Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Hou jij ook zo van Noorse truien? Zo vind je jouw Noorse trui!

Een van de dingen die me opvielen toen ik voor het eerst in Noorwegen was, was dat Noorse truien niet zomaar een idee zijn dat we hier in Nederland van Noorwegen hebben. Nee, ze worden ook echt regelmatig gedragen en je komt dan ook in veel winkels die mooie Noorse truien tegen. Ik wilde er wel eens wat meer over weten en dook in de achtergrond van de patronen die je vaak terugziet op Noorse truien. En welke merken zijn eigenlijk aanraders? Wil je niet alleen graag eens zo’n mooie Noorse trui dragen, maar er het liefst zelf eentje breien? Dan komt het goed uit dat er ook boeken zijn met patronen voor Noorse truien.

Wil je weten wat mijn persoonlijke favoriete Scandinavische truien zijn? Dat lees je in deze blogpost over mijn eigen Scandinavische truien.

Over Noorse truien

Een eerste stop op Wikipedia leerde me dat er in Noorwegen tegen het einde van de 15e eeuw al kleding werd gebreid. In de loop der jaren ontstonden verschillende bekende Noorse breipatronen, zoals het sneeuwvlokjespatroon dat je nog steeds heel vaak ziet.

De Selburose

Natuurlijk is deze vorm van een achthoekinge ster niet uitsluitend in Noorwegen uitgevonden – hij is terug te vinden in allerlei culturen. Toch groeiden deze achthoekige roosjes vanuit het plaatsje Selbu in Sør-Trøndelag uit tot het symbool van Noorwegen. Eigenlijk is het een roos met acht blaadjes (åttebladrose). Maar veel mensen zien het als een sneeuwvlok en dat past misschien ook wel beter bij wanten en een warme trui dan een roos

De Noren omarmden de åttebladrose als nationaal symbool en wereldwijd wisten steeds meer mensen deze vorm met Noorwegen te associëren. De Noorse economie spon er garen bij: in de jaren 30 van de 20e eeuw werden in Selbu al 100.000 paar wanten per jaar gemaakt. Tegenwoordig zijn er wel 300 varianten van dit Selbu-patroon gedocumenteerd.

De Setesdal Lusekofte

De lusekofte of Setesdal-trui (Stetesdal-genser) had een soort stipjes (de lusen). Oorspronkelijk waren het zwarte steken op een witte achtergrond, maar later werd ook het Selburose-patroon gebruikt en zag je steeds meer het gebruik van kleuren. Dat waren dan wel meestal de natuurlijke kleuren van schapenwol: zwart, wit, grijs en bruin. Meestal voor mannen.

Mariusgenser (Marius-trui)

De Marius-genser is gebaseerd op de Setesdal-trui, maar dan zonder de losse steken/stipjes en met felle kleuren, zoals rood, wit en blauw (de kleuren van de Noorse vlag)

Deze Noorse truien hebben vaak een patroon in een horizontale baan over de romp, die ook doorloopt op de mouwen.

Daarom een Noorse trui

Er zijn verschillende redenen waarom mensen graag een Noorse trui (of een Noors vest) dragen. Sommige mensen vinden ze ‘lekker apart’ en gebruiken ze als een soort statement. Maar Noorse truien zijn ook comfortabel en tijdloos. Dankzij deze eigenschappen, en dankzij de goede kwaliteit (als je een goede Noorse trui koopt) heb je er jarenlang plezier van.

Merken Noorse truien

Als je op zoek bent naar een Noorse trui en je gaat ernaar zoeken, kom je vanzelf bepaalde merken tegen, zoals Dale of Norway of Norlender Knitwear. Ook wereldwijde modeketen H&M heeft (afhankelijk van de actuele collectie) soms mooie Noorse truien in de winkels hangen.

Zelf een Noorse trui breien

Als je het leuk vind om zelf een Noorse trui of iets anders met Scandinavische motieven te breien, zijn er gelukkig boeken met breipatronen voor Noorse truien.

Boek: Noorse truien breien

Linka Neumann is breiontwerper en staat bekend om haar prachtige Scandinavische truien en vesten. Linka laat zich inspireren door het buitenleven en haar omgeving: het Noorse platteland. Dit is duidelijk terug te zien in haar creaties. Met haar boeken Noors breien, Noorse truien breien en Warme Noorse truien breien inspireerde ze al heel veel mensen om ook aan het breien te slaan. Haar boeken zijn behalve in Noorwegen onder andere ook uitgebracht in Duitsland, Nederland, Zweden en Finland.

noorse truien breien
Afbeelding met dank aan de uitgever

In het boek Noorse truien breien (de oorspronkelijke Noorse titel is Villmarksgensere) van Linka Neumann zijn breipatronen te vinden voor heren en dames (maat S-XXL), maar ook voor kinderen. Ook qua kleur is er lekker veel variatie. Van sommige truien zijn meerdere varianten mogelijk, zoals een dunne en een dikke, of een trui en een vest. Je kunt ook nog een bijpassende hoofdband breien voor bij je nieuwe, zelfgebreide trui. Geen of weinig ervaring met breien? Dat hoeft geen probleem te zijn. De auteur beschrijft uitgebreid hoe je het moet aanpakken. Ze is zelf ook nog niet zo lang geleden begonnen met breien.

Aan zo’n handgemaakte trui raak je snel gehecht en het is dan ook heel fijn dat ze lang meegaan. Linka vertelt je precies welke Noorse en IJslandse wol ervoor zorgt dat je zelfgebreide trui écht slijtvast is (en ook nog eens waterafstotende en lekker warm).

Wat ik zelf erg leuk vind aan het boek, is de duidelijke link die hier gelegd wordt met het Noorse friluftsliv. Het idee om – weer of geen weer – zoveel mogelijk lekker buiten actief te zijn spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Linka Neumann zegt zelf ook haar inspiratie te halen uit haar liefde voor de Noorse natuur: de uitgestrekte bossen en vlaktes en de dieren die er leven.

Dat resulteert in patronen voor comfortabele, tijdloze truien waarin je allerlei mooie outdoor-avonturen kunt beleven. De 13 patronen In het boek hebben dan ook tot de verbeelding sprekende namen als natuurtrui, fjordtrui, wolventrui, stormtrui, bostrui en Noordkaaptrui (met rendiermotief!). Of wat denk je van de Galdrer-trui, naar het Oudnoorse woord voor ’trollenlied’? Er is zelfs een trui met het symbool van pelgrimsroute het Sint-Olavspad erin – in een dunne en dikke variant.

Ook de hele vormgeving van het boek straalt deze liefde voor de natuur uit. Er staan prachtige foto’s in van mensen in de sneeuw, bij het kampvuur, in de bergen of in een tent. Ze zien er natuurlijk uit, als ‘echte’ mensen die aan het genieten zijn van het buitenleven. Ik vind het echt een heerlijk boek om door te bladeren: je ruikt de frisse buitenlucht gewoon.

noorse truien breien
Uit: Noorse truien breien

Linka groeide zelf trouwens op in Olso, maar woont sinds vier jaar in het mooie Røros, waar ze geprikkeld werd om te gaan breien omdat werkelijk iedereen dat daar deed. Ze groeide op met sledehonden en ontdekkingsreiziger Helge Ingstad leerde haar alles over het mennen en de Noorse natuur. Ook nu nog trekt Linka zoveel mogelijk de natuur in met haar twee honden.

Boek: Warme Noorse truien breien

Een ander boek van Linka Neumann is ‘Warme Noorse truien breien’. Hiermee brei je helemaal zelf duurzame wollen truien, wanten en mutsen om de hele winter warm te blijven. Het boek bevat 23 patronen met uitgebreide beschrijvingen voor dames-, heren- en kindertruien. Maar er staan ook breipatronen voor wanten en mutsen in.

warme noorse truien breien
Afbeelding met dank aan uitgeverij Kosmos

Cultuur en natuur als inspiratie

De patronen in het boek ‘Warme Noorse truien breien’ zijn geïnspireerd door diverse culturen en natuurfenomenen, zoals de poolzomer in Noorwegen. Dankzij de prachtige foto’s is het boek niet alleen handig om er breipatronen uit te halen, maar ook inspirerend om door te bladeren.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

 1. Hier komt nog een goed advies: 100% IJslands vest/trui.
  Was al jaren ook een wens van mij om een échte te hebben. Vorige maand was het zover.
  Inmiddels kan ik aanbevelen: Handknitting Association of Iceland!
  Zie website voor de mooiste truien en vesten.
  Ze zijn betrouwbaar, daar heb ik een goede neus voor, al zeg ik het zelf.
  De structuur van deze onderneming, met de fysieke winkel in Reykjavik, vind ik heel leuk.
  Veel IJslanders die heel goed kunnen breien en de kost verdienen, zijn hierbij aangesloten en breien dus op bestelling. De voertaal per mail is Engels en de service is goed.

  Ik vond mijn eerste bestelling bij nader inzien niet zo mooi en te groot: geen probleem, terugsturen en een andere bestellen. Ik ben wel iemand die dat soort mogelijkheden van tevoren eerst uitzoekt. voordat bestelling en geld de deur uitgaan.
  Frú (Mevr.) Birna Hallgrimsson doet alle communicatie en houdt u op de hoogte van progressie en post. Er is dus geen direct contact met breisters en breiers (waarom zouden alleen vrouwen
  breien? in dit soort streken breien mannen minstens net zo vaak, is mijn ervaring!).
  In heel veel kleuren en patronen zijn de beeldschone kledingstukken te bestellen en zó heb je iets heel moois en redelijk uniek. Van échte IJslandse wol, die zelden gewassen hoeft te worden.
  Af en toe in de sneeuw leggen buiten, ha,ha!
  Binnen Nederland kun je ook online aan een IJslands vest komen, maar déze kwaliteit en keuzes en direct van IJsland afkomstig, had ik nog niet eerder gezien.
  Op een lentedag draag ik mijn vest zó buiten met een bijpassende sjaal en dat wordt ook gezien!
  Ik wil al enige tijd een keer naar IJsland op vakantie, maar dit prachtige vest (Arctic Blue) heb ik alvast. Van harte aanbevolen en zie website voor mogelijkheden en prijzen.
  En niet zeuren, dat IJsland niet bij Scandinavië hoort, want ik vind zéér beslist van wél: talen, cultuur, natuur, (Viking)verleden, leefstijl enz. Zo wie zo overeenkomsten met Noren!
  En de website van Sandra is zeer geschikt voor het uitwisselen van goede adviezen en adressen met elkaar. Bij deze! Ha det bra!

   • Ja, dank je wel! Deze echte IJslandse wol heet “lopapeysa” en voor handige handen zijn deze wol plus breipatronen bij het collectief dat ik noemde, ook te koop! Heel veel keus!
    Op internet staan nog veel meer adressen om er aan te komen, maar ik weet niet of deze goed/betrouwbaar zijn, want ik ben beslist géén breier!

 2. Ken je de site van deze ontwerpster? Er is een nieuw boek uit, vooralsnog alleen in het Noors maar wel zo leuk! Ik ben er naar op zoek maar de verzendkosten zijn gigantisch, misschien bij voldoende interesse met meerderen bestellen?

  https://linkaneumann.com/en/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.