Those who call 3 Blinded

Nieuw: Those who kill (Den som draeber) 3: Blinded

Het is alweer een tijd geleden dat de eerste seizoenen van Deense serie Those who kill werd uitgezonden op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Maar eindelijk is er een vervolg: Those who kill – Blinded. Hoe zat het ook alweer met Those who kill, oftewel in het Deens Den som draeber?

Those who kill seizoen 1

De combinatie van een stoere vrouw en een wat vreemde profiler was misschien niet helemaal origineel meer, maar was in Those who kill toch net weer even anders. In seizoen 1 van deze serie werd het duo gevormd door rechercheur Katrine Ries Jensen (Laura Bach) en profiler Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren). Zij verplaatsten zich in de engste seriemoordenaars, zodat ze konden worden gepakt voordat ze weer zouden toeslaan.

Lars Mikkelsen speelde korpschef Magnus Bisgaard, rechercheur Stig Molbeck werdt gespeeld door Frederik Meldal Nørgaard en forensisch deskundige Mia Vogelsang (Lærke Winther Andersen) deed me met haar aparte uiterlijk nogal denken aan Abby uit NCIS. De bloedstollende verhalen waarop de afleveringen zijn gebaseerd, zijn geschreven door Elsebeth Egholm, die ook de plots voor Dicte bedacht. De serie speelt zich af in Kopenhagen.

Those who kill
Afbeelding met dank aan NPO

Afleveringen en remakes

In Denemarken werden in eerste instantie 10 afleveringen van 45 minuten gemaakt van Those who kill/Den som draeber. Twee afleveringen vormen samen steeds één verhaal of film van 90 minuten. Het laatste verhaal werd in Denemarken uitgebracht als bioscoopfilm. De afleveringen van Those who kill seizoen 1 waren vanaf 4 oktober 2019 te zien op NPO Start Plus en vanaf 12 november 2019 wekelijks op NPO 1 extra. Daarna was seizoen 1 van Those who kill te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op bol.com.

Dit zijn de verhalen van seizoen 1:

  • Liget i skoven (Het lijk in het bos) – In een bos in Kopenhagen wordt een vermoorde jonge vrouw gevonden.
  • Utopia – Een seriemoordenaar is op zoek naar een perfect gezin en speelt een dodelijk spel waarin hij de spelregels steeds verder aanscherpt en begint te moorden als iemand weigert zijn spelletje mee te spelen.
  • Ondt blod (Kwaad bloed) – In deze aflevering blijkt dat seriemoordenaars ook binnen de muren van een gevangenis hun werk kunnen doen.
  • Øje for øje (Oog om oog) – Wat op een afrekening in de Oost-Europese drugswereld lijkt, is volgens Thomas in werkelijkheid iets heel anders. In deze aflevering zien we Kim Bodnia uit The Bridge terug.
  • Dødens kabale (Patience des doods) – Een seriemoordenaar speelt een kat-en-muisspel met de politie en Katrine ontmoet een aantrekkelijke maar getrouwde man.
  • Fortidens skygge (Schaduw van het verleden) – Thomas neemt ontslag en een oud-patiënt van hem slaat aan het moorden.

Hoewel de serie in eerste instantie een groot succes was, kelderden de kijkcijfers later en waren er lange tijd geen plannen voor nieuwe afleveringen. Wel is er nog een Amerikaanse remake gemaakt onder dezelfde naam. Ook is er een Nederlandse spin-off van de eerste zes afleveringen: De Jacht.

Those who kill 2: Darkness

Toch kwam er dus een seizoen 2. Hierin waren Bach en Cedergren opgevolgd door rechercheur Jan Michelsen (Kenneth M. Christensen uit The Legacy) en profiler Louise Bergstein (Natalie Madueño uit Follow the money). De spanning was in deze 8 nieuwe afleveringen van 45 minuten minstens net zo groot gebleven. Er loopt namelijk een seriemoordenaar rond die het heeft voorzien op tienermeisjes.

Om te beginnen is de 17-jarige Julie al een half jaar spoorloos. Wanneer ook nog een stoffelijk overschot van een meisje van dezelfde leeftijd wordt gevonden en er nog een meisje wordt ontvoerd, schakelt rechercheur Jan Michelsen de hulp in van psychologe en profiler Louise Bergstein. Met haar hulp hoopt hij de moordenaar (of zijn het er meerdere?) beter te leren begrijpen en zijn volgende zet te kunnen voorspellen. Maar elke misstap in het onderzoek kan fataal zijn voor het lot van de meisjes – als ze nog leven.

Those who kill 3: Blinded

Vanaf 18 februari 2022 is Those Who Kill 3: Blinded te zien. In dit derde seizoen van deze Deense crimeserie duikt profiler Louise Bergstein in een nieuwe moordzaak. Al snel ontdekt ze een patroon in de recente overlijdens van drie jonge mannen. Maar haar mogelijke persoonlijke band met de moordenaar beïnvloedt haar beoordelingsvermogen. Ze is vastberaden om de zaak op te lossen voor de volgende moord plaatsvindt, tot ze zelf in het vizier loopt van de dader…

Those who call 3 Blinded
Foto met dank aan Lumière

Mocht je nog niets van Those who kill hebben gezien, dan ken je misschien wel de series Modus, The Investigation en Face to Face. Die zijn van dezelfde producenten. Acteurs die je terugziet in dit seizoen zijn onder andere Natalie Madueño (The Rain, Follow the money), Tobias Santelmann (Exit, Atlantic Crossing, Grenseland, Acquitted), Helle Fagralid (Below the surface, The Killing) en Kasper Leisner (Follow the money, The Rain, Kriger, Below the surface).

Those Who Kill II is te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op DVD.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.