legacy gronnegaard

Gek op Scandinavische series? Dan is deze reis langs heel veel filmlocaties echt iets voor jou.

Met al die mooie Scandinavische series zou je zo een complete reis door Scandinavië kunnen maken langs filmlocaties. Met dat idee in gedachten stippelde ik deze route uit langs filmlocaties uit Scandinavische series. Ideetje voor komende zomer(s)?

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Svendborg op Funen

Je begint in Denemarken, op het eiland Funen. Daar staat vlak bij Svendborg het landgoed waar het Deense familiedrama The Legacy is gefilmd.

Gronnegaard op Funen

Aarhus

Aarhus ken je van de avonturen van de Deense misdaadjournaliste Dicte.

Fredrikshavn

De Deense politieserie Norskov is gefilmd in Frederikshavn.

Göteborg

Maak de oversteek naar Zweden en treed tijdens een stedentrip Göteborg in de voetsporen van:

Goteborgs Utkiken en Barken Viking

Fjällbacka

Vlak boven Göteborg ligt het mooie kustplaatsje Fjällbacka uit Fjällbacka Murders.

Zweden Fjallbacka van boven

Oslo

Vanuit Fjällbacka rij je zo de Noorse grens over, om te beginnen naar Oslo. De Noorse hoofdstad kom je tegen in de series:

Opera in Oslo

Rjukan

Wat je precies in Rjukan kunt zien, lees je in deze blogpost over de Noorse oorlogsserie The Heavy Water War.

Bergen

In de schilderachtige straatjes van Bergen kun je op zoek gaan naar sporen van de Noorse detective Varg Veum.

Bergen in Noorwegen

Årdalstangen

De Noorse fjorden zijn sowieso prachtig en het is extra leuk om te weten dat de serie Acquitted is opgenomen in Årdalstangen.

Lillehammer

Noorse humor… Je moet ervan houden. Als je dat doet, heb je vast gelachen om Lilyhammer, de serie over een maffioos uit de VS die een nieuw leven begint in Lillehammer.

Ragunda

We rijden Zweden weer in. Ragunda was een van de filmlocaties van de mysterieuze Zweedse serie Jordskott.

Kiruna

Van daar is het nog een hele rit naar Kiruna, waar de Frans-Zweedse serie Midnight Sun zich afspeelt. Ook de Zweedse serie Rebecka Martinsson neemt je mee naar deze regio. 

Nora

Daal weer af door Zweden en ga in Nora terug in de tijd naar de Maria Lang Mysteries.

Stockholm

Stockholm kom je in heel veel Zweedse series tegen, zoals:

Stockholm-archipel

De Stockholm-archipel is een van de mooiste plekken in Zweden die ik ken. Je kunt er een glimp van opvangen in de Sandhamn Murders en het humoristische Solsidan.

De jachthaven van Sandhamn

Åland

De Zweedstalige serie Thicker than water speelt zich af op het Finse Åland. Als je Finland wilt meenemen in deze reis langs Scandinavische filmlocaties, kun je de route vanaf hier nog verder uitbreiden naar Helsinki (Tellus, Karppi) en Lappeenranta (Bordertown).

Gotland

Helaas ben ik nog nooit op Gotand geweest, noch heb ik de serie Maria Wern gezien die zich daar afspeelt. Jij wel?

Ystad

Ystad in Zuid-Zweden is de stad van Wallander.

Malmö

Net voordat je Denemarken weer in rijdt, kun je in Malmö op zoek naar filmlocaties uit The Bridge.

Kopenhagen

Kopenhagen is een geweldige afsluiter van deze reis, met plekken die je kunt kennen uit:

Kopenhagen Nyhavn

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

11 reacties

 1. prima idee , mijn bezoeken aan Scandinavie worden door Nordic Noir bepaald : Kopenhagen en Malmö (incl. tour met Nordic Noir ‘The Killing’) in 2016 , Ystad (brochure tour Wallander) ook in 2016 , Oslo en Bergen in 2015 , Stockholm (brochure Södermalm Millenium) in 2014 .
  Dit jaar hoop ik naar Ijsland (Erlandur ?) te kunnen gaan . Naast de series lees ik ook graag de boeken , zo leer je de steden/locaties kennen .

 2. Ystad is een leuk stadje om te bezoeken , 45′ trein vanuit Malmö . Ik heb het bezocht aan de hand van een brochure te verkrijgen in de VVV. In de zomer kun je het ook doen met een oude brandweerwagen . Ik denk dat het filmmuseum / studio nu in september 2017 gaat sluiten en na verbouwing zou het in maart 2018 weer openen. Hopen op een Wallander evenement bij de opening!

 3. Schitterend! Heel leuke insteek, veel series al gezien en in Denemarken al een en ander bezocht. De rest voegen we toe aan ons verlanglijstje.

 4. Gotland is heel mooi! Zowel ruig als lieflijk. Visby is de belangrijkste stad, van oudsher hanzestad en dat is nog aan alles te merken. Gotland is geliefd bij de Zweden zelf, wat in het zomerse seizoen nogal wat drukte oplevert. Ik was er eind mei: geen drukte, alle schoonheid kon in rust bewonderd worden.
  Het eiland Farö, met de pont te bereiken vanaf Gotland, voegt nog heel wat extra natuurschoon aan het bezoek toe.
  Doen!

 5. Je hebt zelf geschreven over de Finse crimi Karpi. Er worden naast Helsinki veel mooie Finse steden genoemd. Ik volg hem momenteel op Netflix en het boven al mijn verwachtingen!! Ik raak erg gesteld op de Finse taal. Ben er als kind op vakantie geweest en herken al die plaatsnamen nog wel.

 6. Wij zijn momenteel op Sandhamn en hebben alle bekende plekjes uit de serie inmiddels gevonden. Zó leuk! Het gele huis is prachtig en staat in de stijgers nu. In de serie moet Nora gaan verhuizen, omdat het huis uit elkaar valt. Ook zijn we bij het leuke bakkertje geweest en in de eettentjes waar ze vaak afspreekt. Het is een klein dorpje en je ziet haar zo op haar fiets door de zanderige kleine straatjes naar beneden rijden. Als je helemaal tot het puntje loopt, zie je aan de overkant op een klein eiland het huisje van Jonas. Geweldig om hier geweest te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.