Scandinavische sportkleding: vrolijke leggings in overvloed!

Written by Sandra van Bijsterveld

Met Scandinavische outdoorkleding had ik wel al positieve ervaringen, maar laatst stuitte ik voor het eerst op Scandinavische sportkleding die ik ook erg mooi vond. Het waren vooral de leggings die me opvielen, vaak dankzij hun vrolijke patronen. Inmiddels heb ik één merk uitgeprobeerd, de andere heb ik genoteerd om eventueel later te testen. Dit zijn ze – en als je er meer kent, hoor ik dat graag.

Stronger uit Zweden

Het eerste merk dat ik wil noemen is het Zweedse merk Stronger. Ik heb namelijk zelf sinds kort een sportlegging van dit merk en daar ben ik erg enthousiast over. Hij zit echt perfect en ze hebben leggings en sportbeha’s met ontzettend leuke patronen erop. Je leest er meer over in deze blogpost over Stronger, waarin je ook een code vindt om met 20% korting te bestellen bij Stronger.

Stronger legging
Mijn vrolijke legging van Stronger

Ninepine uit Zweden

Ninepine bestaat nog maar kort: nog geen jaar op het moment dat ik dit schrijf. Het bedrijf werd ‘geboren’ in de Zweedse hoofdstad Stockholm, maar heeft roots in Sydney (Australië). Alle sportkleding van het bedrijf wordt ontwikkeld in samenwerking met ‘Ninepiners’: yogabeoefenaars, sportschoolbezoekers en mensen die gewoon graag comfortabele en mooie sportkleding dragen. Want volgens eigen zeggen is Ninepine er niet alleen voor de sportschool of yogastudio, maar ook voor relaxte zondagen en Netflix-avondjes.

Ninepine
Foto met dank aan Ninepine

Toch wil Ninepine je wel stimuleren om actief te zijn, want bewust bezig zijn met beweging (mindful movement) en de gunstige werking hiervan voor lichaam en geest vormen de kern van het bedrijf. De sleutels tot een fijn leven zijn volgens Ninepine:

  • Investeer in je gezondheid: zorg goed voor je eigen lichaam en geest
  • Overwin jezelf om de wereld aan te kunnen: vergelijk jezelf niet de hele tijd met anderen, maar focus op persoonlijke verbetering
  • Zie bewegen als een manier om je leven te verbeteren (in plaats van bijvoorbeeld te focussen op gewichtsverlies). Een combinatie van cardio, krachttraining, flexibiliteits- en balansoefeningen verkleint het risico op bepaalde ziektes, stress en depressie en houdt je scherp.
  • Durf jezelf uit te dagen en blijf niet hangen in je comfortzone
  • Focus op wat impact heeft en stel afhankelijk daarvan prioriteiten in je leven. Wat kun je vandaag doen om iets te bereiken wat je echt belangrijk vindt? En hoeveel tijd besteed je aan dingen die je eigenlijk niet vooruit helpen?

Dit alles zegt natuurlijk niets over de sportkleding van Ninepine, maar het zijn wel punten die me stuk voor stuk aanspreken en die ik ook in de praktijk probeer te brengen.

Kari Traa uit Noorwegen

Een ander merk waarmee ik goede ervaringen heb, is Kari Traa. Ik heb alleen ervaring met hun thermokleding (hier vind je een review), maar ze maken ook andere sportkleding waaronder leggings. Als die net zo lekker zitten als de thermolegging die ik van Kari Traa kocht, zijn die zeker een aanrader.

Kari Traa thermolegging
Mijn thermolegging van Kari Traa

Aim’n uit Zweden

Aim’n is een Zweeds sportmerk door vrouwen, voor vrouwen. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Tekla en Helen. Ze baalden dat er zo weinig leuke sportkleding te vinden was om in te (kite)surfen, hardlopen, aan yoga te doen of naar de sportschool te gaan. Hun idee was dat leuke kleding motiverend werkt – en dat geloof ik wel. Als ik mezelf er een tijdje niet toe heb kunnen zetten om te gaan hardlopen, helpt het als ik mijn favoriete hardloopkleding klaar leg naast mijn bed. Dikke kans dat ik de volgende ochtend wel ga!

De eerste collectie was binnen een paar uur uitverkocht en nu is de kleding verkrijgbaar in meer dan 160 landen. De twee hoofdkwartieren zijn gevestigd in Halmstad (Zweden) en Tauranga (Nieuw-Zeeland). De naam komt van het woord aiming (in de zin van ergens naar streven) en dan met name aiming high – grote doelen durven stellen, groot durven dromen. Zoals gelukkig en gezond zijn en voluit leven door goed voor je lichaam en geest te zorgen. De #aimntribe is een voor iedereen toegankelijke groep vrouwen wereldwijd die elkaar hierin stimuleert.

Aim’n noemt de kleding graag happy pants en dream reminders, omdat ze ervoor zorgen dat je je mooi, gelukkig, krachtig en zelfverzekerd voelt, zodat je je dromen durft na te jagen.

ICANIWILL uit Zweden

In 2009 plakte personal trainer Gustaf Ollas een post-it op de spiegel in zijn badkamer. Dat was het begin van ICANIWILL, ofwel: I can do it and I will do it. Uit frustratie over het gebrek aan keuze op het gebied van sportkleding besloot hij alles te leren over textielproductie en op zoek te gaan naar geschikte leveranciers.

In 2014 lagen de eerste producten klaar in de eerste ICIW-vestiging in Solna, Stockholm. De 100 leggings waren binnen een dag uitverkocht en in 2015 verhuisde ICIW naar een groter pand in Sollentuna. ICIW groeide en bouwde een netwerk op met leveranciers van over de hele wereld. De speciale rekbare stof voor de leggings komt grotendeels uit Italië. Voor een exclusief gevoel wordt veel gewerkt met limited editions.

Met de hashtag #icaniwill wil ICIW mensen inspireren om alles op alles te zetten om hun doelen en dromen te verwezenlijken. Of dat nu op het gebied van sport en gezondheid is, of op andere vlakken in het leven, dat maakt eigenlijk niet uit.

Bara sportswear

Bara Sportswear werd in 2017 opgericht door het stel Regine en Bjørn Anders. Zij ontwerpen ook de producten van Bara. Samen willen ze duurzame sportkleding ontwerpen voor vrouwen. Hiermee hopen ze te bereiken dat iedereen met een gerust geweten volop kan sporten. Ze begonnen met maar drie leggings in hun assortiment. Inmiddels is Bara Sportswear uitgegroeid tot een merk dat overal ter wereld populair is.

Nordic Dots

Ben je op zoek naar Scandinavische sportkleding om in te tennissen? Dan moet je eens bij Nordic Dots kijken. Ook dit is weer een Zweeds merk.

Vooral Zweedse sportkleding

Het lijkt er dus op dat Zweden de boventoon voet als het gaat om Noord-Europese sportkledingmerken – net zoals ik bij de plussize-mode vooral Deense merken aantrof. Of heb ik last van tunnelvisie en zie ik een heleboel merken over het hoofd? Laat het me dan vooral weten!