Scandinavisch ondergoed voor dames en heren: welke merken ken jij?

Written by Sandra van Bijsterveld

Zweer jij bij onderbroeken van Björn Borg uit Zweden of ben je misschien helemaal gevallen aan het draagcomfort van de Comfyballs uit Noorwegen? Tja, het lijkt erop dat ze in Scandinavië best goed zijn in het maken van ondergoed. Welke merken ken jij nog meer? Ik kon tot nu toe deze vinden.

Björn Borg uit Zweden

Schrijven over Scandinavisch ondergoed kan natuurlijk niet zonder Björn Borg te noemen. Aan de basis van dit merk staat de Zweedse toptennisser Björn Borg (tip: de film Borg/McEnroe), oftewel ‘the Ice Man’. Tijdens zijn tenniscarrière stond hij al bekend om zijn gevoel voor stijl en het was dan ook niet verbazingwekkend dat zijn naam na die tijd verbonden werd aan mode. In eerste instantie ging het om sportkleding (The Björn Borg Collection) maar al gauw kwan er ook ondergoed. Vanaf 1989 ging de Scandinavian Underwear Company hiermee aan de slag met als resultaat een baanbrekend en inmiddels legendarisch ontwerp: de Björn Borg Classic Shorts 3201. In 1992 volgde ook damesondergoed.

Björn Borg
Foto: Björn Borg Image Bank

Vanaf 1992 werd het ondergoed ook geëxporteerd naar Denemarken, Noorwegen, Australië, Nederland en België. In 1993 opende in het Stockholmse Södermalm ’Stockholms Kalsongpalats’ (het ondergoedpaleis van Stockholm) zijn deuren. Later kwam er ondergoed met meer kleur en opvallende prints die je best boven je spijkerbroek mocht laten uitkomen. Er is ook Björn Borg-ondergoed voor dames, dus dat moet ik dan maar eens gaan proberen.

Je vindt het ondergoed van Björn Borg onder andere bij bol.com.

Comfyballs uit Noorwegen

Ik moest enorm lachen toen ik dit merk voor het eerst tegenkwam. Herenondergoed maken en jezelf dan gewoon Comfyballs noemen – zo ken ik de Noorse humor wel. En wat is er dan zo comfy aan? Een speciaal PackageFront houdt je zaakje op zijn plek, zodat het niet tegen je dijen aan wrijft. Als je een man bent, kun je je daar ongetwijfeld meer bij voorstellen dan ik.

Mijn man werd ook wel nieuwsgierig en besloot ons te trakteren op 2 ‘kennismakingspakketten’. Want Comfyballs heeft ook ondergoed voor vrouwen – dat noemen ze dan ‘Just comfy’. Gratis verzending in Nederland, 10% korting bij je eerste aankoop en 20% korting bij aankoop van 3 of meer – ja, zo maken ze het ook wel heel verleidelijk.

En daar lagen de pakketjes dan in de bus. Op het pakje boxershorts staat: Your balls deserve better en You will need balls to properly use this product. Ik kan er nog steeds erg om lachen. Ook staat er nog vermeld dat het ondergoed uit Sandvika komt, met een mooi Noors vlaggetje ernaast.

Comfyballs Scandinavisch ondergoed

Iets wat zowel de heren- als de damesonderboeken hebben, is de aanduiding super soft fabrics – en dat is ook echt zo! Het ondergoed voelt heel licht en soepel aan. Echt comfy dus. Ik heb me laten vertellen dat de herenonderbroek inderdaad erg comfortabel is. Minpuntje: de bh is mij misschien iets te soft: die had wel wat meer stevigheid mogen bieden.

Miss Mary uit Zweden

Tja, en wat gebeurt er dan als je eenmaal één Scandinavisch lingeriemerk hebt bekeken? Juist, dan schotelt Facebook je wel advertenties voor van andere, vergelijkbare merken. Zo vond ik Miss Mary, een Zweeds merk dat blijkbaar al 60 jaar comfortabele beha’s maakt die zo lekker voelen dat je nooit meer iets anders wilt.

Bij het ontwerpen wordt bijvoorbeeld gekeken naar manieren om de druk op de schouders te minimaliseren. Daarnaast zijn er beha’s die gemaakt zijn met vooral natuurlijke vezels, en beha’s van het zogenaamde ‘Keep Fresh’-materiaal (voor warme dagen, maar bijvoorbeeld ook fijn bij opvliegers).

Elk onderdeel van de beha’s wordt met de hand uitgetekend en na het naaien van proefmodellen nodigt het bedrijf vrouwen in alle maten en van alle leeftijden uit om ze te komen passen. “Wij zijn allemaal verschillend en prachtig geboren, welke vorm we ook hebben,” lees ik op de website. Dat vind ik een goed uitgangspunt.

Dan wordt er net zo lang aangepast tot de perfecte pasvorm is bereikt. De volgende stap is dat tientallen vrouwen de lingerie langere tijd dragen, om zeker te weten dat deze niet slijt of scheurt. Pas als dat ook goed gaat, kan een model in productie worden genomen.

Of het resultaat echt zo anders is dan andere beha’s, heb ik nog niet aan den lijve ondervonden. Maar als ik zo lees hoeveel aandacht er wordt besteed aan comfort (welke maat je ook hebt) word ik wel nieuwsgierig.

Extra leuk: Miss Mary is een klein bedrijf uit Borås in Zuidwest-Zweden en dat doet me denken aan mijn bezoek aan Ivanhoe of Sweden en Seger, niet zo ver daarvandaan. Sindsdien weet ik dat ik nog meer plezier beleef aan het dragen van een bepaald merk als ik weet dat er een mooi (kleinschalig) bedrijf vol traditie en passie achter zit.

Sportbeha’s van Stronger uit Zweden

Zelf heb ik alleen een legging van het Zweedse merk Stronger, maar ze maken ook sportbeha’s in dezelfde leuke kleuren en patronen. Hier vind je mijn blogpost over Stronger.

Sportbeha’s van Kari Traa uit Noorwegen

Ook het Noorse merk Kari Traa heeft sportondergoed. Zelf ken ik dit merk vooral van het lekkere thermo-ondergoed.

Ken jij nog meer Scandinavisch ondergoed?