Tweede seizoen voor Deense serie Those who kill (Den som draeber)

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het is alweer een tijd gelden dat de Deense serie Those who kill werd uitgezonden op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Dat eerste seizoen maakte zoveel indruk op me, dat ik het uiteindelijk niet eens helemaal heb gezien. Maar nu er een tweede seizoen is, wil ik het nog eens proberen. Ga jij ook kijken?

Stoere vrouw en profiler

De combinatie van een stoere vrouw en een wat vreemde profiler is misschien niet helemaal origineel meer, maar was in Those who kill toch net weer even anders. In seizoen 1 van deze serie werd het duo gevormd door rechercheur Katrine Ries Jensen (Laura Bach) en profiler Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren). Zij verplaatsten zich in de engste seriemoordenaars, zodat ze konden worden gepakt voordat ze weer zouden toeslaan. In deze trailer krijg je een indruk.

Lars Mikkelsen speelde korpschef Magnus Bisgaard, rechercheur Stig Molbeck werdt gespeeld door Frederik Meldal Nørgaard en forensisch deskundige Mia Vogelsang (Lærke Winther Andersen) deed me met haar aparte uiterlijk nogal denken aan Abby uit NCIS. De bloedstollende verhalen waarop de afleveringen zijn gebaseerd, zijn geschreven door Elsebeth Egholm, die ook de plots voor Dicte bedacht. De serie speelt zich af in Kopenhagen.

Those who kill
Afbeelding met dank aan NPO

Afleveringen en remakes

In Denemarken werden in eerste instantie 10 afleveringen van 45 minuten gemaakt van Those who kill/Den som draeber. Twee afleveringen vormen samen steeds één verhaal of film van 90 minuten. Het laatste verhaal werd in Denemarken uitgebracht als bioscoopfilm. De afleveringen van Those who kill seizoen 1 zijn vanaf 4 oktober 2019 te zien op NPO Start Plus en vanaf 12 november wekelijks op NPO 1 extra . Verder is seizoen 1 van Those who kill te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op bol.com.

Hoewel de serie in eerste instantie een groot succes was, kelderden de kijkcijfers later en waren er lange tijd geen plannen voor nieuwe afleveringen. Wel is er nog een Amerikaanse remake gemaakt onder dezelfde naam. Ook is er een Nederlandse spin-off van de eerste zes afleveringen: De Jacht.

Dit zijn de verhalen van seizoen 1:

  • Liget i skoven (Het lijk in het bos) – In een bos in Kopenhagen wordt een vermoorde jonge vrouw gevonden.
  • Utopia – Een seriemoordenaar is op zoek naar een perfect gezin en speelt een dodelijk spel waarin hij de spelregels steeds verder aanscherpt en begint te moorden als iemand weigert zijn spelletje mee te spelen.
  • Ondt blod (Kwaad bloed) – In deze aflevering blijkt dat seriemoordenaars ook binnen de muren van een gevangenis hun werk kunnen doen.
  • Øje for øje (Oog om oog) – Wat op een afrekening in de Oost-Europese drugswereld lijkt, is volgens Thomas in werkelijkheid iets heel anders. In deze aflevering zien we Kim Bodnia uit The Bridge terug.
  • Dødens kabale (Patience des doods) – Een seriemoordenaar speelt een kat-en-muisspel met de politie en Katrine ontmoet een aantrekkelijke maar getrouwde man.
  • Fortidens skygge (Schaduw van het verleden) – Thomas neemt ontslag en een oud-patiënt van hem slaat aan het moorden.

Those who kill seizoen 2

En nu is er dus toch een seizoen 2. Hierin zijn Bach en Cedergren opgevolgd door rechercheur Jan Michelsen (Kenneth M. Christensen uit The Legacy) en profiler Louise Bergstein (Natalie Madueño uit Follow the money). De spanning is in deze 8 nieuwe afleveringen van 45 minuten minstens net zo groot gebleven. Er loopt namelijk een seriemoordenaar rond die het heeft voorzien op tienermeisjes.

Om te beginnen is de 17-jarige Julie al een half jaar spoorloos. Wanneer ook nog een stoffelijk overschot van een meisje van dezelfde leeftijd wordt gevonden en er nog een meisje wordt ontvoerd, schakelt rechercheur Jan Michelsen de hulp in van psychologe en profiler Louise Bergstein. Met haar hulp hoopt hij de moordenaar (of zijn het er meerdere?) beter te leren begrijpen en zijn volgende zet te kunnen voorspellen. Maar elke misstap in het onderzoek kan fataal zijn voor het lot van de meisjes – als ze nog leven.

Those Who Kill II is vanaf 24 september 2019 te streamen op lumiereseries.com en vanaf 8 oktober verkrijgbaar op DVD.

Hier kun je nakijken of deze serie te zien is op Netflix of andere streaming-platforms. Bekijk hier alvast de trailer.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *