the bridge serie

Vierde en laatste seizoen voor Zweeds-Deense serie: The Bridge

Een opmerkelijke hoofdrol in de Zweeds-Deense serie The Bridge: de Öresundbrug tussen Malmö en Kopenhagen. Daar, precies op de grens tussen Zweden en Denemarken, wordt in de eerste aflevering van het eerste seizoen een lijk aangetroffen. Het zal helaas niet het laatste slachtoffer zijn en ook niet de laatste keer dat de brug het toneel vormt. Ook in de drie seizoenen die nog volgden, speelt de brug een belangrijke rol.

serie The Bridge
Afbeelding met dank aan The Publicity Company

Zweedse en Deense taal

De misdaadserie The Bridge is een Zweeds-Deense productie. In het Zweeds heet hij Bron en in het Deens Broen. De serie speelt zich af in Zweden en Denemarken, met name in Malmö en Kopenhagen.De Zweedse en Deense politie moeten samenwerken om gruwelijke moorden op te lossen en dat valt niet altijd mee. In de serie spreken Zweden Zweeds en Denen Deens – erg interessant om naar te luisteren.

Saga Norén – Länskrim Malmö

Maar verschil in moedertaal is niet het enige dat de communicatie soms lastig maakt. De Deense rechercheur Martin Rohde (Kim Bodnia) komt er in seizoen 1 al gauw achter dat de Zweedse rechercheur Saga Norén (Sofia Helin) over aparte sociale vaardigheden beschikt – of deze misschien wel mist. Dat zorgt voor interessante situaties met veel verbaasde blikken aan beide kanten.

serie The Bridge
Sofia Helin als Saga Norén in The Bridge IIII
Foto: Jens Juncker via The Publicity Company

Vier seizoenen

In Nederland werd The Bridge uitgezonden op NPO en erg goed bekeken. Wel jammer dat we het vanaf seizoen 3 zonder Martin moesten stellen! Henrik kwam voor hem in de plaats en ook hij ontwikkelde een speciale band met Saga.

Thure Lindhardt als Henrik in The Bridge IIII
Foto: Jens Juncker via The Publicity Company

Hier zie je beelden uit The Bridge seizoen 1, onder begeleiding van het nummer Hollow Talk van de Deense band Choir Of Young Believers.

Dit is de trailer van seizoen 2 van the Bridge:

En dit kun je verwachten in het derde seizoen van The Bridge:

The Bridge 4

Het vierde seizoen schijnt definitief het laatste seizoen van The Bridge te zijn. Want (zo zeggen ze): Every Saga Ends. Hierin wordt op Peberholm, het Deense eilandje bij de Sontbrug, een gestenigde vrouw gevonden. Het is Margrethe Thormod, directeur van een migratiebureau in Kopenhagen. Rechercheur Henrik Sabroe begint samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup een onderzoek naar de lugubere moord. Daarbij moet hij zijn collega en vriendin Saga helaas missen. Ook de vermissing van zijn dochter laat hem natuurlijk niet los. Hij zou Saga’s hulp dus wel heel goed kunnen gebruiken!

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Zelf vond ik The Bridge erg heftig om naar te kijken. De misdaadkant van het verhaal was me soms gewoon té spannend. Het mooiste vond ik hoe het personage van Saga Norén wordt neergezet. Echt knap om haar zo te spelen en geweldig wat voor dialogen daaruit voortkomen.

Saga gaat de wereld rond

De serie was zo’n groot succes dat er zelfs twee remakes van zijn gemaakt, waarbij het verhaal werd verplaatst naar een andere locatie. In de Brits-Franse remake speelt de Eurotunnel een centrale rol en de Amerikaanse remake draait om de grens tussen de VS en Mexico.

Met eigen ogen

Wil je locaties uit de serie met eigen ogen bekijken? De brug tussen Denemarken en Zweden is natuurlijk makkelijk te vinden. Het is een tolbrug voor auto’s en treinen, die op een kunstmatig eiland overgaat een tunnel aan de Deense kant. Helaas mag je niet even stilstaan en uitstappen op de grensovergang. Verder kun je in Kopenhagen en Malmö verschillende filmlocaties terugvinden.

Kopenhagen

Visit Denmark geeft een aantal locaties in Kopenhagen:

 • Sundbyvester op Amager, waar Martin Rohde woont
 • Blågårdsgade op Nørrebro, waar Muhammed en zijn zoon Saif wonen
 • Domhuset, waar de rechtzaak over de mishandeling door politieagenten zich afspeelt
 • Nordhavnen, waar de dakloze Bjørn voor de camera voor zijn leven vecht
 • Politigården (het politiebureau)
 • Rigshospitalet (het ziekenhuis)

Andere locaties die in beeld komen, zijn het centraal station, de dierentuin en het beeld van de kleine zeemeermin.

Nordic Noir Tours biedt speciale rondleidingen door Kopenhagen aan, niet alleen voor The Bridge, maar ook voor de Deense series Borgen en The Killing.

Malmö

Aan de kant van Malmö zie je in ieder geval de molen en de Turning Torso voorbij komen. In serie 1 neemt het verhaal een cruciale wending in Ribersborgs Kallbadhus. Je kunt zelfs mee met een speciale The Bridge-tour in Malmö

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

27 reacties

 1. Lijkt me een mooie serie, alleen het volgen van een serie kost me teveel moeite. Het voordeel van een film is dat het verhaal na anderhalf of twee uur is afgerond. Een serie moet je weer volgen en vervolgens weer een tweede seizoen en dan weer een derde seizoen. Wie weet komt het er ooit nog van…….

 2. Da’s toevallig… m’n vriend en ik zijn morgen net aan de laatste aflevering van de eerste reeks toe. Ik kijk al uit naar de ontknoping.
  Saga is inderdaad een heel aparte rechercheur… 😉

 3. Graag,een van mijn lievelingsserie’s. heel benieuwd naar dit seizoen,wel jammer dat het de laatste is.
  Nu eerst Acquitted 2 afkijken 😉

 4. oh ik ben nu serie drie aan het kijken, het zou geweldig zijn om zo deel vier verder te kijken. Wat is Scandinavië toch geweldig en wat een supergave serie.

 5. Kan niet wachten! Zal wel weer een paar dagen balen zijn als de serie voorbij is en duidelijk is dat dit toch echt het einde is/was…

 6. The bridge is het einde, maar ….. toch ook weer niet. Het is niet enkel de verbinding tussen Zweden en Denemarken maar ook tussen realiteit en spannende fictie, bloedstollende verhalen en droge humor. Kortom: na 3 topseizoenen MOET het 4e seizoen als toetje ook geproefd worden.

 7. Super leuke serie! Wat een geweldig personage is Saga geeft zoveel jus aan de serie. Karakter op zich. Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen groetjes Claire

 8. Det är en bra åtgärd! Då kan jag testa min Svenska! Ik volg namelijk een cursus Zweeds en vind het geweldig om Zweedse series te kijken en zo te zien wat ik al weet (en vooral wat ik nog niet weet :)).

 9. Ik heb de eerste 3 delen echt verslonden dus ben erg benieuwd. Hoop wel dat de hoofdrolspelers niet tot een karikatuur zijn verworden dus ben erg benieuwd baar serie 4

 10. Oja dat zou tof zijn, ik verheug me, maar ook jammer het het ophoud hierna, op seizoen 4, zo geweldig gemaakt deze serie, het zijn heftige zaken, maar o zo goed in beeld gebracht en geweldige personages. Heb de eerste 3 ook op dvd, dus zou leuk zijn de 4e ook.

 11. Alle drie seizoenen gezien en echt geweldig om naar te kijken en luisteren, vind de taal super leuk om te horen. Saga echt super personage en kijken met smart uit naar seizoen 4..

 12. Normaasl gesproken d ie ik niet mee aan winakties maar deze kan ik echt niet overslaan. Een superieure. Verslavend. Kan niet wachten om deel 4cte zien. Fingers crossed

 13. Ik ben een grote fan van Scandinavische series, was vanochtend op zoek naar een review van Stella Blomqist en kwam op jouw site terecht. Wat een prachtige site, een soort taartenwinkel! En tot mijn grote verassing lees ik hier dat The Bridge 4 verkrijgbaar is. The Brigde was mijn 1e Scandinavische serie, ben betoverd door de muziek en Saga…kan niet wachten ..

 14. Al vanaf het eerste deel verslingerd aan Saga. Vond het jammer dat Martin er niet meer bij was, maar Henrik maakte veel goed. Ik hou er wel van dat het niet alleen om het oplossen van de misdaden gaat, maar dat de rechercheurs ook hun eigen verhaal hebben. De serie mag van mij nog jaren doorgaan. The Saga goes on…..

 15. Geweldige serie. Ik werd getipt door een collega en meteen vanaf de eerste aflevering verkocht. Ik zit nu met smacht te wachten op seizoen 4, zodat we eindelijk zullen weten hoe de serie afloopt! Een echte topserie!

 16. Van harte gefeliciteerd Lydia, het lot is op jou gevallen! Stuur je me je adres in een privébericht? Dan stuur ik de dvd-box meteen naar je op.
  Iedereen heel erg bedankt voor jullie deelname. Let op, vrijdag is er alweer een nieuwe winactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.