lyngby vaas

Lyngby: een nieuw leven voor klassiek Deens design

Als een kind zo blij was ik toen we tijdens onze zomervakantie in Denemarken een designoutlet tegenkwamen. Want ik vind Scandinavisch design mooi, maar laten we eerlijk zijn: goedkoop is het niet. Mijn wensenlijst is dan ook altijd groter dan mijn budget. Dit was een mooie kans om toch een paar mooie ontwerpen toe te voegen aan onze groeiende collectie Deens design. Een van de aanwinsten was de Lyngby-vaas – een echte klassieker.

De originele Lyngby-vaas

Oorspronkelijk werd de vaas gemaakt door Porcelænsfabrikken Danmark – Lyngby Porcelæn, een bedrijf dat in 1936 werd opgericht in Kongens Lyngby, ongeveer 10 kilometer boven Kopenhagen. In datzelfde jaar lanceerde het bedrijf meteen de inmiddels iconische vaas. In de jaren die daarop volgden, kwamen er nog meer Lyngby-producten op de markt, altijd met een kenmerkende minimalistische stijl.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Thermodan

Lyngby’s Thermodan-serie uit 1957 bestaat uit dubbelwandige porseleinen designs met thermoswerking. Ze houden je drankje warm, zonder dat je je vingers eraan brandt. Dat was in die tijd nog heel bijzonder. Men zegt dat medewerkers van de porseleinfabriek de prototypes wel eens mee naar huis namen om anderen uit te dagen om ze vast te pakken nadat ze ze hadden volgeschonken met hete koffie. De hoge, smalle ontwerpen van Axel Brüel uit deze serie waren heel populair in de jaren 50 en 60. Ze hebben zelfs in het Louvre gestaan en maken deel uit van de vaste collectie van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Een nieuw begin

In 1969 sloot Porcelænsfabrikken Danmark – Lyngby Porcelæn zijn deuren. Maar in 2012 kreeg Lyngby een nieuw leven. De Lyngby-vaas – inmiddels een echt collector’s item – werd weer in productie genomen. Wel kreeg de vaas een nieuwe coating. Tegenwoordig is hij verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en soms met een printje. Naast de porseleinen vazen zijn er ook glazen varianten. En er zijn nieuwe modellen met hetzelfde ribbelpatroon bijgekomen, zoals kommen, kandelaars, bloempotten en borden.

Hier kun je verschillende varianten van de vaas bekijken.

Onze Lyngby-vaas

Wij hebben laatst dus een van de beroemde Lyngby-vazen in huis gehaald. Die van ons is best groot en mat diepblauw gekleurd. Omdat hij hoger is dan de vazen die ik tot nu toe had, is dit de perfecte vaas om bloemen met langere stelen in neer te zetten. (Wij bestellen bijvoorbeeld wel eens bloemen bij Bloomon, die zijn vaak best hoog.)

lyngby vaas

Wat ik erg leuk vind aan Lyngby is dat het klassieke ontwerp behouden is gebleven en toch heel mooi past in de 21e eeuw. De producten van Lyngby blinken dan wel niet uit in veelzijdigheid, ze dat maakt ze wel heel herkenbaar.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.