omaggio vaas kahler

Kähler Design: de Omaggio-streepjes en nog veel meer Deens design

Tijdens onze laatste vakantie in Denemarken kochten we een vaas van Kähler Design. Het werd de bekende Omaggio-vaas, wit met handgeschilderde horizontale blauwe strepen. Inmiddels zijn we weer thuis en staat het vaasje op tafel te pronken met wat bloemen uit de tuin erin. Ik wilde nu wel eens wat meer weten over Kähler Design en het verhaal achter dit ontwerp.

Over Kähler Design

Kähler uit Denemarken maakt al sinds 1839 keramiek, zoals vazen, serviesgoed en kandelaars. Het begon allemaal met de kleine pottenbakkerij van Herman Joachim Kähler in Næstved. In 1875 nam zijn zoon Herman August Kähler het over. Hij maakte het merk echt groot. Hij experimenteerde met vormen en soorten glazuur en trok daarmee bekende designers aan. Ontwerpen van Kähler kwamen zo terecht in kunstmusea in binnen- en buitenland.

Vier generaties lang werd de kennis over het maken van keramiek in het familiebedrijf doorgegeven van generatie op generatie. In 1974 verliet de laatste generatie het bedrijf. Tegenwoordig is Kähler in handen van architect Frantz Longhi. Maar Kähler blijft trouw aan de de klassiekers die verschillende ontwerpers hebben voortgebracht – vaak in de vorm van een moderne interpretatie daarvan.

omaggio vaas kahler

Waarom Omaggio?

Omaggio is een Italiaans woord dat zoiets als eerbetoon betekent. En dat is geen toeval. De Omaggio-producten zijn ook bedoeld als eerbetoon, aan Svend Hammershøi om precies te zijn. Hij was een Deense illustrator, schilder en pottenbakker die in 1893 bij Kähler kwam werken. Hij oefende er met het maken van keramiek en deed alles met de hand. Zo kon hij alles precies zo vormen als hij voor ogen had. Vanaf 1904 werkte hij exclusief voor Kähler. Hij liet het potten maken aan anderen over en concentreerde zich alleen nog op het ontwerpen van verschillende designs.

Een van de bekendste ontwerpen van Kähler Design is nog steeds de Hammershøi-reeks. Je herkent de ontwerpen aan de verticale groeven – een beetje zoals onze Lyngby-vaas, maar dan met een bolling. Vazen vormen een belangrijk onderdeel van de collectie, maar er is ook allerlei serviesgoed met de ‘Hammershøi-groef’. Kijk hier maar eens hoeveel Hammershøi-ontwerpen er zijn.

Hammershøi werd wereldberoemd dankzij zijn designs. Zijn werken zijn in verschillende musea over de hele wereld te zien. Toch is hij de rest van zijn leven bij Kähler gebleven. Dat was het bedrijf waar hij zich thuis voelde.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

De Omaggio-streepjes

Later ontwierp Designduo Stilleben (van Ditte Reckweg en Jelena Schou Nordentoft) voor Kähler de Omaggio-serie om de kenmerkende streepjes van Hammershøi nieuw leven in te blazen en om hem te eren. Een eerbetoon dus.

In tegenstelling tot de vaak verticale groeven van Hammershøi herken je de Omaggio-reeks aan de (met de hand geschilderde) horizontale streepjes. Er zijn niet alleen vazen van in verschillende maten, maar ook schalen, kommen, kandelaars en zelfs kerstballen. Hier kun je de Omaggio-collectie bekijken.

Hier zie je hoe de Omaggio-streepjes worden geschilderd

Meer van Kähler

Iets anders dat me regelmatig opvalt van Kähler zijn de kaarsenhouders. Er zijn bijvoorbeeld witte huisjes of bollen en dennebomen om een kaars in te zetten die een erg sfeervol licht geven.

Bekijk hier de verschillende collecties van Kähler Design.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.