Terwijl ze op de maat van de muziek met zachte, vloeiende streken schilderde, ontstonden er als vanzelf nieuwe prints, waaronder deze.
  • KAIVO (PUT – 1964) Deze print is gebaseerd op de golvende cirkels die Maija Isola in het water zag toen ze met een emmer water uit een put haalde.
  • SIAMILAISET SYDÄMET (SIAMESE HARTEN – 1965) Met deze print neemt Maija Isola je mee naar de geest van de jaren 60 van de 20e eeuw.
  • POPPY (KLAPROOS – 1970) Voor deze print – misschien wel de beroemdste van Marimekko – liet Maija Isola zich inspireren door een reis naar Parijs, maar ook door de Arabische cultuur en Egypte.

Annika Rimala

Annika Rimala (1936-2014) werkte van 1960 tot 1982 als ontwerpster bij Marimekko. Dankzij de tijdloosheid, bruikbaarheid en humor van haar moderne ontwerpen prijkten haar kleding- en printontwerpen regelmatig op de covers en pagina’s van bekende modebladen.

De prints van Annika Rimala die in Joyful Together een nieuw leven krijgen, zijn:

  • TARHA (TUIN1963) Deze combinatie van sierlijke en geometrische vormen reflecteert de geest van de vroege jaren 60.
  • RAIDE (SPOORWEG – 1966) De uit de losse pols ontworpen streepjes van Raide zijn een voorbeeld van de vele streepjesontwerpen die Annika Rimala voor Marimekko creëerde. Ze doen me een beetje denken aan de Omaggio-vaas van het Deense designmerk Kähler.
  • KEIDAS (OASE – 1967): Ook Annika Rimala liet zich inspireren door de jongerencultuur van de jaren 60 van de 20e eeuw.

Voor de zomer: Joyful Summer

Een tijdje later kwam er een nieuwe ‘capsule-collectie’ van het Japanse kledingmerk UNIQLO en het Finse desgnmerk Marimekko. Deze collectie had als thema Joyful Summer en stond in het teken van het vieren van de zomer. De vrolijke designs brengen je helemaal in de sfeer voor het in Noord-Europa zo belangrijke Midzomerfeest.

Minna Kemell-Kutvonen, Design Director voor Home en Print Design bij Marimekko, omschrijft de collectie als “geïnspireerd door de vreugde en het optimisme van de Scandinavische midzomer”. Ze vertelt: “De printselectie is gekozen om de schoonheid en energie van deze magische tijd van het jaar weer te geven. Marimekko’s rijke, zomerse patronen samen met UNIQLO’s functionele garderobe-items roepen het perfecte zomerse gemak op.”

Denim en jersey

De Midzomer-collectie van UNIQLO en Marimekko omvat veel denim, zoals een denim blouse met V-hals en een lange denim rok met hetzelfde patroon. Als je als moeder graag ’twint’ met je dochter, zijn er mouwloze jurken voor meisjes met dezelfde patronen als hemdjurken voor dames. Voor een speels accent bij het denim zijn er kleurrijke accessoires, zoals een zonnehoed, een schoudertas en espadrille-sandalen. Behalve denim zitten in de collectie onder andere ook comfortabele jersey jurken, grafische T-shirts en leggings in vrolijke kleuren. Alles om te mixen en matchen dus.

Iconische Marimekko-patronen

Net als vorige keer zijn er weer een paar iconische Marimekko-prints opgeduikeld om deze nieuwe kledingstukken mee te maken. Het zijn zeven frisse prints van vier verschillende ontwerpers. Drie van de patronen belichamen de Finse natuur, maar er zitten ook modernistische en ritmische ontwerpen bij.

“De collectie toont prints van enkele van Marimekko’s meest iconische ontwerpers, van Fujiwo Ishimoto’s exquise bloemmotieven tot Annika Rimala’s levendige strepen. We geloven dat de designtaal universeel is en hopen dat deze collectie mensen over de hele wereld een grote teug zomerplezier zal brengen,” aldus Minna Kemell-Kutvonen van Marimekko.

Fujiwo Ishimoto

Yuki Katsuta van UNIQLO is niet alleen blij met de hernieuwde samenwerking met Marimekko, maar ook dat hierbij voor het eerst patronen zijn gebruikt die door de Japanner Fujiwo Ishimoto zijn ontworpen voor Marimekko. Zijn prints combineren Scandinavisch design met Japanse elementen. Het resultaat is volgens Katsuta gedurfd, delicaat en uniek.

Fujiwo Ishimoto (geboren 1941) werkte van 1974 tot 2006 als textielontwerper bij Marimekko. Hij beheerst veel verschillende stijlen en technieken en ontwierp ongeveer 400 stoffenprints voor Marimekko. In bijna al zijn ontwerpen is de invloed van de natuur duidelijk voelbaar – zowel figuratief als abstract. Veel van zijn ontwerpen zijn inmiddels uitgegroeid tot populaire klassiekers.

De drie ontwerpen van Fujiwo Ishimoto in deze collab zijn:

  • Seitsemän kukkaa (zeven bloemen, 1979): gebaseerd op op een oude Finse midzomernacht-traditie: als je zeven verschillende bloemen plukt en die onder je kussen legt tijdens midzomernacht, zou je dromen over je toekomstige echtgenoot.
  • Talkoot (werkfeest, 1978): een uitbundig en schilderachtig bloemenpatroon.
  • Pikkulempi (kleine liefde, 1978), een expressieve print die is gebaseerd op bloemen in een weiland en die perfect het gevoel van een lome zomerdag weergeeft.

Annika Rimala

Annika Rimala (1936-2014) werkte van 1960 tot 1982 als ontwerpster bij Marimekko. Haar moderne, onderscheidende kleding veroverde al snel een plek in toonaangevende modebladen. Haar modernistische en ritmische ontwerpen zijn tijdloos en bruikbaar.

De gebruikte ontwerpen van Annika Rimaa zijn:

  • Aitanovi (blokhutdeur, 1964): ruiten en strepen zijn altijd belangrijk geweest in de wereld van Marimekko-prints. Aitanovi combineert deze karakteristieke elementen.
  • Aita (hek, 1963): deze smalle, uit de losse pols gezette strepen zijn een van de ontelbare Marimekko-streepjespatronen die Annika Rimala heeft gemaakt.

Maija Isola

Maija Isola (1927-2001) begon in 1949 als textielontwerper bij Printex, de voorganger van Marimekko. Ze bleer er maar liefst 38 jaar werken en ontwierp meer dan 500 stoffenprints die een verbazingwekkend breed scala aan motieven en ontwerptechnieken omvatten. De natuur was een belangrijke inspiratiebron voor Maija Isola. Bloemen in verschillende stijlen waren jaar in, jaar uit een veel voorkomend motief in haar ontwerpen.

Van Maija Isola is het volgende patroon gebruikt:

Taivaankukat (luchtbloemen, 1970): de delicate bloemen van Taivaankukat doen denken aan fonkelende sterren aan de nachtelijke hemel.

Maija Louekari

Maija Louekari (geboren 1982) kwam in 2003 bij Marimekko, toen ze een ontwerpwedstrijd won die werd georganiseerd door Marimekko en de Universiteit voor Kunst en Design in Helsinki. Sindsdien ontwerpt ze onderscheidende prints voor het merk.

Haar patroon in de UNIQLO/Marimekko-collectie is:

Nonparelli (spikkels, 2007): deze print maakte oorspronkelijk deel uit van een ensemble van ontwerpen dat het stadsleven en de natuur combineerde. Dit patroon staat voor feest met taarten en kleurrijke decoraties.

Waar is de Marimekko-kleding van UNIQLO verkrijgbaar?

UNIQLO heeft in Nederland winkels in Amsterdam en Den Haag. Maar je kunt de kleding ook gewoon bestellen in de webwinkel. Tip: je krijgt korting op je eerste bestelling als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Zo haal je wel heel betaalbaar een echte Marimekko in huis!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.