nobel serie

Kijk op de schaduwzijde van Defensie en BuZa in de Noorse serie Nobel

De Noorse serie Nobel is echt zo’n serie die je een tijd na het kijken van de laatste aflevering nog niet van je af kunt zetten. Acht afleveringen lang krijg je een kijkje achter de schermen bij het Noorse leger in het veld, de legertop en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En als je ziet wat daar gebeurt, is opeens helemaal niet meer zo duidelijk wat nou eigenlijk wel ‘nobel’ is, en wat niet.

Vrede tegen elke prijs

Fred for enhver pris is de ondertitel van de serie Nobel. En dat is heel toepasselijk. Want is het bijvoorbeeld nog nobel om personen van wie niet duidelijk is of ze gewapend zijn ‘uit te schakelen’ om de Minister van Buitenlandse Zaken een veilige doortocht te geven?

Zo kun je je tijdens het kijken wel meer dingen afvragen. Is het nobel om je verslaafde vader van heroïne te voorzien omdat hij zonder dat totaal niet kan functioneren (en dus ook niet op je zoontje kan passen)? Is het nobel om te onderhandelen met de Taliban als het om een grote oliedeal gaat? En is het nobel om iemand die in Afghanistan mensen ‘uitschakelt’, dat ook in Noorwegen te laten doen? Of is het dan een ordinaire huurmoordenaar die in de gevangenis hoort?

Noorse serie Nobel
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Spannend, maar dan anders

Ik merkte dat ik dit alles ontzettend gespannen zat te bekijken. Misschien vond ik dit nog wel spannender dan de spannendste moordzaak uit de bekende Scandinavische thrillers. “Waarom?” vroeg ik me af. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat een moord toch een beetje een ver-van-mijn-bed-show is. Stiekem denken we toch allemaal dat we daar nooit mee te maken krijgen. Maar wat je in de Noorse serie Nobel ziet, dat gaat over de wereld waarin we allemaal leven. De mensen op wie we stemmen. De manier waarop onze democratie in elkaar steekt. Tenminste, als je aanneemt dat wat in de serie gebeurt ook in het echt gebeurt. En eerlijk gezegd lijkt me dat helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

Wat ook bijdraagt aan de spanning, is dat je als kijker heen en weer schakelt tussen de situatie in mei in Noorwegen, en dingen die eerder in Afghanistan zijn gebeurd. Zo vallen langzaam steeds meer dingen op hun plek, maar intussen gaat het verhaal in mei gewoon door. Je bent dus tegelijkertijd bezig met ‘wat is er nou eigenlijk gebeurd’ en ‘hoe gaat dit verder’.

Noorse serie Nobel
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Over de hoofdpersoon

Het meest gespannen voelde ik me als ik zag dat de hoofdpersoon Erling Riiser (gespeeld door Aksel Hennie) weer eens iets moest incasseren. “Alsjeblieft, hou je in!” dacht ik dan. Ik werd steeds banger dat hij zou doorslaan en dat hij de nobele bedoelingen die steeds van zijn personage af spatten toch uit het oog zou verliezen.

Ik was verbaasd dat ik zo kon meeleven met het personage van een militair. Niet dat ik iets tegen militairen heb. Ik heb alleen nooit naar oorlogsfilms gekeken en heb helemaal niets met uniformen en wapens. Maar dit, dit ging om de mens achter het uniform. Wat doet het met je om voortdurend op scherp te moeten staan? Om aan de lopende band over levens te moeten beslissen en je eigen leven en dat van je kameraden op het spel te moeten zetten? Wat doet dat met je relaties met anderen, en met je vermogen om thuis weer een ‘normaal’ leven te leiden?

Voor mij is de Noorse serie Nobel dus niet zomaar een misdaadserie, maar een serie met fascinerende (en verontrustende) psychologische en filosofische kanten.

Noorse serie Nobel
Foto met dank aan Lumière Crime Series

Zelf de Noorse serie Nobel kijken

De Noorse serie Nobel heeft 8 afleveringen van 45 minuten en is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Leuk weetje voor Tsjechië-liefhebbers: net als The Heavy Water War is Nobel deels gefilmd in Tsjechië, onder andere in Grandhotel Pupp in Karlovy Vary.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met Lumière Crime Series.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.