helsinki kust

Finse serie Karppi/Deadwind: nu ook seizoen 3

Na Sorjonen/Bordertown was ik benieuwd geworden naar meer Finse series. Ik was dan ook blij toen ik na het uitkijken van seizoen 2 van Bonusfamiljen als suggestie van Netflix de Finse serie Karppi/Deadwind kreeg. Ik raakte al snel helemaal in de greep van deze Finse serie en was dan ook blij toen er een tweede seizoen kwam. En nu is er zelfs een seizoen 3!

Somber en sfeervol

Ja, het is allemaal donker, grauw en somber. Maar ik hou ervan. Er wordt geen woord teveel gezegd en de personages lijken allemaal meester in het stoïcijns kijken. Wat ik hier prettig aan vind, is dat het er tenminste niet zo dik bovenop ligt en dat je als kijker zelf de kleine puzzelstukjes aan informatie die je krijgt bij elkaar mag zoeken.

Bezienswaardigheden Helsinki

Deze foto maakte ik tijdens mijn stedentrip Helsinki in de winter.  

Weduwe weer aan het werk

Hoofdpersoon is de naamgeefster van de serie: rechercheur Sofia Karppi (gespeeld door Pihla Viitala). Twee maanden na de dood van haar man gaat ze weer aan het werk. Het valt niet mee om dit te combineren met de zorg voor twee kinderen die hun vader missen. Samen met Sakari Nurmi (een rol van Lauri Tilkanen) moet ze de dood van een jonge vrouw gaan onderzoeken. Anna Bergdahl is gevonden op een bouwterrein in Helsinki en laat een man en twee kinderen achter. Nurmi mag dan nieuw zijn bij moordzaken, hij schrikt er niet voor terug om tegen Karppi in te gaan.

Omstreden bouwplannen

Het lijkt er steeds meer op dat de plek waar Anna gevonden is niet toevallig is. Nurmi en Karppi botsen hierdoor met bouwbedrijf Tempo van Alex, Julia en Roope Hoikkala. Anna’s man Usko begint naast de zorg voor zijn twee rouwende dochtertjes ook nog eens zijn eigen onderzoek en Karppi kan zich maar al te goed voorstellen waar hij doorheen gaat. Nurmi vindt dat ze hierdoor te mild is voor Usko: dit soort moorden blijkt in veel gevallen toch gepleegd te worden door de eigen partner?

Hier vind je de trailer van seizoen 1, dat 12 afleveringen telt:

Seizoen 2

Karppi oftewel Deadwind ging in maart 2018 in première op de Finse televisie en is sinds augustus 2018 te zien op Netflix. De serie is zelfs al vergeleken met successeries zoals The Killing. Het was dus niet verbazingwekkend dat in maart 2019 de opnames voor een tweede seizoen begonnen. In 2020 kwam dat uit op Netflix en de zomervakantie was voor ons de ideale gelegenheid om dit tweede seizoen de bingen als het weer buiten even wat minder was.

In seizoen 2 van Deadwind is vrij veel aandacht voor het gezinsleven van Karppi. Zowel met haar (stief)dochter Henna als met haar zoon Emil gaat het leven niet bepaald over rozen. Ook in Nurmi’s privéleven krijgen we een inkijkje. Intussen is het rechercheursduo op zoek naar de moordenaar van een gewaardeerd collega bij de politie, en van twee geblinddoekte mannen. Er vallen nog meer slachtoffers en de burgemeester van Helsinki moet in bescherming genomen worden. Maar hoe hangen de verschillende gebeurtenissen nou precies samen? Daarvoor zul je heel Karppi 2 (8 afleveringen) moeten uitkijken. Veel plezier!

Hier is alvast de trailer:

Seizoen 3 van Deadwind/Karppi

En nu staat seizoen 3 dus op Netflix! Hierin hebben Karppi en Nurmi het bijgelegd en storten ze zich op een zaak rond een mysterieus symbool, farmaceutische beloften en een krankzinnige moordenaar. Ik ben benieuwd en ga heel gauw tijd maken om dit derde seizoen van Karppi te kijken!

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Wil je nog meer Finse series zien? Wat denk je van Helsinki Syndrome, Man in room 301 of Ivalo?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

2 reacties

 1. Ha Sandra,
  gisteravond heb ik een deel op Canvas gezien. Ik heb bewust geen Netflix. Ik viel er zomaar in, had de vorige delen niet gezien en vond het spannend met mooie beelden van de natuurschoon. Dat wist ik al van te voren, jaren geleden een rondreis met de camper door Finland gemaakt. Bijzonder mooi en geen enkel taalprobleem, want kinderen vanaf vier jaar leren al Engels op school, dus met Finnen is het heel gemakkelijk praten.
  Ik wil nog wel meer zien van deze serie en weten hoe de vork in de steel zit. Karppi zelf is een nogal eigenzinnige detective, zo’n type die gewoon doet wat haar het best lijkt, wat mensen er ook van vinden en daar hou ik van! God Jul, op tweede Kerstdag!

  • Echt heel mooi, ik nam het ’s avonds op en de volgende morgen gelijk kijken. Heerlijk genieten met de nodige spanning momenten.
   Ben trouwens helemaal weg van de Scandinavische serie’s net als U uit alle 5 landen.
   De triologie Millennium staat bovenaan, maar ook alle andere serie’s zijn geweldig.
   Kijk ook al naar de volgende Karrpi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.