De leukste Scandinavische jurken – hier vind je ze bij elkaar

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Met die zomerse temperaturen van de afgelopen dagen ging ik online op zoek naar een leuke nieuwe zomerjurk. Als ik er één zou vinden van een Scandinavisch merk, zou ik dat natuurlijk des te leuker vinden. Eerder schreef ik al over de kleding van Gudrun Sjodén, waaronder veel jurken. Maar ik kon nog wel wat meer informatie gebruiken. Op de website Dresses Only trof ik het: ik vond er zes merken met Scandinavische jurken, waarvan vijf merken die ik nog niet kende. Dat wordt nog moeilijk kiezen – ken jij ze allemaal al?

SisterS Point

SisterS Point komt uit Denemarken – uit Aarhus om precies te zijn. SisterS Point werd in 1994 opgericht. Trends veranderden toen in hoog tempo en oprichter Allen Freiwald wilde ervoor zorgen dat Scandinavië hierin mee kon gaan. Sindsdien houdt SisterS Point zich bezig met het maken van kleding voor hippe meisjes en vrouwen. Ik zie veel jurkjes met meerdere laagjes over elkaar – dat vind ik zelf wel erg leuk.

Scandinavische jurk Sisters Point
Foto met dank aan SisterS Point

Y.A.S

Y.A.S. staat voor Your Apparel & Style. Het is een Deens merk dat in 2013 is opgericht. Hoewel het merk een brede collectie heeft, zijn jurken een belangrijke specialiteit. Vaak zien de jurken er heel vrolijk uit, want Y.A.S. houdt van prints en kleurtjes. Elk seizoen zijn er weer nieuwe printjes, die met de hand worden getekend door de design-afdeling.

Ik ben helemaal weg van hun rode maxi-jurk en deze lichtblauwe jurk met madeliefjes vind ik gewoon schattig, ook al denk ik niet dat hij mij zal staan. Verder vind ik deze jurken van Y.A.S. erg mooi:

  • Malla (groen met bloemen)
  • Milda (maxi-jurk met geometrische print)
  • Geen jurk, maar vooruit: dit mouwloze jumpsuit

De collectie wordt steeds vernieuwd – hier kun je kijken welke jurken op dit moment verkrijgbaar zijn van Y.A.S.

Part Two

Het (ook al) Deense merk Part Two werd in 1986 opgericht in Kopenhagen. Het merk blijft trouw aan de tijdloze uitstraling van Nordic design en combineert die vaak met boho-elementen. De mensen achter Part Two houden van vrouwelijke kleding, van kleur en van vrolijke prints. Veel kleding van Part Two kun je in het dagelijks leven dragen, maar ook zo stylen dat het er een stuk chiquer uitziet. Mijn absolute favoriet was een blauwe jurk met een sierlijk stippenpatroon.

Edit: helaas was Part Two op een gegeven moment verdwenen bij Dresses Only. Check hier of het merk inmiddels weer verkrijgbaar is.

InWear

InWear werd in 1969 opgericht door de toen 20-jarige Niels Martinsen. Hij was een van de eigenaren van een hippe nachtclub in Kopenhagen, maar sloeg met dit modemerk een andere weg in. Modern minimalisme en de combinatie van vorm en functie speelt – net als bij Scandinavisch design in het algemeen – een hoofdrol in de ontwerpen. Op de website van InWear staat een leuk filmpje waarin designer Jette Romvig vertelt hoe de locatie van haar atelier in Christianshavn, Kopenhagen essentieel is voor haar creaties.

Edit: ook dit merk is op het moment dat ik dit schrijf niet meer verkrijgbaar bij Dresses Only. Check hier of dat inmiddels wel weer zo is.

FREE|QUENT

Dit merk werd in 2009 opgericht door Niels Haahr Christensen en het hoofdkantoor is gevestigd in de Deense stad Kolding. FREE|QUENT maakt wel heel veel jurken die me aanspreken, zag ik. Dat zal wel komen omdat ze ernaar streven om jurken te maken voor vrouwen van alle leeftijden, in modellen die rekening houden met vrouwelijke vormen. Draagcomfort staat voorop en de meeste jurken zijn soepel en los vallend. Qua lengte zijn de meeste jurken halflang of maxi.

Het was moeilijk kiezen, maar dit zijn mijn favorieten van FREE|QUENT:

  • Biba met groene bladeren
  • Bird met verticale strepen
  • Datti met stipjes

Bekijk hier de actuele collectie van dit merk.

Ilse Jacobsen

Ik kende het Deense merk Ilse Jacobsen vooral van de regenkleding en laarzen, maar er blijken nu ook jurken van te zijn. Inspiratie voor de ontwerpen komt vaak uit de Scandinavische natuur. Jurken van Ilse Jacobsen die ik erg mooi vind, zijn:

  • Jurk Nice, bijvoorbeeld deze felgekleurde of Sapphire blauw
  • Jurk Nice Long Deep Lake – wauw, wat een mooie kleur!
  • Jurk Vaiha met verticale strepen

Kijk hier welke jurken van Ilse Jacobsen op dit moment verkrijgbaar zijn.

jurken van Ilse Jacobsen
Foto met dank aan Ilse Jacobsen

Weet jij nog leuke Scandinavische jurken? Laat het me weten – alvast bedankt!